Šta je novo?

Hardver Nvme адаптери

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Diamond

Slavan
Učlanjen(a)
10.02.2007
Poena
465
Поштовани чланови форума. Интересују ме ваша искуства са овом врстом адаптера.
Требају ми два адаптера како адаптер за десктоп тако и за лаптоп.
Пошто кинези продају свашта, да се нешто не пређем у куповини.
Sata to nvme dual adaptor.
Koг продавца би ми препоручили са Алија ?
Видео сам и нешто у нашим продавницама. Да ли постоји начин да утврдим да ли стара матична плоча подржава ову врсту конекције, тј. да ли подржава SSD > nvme адаптер ?

Evo ti jedne dobre teme sa slikama i videom. Tu sam objasnio mnoog toga

Pročitaj je obavezno do kraja

Нисам најбоље разумео. На који начин могу да на Legacy машину која нема UEFI инсталирам Win 10. Да ли је неопходно користити неки флеш који ће бити као "лажиран" uefi и који ће се користити као boot, или може и без тога ?
Вреде ли шта они програми на Strelec disku за инсталацију Win 10 на Legacy машину ?

W10 može komotno na legacy BIOS, nepotrebno ikakvo lažiranje ili zaobilaženje, sve isto kao za W7. Napravi se butabilan instalacioni USB (veći od 4GB) od ISO fajla verzije koju hoćeš i instalira sa njega.

W10 može komotno na legacy BIOS, nepotrebno ikakvo lažiranje ili zaobilaženje, sve isto kao za W7.
Постоји један проблем. Имам хард диск који је GPT од 4 терабајта. Windows сам подесио као Legacy aли ми јавља грешку приликом инсталације "disk is gpt style", oдбија да се инсталира на партицију.

Постоји један проблем. Имам хард диск који је GPT од 4 терабајта. Windows сам подесио као Legacy aли ми јавља грешку приликом инсталације "disk is gpt style", oдбија да се инсталира на партицију.
kako si pravio instalacioni USB? Preko media creation tool?
odradi preko rufusa jer tu možeš da biraš disck scheme.

kako si pravio instalacioni USB? Preko media creation tool?
odradi preko rufusa jer tu možeš da biraš disck scheme.
Одрадио сам преко руфуса али Windows јавља грешку "partition in gpt style". Немам uefi boot, само legacy.
Виндоус одбија да се инсталира на партицију.

Da li ti je prazan disk ili ima nešto što treba da se sačuva?

Za "System" ako tim podrazumevaš OS tj windows , mora clone a copy može samo za suve podatke.
Imam jedan problem, kad sam kompjuter nadgradio vecim SSD-om migracija OS-a je prosla ok. Ali sada hocu da cloniram manji SSD iz laptopa na veci SSD. Oba sam preko adaptera ubacio u kompjuter i klonirao manji disk na veci. Koristio sam Macrium Reflect, Hasleo Disk Clone, Minitool... Svi odrade posao kloniranja za manje od 8 minuta, ali u laptopu se win10 ne podize jer novi disk nije butabilan?!? Stari disk je GPT isto kao i klonirani disk, koristio sam i opciju "sector by setctor clone entire disk". A u nekom od pokusaja dobio sam i plavi ekran (slika 1).

Prilozi

• slika 1.jpg
    slika 1.jpg
    236.5 KB · Pregleda: 12
Oba SSD sam ubacio u kompjuter i tu sam radio "Clone disk", a posle sam klonirani disk stavio u laptop. Sa minitool-om sam podesio boot sector. Probao sam i Rescue USB od Macrium Reflect-a, vidim da oba rade posao. Hvala Mike.

Imam jedno pitanje Mike, u PC sam stavio nov veci SSD M.2 i instalirao windows, stari SSD M.2 sa starin windowsom sam stavio na PCI slot preko adaptera. Zasto vise preko njega ne mogu da pokrenem stari win? Taj SSD je normalno butovao i podizao win. i sada ga novi vindows sa novog SSD-a vidi i kopiranje izmedju njih je veoma brzo, ali hteo bih da pokrecem i stari win. sa starog SSD-a. Kada ga u biosu postavim da bude prvi za butovanje izlazi plavi ekran sa opcijama za reparaciju windowsa, ali nijedna opcija ne radi. Disk je ispravan, a slot za SSD na ploci mi se nalazi ispod graficke karte i nije zgodno za zamenu ssd diskova. Ima li neki nacin da "softverski" sredim dual boot?

Uspeo sam da napavim boot meni u win 10. Jednostavnije je bilo u win 7.
Otvori se CMD i pomocu alata bcdedit se doda drugi win.
bcdedit /enum firmware
bcdedit /copy {IDENTIFIER} /d
bcdedit /set {IDENTIFIER} device partition=X:
bcdedit /set {IDENTIFIER} osdevice partition=X:
  • napomena: {IDENTIFIER} se dobija kod prve komande i to je oznaka za drugi win koji se upisuje umesto ove reci.
  • "X:" je slovo particije na kojoj je instaliran drugi Windows operativni sistem.

Da li ti je prazan disk ili ima nešto što treba da se sačuva?

Sve ovo može da se odradi sa MiniTool Partition Wizard . Samo da se obrati pažnja koja starija verzija ima odključano neke opcije.

Sve ovo može da se odradi sa MiniTool Partition Wizard . Samo da se obrati pažnja koja starija verzija ima odključano neke opcije.
Oba windowsa su GPT i sad imam meni prilikom paljenja kompjutera da mogu da izaberem koji cu win.
Pa može i sa Aomei, i Easus i gomilom drugih.
Uvek postoji alternativa i vise resenja, ja sam samo jedno od njih opisao ako nekome zatreba. Ovaj alat je u sklopu samog windowsa. U svakom slucaju hvala na savetima!

Vrh Dno