Šta je novo?

Diablo IV

Upravo sam nabavio d4, da li da krecem sa igrom ili da cekam 20-ti kada krece nova sezona, tj. da li ce mi ostati igrac od prosle sezone sa svojim karakteristikama i opremom?
Takodje novi bosovi i questovi u novoj sezoni, jel to znaci da svi stari side questovi ostaju ili neki se izbacuju?

Pređi story jer je ionako smeće a onda 20. napravi novog lika i polako istražuj mapu i radi side questove

ako si vec uzeo, igraj :)

sad moze da se kreira samo char u eternal realm (non seasonal char), tek kada krene sezona moci ce i season char. sve sto igras ostaje, nista se ne uklanja, seeason ce imati dodatne mehanike i questove, ali sve iz eternal realm je i dalje tu. mozes i u sezoni da igras story (ako nisi presao nijednom onda moras).
kada se zavrsi season 1 sve sto si igrao u season ce se prebaciti u eternal realm (koji trenutno svi mi igramo jer jos uvek nema sezona), i kada krene season 2 moci ces ponovo da krenes ispocetka ukoliko zelis

Pređi story jer je ionako smeće a onda 20. napravi novog lika i polako istražuj mapu i radi side questove
Pa bolji je main story u Diablo 4 od svih prethodnih Diablo igara.
Slažem se da je i dalje radnja blago retardirana, ali tako je to u arpg žanru.

Više nerviraju sve ove iznenadne promene (buffs and nerfs) mehanike igre.
Sad hoće i bone nekru da nerfuju bonespear (jer neka YT budaletina pravi milionske dmg posle milion sati igranja), a koji je bread and butter ove nekro podklase i uz bone storm maltene jedini upotrebljiv skill iz bone skills sekcije.

Mislim da ću se nekako dovući do 60lvl, čisto da iskraftujem ono brdo gemova što imam, pa pauza, realno smaraju jedne te iste tamnice, sa jednim te istim protivnicima, čak i bossovima... Mislim da sam Khazra Abomination bossa i Mother od Den bossa ubio svakog bar po tri-četiri puta u istim ili sličnim tamnicama, a različitim povodima (side quest, tree of wishper quest i sl)...

Inače, neko je pisao da je lako pokupiti sve renown poene u nekoj regiji, za mene je to kuluk teški, još niti jednu regiju nisam kompletirao u tom smislu, jedino su mi ta 4 paragon poena primamljiva, i to da to više nikad neću morati ponovo raditi sa novim likom (ako je tačno)...

Poslednja izmena od urednika:
Pa bolji je main story u Diablo 4 od svih prethodnih Diablo igara.
Slažem se da je i dalje radnja blago retardirana, ali tako je to u arpg žanru.

Više nerviraju sve ove iznenadne promene (buffs and nerfs) mehanike igre.
Sad hoće i bone nekru da nerfuju bonespear (jer neka YT budaletina pravi milionske dmg posle milion sati igranja), a koji je bread and butter ove nekro podklase i uz bone storm maltene jedini upotrebljiv skill iz bone skills sekcije.

Mislim da ću se nekako dovući do 60lvl, čisto da iskraftujem ono brdo gemova što imam, pa pauza, realno smaraju jedne te iste tamnice, sa jednim te istim protivnicima, čak i bossovima... Mislim da sam Khazra Abomination bossa i Mother od Den bossa ubio svakog bar po tri-četiri puta u istim ili sličnim tamnicama, a različitim povodima (side quest, tree of wishper quest i sl)...

Inače, neko je pisao da je lako pokupiti sve renown poene u nekoj regiji, za mene je to kuluk teški, još niti jednu regiju nisam kompletirao u tom smislu, jedino su mi ta 4 paragon poena primamljiva, i to da to više nikad neću morati ponovo raditi sa novim likom (ako je tačno)...
Izgleda se paragon poeni neće prenositi na sezonskog lika. Oltari da, ali paragon poeni ne.
Priznajem smorio sam se, ako ništa drugo nadao sam se da ne moram opet svaku regiju da levelujem za one dodatne paragon poene....

@Čika_Kure vidim da se brineš da će nešto da ti uzmu sa likova koju su u trenutnom trajnom realmu (Eternal).
Pitao si bar 2-3 puta na posledne 3 strane oko toga šta se dešava sa trenutnim likovima u Eternal realmu :).

Nema šta da se brineš, sve ti ostaje kako jeste možeš samo nešto više da dobiješ, u ovom slučaju verovatno nove Unique i Legendary Aspects.
Sigurno neće biti ova nova mehanika sa Malignat monsterima i tim novim sezonskim "gemovima" za koje su pisali da nestaju kad prođe sezona.

I što se tiče prenošenja Renown-a isto je kad kad se napravi novi lik u Eternal, dodatni Skill points će biti odmah dostupni, extra Paragon points od renown će isto postati dostupni kad lik dostigne 50 lvl. Nagrade od Lilith statua će isto biti tu. I naravno extra HP napici.

Možda jedina razlika će biti to što u sezoni mapa će biti odmah vidljiva sa zasiviljenim WP dok sad kad se napravi novi lik i preskoči kampanja ne znam kakvo je stanje, ako se ponovo krene kampanja sa novim likom mapa bi trebalo da bude sakrivena.

@Matches Malone izgleda zbog toga što paragon poeni od renown postaju dostpnu na WT3 i WT4 a počinje se na WT1 ili WT2 sezona tj. mora da se pređe capstone tamnica.

Jer ovako ako bi odmah bili dostupne veće težine onda ne znam kako level scaling bi funkcionisao tj. ne bi jer od WT3 idu mosteri jačeg levela od 50.

Poslednja izmena:
@zokocx Ma ne brinem ništa, nego neću da me teraju da grindam sve iznova ako ne moram (a ako se ne prenose renown poenti, praktično te u neku ruku teraju da ponovo igraš sve od najglupljeg side quest i najgluplje tamnice od jedne prostorije)...

Ako sam dobro shvatio ti u stvari pretpostavljaš da će se u sezonu sve prenositi jedino što su neke stvari biti dostupne tek nakon 50lvl?

@Čika_Kure iskreno nigde nisam našao lep spisak šta se sve prenosi u sezonu a šta se dodaje u Eternal realm kad krene sezona.

Evo neki lepo formatiran članak:

What Carries over to Seasons in Diablo 4?

• The Campaign
  • Mounts unlocked
  • Stat Bonuses from Altars of Lilith
  • Renown progression from discovering the map and Altars of Lilith

What does not transfer to next Seasons?

• Character Levels
  • Paragon Points
  • Gold
  • Codex of Power

Po ovome mogu samo logično da zaključim da paragon poeni se ne prenose jer to je renown reward level 4 i 5 koji je dostupan tek kad se otključaju težine. WT3 i WT4.

Tako da ništa dodatno se ne otključava na lvl 50. Ali do tok levela lagano bi igrači trebalo da pređu bar na WT3 i počnu da dobijaju paragon poene i renown sa kojim bi otključali paragon poene kao nagrade. (Neće biti ona smaračina sa grindanjem questova za renown nagrade level 1, 2 i 3 nadam se :) ).

ja stvarno ne razumem cemu kukanje? sezone u arpg tako funkcionisu, svi krecu od nule. u poe nista ne prenosis, sve igras kao da si tek prvi put instalirao igru. ako ne zelis sve ispocetka imas nonseason chara i cepas.

Ja menjam. Bio Rogue, sad se lomim Barb/Druid. Najverovatnije ću igrati sezonu samo sa jednim likom i to umerenim tempom pošto još nema sadržaja za nolife.

Planiram, jer iskreno Druid je težak za igranje i fali mu neke jače AoE za wipe grupa,
Tako da Sorc ili Barb, videću koji build mi se svidi.
ja stvarno ne razumem cemu kukanje? sezone u arpg tako funkcionisu, svi krecu od nule. u poe nista ne prenosis, sve igras kao da si tek prvi put instalirao igru. ako ne zelis sve ispocetka imas nonseason chara i cepas.
Mislim da kuknjava se javiše širi od novih igrača koji posebno po blizzard forumu i reddit kukaju zbunjeno u fazonu "A zašto novi lik ?" jer su umislili da sezona je kao nova ekspanzija tj. novi zadržaj kao što donosi DLC.
Ili su u nekoj igri videli sezone i da se nastavlja sa istim likom.

Mene PoE i najviše privukao da igram zbog sezona gde nešto zamiljivo dodaju.

Poslednja izmena:
Prvo sacekajte da vidite kakve ce sve nerfove da urade na postojecim klasama pa nakon toga birajte.

Onaj Rob2628 ne prestaje sa iznosenjem video materijala na YT pa na osnovu njega bukvalno nerfuju klase. Nedavno je prikazivao Necro build koji se igra sa jednom rukom mislim da je bonespear upitanju i dovoljno je da Blizzard samo prati njegove video snimke i ocekujte da ce to da nerfuju. A isto tako najavili su da ce da nerfuju i druida werewolf tornado pa tako ako se to videli i planirali da igrate ni to vise nece da bude top build.

Planirate li da menjate klasu za sezonu ili idete sa istom?
ja tek mesec dana igram Rogue, nije jos ni 100 a ni gear nije maxed, tako da nemam razloga da igram drugu klasu dok se sa rogue ne izigram. a tri meseca season sasvim doboljno, posle cemo da vidimo ko je next

igram barba i dalje

Prvo sacekajte da vidite kakve ce sve nerfove da urade na postojecim klasama pa nakon toga birajte.

Onaj Rob2628 ne prestaje sa iznosenjem video materijala na YT pa na osnovu njega bukvalno nerfuju klase. Nedavno je prikazivao Necro build koji se igra sa jednom rukom mislim da je bonespear upitanju i dovoljno je da Blizzard samo prati njegove video snimke i ocekujte da ce to da nerfuju. A isto tako najavili su da ce da nerfuju i druida werewolf tornado pa tako ako se to videli i planirali da igrate ni to vise nece da bude top build.
A navodno su našli još jedan bag kod barba pa će i njega da nerf... , ahm, poprave.
Navodno, HOTA pravi veći damage na ivicama kruga koji nastane kad udari u zemlju pa eto, to nije tako zamišljeno...

Ja sam level 81 barb, kapiram da ću do početka prve sezone doći do 100. Razmišljam se da uzmem nekroa ili rogue-a, koji je po vama zabavniji?

Ne znam što se toliko uzbuđuješ oko nerfova.

Meni su to pravi potezi i to iz jednog jedinog razloga što će terati ljude da razmišljaju i traže novi build, ovi što održavaju sajtove sa buildovima i prave YT klipove imaće bar pune ruke posla.

I najbitnija stvar što nerfovanjem buildova potencijalno sprečavaju da se stigne do ogromnih cifara damagea.

Znam neko će pisati "ja hoću sa mojim {ubaci_klasu} bildom u koji sam uložio XYZ stotinak sati da pravi ogroman DPS i ubijam elite iz jednog udarca" to je OK, ali šta će biti onda sa PvP, bukvalno neće biti moguće ga igrati ako svi moraju taj uber build koji nije nerfovan.

Upravo je to problem kod nerfovanja, ulozis 100+ sati u nesto da dostignes da si op u igri i onda neki koji to nikada nece uspeti krenu da kukaju kako je tamo neki barb, rogue, druid ili necro op i oni ti za 2 minuta uniste sav trud ili cak ne mora niko ni da se zali cim vide da to nije kako su oni zamislili odmah to sankcionisu.

I opet cu napisati, sta su oni sve vreme testirali i sta su ovi sto su dobijali pozivnice za alpha i beta testiranje radili kada su im ovako veliki problemi prosli ispod radara?

Ma kao da je bitno. Uzmes odigras 2 sata i dobro. Niti ces ikada igrati kao ovi profi gejmeri sto igraju po 12 sati, niti zivis od toga. Koliko su svi galamili kad je barbarian WW kao nerfovan i ja ga namjerno uzmem. Ja nikakvih problema nemam, naprotiv.

Hvala, sad znam i kako se zove ta budaletina...
Iskreno mislim da nije realno da nerfuju klase na osnovu perfomansi koje sa njima postižu likovi bez RL, sa milon sati provedenih u igri, opremom koju prosečan igrač nikad neće naći i sl.

Igram Bone necro od starta (nakupio 50 tak sati igranja), i nije u pitanju nikakav OP build, gura pristojno, ume da bude i glass cannon u nekim situacijama pogotovo solo, a minioni su toliko nerfovani da se stvarno pitam da li ih uopšte vredi koristiti osim za pravljenje leševa ili igrati non-stop solo...

EDIT: Zaboravih da napišem.
Jedino što je dobro kod ovog nerfovanje je što te može naterati da uz relativno mali finansijski izdatak u virtuelnom zlatu, odradiš redistribuciju skill poena i igraš sa novom podklasom. Tipa iznerviram se, batalim Bone i napravim Blood nekra, za 50k zlata koliko me košta da resetujem skill tree i par novih aspekata dodam na opremu tu i tamo...

Ma kao da je bitno. Uzmes odigras 2 sata i dobro. Niti ces ikada igrati kao ovi profi gejmeri sto igraju po 12 sati, niti zivis od toga. Koliko su svi galamili kad je barbarian WW kao nerfovan i ja ga namjerno uzmem. Ja nikakvih problema nemam, naprotiv.
Pa to ako tebi nije bitno da li ce nesto da nerfuju ne znaci da se ja ili neko drugi sa tim misljenjem slazemo. Ti ako imas vremena u zivotu za bacanje ja nemam i ne zelim da nesto u cega sam ulozio 100+ sati da mi postane neupotrebljivo. Ne zivim od toga ali necu da niko moj trud uzme i unisti za 2 minuta samo zato sto se to njima ne svidja.

Evo da ti prezentujem grind u igri i gradnja kuce, ti preko dana izidas jedanu stranu kuce i ja dodjem uvece i sve to porusim, jel bi ti bilo pravo? Tako isto ti je sa D4, nikada ne znas koji ce sledeci aspect da nerfuju ili build da uniste za igru, moces ti da ga idalje igras ali nema tu vise zabave. Tako da nista nije sigurno, a nije problem da resetuje skilove ali sve paragon poene da resetujes i da ih slozis za novi build ti treba 100 miliona zlata.

A navodno su našli još jedan bag kod barba pa će i njega da nerf... , ahm, poprave.
Navodno, HOTA pravi veći damage na ivicama kruga koji nastane kad udari u zemlju pa eto, to nije tako zamišljeno...

Ja sam level 81 barb, kapiram da ću do početka prve sezone doći do 100. Razmišljam se da uzmem nekroa ili rogue-a, koji je po vama zabavniji?
Ja sam sad na 82. lvl Necro, bone spear build. OK je, mnogo zavisi od opreme i statistike koju ista ima jer mi konstantno nedostaje "essence".

Igrao sam i rogue do 32. lvl, mislim da ću sezonu startovati s njim (njom :p).
Pa to ako tebi nije bitno da li ce nesto da nerfuju ne znaci da se ja ili neko drugi sa tim misljenjem slazemo. Ti ako imas vremena u zivotu za bacanje ja nemam i ne zelim da nesto u cega sam ulozio 100+ sati da mi postane neupotrebljivo. Ne zivim od toga ali necu da niko moj trud uzme i unisti za 2 minuta samo zato sto se to njima ne svidja.
Izgleda da nisi igrao WoT. :ROFLMAO:

To je tako u svim online igrama.

Evo da ti prezentujem grind u igri i gradnja kuce, ti preko dana izidas jedanu stranu kuce i ja dodjem uvece i sve to porusim, jel bi ti bilo pravo? Tako isto ti je sa D4, nikada ne znas koji ce sledeci aspect da nerfuju ili build da uniste za igru, moces ti da ga idalje igras ali nema tu vise zabave. Tako da nista nije sigurno, a nije problem da resetuje skilove ali sve paragon poene da resetujes i da ih slozis za novi build ti treba 100 miliona zlata.
Vidim da se emocijalno previše vezuješ za igre, sve te razumem jer pozanjem još takve ljude koji igraju neke druge online MP igre i nerviraju se oko stvari koje ne mogu da kontrolišu.

Iskreno moj i tvoj doživljaj što se tiče igara je astronomski različiti. Ti kao na ovo gledaš kao posao, kao da radiš nešto što je bitno u životu a svi mi ovde sa svakim minutom u igri posebno ako igramo solo samo GUBIMO VREME.
Može sutra Blizzard da propadne i da kažu gase servere i nema više igre.

Mene iskreno zabole recimo na mi sve nestane npr. u D2R gde sam potrošio bar hiljadu sati i ima nabudžene 3 klase za endgame da ih samo obrišu. Rekao bi ko ih j***e igrao bi nešto drugo i možda u budućnosti počeo od nule.

Ja na igre gledam kao razonudu i zabavu, nije mi bitno da što pre postignem nešto u igri ili da mi sve bude pod konac, nikad se nisam cimao oko toga i neću, ako je igra bugovita ja probam to da popravim ako je moguće ili zaobiđem taj deo, Ako je ne igriva istog momenta je batalim i stavljam na led.

Super su igre za razonudu posebno igrati sa društvom, ali pravi život se dešava izvan toga i tamo je bitno kolko grindaš (radiš na sebi) i da li ti neko menja parametre ili uslove pa da ti poremeti progres i oteža napredovanje.

Jednom će da prestanu da nerfuju klase, i biće neki baseline što se tiče koja klasa tj. build je jak za šta.

Znam neko će pisati "ja hoću sa mojim {ubaci_klasu} bildom u koji sam uložio XYZ stotinak sati da pravi ogroman DPS i ubijam elite iz jednog udarca" to je OK, ali šta će biti onda sa PvP, bukvalno neće biti moguće ga igrati ako svi moraju taj uber build koji nije nerfovan.
Realno, koga boli k... šta će biti sa pvp-om. :)
Pvp je i sada totalno neigriv, osim ako nisi lvl 100 ili ti se poklope zvezde pa uhvatiš trenutak kad nema kampera koji te razvale.
Ja probao malo, video da nemam šta tu da radim sa mojim level-om i ćao-zdravo.
Kad budem level 100 onda ću verovatno i ja doći da se iživljavam na slabijima. :LOL:

Izgleda da nisi igrao WoT. :ROFLMAO:

To je tako u svim online igrama.
Igrao od bete pa sve do neke 2015 godine i posle batalio.

Vidim da se emocijalno previše vezuješ za igre, sve te razumem jer pozanjem još takve ljude koji igraju neke druge online MP igre i nerviraju se oko stvari koje ne mogu da kontrolišu.

Iskreno moj i tvoj doživljaj što se tiče igara je astronomski različiti. Ti kao na ovo gledaš kao posao, kao da radiš nešto što je bitno u životu a svi mi ovde sa svakim minutom u igri posebno ako igramo solo samo GUBIMO VREME.
Može sutra Blizzard da propadne i da kažu gase servere i nema više igre.

Mene iskreno zabole recimo na mi sve nestane npr. u D2R gde sam potrošio bar hiljadu sati i ima nabudžene 3 klase za endgame da ih samo obrišu. Rekao bi ko ih j***e igrao bi nešto drugo i možda u budućnosti počeo od nule.

Ja na igre gledam kao razonudu i zabavu, nije mi bitno da što pre postignem nešto u igri ili da mi sve bude pod konac, nikad se nisam cimao oko toga i neću, ako je igra bugovita ja probam to da popravim ako je moguće ili zaobiđem taj deo, Ako je ne igriva istog momenta je batalim i stavljam na led.

Super su igre za razonudu posebno igrati sa društvom, ali pravi život se dešava izvan toga i tamo je bitno kolko grindaš (radiš na sebi) i da li ti neko menja parametre ili uslove pa da ti poremeti progres i oteža napredovanje.

Jednom će da prestanu da nerfuju klase, i biće neki baseline što se tiče koja klasa tj. build je jak za šta.
Vidis ti imas svoje razloge ja imam svoje.

Prvo za igru nisam ni najmanje vezan jer da jesam imao bi nalog ali kada sam video gde ovo vodi ja sam svoj nalog prodao drugome tako da me emocijalno zabole ********* za istu, jer da mi naplacuju 70 dollara pune cene za beta proizvod neka fala, ovog ne dovrsenog sklepanog frankenstajna nemam nameru da sada igram i da se nerviram i razmisljam hoce mi neko nerfuje bild zato sto pravim milionske stete a to njima ne odgovara. Ovo mogu da im platim max 25 evra za beta stanje sve preko toga je sisanje za proizvod u ovakvom stanju.

Na kraju to sto pojedinci ovde prihvataju ovakvo ponasanje developera i brane njene stavove ste u manjini, jer statiskika pokazuje drugacije stanje i sve je vise i vise nezadovoljnih igraca.

Planiram, jer iskreno Druid je težak za igranje i fali mu neke jače AoE za wipe grupa,
Tako da Sorc ili Barb, videću koji build mi se svidi.

Mislim da kuknjava se javiše širi od novih igrača koji posebno po blizzard forumu i reddit kukaju zbunjeno u fazonu "A zašto novi lik ?" jer su umislili da sezona je kao nova ekspanzija tj. novi zadržaj kao što donosi DLC.
Ili su u nekoj igri videli sezone i da se nastavlja sa istim likom.

Mene PoE i najviše privukao da igram zbog sezona gde nešto zamiljivo dodaju.

Druga strana medalje je opet relativizacija svake pa čak i smislene zamerke.

OK, ne smeta mi novi lik, štaviše deluje mi kao dobra zamisao. Napraviću novu klasu, igrati par meseci i tako za svaku novu sezonu.
Meni samo smeta što umesto kao za oltare, moram ponovo da grindam iste nagrade za dodatnih 20 paragon poena.
Igraću dungeon-e, igraću sve što mi je dostupno, ali daj mani me ponovnog čišćenja svake zone, to je čist primer "busy work"-a.

Vrh Dno