Šta je novo?

Izbor inverter klime za stan

keysersoze

Poštovan
Učlanjen(a)
04.01.2016
Poena
55
Molim za pomoc oko izbora dobre inverter klime za stan velicine 66 kvadrata ...Grejanje je na struju ali bih probao da je koristim i za grejanje stana ako bar moze do nekih 0 do -5 stepeni napolju ....Naravno potrebna mi je i kao zamena za klasicnu klimu koju koristim leti.
Stan je inace starija gradnja 50-ih godina sa debelim zidovima koji se sporo hlade i sporo greju, dva spoljna zida.
Cena nije tako vazno, bitniji je kvalitet. Naravno ne bas u bukvalnom smislu za cenu :)

Kvadratura je za neku 18Btu na primer Fujitsu KMTA18 ali pitanje je da li može jedna klima zbog rasporeda prostorija da pokrije celi stan.Ili kombinovati dve klime 12Btu.Možda bi pomogla skica stana.U obzir dolazi i LTCA12.

Kvadratura je za neku 18Btu na primer Fujitsu KMTA18 ali pitanje je da li može jedna klima zbog rasporeda prostorija da pokrije celi stan.Ili kombinovati dve klime 12Btu.Možda bi pomogla skica stana.U obzir dolazi i LTCA12.
Uh sad ne umem skicu da postavim ovde tj da nacrtam i postavim :) ......Na ulazu u stan je predsoblje dugo nekih 5m odmah sa leve strane od ulaznih vrata je kuhinja nekih 8-9 kvadrata na ,kraju predsoblja sa leve strane kupatilo , pravo je spavaca soba nekih 12-15 kvadrata, a sa desne strane isto na kraju predsoblja je ulaz u dnevnu koja je 25 kvadrata

Pored izbora klime važno je dobro pozicionirati unutrašnju jedinicu.Da li ova klima koju sad koristiš sa tog mesta može da hladi ili dogreje celi stan ili misliš da bi mogla da bude i na drugoj poziciji.Pošto je u pitanju stan možda je nezgodno menjati poziciju klime zbog nemogućnosti ugradne spoljne jedinice na nekom drugom mestu.

Sada mi je klima u spavacoj sobi ...u principu zadovoljava iako je klima iz 2006 godine ali u poslednje vreme mi smeta klima kada radi u smislu alergije ,vazduha ..jednostavno ne prija ....Tako da mi sasvim dovoljno ohladi dnevnu sobu gde boravim ..naravno nocu ne ukljucujem
Mogao bih i da je prebacim u dnevnu sobu

Dnevna soba je 25m2 kažeš.Ipak mislim da bi više odgovarala jaka dvanestica kao Fujitsu LTCA nego osamnestica ako iz dnevne sobe može da duva dalje prema drugim prostorijama.Proceni.Ima i novijih modela kao KGTE12 ali je ova LT jača.

Dnevna soba je 25m2 kažeš.Ipak mislim da bi više odgovarala jaka dvanestica kao Fujitsu LTCA nego osamnestica ako iz dnevne sobe može da duva dalje prema drugim prostorijama.Proceni.Ima i novijih modela kao KGTE12 ali je ova LT jača.
Ma da,trebalo bi da ohladi ..dnevna soba svakako nije suncana strana.....Sto se mene tice bilo bi i to dovoljno ,mada kupujem je i zbog psa kojeg sam nabavio i koji teze podnosi vrucinu :)
A sto se tice marke Fujitsu je OK? Neko mi rece Gree

Fujitsu, Mitsubishi,Daikin, Panasonic su najbolje klime.Gree su isto dobre,ali muse i pular modele izbegavaj.

Poslednja izmena:
Fujitsu je Japanski proizvođač klima.Ovaj model LT12 je odličan ima twin rotary kompresor spoljna jedinica je teška 40 kg negde.Predviđena je za grejanje do -20 stepeni dobro modulira i kultura rada je ok.Ima i Human Sensor znači prati da li ima ljudi u prostoriji i podešava temperaturu prema tome ta opcija može i da se isključi.Koliko znam kućni ljubimci ne utiču na senzor.Proceni šta je bolje ima dosta komentara na forumu o raznim modelima.

Upravo sam napravio uzi izbor i ako moze preporuka
Ovu sam izdvojio

DAIKIN FTXF35D/RXF35D Sensira inverter u Bc Group je 90.000

ili ovo

LG PC12SK DUAL Inverter Wi Fi u Bc Group je 86.000

E sad i ova , ali pretpostavljam da je ona bolja od prethodne zbog cene

LG DC12RK Deluxe INVERTER WIFI u Bc Group je 90.000 130.000

Ili da pogledam neku Mitsubisi ?

U BC Group sam gledao jer su cini mi se najpovoljniji

Ako ćeš LG, kupi S12EQ i ne bacaj pare

Ako ćeš LG, kupi S12EQ i ne bacaj pare
U odnosu na Daiken kakve su LG ..Jedan serviser mi je bas preporucio LG a ovaj drugi ( koji servisira sve nije ovlascen ni za jedne ) preporucio je DAIKEN i MItsubishi
i da li ova sto si rekao ima necujan mod ...s obziram da mi je to potrebno

Daikin nisam imao do sada, ali je svakako zvučnije ime u svetu klimatizacije od LG.
Direktno poređenje ova dva modela iz iskustva, teško da ćeš negde naći.

Smanjiš turbinu na minimum i skoro da se ne čuje. Ali ne računaj da te i jedna klima u tom slučaju može rashladiti.

Daikin je najzvučnije ime u polju klimatizacije i smiješno ga je porediti sa LG.

U odnosu na Daiken kakve su LG ..Jedan serviser mi je bas preporucio LG a ovaj drugi ( koji servisira sve nije ovlascen ni za jedne ) preporucio je DAIKEN i MItsubishi
i da li ova sto si rekao ima necujan mod ...s obziram da mi je to potrebno
Neka kladionica u mom gradu se greje na 3 Lg inverter ne znam koji je tacan model mislim da je deluxe model ili neki drugi ne znam tacno,ali je neki fensi model.Greju se i hlade na njih vec 7-8 godina ako ne i vise.

Pozdrav! Da ne otvaram novu temu, takodje mi je potrebna pomoc pri izboru 2 klima uredjaja za grejanje kuce oko 50ak kvadrata, zidovi 32cm cigla, 5cm stiropor, unutra gips bez izolacije iza njega, stolarija drvena dobra, stakla punjena argonom. Budzet za obe tu oko 1000€.
Na skici se vidi dnevna i trpezarija su spojene (jedna klima) a kod spavace bi vrata bila otvorena, da zagreje i hodnik i ako moze malo samo kupatilo (druga klima) jedino sto ne moze direkt cela klima da stoji naspram vrata nego polovinu prolaza kaci, kupatilo bi bilo otvoreno ali bi se po potrebi dogrevalo norveskim radijatorom.
Hvala!

Prilozi

• 20230702_141120.jpg
    20230702_141120.jpg
    130.9 KB · Pregleda: 46
Za spavaću sobu +hodnik i kupatilo Daikin FTXC35C/RXC35C cena 82k ili ako nađeš za manje još bolje.Za dnevnu sobu i kuhinju VOX IVA5-12JR koliko vidim ima je za 40k ali za obe klime treba proveriti možda ima negde po manjim cenama.Možda bi mogla za spavaću i Daikin 09 ali sa 12Btu bićeš sigurniji.

Za spavaću sobu +hodnik i kupatilo Daikin FTXC35C/RXC35C cena 82k ili ako nađeš za manje još bolje.Za dnevnu sobu i kuhinju VOX IVA5-12JR koliko vidim ima je za 40k ali za obe klime treba proveriti možda ima negde po manjim cenama.Možda bi mogla za spavaću i Daikin 09 ali sa 12Btu bićeš sigurniji.
Hvala puno! Posto sam ja laik sto se tice svega ovoga, moram pitati kako to da za malo manji prostor trebam uzeti maltene duplo skuplju klimu? Ja sam mislio da mi je kod dnevne i kuhinje bitnija kvalitetnija klima... Koje su to karakteristike na koje bih trebao obratiti paznju?

Bolje da doda 3-4 hiljade i uzme Daikin FTXF.

Hvala puno! Posto sam ja laik sto se tice svega ovoga, moram pitati kako to da za malo manji prostor trebam uzeti maltene duplo skuplju klimu? Ja sam mislio da mi je kod dnevne i kuhinje bitnija kvalitetnija klima... Koje su to karakteristike na koje bih trebao obratiti paznju?
Za spavaću sobu bi trebalo da gledaš neku klimu koja je tiha međutim kao što vidiš takav kvalitet ima svoju cenu.Daikin klime imaju nizak nivo buke spoljašnja a posebno unutrašnja jedinica i zato mislim da bi odgovarala za spavaću sobu+ hodnik.Taj Daikin može da se nađe i kao 09 Btu.Klime koje su manje kvalitetne mogu da imaju slabiju plastiku koja povremeno krcka kada se zagreva ili hladi unutrašnja jedinica ili su bučne kada rade defrost itd.Takve stvari nisu baš dobrodošle u spavaćoj sobi.Dobićeš sigurno još neki savet pa proceni.

Za spavaću sobu bi trebalo da gledaš neku klimu koja je tiha međutim kao što vidiš takav kvalitet ima svoju cenu.Daikin klime imaju nizak nivo buke spoljašnja a posebno unutrašnja jedinica i zato mislim da bi odgovarala za spavaću sobu+ hodnik.Taj Daikin može da se nađe i kao 09 Btu.Klime koje su manje kvalitetne mogu da imaju slabiju plastiku koja povremeno krcka kada se zagreva ili hladi unutrašnja jedinica ili su bučne kada rade defrost itd.Takve stvari nisu baš dobrodošle u spavaćoj sobi.Dobićeš sigurno još neki savet pa proceni.
Pa da ima smisla, video sam da je nivo buke 30dB Daikin naspram 53dB Vox

треба ми помоћ око сличне проблематике. стан неких 55кв, један спољашњи зид (исток), пвц столарија, изолација стиропор 8 цм. грејање подно, котао на струју.
узео бих 12 за дневну која је неких 30 кв првенствено за хлађење, али као што аутор каже, пробао бих и за грејање бар у прелазном периоду. касније бих могао да додам још једну климу у спаваћу..

овде на ким нема неког избора модела - мидеа, хисенсе, грее, вивакс.. ма ли неко искуства са Midea All Easy Pro, тренутно 640е са монтажом. Или можда Breezeless за 680е?

KOd nas na zgradi suda , opstine i mupa vise spoljne na sve strane. Da bi neko to samo premestio biće potrebno 9 meseci,samo to da rade svi monteri iz grada.xaxaxa.

Caletov servis je u najvecem jeku klima, sa 15 ekipa za montazu postavljao preko 10.000 klima za jednu sezonu od aprila do avgusta, tako da to nije problem.

Caletov servis je u najvecem jeku klima, sa 15 ekipa za montazu postavljao preko 10.000 klima za jednu sezonu od aprila do avgusta, tako da to nije problem.
Samo je glavno pitanje gde staviti silne spoljne jedinice.... Na krov???

Правити технички канал од приземља до поткровља на страни зграде где и како је могуће зависно од зграде, и ту спаковати спољне јединице, спровести канал за кондензат итд, и покрити неком мрежом да те климе не боду очи. Може бити скупа забава посебно на високим солитерима.
За зграде са заштићеним фасадама једина решења су кровови, и монтажа са дворишне стране где је могуће.

Nazad
Vrh Dno