Šta je novo?

AliExpress - ŠTA DA KUPIM? (i komentari - iskustva u vezi predloženih proizvoda)

Cadac sive boce su meni bile extra, ali nema više sa ventilom. Tj ima u onim plninarskim prodavnicama, preko 2.000 dinara.
Sada trošim neke crvene, ruske, sa buvljaka. OK je gas. Boce su 500 grama, one niske, debeljuškaste, to nam odgovara, jer je gorionik stabilan na stolu, dok radimo iznad njega. One visoke su nam baš nepraktične.

Ovaj prvi gorionik sam i ja video, ali je i ono podnožje (na fotografiji) bilo od metala i koštao je 10ak dolara. I u specifikaciji se nije pominjala na plastika.
Treći odmah otpiši.
Mapp gas boca 10-15eur, kineski brener oko 20 ili neki kvalitetniji za 30-40-50 u zavisnosti zašta se koristi i koji će da traje skoro pa doživotno. Meni mapp gas boca koji popravljam rashladne uređaje i koristim svakodnevno traje mesecima i realno nema bolje i jeftinije kombinacije

• Like
Reagovanja: PJ
Da li postoji neki usb 3.0 hub sa iole dužim kablom? Hteo bih da ubodem jedan na zadnji ulaz kućišta, a da mi hub stoji na stolu pored.

Edit. nvm, na "long cable" mi nije izbacivalo relevatne rezultate, sad na "long cord" daje ono što treba. 😑
Njihove pretrage znaci uzas....ukucam jedno on mi izbacuje ono sta je prethodno trazeno....bar na app na mobilnom..za web ne znam kako je

Zasto su mi cene na nalogu uvek vece nego kada gledam bez naloga? Da li je to kao akcija za nove korisnike ili tako nesto?

Da obično te promotivne za nove korisnike.

Pazario sam ovu baterijsku lampu (uzeo 3+ items deal) ali nisam spazio da ne ide sa baterijom. Ima adapter za 3 AAA baterije ili 1x 18650 baterija. Trebala bi mi preporuka za tu bateriju i punjac sa alija da pazarim. Ali pre toga bi vas pitao da li je ta baterija najcesca u baterijskim lampama? Posto planiram da pazarim jos neku lampu pa ne bi voleo da su neke druge dimenzije. Ako je 18650 najcesca onda bi pazario vise komada i neki bolji punjac. U suprotnom ostao bi pri koriscenju AAA baterija.

Zavisi koji kvalitativni nivo lampi gledaš.
Gotovo sve iole bolje lampe koriste 18650 baterije ili neku sličnu formu tipa 18350, 26650, 21700 ali 18650 su definitivno najzastupljenije.
Fenix, Olight, Nitecore, Thrunight, Niwalker, Nextorch, Fitorch i još gomilu gomilu drugih koriste ove litijum jonske baterije.
Moja preporuka je da ih ne uzimaš sa alija, isporuka baterija je sada nezgodna a ako i neko bude hteo da ti pošalje gledaćeš da uzmeš jeftinu a te su većinom smeće, Imaš u NS firmu koja se time bavi, prošetaš i uzmeš tamo par komada, LG, Samsung, Sony, biraj.
Takođe preporuka da izbegavaš lampe koje imaju 3xAAA adapter, to je generalno znak niskog kvaliteta.

Hvala na razjasnjenju. Pogledacu u NS-u. A sto se tice punjaca za 18650 baterije? Trebao bi mi punjac koji moze pojedinacno 1 bateriju da puni. Ovo spominjem jer imam punjac za ni-mh (Sanyo) baterije i zahteva 2 da se stave da bi mogao da puni.

Hvala na razjasnjenju. Pogledacu u NS-u. A sto se tice punjaca za 18650 baterije? Trebao bi mi punjac koji moze pojedinacno 1 bateriju da puni. Ovo spominjem jer imam punjac za ni-mh (Sanyo) baterije i zahteva 2 da se stave da bi mogao da puni.
Većina punjača za 18650 baterije može da puni po jednu bateriju, u principu svi su slični, samo neki imaju više opcija, neki manje ali isti je princip punjenja, ako imaš iskustva u elektronici možeš da uzmeš na aliju samo elektroniku za punjenje li-ion baterije (jedne), ulaz je USB C, na izlaz zalemiš žice, na žice magnete i gotov punjač.
Nemam preporuku za neki konkretan model, vidi šta imaju, šta ti odgovara cenom i to kupi.
I nemoj da uzimaš neki univerzala što može i ni mh baterije i 9V baterije i ni cd, li ion i šta sve ne, uzmi onaj što puni samo li ion baterije.

Narucen i Goldenfir od 360gb za nesto manje od 1300din.

Store je
Computer&SSD Storage_Factory Store
medjutim mora da ides na one akcije SuperDeals tamo je nesto jeftiniji,ja sam se predomislio i umesto 360gb koji vidim da je ok uzeo 480gb koji je takodje ok za nekih 1500din sa sve postarinom koja je 105din.

Prilozi

• Screenshot 2023-06-29 at 19-23-45 superdeals.png
    Screenshot 2023-06-29 at 19-23-45 superdeals.png
    150.3 KB · Pregleda: 46
Да, баш тако буде, већ две године отприлике се одман при наручивању наплаћује и пдв. У Норвешкој се зове VOEC, за ЕУ постоји дириктива, не знам како се зове тамо.

Hoćete da kažete da kad odete na aliexpres, poručite nešto za 10$, on doda 2$ pdv (nije bitno sad koja je stopa, recimo nek je 20%) i vi platite Aliju 12$... A onda Aliexpress državi Norveškoj uplati tih 2$? Ja to da vidim pa neću da verujem.

Zašto ne bi verovao?
Pre 5+ godina sam kupovao neki kineski Office, verovatno najbolja zamena za MS Office dok je cena bila OK, platio online mojom karticom, ali popunio podatke za pravno lice. Nekoliko dana kasnije mi stigne račun od neke advokatske kancelarije iz Knez Mihjalove, sa sve izraženim PDV-om.
Zampatio sam događaj, jer je račun bio uradjen u PSIT, isti racunovodstveni software koji i mi koristimo.

Izgleda da imam takvo mišljenje jer smo mi 20 godina daleko od toga... Kod nas je procedura i papirologija samo da vam neko nešto uplati iz inostranstva (bilo da ste fizičko ili pravno lice), a kamo li da neko za vas plati porez. Preduzetnicima se svake godine menja BOP - pa ljudi negde budu u pretplati a negde duguju iako su platili sve i ne daju im potvrdu da su izmirili porez... Samo jedan od primera.

Valjda je to razlog što imam takvo mišljenje, mada mi i dalje nije jasno kako Ali prijavi taj porez pa da imate i zaduženje i razduženje, ali verovatno imaju neki svoj sistem.

@nidzesi
Poenta je što se države medjusobno prebijaju za PDV, Tax ili već kako su krstili u kojoj zemlji ali ono što se carini u vrednost ulazi krajnja cifra i za carinu i PDV. To isto postoji i kod nas stim što paušalci izdaju račun sa uračunatim PDVom.
Dopuna: Najbitnija je faktura koja ide uz pošiljku i zna se ko može da izda fakturu bez poreza a ko ne.

imam ovaj samo drugi brend. otplatio se mnogo puta. izvlacio mi baterije iz mrtvih. puni razne tipove baterija od 1 do 4 u isto vreme sa razlicitim opcijama za svaku - testovi, punjenje razlicte amperaze i sl. mislim da je moj varicore. sve u svemu isti kontroler je unutra.

Za ovaj sa linka piše da ne može kod nas: This product can't be shipped to your address.

model koji imam, konkretno je ovaj https://www.aliexpress.com/item/32869324617.html cena: malo pretrazite. model je varicore v40. da ne pisem recenziju bezveze izvukao je gomile baterija iz mrtvih pa i ako se ne prepoznaju koliko su iscedjene. ostavite ih u punjacu i vremenom, sat, dva se detektuju. imate testove baterija - isprazni ih do limita i tako testira kapacitet. onda istu stavite na punjenje, razne amperaze, koja vam odgovara. ako su bitne ponovite par puta i baterija moze da bude obnovljena. naravno, najvise zavisi od kvaliteta same baterije. punjac je tu da pomogne.

Dajte neki predlog za dobru tečnost za čišćenje monitora. Ne mora da je sa AliExpress-a.

I meni treba. Imao sam neku tečnost iz Farmasija, ali je više tamo nema. Baš je dobra, a pri kraju mi je... Moram i ja da kupim.

Nazad
Vrh Dno