Šta je novo?

Sve o putu na more autom

U koje vreme je najbolje krenuti da bi se izbegle gužve na granici? Prošle godine sam čekao 2 i po sata na srp-mak granici sa tim da smo krenuli iz bg-a oko 2 3 ujutru i bili u 6 na granici
U pola 10 krenem uvece, oko 4 sam na evzoniju i nije bilo guzve. To vazi za prvu polovinu juna, za dalje ne znam, tj, gledaj narednih par dana kamere na prelazu bogorodica u doba kad mislis da stizes na granicu i imaces orjentir, razmak izmedju granica je oko 300m

Potreba da se nosi gorivo na put u autu u 2023... Prilično sam siguran da je neka vrsta straha, jednako opravdan kao i аракибутирофобија - страх да се путер од кикирикија не залепи за непце

Tako nekako...

Sem cinjenice da ceo milos veliki nema pumpu u smeru ka beogradu.

Sem cinjenice da ceo milos veliki nema pumpu u smeru ka beogradu.

....pa ćeš stati u desnu traku i presipati iz kante u rezervoar?!?

Ne ulazi na taj autoput sa manje od pola rezervoara. A i ako baš uđeš a upali se lampica za rezervu, na svakom silasku imaš neku pumpu u krugu od par km od isključenja.

Na dužim putovanjima i nepoznatoj ruti, dopunjavaš rezervoar kada ti ostane bar 100-200km rezerve.

Javio čovek na Facebook stranici Grčka Info da je proradio Open Balkan. Ko koristi ENPay neće morati da konfiguriše TAG uređaj, automatski će da radi za Makedoniju.
Ja sam pre 2 godine prebacio tag na postpaid i skida mi sa kartice. Jel ima način da proverim dal mi radi za Makedoniju?

....pa ćeš stati u desnu traku i presipati iz kante u rezervoar?!?

Ne ulazi na taj autoput sa manje od pola rezervoara. A i ako baš uđeš a upali se lampica za rezervu, na svakom silasku imaš neku pumpu u krugu od par km od isključenja.

Na dužim putovanjima i nepoznatoj ruti, dopunjavaš rezervoar kada ti ostane bar 100-200km rezerve.
Sve je to super ako znate unapred. Ja nikad nisam nosio gorivo ali imam neku traumu pa svracam na pumpe daleko vise nego sto treba. To je razlog sto ne vozim id3...mislim da bi u ludari zavrsio.

Vozim preko 30god, i duge relacije po celoj Evropi, i (osim sankcija 90ih) nikada nisam bio ni blizu rizika nestajanja goriva.

U 2023. na relacijama u Evropi nositi kantu goriva u rezervoaru, nema smisla. A i rizično je, pogotovo na letnjim žegama.

Nemanje rezervnog točka je potencijalno veći problem.

Javio čovek na Facebook stranici Grčka Info da je proradio Open Balkan. Ko koristi ENPay neće morati da konfiguriše TAG uređaj, automatski će da radi za Makedoniju.
Mora posebno da se doda platna kartica za Makedoniju iako ste već dodali (za Srbiju). Ovo se odnosi na TAG Puteva Srb, ne na ENPay:
1687767522599.png

Pa sad, Jugić rezervoar 32 litra, a troši 8 - 10, na otvorenom putu, kad ga načepiš na 90 🤔

Pa sad, Jugić rezervoar 32 litra, a troši 8 - 10, na otvorenom putu, kad ga načepiš na 90 🤔
Mislim....uzmi dva kanistera po 10 litara....kako toliko troši?Jel to moguće?

Moj 20 godina star Fukus troši 4,6l

Grčka je na ~800km od BG, Crna Gora na ~500km. Sve vreme se vozi kroz "civilizaciju"; ne treba praviti bauk od toga niti neke posebne pripreme.
Ko svakodnevno vozi auto znaće da li nešto treba da uradi pre puta. Ko vozi retko ili nije siguran, bolje je da krene autobusom/vozom/avionom.

Ta civilizaciji u Srbiji na tom putu ima cak 2 elektro punjaca.

Napuniš rezervoar pre nego što kreneš za Grčku, onda u oba smera napuniš do vrha usput u Makedoniji gde je gorivo daleko najeftinije i to ti je to, ne treba vam ništa više, nemojte paničiti bez razloga. Kad je to bilo više nego dovoljno za moj mali rezervoar od 35 litara, dovoljno je sigurno i za vas.

Poslednja izmena:
Ja nosim gorivo iz dva razloga, prvi je sto ne volim sa rezervom upljenom da vozim zbog mulja u rezervoaru jer moze pumpa goriva da povuce mulj i eto onda haosa, a u Grckoj nema bas pumpi pored puta.
Za moj auto 5l goriva je minimum 80km da se snadjem do pumpe a da ne vozim na rezervi.

Drugi je sto sam do sad video bar 7-8 puta na granicama kako guraju auto ostali bez goriva, vrucina, par sati auto radi sa klimom, ode gorivo, pogotovo ljudi koji nisane rezervu pa u Makedoniji da natoce jer je jeftino, a iskreno to radi velika vecina, pa i ja donekle, ne nisanim ispod rezerve ali do rezerve svakako pa posle tocim pun u Makedoniji.
Slazem se imam ja u rezervi jos dosta goriva necu ostati bez njega ali kao sto sam rekao na rezervi nikad ne vozim iz pomenutih razloga, zato i nosim sa sobom gorivo.

Sto se tice kanistera ne vidim problem, ti kanisteri su isti kao vojni i vojska prevozi gorivo u njima pa nisam cuo da je neka praksa u vojsci da se oni nikako ne koriste.

Ali svakako svako ima svoju praksu i naviku, ja ovako dobijam benefit - pun rezervoar jeftinijeg goriva bez rizika da cu ostati bez istog, za tih 30e cu iskreno pre ici da pojedem nesto u nekom restoranu nego sto cu platiti porez bespotrebno.

Dubrava/Dobre Vode, 13 km od Bara prema Ulcinju.

Nazad
Vrh Dno