Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Daikin ima nečujan ili Quiet mod ali je tada protok vazduha mali.Korisnici Daikin klima kažu da su tihe i spoljašnje i unutrašnje jedinice.Za prelazni period trebalo bi da je Daikin ok ali da bi okrenuo vazduh u tih 60m2 računaj da će raditi na nekoj medium ili high brzini.Evo maksimalnih brzina za model koji te interesuje sa BC sajta PROTOK VAZDUHA HLAĐENJE/GREJANJE (MAX.) M3/H 708/768.Treba pogledati koliko je protok na medium brzini.Mislim da će ta klima tebi završiti posao dogrevanja u prelaznom periodu ili dok ne krenu temperature kada klima počinje da ulazi u defrost.

Daikin ima nečujan ili Quiet mod ali je tada protok vazduha mali.Korisnici Daikin klima kažu da su tihe i spoljašnje i unutrašnje jedinice.Za prelazni period trebalo bi da je Daikin ok ali da bi okrenuo vazduh u tih 60m2 računaj da će raditi na nekoj medium ili high brzini.Evo maksimalnih brzina za model koji te interesuje sa BC sajta PROTOK VAZDUHA HLAĐENJE/GREJANJE (MAX.) M3/H 708/768.Treba pogledati koliko je protok na medium brzini.Mislim da će ta klima tebi završiti posao dogrevanja u prelaznom periodu ili dok ne krenu temperature kada klima počinje da ulazi u defrost.
Ma meni je posao za hladjenje zavrsavala i prethodna starija klima ( skoro 20 godina stara) ....ne ukljucujem je nocu jer je u spavacoj sobi, samo dok sam u stanu ...Doduse sada mi je potrebna i zbog jos jednog razloga jer smo nabavili psa koji bas i ne podnosi vrucinu

U tom cenovnom okviru možeš da pogledaš i Fujitsu KGTE12.A+++ grejanje i hlađenje.Ili MITSUBISHI MSZ-AP35VG/MUZ-AP35VG
@keysersoze izbegavaj ovaj Fujitsu, em ga uvoznik ne uvozi zvanicno, em je preslaba za taj prostor.
Citirani clan iz nekog razloga stalno preporucuje klime koje u Srbiji samo ta jedna prodavnica ima i niko drugi, bez brige o tome lako ce se posle te klime kojih kod nas zvanicno nema, odrzavati.

Za toliki prostor bih uzeo recimo Daikin FTXC50C/RXC50C za ~115.000 dinara.

@keysersoze izbegavaj ovaj Fujitsu, em ga uvoznik ne uvozi zvanicno, em je preslaba za taj prostor sa 3.4kW na hladjenju.
Citirani clan iz nekog razlogq stalno preporucuje klime koje u Srbiji samo ta prodavnica ima, bez brige o tome lako ce se posle te klime kojih kod nas zvanicno nema, odrzavati.

Za toliki prostor bih uzeo recimo Daikin FTXC50C/RXC50C za ~115.000 dinara.
Cenim da bi mi preporucio i ovu DAIKEN koju sam napisao ...iako je slabija ali mislim da bi mi zavrsila posao ne treba mi preterano hladjenje

Ako klima slabo duva onda treba očistiti detaljno unutrašnju jedinicu.Verovatno se nakupila/zalepila prašina na lamelama i zatvorila protok vazduha.Skini filtere unutrašnje jedinice pa postavi sliku lamela da vidimo da li je to problem.Kada uključiš fan mod znači ni grejanje ni hlađenje da li i onda
Ako klima slabo duva onda treba očistiti detaljno unutrašnju jedinicu.Verovatno se nakupila/zalepila prašina na lamelama i zatvorila protok vazduha.Skini filtere unutrašnje jedinice pa postavi sliku lamela da vidimo da li je to problem.Kada uključiš fan mod znači ni grejanje ni hlađenje da li i onda ima slab protok vazduha iz klime.
Druze hvala za odgovor. Evo probao sam fan mod i stojim na 3,3 metra od nje i nista ne osetim(a u gacama sam :) ). Inace jacina ventilatora je na 100%.

Jel moze biti da je do elektronike. Par puta prosle godine sam znao da je ukljucim na sat vremena da ladi dok sam napolju...vratim se kuci ono u toj sobi u kojoj je klima temperatura jos veca nego sto je bila(ja podesio klimu na tima 23 stepena a u sobi 27 stepeni).

Ja imam malo specifičnu situaciju koja je suprotna onome što većina traži, meni treba što manja klima... :)

Prostorija ima 15ak kvadrata (možda i manje) i mesto gde će unutrašnja jedinica stajati je takvo da sam ograničen na klimu koja ima max 81cm. U početku mi je ideja bila da uzmem Midea Breezeless ili Samsung Wind Free pošto je to dečija soba pa da ne duva baš za vrat, ali koliko vidim i jedan i drugi model su dvanaestice a to je preveliko za prostor koji imam...

Trenutni plan mi je da uzmem neku inverter devetku jer ispod toga koliko vidim kod nas i nije neka ponuda (a i dimenzije devetki su uglavnom tu oko 80cm), pa me zanima da li neko možda ima savet/preporuku?

Ima 9ka Wind-Free, ali se ne prodaje kod nas i unutrasnja jedinica je ista kao kod 12-ice, 82cm...cesto su 9ka i 12ica identicne klime, nekada samo sa softverskim izmenama, a nekada sa malim razlikama u spoljasnjoj.
Tesko da ces naci nesto puno uze unutrasnje jedinice od toga...Midea je recimo 94cm.

Ako gledas zbog snage, nemoj to puno da te brine, uzmi slobodno 12icu wind-free.
A i cena joj je sada bas privlacna, ima je za 85.000 dinara.

Ja imam malo specifičnu situaciju koja je suprotna onome što većina traži, meni treba što manja klima... :)

Prostorija ima 15ak kvadrata (možda i manje) i mesto gde će unutrašnja jedinica stajati je takvo da sam ograničen na klimu koja ima max 81cm. U početku mi je ideja bila da uzmem Midea Breezeless ili Samsung Wind Free pošto je to dečija soba pa da ne duva baš za vrat, ali koliko vidim i jedan i drugi model su dvanaestice a to je preveliko za prostor koji imam...

Trenutni plan mi je da uzmem neku inverter devetku jer ispod toga koliko vidim kod nas i nije neka ponuda (a i dimenzije devetki su uglavnom tu oko 80cm), pa me zanima da li neko možda ima savet/preporuku?
Koliko bi izdvojio za klimu?

Druze hvala za odgovor. Evo probao sam fan mod i stojim na 3,3 metra od nje i nista ne osetim(a u gacama sam :) ). Inace jacina ventilatora je na 100%.

Jel moze biti da je do elektronike. Par puta prosle godine sam znao da je ukljucim na sat vremena da ladi dok sam napolju...vratim se kuci ono u toj sobi u kojoj je klima temperatura jos veca nego sto je bila(ja podesio klimu na tima 23 stepena a u sobi 27 stepeni).
Možda je elektronika loša ali izvadi baterije iz daljinskog na 10-15 minuta a možeš i da resetuješ daljinski ako ima dugme za to pa pokušaj opet da postaviš brzinu fan na maksimalnu.

Cenim da bi mi preporucio i ovu DAIKIN koju sam napisao ...iako je slabija ali mislim da bi mi zavrsila posao ne treba mi preterano hladjenje
Mislim da ti je preslaba za toliki prostor.
Nije poenta da ne smes da otvoris prozor da bi ti klima odrzavala koliko, toliko ok temperaturu i da joj treba ceo dan da dovede prostor na zeljenu temp...
Ovu sam ti preporucio jer je ok cena za to sto nudi, nebitno da li je Daikin, Fujitsu, Toshiba ili Mitsubishi, ako si se vec fokusirao na Japance.

Dodatno, nemoj se ogranicavati na jednu prodavnicu...ja bih iskreno najpre gledao prodavnicu koja ima i svoj licno servis, da na istom mestu odgovaraju i za uredjaj i za ugradnju.
To su obicno prodavnice koje su specijalizovane za grejne i rashladne uredjaje.

Poslednja izmena:
Ima 9ka Wind-Free, ali se ne prodaje kod nas i unutrasnja jedinica je ista kao kod 12-ice, 82cm...cesto su 9ka i 12ica identicne klime, nekada samo sa softverskim izmenama, a nekada sa malim razlikama u spoljasnjoj.
Tesko da ces naci nesto puno uze unutrasnje jedinice od toga...Midea je recimo 94cm.

Ako gledas zbog snage, nemoj to puno da te brine, uzmi slobodno 12icu wind-free.
A i cena joj je sada bas privlacna, ima je za 85.000 dinara.

Da to sam i ja primetio da je unutrašnje kućište često istih dimenzija. Hvala ti ajde pogledaću ponovo ali nisam nigde video za te pare, pretpostavljam da je u pitanju Comfort model?

Koliko bi izdvojio za klimu?

Dobro pitanje, zaboravih da napišem... Pa recimo do 700 evra, 800 max ako je baš nešto kvalitetno.

Bolje nađi drugo mesto za klimu, jer treba da ima i po 15cm prostora sa svake strane.

Ukoliko je neko raspoložen da mi razjasni sledeću situaciju.
Gledam specifikacije i piše podatak: 3810 W (791 W - 5568 W) znam da imaju kapaciteti tipa 4.2, 4.6, 5.2 itd.
Prvo pitanje je kako se određuje taj maksimalni kapacitet ( koji u ovom slučaju iznosi približno 5.6 kW)
2. Da li je klima bolja ukoliko je taj kapacitet veći?
3. Ukoliko klima ima veći protok vazduha to pokazuje da je bolja?
4. Recimo klima sa 520 m³/h ima vrednost spomenutih 5.6 kW a druga koja na maksimumu ima 650 m³/h daje 4.6 kW. Koja bi klima po ovim parametrima bila bolja?

Ajd da probam ja da ti objasnim.

1. Maksimalni kapacitet se određuje za grejanje i hlađenje. Postoji neki standard uslova za grejanje on +7°C a za hlađenje mislim +30°C spoljne temperature a unutrašnja 20°C. Znači za grejanje se klima na +7 Spoljne i unutrašnje +20 namesti daljinski na grejanje, željena temperatura podesi na 30 i stavi se maksimalno duvanje na ventilatoru, i to traje sat vremena. Za to vreme se meri količina toplote koja se izbaci iz unutrašnje jedinice klima uređaja. Ali nemoj da misliš da klima duva u neku prostoriju, NE ona duva kroz neki tunel koji odvlači toj vazduh jer bi klima brzo zagrejala vazduh u prostoriji i nebi bili isti početni uslovi.

Znači, ti to u praksi nikada ne možeš da postigneš!

2. Ne, klima se bira na osnovu potreba prostorije. Izračunaju se približni tolotni gubici prostorije za određenu spoljnu temperaturu pa ae tek onda bira klima. Seljačka a dobra metoda je da zimi staviš grejalicu u prostoriju i preko merača očitaš vrednost i to ti je to. A kad biraš klimu izabereš klimu koja može da daje tu količinu toplote u tom vremenskom okviru. Ali ne gledaš samo maksimalni kapcitet pa tako izabereš klimu, nego taj maksimalni kapacitet prepolovi na pola i ako je ta vrednost veća od potrebne vrednosti za grejanje prostorije koju si dobio grejalicom onda je ta klima što se kapaciteta tiče sasvim dovoljna. Zašto ovako!? Pa zato jer ne možeš očekivati da ti klima radi maksimalnim kapacitetom odvrnuta na max celo vreme. Mnogo ke razloga zašto je to tako, neke to čak ni ne mogu recimo Fujitsu, on može maksumalno pola sata da radi namaximumu i sam smanjuje izduv i snagu kompresora! Mislim da je tako i na Daikinu, nek me isprave oni koji znaju te podatke za sve ostale marke.
Klima zimi gubi kapacitet i sa padom temperature nih početnh 5.5kw na +7 pada na nekih 2.5kw na -7°C. E sad tu dolazimo do toga koja klima je kvalitetnija. Kvalitetnija je ona koja ima manji pad kapaciteta sa padom temperature. Ali opet nemoj da smetneš sa uma da su to vrednosti sa maksimalnim duvanjem, kad smanjip duvanje na minimum te vrednosti se obično prepolove.
3. Zavisi za šta ti trebe. Ako ke veća prostorija onda da aliako je manja onda je bitan onaj drugi podatak, koliki je minimum duvanja klime. A nije bez značaja i koliki su koraci odnosno razlike u brzinama duvanja od prve do najviše. Nije dobro lad klima ima prvu brzinu malu a druga već osetno više duva, najbolje je da klima ima uravnotežene prelaze od nižih ka višim brzinama i da brzina duvanja lagano raste sa porastom brzine. A ne prva 300, druga 500, treća 550 a četvrta 650. Bolje je recimo prva 150, druga 250, treća 350 i četvrta 550. I nije sve u brojkama, zamisli rupu prečnika 10cm i kroz nju da prođe kubik vazduha za minut,a sad zamisli rupicu prečnika 1 mmi da kroz nju prođe isti taj kubik za isto vreme. Tako da je brzina duvanja ponekad irelevantna i bitan je način na koji to klima ostvaruje.
4. Ona sa 520 kubika vazduha, zašto? Jednostavno zato jer ima topliji izduv a ne zato jer je vrednost toplote veća. U njenoj prostoriji je uvek ugodno toplo a gde je velika brzina duvanja a manje toplote izbaci je izduv prohladan.

Za ovo mi dođeš pivo ispred zemljoradničke zadruge.

Drugari, koji merač potrošnje struje može da se stavi za klimu 18-icu inverter? Može neka preporuka? Ne razumem se mnogo, a bojim se da nisu "slabi" ili šta već pa da nešto rikne. Šta treba da gledam, voltažu, amperažu?

Drugari, koji merač potrošnje struje može da se stavi za klimu 18-icu inverter? Može neka preporuka? Ne razumem se mnogo, a bojim se da nisu "slabi" ili šta već pa da nešto rikne. Šta treba da gledam, voltažu, amperažu?
U ove naše standardne merače 18-ca bez problema. Merač trpi mislim do 3.5kw, tako da 18-ca je ispod te vrednosti.

Da li mozda neko ima iskustva sa mobilnim(pokretnim) klima uređajem? Naime živim sa porodicom kao podstanar i u ovom stanu nema klima uređaj a imam bebu od 6 meseci. Vlasnici stana ne žele da obezbede istu i imamo rešenje ili ventilator( mada mislim da on ne može ništa da učini ili mobilna klima. Da li neko zna više o ovom uređaju i vredi li kupovati ga?

Ugradjena Sensira FTXF25D/RXF25E.

Na "nocnom" rezimu je necujna unutrasnja. Spavaca jos uvek nije u funkciji pa ne mogu da tvrdim, ali mislim da ce nocni rezim biti dovoljan da odrzava temperaturu. Snage ima sasvim dovoljno, za 10 minuta je rashladila sobu od 12 kvadrata bez problema. Videcemo za grejanje.

Sto se Amber 12 tice i curenja iz unutrasnje, uradili su servis, dosta je prljavstine izaslo iz kondenz creva, protok mu se povecao, ali nakon par dana je opet krenula da curi kad se opici.

Klima je Vox Iva 5 18-JR... Nisam kupovao wifi modul. Pretpostavljam da nema aplikacije tj. da ne vredi instaliranje bez wifi modula?

Zna li neko pokazuje li potrošnju u aplikaciji? Ako pokazuje bolje je rešenje kupovina wifi modula nego merača.

Bolje nađi drugo mesto za klimu, jer treba da ima i po 15cm prostora sa svake strane.
Nažalost to je jedino mesto u sobi... Sa jedne strane tih 15cm nije problem jer će stajati tačno pored utičnice, a sa druge strane ako nađem neku unutrašnju jedinicu od 70ak cm ostaće nekih 11-12...

Klima je Vox Iva 5 18-JR... Nisam kupovao wifi modul. Pretpostavljam da nema aplikacije tj. da ne vredi instaliranje bez wifi modula?

Zna li neko pokazuje li potrošnju u aplikaciji? Ako pokazuje bolje je rešenje kupovina wifi modula nego merača.
Što se tiče merača potrošnje evo nekoliko.PROSTO Merač potrošnje električne energije PM001/PM01D nema WI FI.Ili neka smart WI FI utičnica kao Tuya WFU-18/XIAOMI Pametna utičnica - ZNCZ05CM i slično.

Mislio sam na app za klimu, neko gore napisa da se u njoj moze pratiti potrosnja. Ako nemam wifi modul, ne moze se koristiti app, pretpostavljam? Pitanje je moze li se i u app za Vox pratiti potrosnja.

Hvala na preporukama za merače.

Da li mozda neko ima iskustva sa mobilnim(pokretnim) klima uređajem? Naime živim sa porodicom kao podstanar i u ovom stanu nema klima uređaj a imam bebu od 6 meseci. Vlasnici stana ne žele da obezbede istu i imamo rešenje ili ventilator( mada mislim da on ne može ništa da učini ili mobilna klima. Da li neko zna više o ovom uređaju i vredi li kupovati ga?
Samo da prenesem tuđe iskustvo. Vidi, sa kedne strane duva hladno a sa druge toplo i to je jedan od nerešivih problema. To crevo gde duva toplo možeš staviti u odžak ako ga imaš, ako nemaš onda je to uzalud potrošen novac. Imaš i vodu od kondenza na koju moraš da misliš i sam prazniš.

Na "nocnom" rezimu je necujna unutrasnja. Spavaca jos uvek nije u funkciji pa ne mogu da tvrdim, ali mislim da ce nocni rezim biti dovoljan da odrzava temperaturu. Snage ima sasvim dovoljno, za 10 minuta je rashladila sobu od 12 kvadrata bez problema. Videcemo za grejanje.

Sto se Amber 12 tice i curenja iz unutrasnje, uradili su servis, dosta je prljavstine izaslo iz kondenz creva, protok mu se povecao, ali nakon par dana je opet krenula da curi kad se opici.
Jel moguce da je crevo negde blago savijeno, da zadrzava kondenz?
Cesto naprave jako mali pad pri instalaciji, pa se crevo lako iskrivi vremenom i hoce da zadrzava deo vode.
Za pocetak, kakav ti je pad crev, jel ok ugao?

Mislio sam na app za klimu, neko gore napisa da se u njoj moze pratiti potrosnja. Ako nemam wifi modul, ne moze se koristiti app, pretpostavljam? Pitanje je moze li se i u app za Vox pratiti potrosnja.

Hvala na preporukama za merače.
Aplikacija koja prati tvoju klimu je AC Freedom i nema mogućnost praćenja potrošnje el.energije. Za tu namenu moraš da kupiš smart utičnicu.

Samo da prenesem tuđe iskustvo. Vidi, sa kedne strane duva hladno a sa druge toplo i to je jedan od nerešivih problema. To crevo gde duva toplo možeš staviti u odžak ako ga imaš, ako nemaš onda je to uzalud potrošen novac. Imaš i vodu od kondenza na koju moraš da misliš i sam prazniš.
Imamo 3 odzaka u stanu. Zgrada je starija i mala, svega 3 sprata i 8 stanova. Niko više ne koristi drva za grejanje. E sa u kakvom stanju je odzak to ne znam. Plašim se da se ne daj boze nešto negde ne zapali.

Koliko brzo može ugradnja?
Naime, treba mi standardni klima uređaj, nemam nikakvih posebnih zahteva. Prostorija ~20 kv u stanu ~50kv. Bitno mi je da montaža može brzo da se uradi, u toku sledeće nedelje (počev od sutra).
Ne znam odakle da počnem: da jurim prodavnice, a oni me upućuju na servisere, ili obrnuto - da jurim servisera, pa od njega da uzmem i klimu?
Montaža je u zgradi na 3/8 spratu, Novi Beograd.
Hvala za svaki savet!

Da li je klima još u garantnom roku?

Nazad
Vrh Dno