Ukoliko je neko raspoložen da mi razjasni sledeću situaciju.
Gledam specifikacije i piše podatak: 3810 W (791 W - 5568 W) znam da imaju kapaciteti tipa 4.2, 4.6, 5.2 itd.
Prvo pitanje je kako se određuje taj maksimalni kapacitet ( koji u ovom slučaju iznosi približno 5.6 kW)
2. Da li je klima bolja ukoliko je taj kapacitet veći?
3. Ukoliko klima ima veći protok vazduha to pokazuje da je bolja?
4. Recimo klima sa 520 m³/h ima vrednost spomenutih 5.6 kW a druga koja na maksimumu ima 650 m³/h daje 4.6 kW. Koja bi klima po ovim parametrima bila bolja?
Ajd da probam ja da ti objasnim.
1. Maksimalni kapacitet se određuje za grejanje i hlađenje. Postoji neki standard uslova za grejanje on +7°C a za hlađenje mislim +30°C spoljne temperature a unutrašnja 20°C. Znači za grejanje se klima na +7 Spoljne i unutrašnje +20 namesti daljinski na grejanje, željena temperatura podesi na 30 i stavi se maksimalno duvanje na ventilatoru, i to traje sat vremena. Za to vreme se meri količina toplote koja se izbaci iz unutrašnje jedinice klima uređaja. Ali nemoj da misliš da klima duva u neku prostoriju, NE ona duva kroz neki tunel koji odvlači toj vazduh jer bi klima brzo zagrejala vazduh u prostoriji i nebi bili isti početni uslovi.
Znači, ti to u praksi nikada ne možeš da postigneš!
2. Ne, klima se bira na osnovu potreba prostorije. Izračunaju se približni tolotni gubici prostorije za određenu spoljnu temperaturu pa ae tek onda bira klima. Seljačka a dobra metoda je da zimi staviš grejalicu u prostoriju i preko merača očitaš vrednost i to ti je to. A kad biraš klimu izabereš klimu koja može da daje tu količinu toplote u tom vremenskom okviru. Ali ne gledaš samo maksimalni kapcitet pa tako izabereš klimu, nego taj maksimalni kapacitet prepolovi na pola i ako je ta vrednost veća od potrebne vrednosti za grejanje prostorije koju si dobio grejalicom onda je ta klima što se kapaciteta tiče sasvim dovoljna. Zašto ovako!? Pa zato jer ne možeš očekivati da ti klima radi maksimalnim kapacitetom odvrnuta na max celo vreme. Mnogo ke razloga zašto je to tako, neke to čak ni ne mogu recimo Fujitsu, on može maksumalno pola sata da radi namaximumu i sam smanjuje izduv i snagu kompresora! Mislim da je tako i na Daikinu, nek me isprave oni koji znaju te podatke za sve ostale marke.
Klima zimi gubi kapacitet i sa padom temperature nih početnh 5.5kw na +7 pada na nekih 2.5kw na -7°C. E sad tu dolazimo do toga koja klima je kvalitetnija. Kvalitetnija je ona koja ima manji pad kapaciteta sa padom temperature. Ali opet nemoj da smetneš sa uma da su to vrednosti sa maksimalnim duvanjem, kad smanjip duvanje na minimum te vrednosti se obično prepolove.
3. Zavisi za šta ti trebe. Ako ke veća prostorija onda da aliako je manja onda je bitan onaj drugi podatak, koliki je minimum duvanja klime. A nije bez značaja i koliki su koraci odnosno razlike u brzinama duvanja od prve do najviše. Nije dobro lad klima ima prvu brzinu malu a druga već osetno više duva, najbolje je da klima ima uravnotežene prelaze od nižih ka višim brzinama i da brzina duvanja lagano raste sa porastom brzine. A ne prva 300, druga 500, treća 550 a četvrta 650. Bolje je recimo prva 150, druga 250, treća 350 i četvrta 550. I nije sve u brojkama, zamisli rupu prečnika 10cm i kroz nju da prođe kubik vazduha za minut,a sad zamisli rupicu prečnika 1 mmi da kroz nju prođe isti taj kubik za isto vreme. Tako da je brzina duvanja ponekad irelevantna i bitan je način na koji to klima ostvaruje.
4. Ona sa 520 kubika vazduha, zašto? Jednostavno zato jer ima topliji izduv a ne zato jer je vrednost toplote veća. U njenoj prostoriji je uvek ugodno toplo a gde je velika brzina duvanja a manje toplote izbaci je izduv prohladan.
Za ovo mi dođeš pivo ispred zemljoradničke zadruge.