Šta je novo?

problem sa particijama tokom instaliranja Windows-a na laptop

Zimcezimm

Zapažen
Učlanjen(a)
11.06.2023
Poena
5
Pozdrav..
Imam pitanje , da li neko zna kako da resim problem sa particijama prilikom instalacije windows-a 7 ; postojeca particija ne moze da se formatira, ne moze da se napravi nova, a nece da prihvati ni "next" samim tim ?? Zbog cega se ovo desava i kako da resim ovo?

Ako je Uefi a pre je bilo Legacy, mora se promeniti "patrition table" u Gpt:

Posle komande list disk, pokazaće da li je disk Gpt
diskpart-format-gpt-cmd.jpg

Sad mi se obrisala particija sa sistemom, sad imam samo jednu particiju primary
IMG_20230611_145644.jpg
Ja sam skinula sistem ,zatim prosla kroz rufus,sredila tu sve i onda ubacila da ga instaliram.. Inace sve radim preko flesa; moguce da sam u rufus-u nesto pogresila?

Poslednja izmena:
Postavi sliku kako si podesila Rufus prilikom izrade butabilnog fleša.

Sad mi se obrisala particija sa sistemom, sad imam samo jednu particiju primary
Pogledajte prilog 392775
Ja sam skinula sistem ,zatim prosla kroz rufus,sredila tu sve i onda ubacila da ga instaliram.. Inace sve radim preko flesa; moguce da sam u rufus-u nesto pogresila?
Idi delete pa u sledećem koraku new, time ćeš napraviti novu praznu particiju i moći ćeš da instaliraš. Ionako si sve već obrisala.

Ovako sam postavila u rufus-u
Idi delete pa u sledećem koraku new, time ćeš napraviti novu praznu particiju i moći ćeš da instaliraš. Ionako si sve već obrisala.
Napravila sam ja novu particiju od 5GB i sad mi je ona primary, tako da sad imam 2 particije

Prilozi

• IMG_20230611_183844.jpg
    IMG_20230611_183844.jpg
    258.9 KB · Pregleda: 41
Poslednja izmena:
@Zimcezimm : kao što si i rekla. Sada uradi ovo što je predložio @Rick , tj, izaberi u Rufus-u GPT u 2. opciji (partition scheme).

Probaj noviji Rufus.

Zavisi i koji Windows stavljaš; ako se dobro sećam, x86 ne može da se instalira na UEFI.

Verovatno pokrenut je fleš kao Uefi, ako je Uefi mora Gpt, tako moraš konertovati imaš u linku gore pošto disk nije Gpt.
Ili uradi sa Mbr, kao što je disk, samo podigni bios kao legacy, u boot opcijama, takođe moguće da treba promeniti u biosu opciju za Csm.

Pošto je 7-ca probaj umesto Rufusa ovaj alat:

Verovatno pokrenut je fleš kao Uefi, ako je Uefi mora Gpt, tako moraš konertovati imaš u linku gore pošto disk nije Gpt.
Ili uradi sa Mbr, kao što je disk, samo podigni bios kao legacy, u boot opcijama, takođe moguće da treba promeniti u biosu opciju za Csm.

Pošto je 7-ca probaj umesto Rufusa ovaj alat:
Pre je bio legacy da, medjutim sad je kao UFD

Probaj sa Windows media creattion tool.
Taj rufus je meni lično nepotrebno komplikovanje.
Imaš ovde uputstvo:

Ko zna šta se zbrljalo u dosadašnjim pokušajima, kreni polako od nule kada je već blanko disk.

Za W10 je dovoljno da se ISO raspakuje na MBR-NTFS formatiran USB, to je pored download-a sve što MCT (Media Creation Tool) uradi. Ostalo su nepotrebne komplikacije.
1686640702323.png

Uradila sam sve ispocetka,ubacila windows 8; i problem je pri instalaciji stoji na onih 0% i ne mrda.. tako da ne znam sta je problem; ocigledno da je nesto komplikovanije nego sto sam mislila

Vrh Dno