Šta je novo?

CPU termalne paste

MX-4 posle tacno godinu dana. Nisam primetio nista neobicno pri postavljanju jer je ne bih ni stavio:

Ja sam se namenjao svakavih pasta što na mojim što na računarima i serverima u firmama gde sam radio, ali na ovakvo nešto nisam naleteo. Bilo je tu svačega i pasta koje su bile kao kamen i koje su bile guma i otpadale, ali ni jedna još nije nestala/evaporirala sa procesora.
 
Ja ovu moju na x masina nastavljah i na svim i dalje bude dobra kad je menjam.

Ovo izgleda kao da se ocrtao bakar od cevi :D
 
Verovatno je ona fejk pasta MX4
 
Veliki procep između cevi i baze usisao pastu? Verovatno posledica osnovne mane ovakvih kulera: termalne cevi sa direktnim kontaktom sa puno praznog prostora oko cevi, kao i neravne površine
.......
Pasta je nestala, kakav procep i neravnine...
Identican kuler u mojoj masini (ovo je od sina) i nema problema godinama.
Nije ni ovaj imao do sada.
MX4 uzet direktno od Arctic sa amazona, uzet jer nije bilo Kryo tj delivery time je bio mnogo duzi a trebalo je hitno.
Sada citam recenzije, izgleda neka losa serija bese jer nisam jedini.
 
Sta ces sada naneti?
 
Takodje,
Mx-2 i Mx-4 su uvijek bile pojam best buy pasti, nanosene na 1000+ grafika i vise stotina procesora, nikada se ovako nesto nije desilo.
 
Kao primere za kupovinu naveo je dve uzasne pomade. Ako vec juri jeftino (mnostvo razloga) ja sam mu dao predlog. GD900 je prakticno MX-2
 
Upravo, GD900 je najbolja jeftina pasta. Prvi put je probao pre 5 godina, još uvek povremeno koristim kada situacija to dozvoljava.
 
Sta ces sada naneti?
Kao da sam znao, pre 2 nedelje narucio Kryo setivsi se da nemam nikakve paste kuci pa da se nadje.
Ne uzimam ovo za zlo pa sada da se dernjam okolo "nikada vise MX" i sl gluposti.
Jednostavno losa serija, stete nema sto je najbitnije.
Kryo koji je dosta skuplji je takodje imao promasaje, cini mi se da se vrlo slicno ispoljavalo.
Sada narucih Noktua da se nadje u rezervi ako ovaj Kryo zakaze :D
Sreca imamo izbora
 
Bravo za izbor,isto bi i ja uradio. Jesi Noctua novu ili staru

Noctua NT-H1​

 
Odlicno prilika da podsetim sve da stave paste u frizider dok se ne koriste, ako ima dozvoljava lepsa polovina 😅, nema dece da se otruju, i/ili su jos premala da dohvate najvise policu na vratima 😅 i naravno mirnije naravi/bez istrazivackog duha, da ne uzmu stolice/jastuke, itd, ..., da naprave podlogu da dohvate gornju policu 😅
 
Auh, mx4 sam stavio na jedno 20 procesora i grafičkih u poslednjih godinu dana... Ovo kao kod Duke-a nisam video ni posle 10 godina bez zamene...
 
Ja sam sebi uzeo MX-6 pa javljam za pola godine-godinu kad budem menjao pastu jel ima kakvih problema.
 
ja koristim MX6 od dana kada je izašla za sada je ok nisu porasle temperature. To je nekih 3 - 4 meseca.
 
Ja u zadnjih par god uzimam samo thermal grizzly paste i tecni metal. I uvek za sada su top 😁🤘
 
Za većinu ljudi tečni metal je malo zeznut za upotrebu tako da bih to preporučio sam top entuzijastima :)...i ljudima koji žive na ivici :p
 
Ma kakva ivica😁nista tu nije zeznuto. Pripremis sve lepo/očistiš, polako stavis jednu kap/tačkicu na površinu, sve to pipeticom razvučeš po procesoru, ukoliko ostane malo više, pokupi se nazad ili prevuče po sredini da ne bi izašlo sa strane, mada kada se stavi koliko je potrebno (a uglavnom to bude ta jedna mala kuglica) bude sve bez problema🙌😊 I opet, najveci neprijatelj je žurba i ako nekome baš drhte ruke😁a rezultati su brutalni naravno. Ja sam skoro sebi stavio i to na lap top, temperatute oko 70-73 c i za cpu i za gpu💪 (gpu je isla gaming pasta)
 
Ima li neko kod nas iskustva sa Honeywell PTM7950 padovima? Phase change, trte-mrte... Realno pad koji kad se zagreje postane "tecan" kao pasta i popuni rupe, tako bar pise na tarabi.
Sredjujem matorcima laptop star 10 godina: B970 dual core, 4GB RAM. Stavljen 256GB SSD, dodace se jos 4GB RAM. Za vesti, malo yt i gledanje slika unucica sasvim dovoljan. Baterija je na 90% od inicijalnog kapaciteta :)
Dok sam radio ovih dana na njemu vidim da temperatura CPU ode do 75C kad ga nagazim, verovatno posle 10 god nema ni "p" od paste, pa trazim cime da zamenim... I naleteh na opise ovog cuda (1, 2, 3) pa da vidim da li neko ima prakticna iskustva?

Najvise razmisljam jer navodno se ne susi / ne trazi cestu zamenu, a sasvim lepo radi... pump efekat navodno minimalan.
Oko $3 dodje 4x4cm, odokativno imam za oko 4-5 ovakvih laptopa, pa ako i zabrljam sa postavljanjem mogu da probam vise puta.
 
Dostava zakasnila par dana ali će se svakako probati.

PXL_20230523_082523724.jpg
 
Bolje da si uzeo neku pastu. Šalim se ok je al ja bi pre na Noctua išao :D
 
Do sada sam koristio Noktuinu HT-H1 za procesor. Menjao sam je možda jednom svake godine, jer objektivno nije bilo potrebe.
Početkom godine, kada sam sređivao grafičku, uz Arktikove termalne padove sam uzeo MX-6 u pakovanju sa maramicama za čišćenje (koje rade posao odlično, ali bruka koliko smrde).
Pošto sam pre desetak dana morao da menjam ploču, turio sam MX-6 i na procesor. Zasad još nisam video da je procesor došao do 60 stepeni.
To naravno može biti i do nove ploče, jer je na staroj procesor umeo i da pređe preko deklarisanih 65W. Sada je obično oko 55-60W.
Uglavnom, bitno je da ni sa Arktikom nije ništa lošije nego sa Noktuom. A za dalje ćemo videti.
 

Ja sam jedan veci spric ove paste kupio pre nekih 9 godina (?),nije nimalo bila jeftina koliko se secam,nanosio je na sve procesore i par grafickih koje sam od tada imao i jos uvek mi ostala mozda jedna 1/6 sprica......pastu sam drzao u nekoj fioci,ormanu nikada u frizideru.....uvek su mi svi procesori i graficke bili hladnjikavi,nikada nisam video neko pregrevanje...valjda je tome doprinela i ta Céramique™ 2 pasta...

I eto sad je naneo na 5700X i vidim i dalje radi posao....:)....mada,pitam se da li je vreme posle toliko godina da kupim recimo neku Noctua NT-H1/2,tj da li bi neka nova termalna pasta doprinela da procesor bude hladniji?.............ustvari,vidim da na KP jos uvek ima da se kupi ta Céramique pasta,ali kakva je u poredjenju sa ovim novijim pastama,obzirom da je ovaj model paste od pre 10 godina...:)
 
Nazad
Vrh Dno