Šta je novo?

BENCH Kucni ljubimci ...... ;)

Rešila je da preuzme stvar u svoje šape:

Prilozi

• 2.jpg
    2.jpg
    35.8 KB · Pregleda: 278
Slobodno napišite ovde ako udomljavate te vaše mace. Kupoprodaja stop.

Ja bih poklonio 3 mačeta, ali je problem na koji način? Najbolje je lično ko je blizu Kule. Mada može i sin da ih donese do Novog Sada, jednom nedeljno kada ide službeno.

Treba sada 19og prvi put da idemo u inostrantvo (Grčka) sa kučetom.

Primila je već 2 vakcine protiv besnila (pada nam u decembru), urađen je FAVN (titar) test i upisan u pasoš u Veterini Beograd.

Ono što me sad buni je što su mi u Veterini rekli da pre svakog putovanja ponovo treba da kod njih odem i platim neki sertifikat, a veterinar kod koga idemo kaže da on izdaje papir pre putovanja da je pas zdrav i spreman za put.

Kakva su vaša iskustva?
Ima te li još neku opštu preporuku za samo putovanje?
Šta poneti od lekova i slično?

I da‚ da ne zaboravim, Nera - objektivno najlepši pas na svetu. :)

20221101_205644.jpg

Zakonski, za svaki izlazak iz zemlje ti treba sertifikat koji dobijaš u veterinarskoj inspekciji, a za njega treba i potvrda od veterinara da je pas zdrav. Nama su tu potvrdu naplaćivali 1000din, a sertifikat je oko 4000din. Ovaj sertifikat važi za samo jedan granični prelaz i važi 10 dana. Imao sam pitanje šta da radim ako idem u BiH na 15 dana pa onda produžavam u Hr, stav je da moram da se vratim do Beograda po nov sertifikat. Sertifikat uzimaš po svom mestu prebivališta (mi smo razmatrali šta ako nam ne daju da uđemo u Gr, pa da se vratimo do Vranja da uzmemo taj sertifikat, ali ne može).

Uzimao sam ih, brat bratu, jedno 6 puta do sada, carinici su ih pogledali ukupno O puta. Svaki put sam govorio sebi da neću više to da plaćam, pa smo išli za HR i kao možda nas budu zezali, nisu pogledali. Pa smo išli u Gr 2020. u onih par dana kad je moglo zbog korone da se uđe, nisu gledali. Poslednje 2 godine ne uzimamo te sertifikate i naravno, nikad problem.

Da sam na tvom mestu, ne bih ga uzimao (zapravo i ja idem u Gr 14.6. i neću uzimati). Ovo nije garant da ti neće trebati. Uvek sa sobom nosim jedan od starih sertifikata za svaki slučaj.

Da isto iskustvo, potvrda od veterinara je ok i to uvek uzmemo. Naravno nosimo i titar i pasoš. To sa inspekcijom su izmislili i mi nikada to nismo ni uzeli. Čak i da zanemarimo pare, potpuno je besmisleno da se ja jurim po njihvim inspekcijama dan pred put da bi mi lupili pečat na nešto sto je veterinar već pečatirao.

Bili smo svake godine par puta u inostranstvu i niko nikada ništa sem pasoša nije tražio. Mada zapravo i pasoš su tražili samo jednom ja mislim, više zato što im se dopao pas, čini mi se.

E hvala vam. Ja sam nešto isto razmišljao, ali ajde da proverim.
Inače smo išli prošle godine za Sarajevo. Nosili smo papire, ali je pas dovoljno mali pa na ga na granici i ne vide. ;)

I što se titar testa tiče, mislim da moraš svake godine da vakcinišeš psa protiv besnila na vreme, ne sme da istekne godinu dana od prošle vakcinacije, inače titar više ne važi.

Da, znam za to. Zato sam i napisao da je primila već 2 vakcine.

Ne bih da vam kvarim žurku, ali nama su prošle godine na povratku iz Grčke makedonci na Dojranu tražili papire za psa - ne samo pasoš. Pre par godina, isto makedonac, nije tražio papire ali nas je upozorio da pas tokom puta u kolima mora biti u transporteru.
Pozdrav

Interesantno. Kolili je pas u pitanju? Mi i nemamo klasičan transporter.

Minijaturni šnaucer - kao i tvoja Nera :), samo mužjak.
Nemam ni ja transporter, pozajmljujem ga od neke poznanice. Do granice, transporter je rasklopljen (poklopac skinut i naopačke ubačen u donji deo). Kuče leži u tome, na svom jastuku, a sve to stoji na zadnjem sedištu u sredini. Ispred granice namontiramo transporter i nekako ubacimo kuče unutra, pa tako predjemo granicu. Znam da ovo nije baš bezbedna varijanta, pa je kuče tokom vožnje vezano amom u kopču za pojas.
Pozdrav

pa to smo mi sve i rekli, i ako traže papire ne traže overeno od veterine, već samo od veterinara. Ti na povratku nisi to mogao da imaš ni u kom slučaju. Papire traže za mlade pse koji mogu biti ukradeni i švercovani, posebno ako su dobri primerci.

To za transporter ne znam ali mislim da je lupio, zato što nikada nisam video nasmejane madjarske carinike osim kada su videli psa, oni baš vole da drndaju bez ikakve mere. Najlakše smo prešli madjarsku granicu ikada, svaki put kad je bio sa nama. I nije bio u transporteru.

Poslednja izmena:
Poslepodnevna šetnjica 🙂

20230619_151158~2.jpg

E hvala vam. Ja sam nešto isto razmišljao, ali ajde da proverim.
Inače smo išli prošle godine za Sarajevo. Nosili smo papire, ali je pas dovoljno mali pa na ga na granici i ne vide. ;)
Evo i izveštaja posle puta

Pre puta smo samo uzeli potvrdu od veterinara + nam je dao neku apoteku "za put" u slučaju nekog ujeda i slično da imamo sve kod sebe.
Supruga je kupila i neku ležaljku/sedište za kola, koja se baš dobro pokazala. Taman je veličine da se pas lepo namesti i da "ne leti" po zadnjem sedištu

1688459050615.png

Na našoj granici je supruga je rekla našem policajcu da imamo psa i trebaju li neki papiri. Odgovor je, citiram - e samo još to da nam daju da kontrolišemo.
Makedoncima i Grcima nismo ni prijavljivali. U povratku isto.

I da, moj pas ima mačeći DNK. Nije htela ni da priđe vodi :)

Mi ništa ne govorimo, samo damo i njegov pasoš, u 99% slučajeva ga samo vrate, onih 1% pitaju: Imate psa? Da da, evo ga nazad. Srećan put :)

Vrh Dno