Zakonski, za svaki izlazak iz zemlje ti treba sertifikat koji dobijaš u veterinarskoj inspekciji, a za njega treba i potvrda od veterinara da je pas zdrav. Nama su tu potvrdu naplaćivali 1000din, a sertifikat je oko 4000din. Ovaj sertifikat važi za samo jedan granični prelaz i važi 10 dana. Imao sam pitanje šta da radim ako idem u BiH na 15 dana pa onda produžavam u Hr, stav je da moram da se vratim do Beograda po nov sertifikat. Sertifikat uzimaš po svom mestu prebivališta (mi smo razmatrali šta ako nam ne daju da uđemo u Gr, pa da se vratimo do Vranja da uzmemo taj sertifikat, ali ne može).
Uzimao sam ih, brat bratu, jedno 6 puta do sada, carinici su ih pogledali ukupno O puta. Svaki put sam govorio sebi da neću više to da plaćam, pa smo išli za HR i kao možda nas budu zezali, nisu pogledali. Pa smo išli u Gr 2020. u onih par dana kad je moglo zbog korone da se uđe, nisu gledali. Poslednje 2 godine ne uzimamo te sertifikate i naravno, nikad problem.
Da sam na tvom mestu, ne bih ga uzimao (zapravo i ja idem u Gr 14.6. i neću uzimati). Ovo nije garant da ti neće trebati. Uvek sa sobom nosim jedan od starih sertifikata za svaki slučaj.