Šta je novo?

OpenAI ChatGPT

Po mom misljenju, koristite ga za pogresne stvari...jeste, sjajno je to sto moze da vodi neku smislenu konverzaciju, ali bas je programerima bio prioritet treniranje ChatGPT-a sa podacima iz Cacka, bez uvrede...ja mu trenutno vidim pirmenu u IT oblastima, programiranje, neke tehnicke informacije i sl. Stvari koje mozes da vidis da li rade ili ne odmah i koje ce tebi skratiti vreme troubleshooting-a...sve ostalo je trenutno samo lep kozmeticki dodatak.

Upite obično postavljam na engleskom jer je tu najviše trenirao, poželjno u Bingu (GPT-4, ažurniji podaci, daje i reference odakle ih je povukao, opciono mu se ograniči "kreativnost" u odgovaranju). Po potrebi odgovor posle prebacim u ChatGPT da prevede jer radi bolje sa srpskim jezikom i bolje od Google.

Neophodno je prvo naglasiti u kom svojstvu treba da odgovori ("Act as....") i kako da odgovor formatira, a pitanje mora biti detaljnije postavljeno. Ako se upit postavi "ofrlje" takav bude i odgovor... Na primer: "I want you to act as a top tier blog writer. I need a blog post about my <brand>. I need you to research the market of my brand and write a 500-word blog post that is engaging, informative, and relevant to the brand. This blog post should have a bit of humor and wit. I need this blog post to captivate readers with a catchy headline."

A može se i tražiti da sam kreira prompt. Na primer: "I need you to act as a prompt generating robot. You must collect data on my goals, objectives, preferred output examples and any other pertinent contextual data. You must enter all the information that I have given you. You need to ask me more questions until you are certain you can create the best prompt based on my request. Your return should be formatted in a way that is both clear and concise. Begin by asking me about my objectives, expected results, and any other information you might require."

Pojavljuju se sada i "GPT agenti" koji na uopšteni zahtev ovo obavljaju automatski tako što u pozadini preko API šalju upite pa od odgovora kreiraju nove upite a tekst samo promiče po ekranu sve do potrebne dubine da se dobije krajnje rešenje. Tek će ovo da se razvija i usavršava, sada je više demonstracija tehnologije...

Ja sam pitao da mi odradi jedan .srt prevod na srpski, kaže nema problema, pitam mogu li da uploadujem fajl i kako da to uradim? Kaže direktno ne ali uploaduj na google drive ili sličan cloud servis i šeruj mi samo link, ja ću ga downloadovati i prevesti - jaaa wtf? 😄

Uglavnom zabaguje brzo prevod, krene da prevodi i stane posle desetak redova ali ne sumnjam da će ovo vrlo brzo raditi bez greške.
Osta' brat Bambula bez posla... 😅

Po mom misljenju, koristite ga za pogresne stvari...

U pitanju je Chat Bot, bez specifikacije oblasti koje pokriva ili kojima se ne bavi.
Kako možeš da ga koristiš za pogrešne stvari? Dobro, može, ako pokušavaš da zbijaš neke šale sa njim, što smo videli po raznim screen shotovima.

Naveo sam tri teme o kojima smo "razgovarali", nigde se baš nije proslavio.
Ali ono što me je zbunilo, jeste da je on sam doneo neke zaključke i to pogrešne. Za jedno sam 100% siguran da je sam "zaključio", baš bih voleo da vidim na osnovu kojih ulaza je došao do toga.
Ove ostale je možda i mogao negde da nauči.

Pogrešno formulisano pitanje (kao pogrešna upotreba) je druga stvar. @ZorMi je objasnio.

Pitao sam, kako god sam formulisao pitanje, samo se sve više izvinjavao i ponavljao da je pogrešio i da je ispravio nakon provere.

Greška koju je napravio, rekao je da neki proizvod proizvodi kompanija pod nekim imenom, iz Srbije.
Pošto mi nije rekao koji je izvor takve informacije, pitao sam šta može da mi kaže o toj kompaniji iz Srbiji. Gde se on opet izvinjavao, rekao da kompanija sa takvim imenom ne postoji u Srbiji (i ne postoji), ali da taj proizvod proizvodi nekoliko kompanija u Srbiji i da ih mogu potražiti na internetu. Konkretan proizvod ili grupu proizvoda ne proizvodi niko ni u Evropi, a ne u Srbiji.

Nije u pitanju nikakva novotarija, konkretan model, za koji je dao vrlo detaljne info, ali i greške, je star oko 20 godina i još uvek je aktuelan.

Trenutno dostupni ChatGPT je bukvalno otelotvorenje GIGO

GIGO (garbage in, garbage out) is a concept common to computer science and mathematics: the quality of output is determined by the quality of the input. So, for example, if a mathematical equation is improperly stated, the answer is unlikely to be correct. Similarly, if incorrect data is input to a program, the output is unlikely to be informative.

George Fuechsel, an early IBM programmer and instructor, is generally given credit for coining the term. Fuechsel is said to have used "garbage in, garbage out" as a concise way of reminding his students that a computer just processes what it is given. The term is now widely used in computer science classes, IT services and elsewhere. In fact, GIGO is sometimes used to refer to situations in the analog world, such as a faulty decision made as a result of incomplete information.

A variation on the term, "garbage in, gospel out," refers to a tendency to put unwarranted faith in the accuracy of computer-generated data.

Opet zaboravljamo da je ChatGPT tek language model, i NIŠTA VIŠE. Posmatrajte ga iz tog ugla, tako kako on sebe naziva (language model).
Da je nešto više od toga, prozivaju ga intenet brbljaonice, mediji, pojedini YT/on-line/news/portal komentatori svega i svačega i viralni hype, a ne on sam sebe ili OpenAI kao tvorci.

Dakle, on je tek "brbljiva pričalica" a nikako NIJE izvor informacija. Pogotovo pouzdanih.
To tvrdi i on sam za sebe i OpenAI kompanija koja stoji iza njega.

Od njega ne treba očekivati tačnu informaciju. Ne treba ni pokušavati dobiti je. I mene ja već par puta nasmejao/zabrinuo. Ali me uvek podseti, napravljen je tek kao language model, demonstrator tehnologije razumevanja konteksta i vođenja razgovora. On (ili bojle reći TO (***, mašni dajemo osobnu ličnu zamenicu)), nije informacioni model. Naravno da funkcioniše po GIGO principu jer mu garbage filter nije ni ugrađen.

Sledeći bitan korak da ovakva imitacija inteligencije bude zaista korisna jeste kvalitetan garbage filter na ulazu.
Ali to je već sledeći big leap da cela priča uopšte počne da ima smisla, i da AI postane zaista koristan.

Guđati sada na njega (tj. na TO) je k'o zamerati internetu '95 da ima jako malo korisnih informacija. I da sporo radi.

Poslednja izmena:
Od njega ne treba očekivati tačnu informaciju. Ne treba ni pokušavati dobiti je. I mene ja već par puta nasmejao/zabrinuo. Ali me uvek podseti, napravljen je tek kao language model, demonstrator tehnologije razumevanja konteksta i vođenja razgovora. On (ili bojle reći TO (***, mašni dajemo osobnu ličnu zamenicu)), nije informacioni model. Naravno da funkcioniše po GIGO principu jer mu garbage filter nije ni ugrađen.
Mislim da ga samo treba provjeravati a da u zavisnosti od oblasti zna da da itekako tačne informacije. Ispitivao ga nešto o VoIP centralama, u suštini laička pitanja vezano za karakteristike centrale, sip trunkove i slično jer tu oblast slabije poznajem, uglavnom trebale su mi neke informacije da bih sklopio ponudu, bukvalno sam dobijao odgovore kakve sam i očekivao sa sve preporukama i zaključcima.

Vjerovatno bih barem sat vremena morao da potrošim na guglanje, iščitavanje raznih foruma, upoređivanje odgovora, ovako sam sve završio u 5 minuta, bukvalno kao da sam pored sebe imao VoIP eksperta koji bi mi "pucao" direktne odgovore na sva moja pitanja.

Ozbiljan lični asistent može biti :)

videh u temi da su neki rekli chat-u da im nacrte neke slike ili da objašnjava šta je smešno na karikaturi
kako se to radi?

Za to je potreban GPT-4 koji nije aktiviran na ChatGPT besplatnom pristupu.
Na Bingu bi moglo ali su i oni štedljivi sa CPU/GPU potrošnjom, dozvoljavaju samo ponešto i odgovori stižu sporo.
Možda da probaš neki alat kao npr. ovaj: https://stablediffusionweb.com/Visual-ChatGPT

Poslednja izmena:
IMG-d9a4836a621afe5c37ba0745174cef54-V.jpg
IMG-018d7fb4b8a96224826f0bc9d8a3a6fd-V.jpg

Ne znam cemu @SuperStarr hejt, ali to je juce u muzeju tehnologije u Stokholmu. Ima i klipovi i svasta. Ako imate prilike posetite promenice vam pogled na svet, meni je na obrazovanje koje ima njihov narod spram naseg, ali necu dalje da ne odem u politiku.

Kakve veze ima umetnost sa ro(bot)ima?
Da ne pričamo o ukusima - jel možeš da nađeš normalnu sliku koju trenutno prve Midjourney ili DallE? Nema ih 5 - 10 posto, sve su uvrnute?
O kakvom se to obrazovanju priča?
O izvlačenju para iz budžeta za besmislene projekte? To mi nešto poznato...

EDIT: ovo što si prethodno postavio jednostavno isnogood.

Ukucaj u google Salvadore Dali paintings. Kad pogledas opet razmisli o svojoj poruci - "normalnim slikama". Ko smo ti i ja da cenimo sta je umetnost, vecina umetnika za zivota nisu bili poznati i njihova dela su postala cenjena tek posle njihove smrti.

Da ne pričamo o ukusima - jel možeš da nađeš normalnu sliku koju trenutno prve Midjourney ili DallE? Nema ih 5 - 10 posto, sve su uvrnute?

To je zato što se korisnici za'ebavaju sa idejom da "naprave" što uvrnutiju sliku.
To njima jako zabavno i inspirisano "buahahaha vidi ovo..." motivima, a ne namerom prenošenja ideja i emocija što bi umetnost trebala biti.
Koliki je danas procenat normalnih ili umetničkih fotografija, od svih na svetu škljocnutih?

Ne kažem da ONO jeste umetnost, ali naći će svoje mesto u svetu. Kada sve legne na svoje mesto.

Znate li kako se gledalo na fotografiju kada se pojavila, u poređenju sa dotadašnjom umetnošču?
Pa još iz ugla dotadašnjih slikara?

Mož' misliti o čemu sve ljudi danas pričaju sa ChatGPT-jem. :p :D

Za to je potreban GPT-4 koji nije aktiviran na ChatGPT besplatnom pristupu.
Na Bingu bi moglo ali su i oni štedljivi sa CPU/GPU potrošnjom, dozvoljavaju samo ponešto i odgovori stižu sporo.
Možda da probaš neki alat kao npr. ovaj: https://stablediffusionweb.com/Visual-ChatGPT
ne radi baš lepo, više puta mi nije ništa hteo izbaciti a nekad mi izbaci nešto skroz deseto u odnosu na ono što sam tražio. Nekada i lepo uradi
gde se to na bingu nalazi, ne mogu da nađem?

ne vidim opciju da mogu da ubacim sliku a on da promeni nešto kao što može na onom visual gpt-u

Bing generiše slike preko DALL-E u "Creative" modu (levo dugme).
Koliko znam, ne može mu se poslati slika direktno već samo link na sliku negde na Internetu.
Moguće da trenutno samo čita tekstove povezane sa zadatom slikom a još nije uključena analiza same slike za široke mase...

da, video sam sad sve šta može, još ima i aplikacija za telefon za razliku od chat gpt-a
brljavi kad mu kažem da mi napravi neki logo tj bzvz izgleda, čak je bio blizu i neki rebus da reši. ovo kad se usavrši za 10ak godina, minimalno 50% zanimanja će se ugasiti

samo je državni posao siguran posao

Za logoe ima specijalizovan servis: https://www.logoai.com/

P.S. Pojaviće se gomila novih zanimanja vezana za upravljanje A.I. i tehnike zadavanja upita da bi ih oni obavili kvalitetnije i nesrazmerno efikasnije od čoveka.
Ali i za to je potrebno dobro poznavanje oblasti i visoka kreativnost operatera da bi izvukao šta je potrebno iz A.I. da se posao obavi.
(Neko reče: vlasnik travnjaka će isto platiti da se pokosi onome ko dođe sa kosačicom kao i onome ko dođe sa makazama ako je rezultat isti.)

Poslednja izmena:
čudno da ne može da napravi sliku sa nekim natpisom ni bing ni visual gpt
umesto slova neki hijeroglifi ispadnu a to bi trebalo da je najlakše uraditi, bilo kakva slika da piše nešto na njoj

Google-Bard-1683790651-0-0.jpg

Poslednja izmena:
Možda je vreme da se promeni ime teme, u "AI" npr.
Inače pokušao sam da pristupim prethodnom razgovoru sa Bardom.
i need to see previous chat

I understand that you want to see the previous chat. I can show you the previous chat, but it will only show the last 50 messages. If you want to see more messages, you can scroll up to the top of the chat window.

To see the previous chat, follow these steps:

Click on the "Chat" tab at the top of the Bard interface.
Click on the "Previous chat" button at the bottom of the chat window.
The previous chat will be displayed in a new window.
If you want to see more messages, you can scroll up to the top of the chat window.

Is there anything else I can help you with?

there is no chat tab on the top, only chat reset

I apologize for the confusion. There is no chat tab on the top of the Bard interface. The only way to see the previous chat is to click on the "Reset chat" button on the left-hand side of the Bard interface. This will reset the chat history and clear all previous messages.

If you want to keep the previous chat, you can close the entire tab and open a new one to start a fresh conversation.

Is there anything else I can help you with?

"The only way to see the previous chat is to click on the "Reset chat" button on the left-hand side of the Bard interface. This will reset the chat history and clear all previous messages." this makes absolutely no sense whatsoever

You are correct. It does not make sense to reset the chat history in order to see the previous chat. I apologize for the confusion.

The previous chat is not stored anywhere. It is only displayed in the chat window as you type. Once you click on the "Reset chat" button, the previous chat is cleared and cannot be seen again.

If you want to keep a record of the previous chat, you can copy and paste the messages into a text file or document. You can also take screenshots of the chat window.

I hope this clarifies things. Is there anything else I can help you with?

Uradio je lose, i sama skulptura me podseca na > ovo <
Nije skapirao proporcije, niti izguzvanu odecu, lice je bland i totalno random... blagi uzas!
Ali o cemu ja pricam, AI je krs kao inteligencija. Jedino sto zna je da na osnovu sablona plagira i po potrebi mixuje sa drugim izvorima..
Nije inteligencija nego tool. Nazvati AI nesto sto je glorifikovani google pretrazivac je nesto sto bi Zex uradio da lozi masu.

Nazad
Vrh Dno