Šta je novo?

AMD Radeon RX 6000 Thread

Nije problem 20e gore dole, nego sam ispao skroz iz fazona sa hw, slabo pratim. Mozda bi mi bila dovoljna i 1070 za duplo manje para, ako nadjem neku polovnu očuvanu.

To će možda i biti, cekam da neleti neka sa garancijom. Osim biostara, jos neki model za izbegavanje? Jedino mi je bitno da je tiha u idle, posto 95% vremena ne radi nista

Ma svaka je tiha u idle-u, to i ne razmatraj.

Moja Gigabyte Rx 6600 ispustila dušu jutros. Počelo je od BemQ 27" monitora koji se zadimio na strujnom ulazu i konektor za 220v se istopio. Otvorim monitor i ceo deo oko konektora crn i istopljen. Poslao sam ortaka da mi nabavi osigurač i konektor pa če danas da vidi može li da se popravi.
U međuvremenu probam još par monitora i ustanovim da je grafička mrtva ko panj. Ne svetli i ventilatori ni da mrdnu.
Slučajno nađem neku super matoru iz prošlog veka Nv 7300LE i sada to radi na jednom monitoru
Zašto baš sve loše da se događa baš kada je naj gore vreme. Reffeisen banka aplikacija neće raditi do 3eg maja i još prvomajski praznici pa nema ni dostave.
Srećom nađoh ovde oglas za Gigabyte 6600xt za povoljnu cenu ali ne mogu da dođem do nje do drugog maja i još ne moram da platim do 3eg.
Nisam ni računao da monitor može da uništi grafičku, za to još nisam čuo.
Moja grafička ima još 2 ipo godine garancije ali to će sigurno da se oduži. Kupljena u našoj radnji 1.9. prošle godine pa ću valjda dobiti pare nazad umesto zamene ili popravke.

Pa teško da će ovo da popravljaju. Može li da se bira između zamene i povraćaja novca ?

U prvih 6 meseci moze, posle ne i to samo ako nemaju adekvatnu zamenu.
Proveri uzemljenje u kuci, to mi lici na taj problem, kao da sa monitor uzemljio na graficku i kuciste.

Sređen je monitor, loše lemljenje na konektoru. Konektor izbačen direktan kabl sada, Bilo je i nekoliko kondenzatora ispupčeno pa su zamenjeni. Uzemljenja na monitoru nema a kabl koji je došao sa njim ima samo 2 žice mada je šuko utikač.

da ne idemo u off-topic, tema za ovo je
Kupljena u našoj radnji 1.9. prošle godine pa ću valjda dobiti pare nazad umesto zamene ili popravke.

Nakon 6 meseci prvo ide popravka, ako ne može da se popravi onda zamena

Pa teško da će ovo da popravljaju. Može li da se bira između zamene i povraćaja novca ?

U prvih 6 meseci moze, posle ne i to samo ako nemaju adekvatnu zamenu.

Ugasen.

Tako je, posto imam licencu za 10, ne znam kako gleda W11 kad se ispocetka radi.

Nisam dirao nista, ali:

- Malo sam citao u dubinu, izgleda da ponekad pravi problem AMD-ov driver za PCI. Iz nekog neznanog razloga on ne update-uje kada se instaliraju AMD chipset drajveri

AMD PCI Express (3GIO) Filter and PCI Bus Driver requires manually updating​

kada se instalira adrenaline full package, nego mora manuelno da se update-uje

- On ga vidi po instalaciji kao pci express root complex driver, a ne kao PCI Bus kroz device manager

- Skinuo Driver Store Explorer ( https://github.com/lostindark/DriverStoreExplorer ) i u njemu stoji lepo da postoji najnoviji, ali kad se gleda kroz device manager tamo stoji root complex driver iz 2006-te godine

- Odradio update manuelno, on povukao najnoviji driver, sad lepo stoji PCI Bus, a ne Root Complex driver

- Podesio OC/UV restart - shutdown i ne izlazi greska za wattman

- Ujedno kada se instaliraju driveri za grafiku/chipset, treba paziti sa amdkmpf jer u DDU ima da se oznaci da se obrise, a instalacija ga ne vraca iz nekog razloga, C:\Windows\System32\AMD\amdkmpfd jednostavno ne postoji po instalaciji

- Kada se odradi update manuelno vraca se amdkmpfd u system32 gde i treba da bude

- pratim dalje sta se desava, nadam se da je reseno, ali tolika kolicina gluposti i sa jedne (win) i sa druge (amd) strane je neverovatna da moras da budes naucnik da bi instalirao obicne drajvere ili obrisao

Da potvrdim samo ovo, posle mesec dana restarta nula, smrzavanja nula, nema vise da se pojavljuje onaj problem sa Wattman-om da se resetuje pri gasenju / paljenju racunara.

Od tada odradjeno 4 update-a driver-a, sve dirty flash, nijedan problem.

Odradjen oc na 2720MHz, UV na 1085 mV i VRAM na 1900Mhz, Power Limit 20%.

Dobar savet. Treba neki sticky da se napravi na AMD gpu driver temi generalno.

da ne idemo u off-topic, tema za ovo je
Hvala, izgleda da imaju tu istu na stanju pa će verovatno pasti zamena, Neka, prodaću je posle, sutra dobijam XT model. a za tu zamesku trebalo bi da ide i nova garancija ako se ne varam .

Hoće li biti Corsair RM650x dovoljan za 6800 XT? Vidim da je preporuka 750W, ali vidim i da po netu pišu ljudi da je dovoljno 650W pa me zanima ima li na forumu neko da potvrdi to iz prve ruke.

Da li je neko imao iskustvo sa "novom" varijantom rx 6700 xt Pulse? Vidim imaju po oglasima verzije 11306-02-20g i 11306-09-20g. Navodno 09 verzija ima ventilatore koji se nalaze na rx 6750 xt pulse i kosta ~40e vise. Da li se isplati dodati tih 40tak evra ako su ventilatori bolji?

Ne isplati se.
Za 40e više možeš da uzmeš 6750XT ili bolju verziju 6700XT...

Hoće li biti Corsair RM650x dovoljan za 6800 XT? Vidim da je preporuka 750W, ali vidim i da po netu pišu ljudi da je dovoljno 650W pa me zanima ima li na forumu neko da potvrdi to iz prve ruke.
Dovoljno je. Ja je teram na 650w sfx napajanju u nzxt h1 kucistu.

Ne isplati se.
Za 40e više možeš da uzmeš 6750XT ili bolju verziju 6700XT...
Ako je sudeci po cenama a da nisu zastarele, starija verzija kosta 375e, nova 415, a bolja recimo red devil je 450e. Ako se dobro secam nisam nasao 6750 xt po tim cenama.

Brine me samo sto se na nekim mestima zale da Pulse varijanta cesto ima coil whine i da se osetno greje. Pretpostavljam da malo tweakovanja moze to da resi...

Dovoljno je. Ja je teram na 650w sfx napajanju u nzxt h1 kucistu.
Tako je , trebalo bi biti dovoljno.
Ovo je potrosnja pod punim opterecenjem 2700x (veci potrosac od sadasnjeg 5700x ryzena) + 6900xt (default, bez oc ili uv).
Kao sto vidis, iako prozivodjac nalaze da treba bar 900W (zbog spike-a verovatno kada grafa naglo poveca takt/uposlenost) potrosnja retko kada prelazi 600w , barem u mom slucaju.

1683023691464.png

Umesto crknute Rx 6600 (nisam mogao da čekam da se reši garancija) uzeo sam malkice rabljenu Gigabyte Rx 6600XT Gaming OC Pro 8GB.. U prvi mah Resize bar/Smart Access Memory nije hteo da radi ali kada sam to namestio rezultat je da je skor porastao za nekih 20% iako je još uvek na PCIe x v3
Na nekih 99% load, napon do 1145mV, 144W temperature 61c, 70c hot spot,

Poslednja izmena od urednika:
Ako je sudeci po cenama a da nisu zastarele, starija verzija kosta 375e, nova 415, a bolja recimo red devil je 450e. Ako se dobro secam nisam nasao 6750 xt po tim cenama.

Brine me samo sto se na nekim mestima zale da Pulse varijanta cesto ima coil whine i da se osetno greje. Pretpostavljam da malo tweakovanja moze to da resi...
Za 385e ima AsRock 6700xt phantom gaming D

Poslednja izmena:
Umesto crknute Rx 6600 (nisam mogao da čekam da se reši garancija) uzeo sam malkice rabljenu Gigabyte Rx 6600XT Gaming OC Pro 8GB.. U prvi mah Resize bar/Smart Access Memory nije hteo da radi ali kada sam to namestio rezultat je da je skor porastao za nekih 20% iako je još uvek na PCIe x v3
Na nekih 99% load, napon do 1145mV, 144W temperature 61c, 70c hot spot,
Zasto tolika voltaza? Ja moju 6800xt drzim na 1050mw

To je samo default. nameravam da spustim. Imao sam samo sat vremena da prođem kroz par testova posle čišćenja i reinstaliranja drajvera.

ASrock 6600xt,ima racun i jos 4m garancije,cena 200 evra
Veoma sumnjiva da rudarila,vredi to ili ne

Posledica mininga su kuleri ?
Ako krenu da zezaju ,promene se i reseno?

Nazad
Vrh Dno