Šta je novo?

PlayStation 5 - opsta tema

Ja imam utisak da su i D-Pad poprilično zeznuli na DS5…

Upalio da isprobam, na eFootball-u tj PESu da se krećem na D-Pad i ono je blagi užas.

Možda je do mene i možda je stvar navike ali sam imao osecaj da je nekako manji D-Pad nego na DS4 plus klizav samo tako… zato nisam imao volje da nastavim da se navikavam i vratio na pecurku.

Svi dugmici su ravniji, ukljucujuci i d-pad. Nije nikakav problem za koriscenje za kojekakve navigacione menije i to (cemu je sad i namenjen jelte), ali za old school kretanje u igrama je jako tesko - pogotovu za dijagonalne kretnje gde stiskas oba istovremeno..

Ja imam dva Dual Sensa vec skoro 2 godine, zestoko su raubovani (navodno cak losija serija), nista, ali se ljudi zale na drift non stop.

Ocigledno su novije serije gore
Meni je bas pre nedelju dana stradao gamepad koji je dosao uz konzolu, do jula garanciju imam tako da su mi javili da dobijam nov. U pitanju je bio drift u levoj palici

Znam da nije tema, ali, da li su xbox seres s/x kontroleri bolji? Ako neko ima iskustva....
Bolji u kom smislu? Koristim 2 XS i 2 DS kontrolera i ni na jednom nemam problema (najvise FPS igram) a potencijalni problemi sa tim stick driftom su moguci na oba ako te to najvise plasi.
Sto se tice poredjenja oba, pa meni licno je DS next gen kontroler u odnosu na XS sa sve haptic feedback, trigerima i svim ostalim stvarima koje ima i po potrebi za multiplatform naslove uvek biram PS5 bas zbog te podrske. Takodje XS kontroler ima i klik dugmica koji se bas cuju pa ako je zvuk igre tih i moze poneki put biti i pomalo iritantan.

Bolji u kom smislu? Koristim 2 XS i 2 DS kontrolera i ni na jednom nemam problema (najvise FPS igram) a potencijalni problemi sa tim stick driftom su moguci na oba ako te to najvise plasi.
Sto se tice poredjenja oba, pa meni licno je DS next gen kontroler u odnosu na XS sa sve haptic feedback, trigerima i svim ostalim stvarima koje ima i po potrebi za multiplatform naslove uvek biram PS5 bas zbog te podrske. Takodje XS kontroler ima i klik dugmica koji se bas cuju pa ako je zvuk igre tih i moze poneki put biti i pomalo iritantan.
Pitanje se odnosilo na kvalitet izrade, generalno. Znam da je dualsense mnogo napredniji po tehnologijama, ali vidim dosta zalbi na racun kvaliteta izrade.

Pa kvalitet izrade zapravo u fizickom smislu je dobar. Vrlo izdrzljiv gamepad. Ali DS4 je za nijansu izdrzljiviji.

Kvalitet izrade ako mislis na plastiku i to pa XS gamepad je tvrda i kruta plastika sa sve tim kliktavim dugmicima koji bas deluju da se izrazim onako plasticno za razliku od DS gde je zvuk dampiran verovatno nekom gumom i iskreno je mnogo bolji osecaj. Sto se tice baterije DS koja se spominje to je problem ako igras duze sesije ali takodje da se ne zaboravi da iako je XS kontroler malo jeftiniji on dolazi sa 2 obicne AA baterije koje ces da potrosis za dva tri dana koriscenja i posle toga moras da kupujes punjive baterije (i punjac) ili gotovo resenje sa celom baterijom tako da na kraju investicija ispadne i skuplja nego DS. Tek sad pre nedelju dve su izbacili reviziju gde ubacuju bateriju sa usb kablom pa ako mozes pojuri tu reviziju.

Baterije punjive i punjac nisu problem. Imam ih na pretek. Koji gamepad lakse dobije driftove DS ili SX?

Meni je bas pre nedelju dana stradao gamepad koji je dosao uz konzolu, do jula garanciju imam tako da su mi javili da dobijam nov. U pitanju je bio drift u levoj palici
Izgeda da za razliku od ranijih DS4 kontrolera, ove DS5 ni ne pokušavaju da poprave, odmah zamena...

@Gdin_M 4 AA baterije od 2450 mAh i punjač u lidlu su 1600 din, dakle ako se koriste za potrebe kontrolera više-manje ima da traju večno...

@SlowHand mislim da ti na to pitanje niko ne može odgovoriti. Bolje pitaj koji se lakše popravlja kda ih dobije (a DS5 se očigledno ne popravlja)...

Meni su i DS4 menjali zbog drifra, nikad mi nisu popravljali. I to je takodje jedan bio pri kraju garancije, a jedan par meseci star.
Sto se tice popravke u kucnoj radinosti pisao je neko ovde na forumu o tome, kupuju se celi moduli za analoge i menjaju bez problema. Ko nije vest sa lemljenjem uvek moze da nadje neki servis da obavi to za njega.

Mislim da se ne treba toliko opterećivati oko toga jer nijedan od kontolera nije toliko dobro napravljen da nece nikada da se pokvari. Da ljudi to tako gledaju, niko nikada ne bi kupio Switch gde vise od 50% kontrolera ima drift problem.

Bitniji su osecaj u ruci, kvalitet izrade kao i funkcije a tu je DS5 daleko, daleko ispred XSX gamepada. Kada se igram na PS5 a posle uzmem XSX kontroler u ruke, svaki put se smorim

Dobro to naravno, DS5 je definitivno napredniji controller i licno meni bolje lezi u ruci. Samo je bila diskusija da je bolje uzeti sa garancijom jer se taj potencijalni drift cesto javlja, pa onda nema glavobolje nego se dobije zamenski bez problema.

Dobro to naravno, DS5 je definitivno napredniji controller i licno meni bolje lezi u ruci. Samo je bila diskusija da je bolje uzeti sa garancijom jer se taj potencijalni drift cesto javlja, pa onda nema glavobolje nego se dobije zamenski bez problema.
Pa ovo svakako...
Svi ovi DS5 koji su već polovni imaju neki problem (ili su ga imali pa je nešto budženo), nije ih se niko ratosiljao a da su dobri...

Svi dugmici su ravniji, ukljucujuci i d-pad. Nije nikakav problem za koriscenje za kojekakve navigacione menije i to (cemu je sad i namenjen jelte), ali za old school kretanje u igrama je jako tesko - pogotovu za dijagonalne kretnje gde stiskas oba istovremeno..
Meni je to prednost kod DualSense kontrolera jer d-pad koristim prvenstveno za Tetris Effect. Kad igram Tetris na Xbox-u, dešava mi se da lakše promašim smer pa umesto da pomerim blok u stranu, ja ga zalepim na dole. To se vidi i po rezultatu koji imam na PS-u (Zone mode, negde oko 5500 poena) naspram Xbox-a (oko 4700 poena). Čak i na SteamDeck-u imam bolji osećaj na d-pad od Xbox kontrolera.

Pitam se samo kako tih driftova nije bilo kod PS1/PS2/PS3 kontrolera. Ova moja dva na PS4 mazim i pazim, pa opet popravljao driftove, kao da su od paučine potenciometri. Dok je opšte poznato, globalno, da su oni prethodni išli i o pod i o zid, pa je opet bio dosta manji procenat javljanja priblema. Možda nisam u pravu, ali prema sopstvenom iskustvu i činjenicama, stekao sam takav utisak.

Iako je sada dosta povoljan trenutak za kupovinom PS5 (mislim na KP cene) u odnosu na ranije divljanje cena, čitajući i slušajući dosadašnja iskustva vezana za probleme sa konzolom i kontrolerima (što ovde, što drugde, što lično od svojih prijatelja gejmera), nekako mi se zgadilao interesovanje da pređem na PS5 prvom povoljnom prilikom.
Znam, ako tako razmišljam nikada neću ni kupiti PS5. Samo kažem. Sigurno ću kupiti jednog dana, ali nimalo nisam nahajpovan kao nekada. Kako stoje stvari, i dalje sam zadovoljan igranjem na PS4. Kada dođe vreme, jednostavno se pomirim sa tim da postoje potencijalni problemi i uživam dok mogu.

Mislim da ranije igre nisu bile toliko osetljive u smislu da nisi mogao da pravis tako fine pokrete pa samim tim nisi ni primecivao :)

Pa i ova cena od 74 000 nije toliko strašna. Opet, možeš da daš neki deo keša a ostatak preko kreditne kartice, čekova.... Znam da je cena jača, ali, opet, dostupnije je ljudima. Plus, vidim da daju opciju kod nekih prodavaca sa dodatnom godinom garancije. Kada se uzme u obzir i vec pomenuto odumiranje gamepada, mislim da ima smisla.

Imam i PS5 i Xbox, Dualsense je toliko bolji u svemu od Xbox kontrolera da nije vredno poređenja. Dve i po godine koristim dva Dualsense, nisam imao ni najmanji problem. Al opet, ja ne jedem prasetinu dok se igram i ne umačem kontroler u sos za čips... valja napomenuti

I kod mene su mazeni i pazeni pa eto, opet se drift pojavio. Tu je problem u tehnologiji, da li izvedba ili kvalitet samih potenciometara ne znam. Ali evo već druga generacija kako imaju isti problem, i ne trude se da rese.

Moje misljenje je da bi dzojstici trebali da se drze u nekoj fioci da ne upada prasina oko analoga ako ne mora, to mozda pravi problem.Kad vec sony nije nesto bolje smislio.

Mozda si zivcan 😁
Mene uzasno nervira kad neko dodje i nateze analoge i lupka za vreme pauze-ocitavanja.

Istekao edit. Primetio sam da mi Lost Legacy ne kapira VRR na performance + zasto ne znam. Jel neko imao slicnu situaciju? Na fidelity i performance mi daje otljucan fps a na performance + ne. Moguce da ne daje zato sto je performance + u full hd ali mi je to cudno.

Prilozi

• 187a85cb05f42-screenshotUrl.jpg
    187a85cb05f42-screenshotUrl.jpg
    103.6 KB · Pregleda: 22
  • 187a85c67c095-screenshotUrl.jpg
    187a85c67c095-screenshotUrl.jpg
    92.7 KB · Pregleda: 22
  • Screenshot_2023-04-22-11-43-31-338_com.android.chrome.jpg
    Screenshot_2023-04-22-11-43-31-338_com.android.chrome.jpg
    89.1 KB · Pregleda: 22
Vrh Dno