Šta je novo?

OpenAI ChatGPT

Jel vam radi ovaj Bing chat, na svim platformama, verzijama, svuda, sa i bez Vpn-a, izbacuje neki error konstantno i ne može da se prijavi... Ima li neko rešenje toga?

Radi normalno(malo pre probao) i u okviru Skypa i kao zasebna Bing aplikacija.
VPN ne koristim.

^ radi i meni svuda samo sto je ocajan. sta god da pitas treba mu 2 min da ti odgovori na isto..

Od prekjuče je Bing prompt integrisan i u SwiftKey tastaturu za Android.

Ja sam bing batalio, kada mi treba nesto koristim chatGPT
Nije mi jasno kako ne iskoriste prednost pa naprave nesto valjano od ovoga.

Polako, napraviće, osim ako ih političke "sankcije" ne zakoče/uspore.

AI super radi kada mu postaviše konkretan zadatak ali implementacija za pretragu interneta je prilično kilava.

Ali Google bard je još kilaviji....šta se dešava

Dešava se to da nisu hteli da plaćaju testere, nego su pustili test verziju za pretragu interneta. Pokupe feedback od milijarde korisnika i naprave novu verziju. Nisu oni ništa bolji od gaming industrije.

Radi normalno(malo pre probao) i u okviru Skypa i kao zasebna Bing aplikacija.
VPN ne koristim.
U svim varijantama, win11, edge, android, swift, izbacuje grešku Code #E010023 a pre toga čini mi se neku drugu, i ne da prijavu... Vidim u pretrazi da se mnogima dešavalo, kažu nešto kao van Amerike trt mrt, ali niko ne nudi rešenje, a Vpn ne pomaže... Nije da je moranje ali kad se već utrpao svuda, nervira me sto ne radi, a i da probam da vidim kakav je....

Od svih ovih botova šta je najbolje za prevođenje sa engleskog na srpski (naravno da se koliko-toliko prati kontekst)?

ако ти је потребан квалитетан превод, можда да уложиш у живог преводиоца?

задовољни обоје

iz dosade sam mu nalepio tekst jedne turbo-folk pesme
1682019579699.png
a on TLDR u fazonu: ja sam program i ne mogu da bacam magije, ali to sto osecas je deo ljudskosti. ne mogu reci zasto ne mozes preboleti nekoga, mozda ima nesto nedovrseno u vezi. i u buducnosti pazi vise kakvu vezu stvatno zelis da imas.

ovo je show

Sada bi već morali malo da porade na pouzdanosti informacija...

Ne znam kakav je plan razvoja ovakvih alata, ali trenutni problem koji vidim jeste da vrlo često daje netačne informacije, ali vrlo samouvereno i "argumentovano".
Ok je ovo do sada bilo za zabavu i kao tehnoločki demonstrator, ali nema to smisla ako i pouzdanost informacija bude zapravo nepouzdana.
Sada i najprostija raja počinje ga ga koristi, a to neć' valjati.

Ok, kreće i onaj problem, a šta su to pouzdane informacije?!? Lako ćemo za osobine metala, masu H20, Flat Earth i sletanje na Mesec.
Problem će biti politika, istorija, ekonomija... Sve uostalom oko čega ni ljudi ne mogu da se slože.
Bez želje da ubijem ili nekako flejmujem temu - u poslednjem intervju Elon Mask komentariše upravo ove teme/probleme.
Po svemu sudeći, pojaviće se još jedan AI, ono što je trebao da bude OpenAI dok nije postao "zatvoren".
Što bi u teoriji bila dobra stvar (zamisao) ali videćemo kako će na kraju ispasti...

Koje alate preporucujete za sredjivanje profilnih fotografija? Idealno da mu dam 5-10-15 mojih fotografija i da mi skarabudzi par dobrih.

Sjajno bi bilo da alat ima neki preview mod, bez da moram da platim pre nego sto okvirno vidim potencijalne rezultate.

Kako će ovaj chatgpt još više da zaglupi ljude za koju godinu. Ima svi da planduju.
Završava kompleksne matematičke zadatke, klinci već uveliko pišu sastave u školi preko njega za minut, na faxu će tek da razvaljuju, chat gazi i umetnost...
Malom bratu trebao sastav za neki predmet/stvar koja postane živa i dobije ljudske osobine... Znači chat izbacio pravo malo delo ali baš u onom tonu kao da ga je pisala mlađa osoba.
Dobro neko reče, biće ovo Božanstvo kojem ćemo se klanjati :rolleyes:

Da. Zato sada blokiraju A.I. po školama da bi mogli da nastavu drže kao do sada kako jedino znaju.
A što će ta deca za 5-10 godina morati skoro sve da rade baš preko A.I. - to će da uče kao pripravnici u firmama.

Teško da naši nastavnici imaju znanja, volje i mogućnosti da blokiraju AI.

Danas sam imao 3 chata sa botom.

1. Oblast koju odlično poznajem, prilično je grešio. Čak mi je dao jednu pogrešnu info koju 100% nije nigde mogao da nađe. Na osnovu nečega je to zaključio. Neće da kaže na osnovu čega, samo se izvinjava i kaže da je dao tačnu info nakon provere (na koju sa ga ja naterao).

2. U ćaskanju o jednom našem Zakonu 19 od 20 grešaka. I to na način kao student koji ima neko znanje o oblasti, ali skromno, pa pokušava improvizacijom i elokventnošću da se provuče na usmenom ispitu. U nekim odgovorima je pomešao članove Zakona, a u nekim je potpuno izmislio odgovor.

3. U ćaskanju o jednoj internet tehnologiji mi je dao nekoliko interesantnih informacija koje nisam imao, neke sam proverio, deluju ispravno, a neke ću proveriti kada budem pored računara. Kako da mu verujem s obzirom na prva dva ćaskanja?

Isto kao i čoveku što bi verovao ili ne bi...
Neko zna tačne informacije, neko ne pa samo lupa i pravi se pametan.
Dakle uspeli smo. Napravili smo AI koji ima ljudske osobine, da laže, maže, krade i što je najbitnije - izvinjava se :devilish:

Kako godine prolaze, naučio sam da "čitam ljude", naravno da me neko prevari, ali sa živom osobom imam opciju brzog potpitanja i procene reakcije. Kod laganja je najvažnije da ne zaboraviš šta i koga si slagao, tu ljudi padaju.

Kod bota obe stvari otpadaju. Nema emocija + savršena memorija.

Poslednja izmena:
Kako da mu verujem s obzirom na prva dva ćaskanja?

Problem koji opisuješ je ono što je i glavna boljka tih LLM - napravljeni su da generišu rečenice koje će da izgledaju kao da ih je čovek smislio, ali kvalitet informacija niko ne može da garantuje.

Neki tvrde da je ovo začetak generalne veštačke inteligencije, ali posle odgledanog intervjua sa glavnim naučnikom OpenAI-a (to je čovek koji je učestvovao u najviše teorijskih radova na ovom polju u poslednjoj deceniji), vidim tu više problema:
  • ekipa koja trenira ove modele ne zna zašto i šta tačno neuronske mreže uče, već samo koriste fenomen da pothranjivanjem hrpe podataka neuronska mreža je u stanju da izbaci lingvistički koristan sadržaj
  • obzirom da ima mnogo nepoznanica upitno je da li je prerano da se ovakve stvari puste u javnost, ali svejedno predatorski nastrojene korporacije već žanju talas popularnosti jer su generisali dovoljno interesovanja
  • odgovor na prethodne tačke je skoro uvek "ako natovarimo dovoljno podataka i pustimo model da odradi svoje sve će da dođe na svoje mesto" - još samo 700 milijardi data pointa i tu smo, ali fundamentalna pitanja i dalje ostaju (može bit' al ne mora da znači)
  • termini AI, deep learning, machine learning namerno se koriste isprepletano zbog marketinga

Meni je iznenađenje što Google sa Rej Kurcvelom među svojim redovima "kasni" u ovoj AI trci, obzirom da je još 2015-te open-sourceovao TensorFlow. Voleo bih da vidim njihov pristup malo detaljnije kada postane dostupan javnosti, i razlog zbog koga nisu nešto slično raidili kao OpenAI sa MS-om.

Za sada mislim da je generalni zaključak da se ove platforme koriste uvek sa dozom skepticizma, i ako radite nešto vezano za činjenice ili zakone - koristite AI samo kao polaznu tačku za istraživanje i uvek proverite sve što je izgenerisao.

Poslednja izmena:

image.png

Danas sam imao 3 chata sa botom.

1. Oblast koju odlično poznajem, prilično je grešio. Čak mi je dao jednu pogrešnu info koju 100% nije nigde mogao da nađe. Na osnovu nečega je to zaključio. Neće da kaže na osnovu čega, samo se izvinjava i kaže da je dao tačnu info nakon provere (na koju sa ga ja naterao).

2. U ćaskanju o jednom našem Zakonu 19 od 20 grešaka. I to na način kao student koji ima neko znanje o oblasti, ali skromno, pa pokušava improvizacijom i elokventnošću da se provuče na usmenom ispitu. U nekim odgovorima je pomešao članove Zakona, a u nekim je potpuno izmislio odgovor.

3. U ćaskanju o jednoj internet tehnologiji mi je dao nekoliko interesantnih informacija koje nisam imao, neke sam proverio, deluju ispravno, a neke ću proveriti kada budem pored računara. Kako da mu verujem s obzirom na prva dva ćaskanja?
Na jos jednostavnijim stvarima je jako lose odgovarao. Recimo, pitao sam da mi napise 5 stvari koje treba posetiti u gradu Cacak. Napisao mi je u dve od 5 stavki da idem u tvrdjavu i u muzej vostanih figura. U cacku. Znaci najjednostavnija stvar a debelo promasio.. Ja mu nista ne verujem, samo koristim da mi objasni nesto a i to proveravam posle. Pa pitam ga da mi proveri gramatiku, kaze fali ti zarez, ja napisem pa ne fali, a on "Aha, da, u pravu, si, ne fali, onda nemam ispravki."

Vrh Dno