Šta je novo?

Pomoc oko ploce 🤨

Evo ovako.Zvao sam coveka koji je sve stedio ,povezao i pustio u rad.Rekao je sledece:
tih 80c-84c je normalno,da ne gledam hot spot,da je ovo novi procesor,kakav god da je koristi vise grafiku nego prethodni r7 1700x i opterecuje je vise.Novija ploca b550 umesto prethodne b450 i on je instalirao sve najbovije drajvere za cipset itd...kaze da nije nasao nista od prethodnih od b450.Zaista se ne secam ni da sam nesto skidao sa AsRock sajta poslednje 2 godine.Kaze sve to utice na povecanje temperature jer je grafika sada vise opterecena.E sad da li je tako zaista...pojma nemam U lrajnjem slucaju pominje zamenu paste ali kaze da je to ok po nejmu i u normalnim granicama.
Nisam opterecn i paranoican,sve jasno ali mi brate mili mnogo 15c razlike u odnosu na prethodni procesor,kucoste,plocu,napajanje...sa tim sto je kucoste gotovo isto sem imena.🙄
Cela tema je besmislena. Moj savet ti je da obrišeš i furmark i hwmonitor i da zaboraviš šta si video. Koristi sistem, uživaj i ne razmišljaj previše.
PS...nisam planirao nikakvu garanciju i reklamaciju 🙂
To je više bio odgovor na ovo:
104 je već skoro pa previše pošto je gornja granica 110 mada je i dalje u granicama. Ako imaš garanciju mislim da bi trebalo da reklamiraš.
Bukvalno reklamacija potpuno ispravne kartice. Čisto gubljenje vremena. I tvog i serviserovog.

Kao što sam rekao 104 je u granicama dozvoljenog i takođe sam rekao da će gpu da radi...ali ako hoće niže temp ili manju buku onda mora ili nova pasta što će možda da pomogne...ili undervolt ili neka druga kartica...pažljivije čitaj. Ja lično se slažem sa tobom da treba da sve batali i da koristi tako kako je ali ako mu smeta buka ili tolika temp nema drugog leka.

Poslednja izmena:
Sve ok,nema mesta nervozi.Razumeo sam i jednu i drugu poruku.Ono sto je mene zanimalo iz poslednje moje poruke...da li je tacno da mozda na b450 bez updateova ploce i uz r7 1700x nije kartica bila dovoljno iskoriscena pa otud dosta nize temperature u odnosu na b550 i r5 5500 koji nije mnogo ali je bar malo jaci od tog r7 i sa svim najnovijim drajverima grafike i ploce?Ne znam da li me masti ili je zaista tako.Ali dobro.Sve je ok,shvatio sam poentu,radi sokle radi.Videcemo kad bude 35c u sobi obzirom da nemam klimu.Vazno je samo da radi i da ce raditi nadam se.Obzirom da napajanje ima sve vrste zastite,nadam se takodje ako bi neato poslo po zlu da bi se ugasilo i sl...ne znam kako to funkcionise.

Imas opcije na stolu ...pa odluci na tebi je.
Probaj undervolt to je bar lako i besplatno.

Ono što bih ja mogao da kažem u vezi te temperature je da je ona potpuno u granicama ali da je to ipak dosta visoko i da može da se spusti.
Tako je, jedna je undervolt a druga je dobro hlađenje kućišta. Kako ti je odrađeno hlađenje kućišta, nisam obratio pažnju da li možda ima u prethodnim postovima.

Imaj u vidu da imaš vazdušno hlađenje koje naravno, izduvava topli vazduh sa procesora nazad u kućište tako da i grafička koristi već zagrejani vazduh da bi se (samo)hladila.
Ako već nisi, vidi da obezbediš dobru provetrenost kućišta, znači dobro ubacivanje ali i dobro izbacivanje. Dosta je dobro kad se jedan ventilator pozicionira tako da praktično direktno ubacuje svež vazduh pred ventilatore grafičke.

Naravno, i undervolt ima itekako smisla. Vrlo lako da karta na nekim fabričkim podešavanjima ima nepotrebno visoku voltažu i da može da isporuči potpuno iste performanse na nižem naponu, koji će automatski da obezbedi i nižu temperaturu.

Ono što bih ja mogao da kažem u vezi te temperature je da je ona potpuno u granicama ali da je to ipak dosta visoko i da može da se spusti.
Tako je, jedna je undervolt a druga je dobro hlađenje kućišta. Kako ti je odrađeno hlađenje kućišta, nisam obratio pažnju da li možda ima u prethodnim postovima.

Imaj u vidu da imaš vazdušno hlađenje koje naravno, izduvava topli vazduh sa procesora nazad u kućište tako da i grafička koristi već zagrejani vazduh da bi se (samo)hladila.
Ako već nisi, vidi da obezbediš dobru provetrenost kućišta, znači dobro ubacivanje ali i dobro izbacivanje. Dosta je dobro kad se jedan ventilator pozicionira tako da praktično direktno ubacuje svež vazduh pred ventilatore grafičke.

Naravno, i undervolt ima itekako smisla. Vrlo lako da karta na nekim fabričkim podešavanjima ima nepotrebno visoku voltažu i da može da isporuči potpuno iste performanse na nižem naponu, koji će automatski da obezbedi i nižu temperaturu.
Imam 6 MS ventilatora,od toga 4 uz kuciste i 2x freeze a305.
3x sa prednje strane uvlace a pozadi 1x i gore 2x izvlace vazduh.
Kuciste je MS ARMOR V710 kao i CoolerMaster MB511 koje sam ranije imao,prozirna prednja i gornja strana.
Sto se undervolta tice,mogu pogledati ma YT.jer to zaista nisam nikad radio.Sve informacije ima prethodnim postovima,mozda je izbrkano ali svakako ima i napajanje,ploca,procesor.Hvala.

Ovo sam nasao,bez uvoda i smaranja i pametovanja...covek odmah presao na stvar.

Da li da pokusam i kada se to gubi,nakon vadjenja kartice ili mora opet rucno da se vrati na fabricka podesavanja u slucaju da zelim da menjam karticu pa da novi vlasnik ne smara sa pitanjima i pod pitanjima?

Poslednja izmena:
Ja imam AMD kartu pa to radim kroz Adrenalin softver ali preko Afterburnera ćeš završiti posao. Jeste malo poduži proces jer je u pitanju "trial & error" ali se definitivno isplati.
Kad se nađu podešavanja koja odgovaraju, snimi se profil i onda se pri svakom startovanju kompa (ili igre ako tako hoćeš) startuje afterburner i uključe ta podešavanja.

Postoji i opcija da ta podešavanja startuju pri podizanju sistema ali to preporučujem da se uključuje tek kada se nađe stabilno podešavanje.

EDIT: Ono što je najbitnije a što mnoge koji ne znaju zanima, ne možeš ništa da pokvariš.

Poato sam krenuo na posao,nisam imao vremena da jos malo ispitam to sve.Koristio sam AB sa klipa kako je ovaj lik pokazao.Primetio sam da su performanse pale na 130fps sa 169fps koliko je bilo.Nasao sam drugi klip,odradio kako je covek pokazao i sad mi nesto nije jasno
fps 165-173 varira,srednja vrednost oko tih 169 ali je u Furmarku temp.84c max,kada se ustali pada na 80c prosek ali je u igri koju sam probao 66c a max je dobacilo 70c.Sa tim sto u igri varira tdp.Mislim da nije na max 200w kao u furmarku ali nisam stigao,sutra cu videti.
Pogledao sam klipove koje sam snimao polovinom meseca i sacuvao.Ista igra Dayz a proc R7 1700x,ista kartica i ploca b450 Steel Legend i tamo mi u klipu stoji tdp 160,170,190w...temperatura oko 70-72c ali je FPS slican.Nije mi jasno kako je to moguce sa prethodnim komponentama i istom karticom a nisam ni pokusavao underwolt a ni imao AB program.Takodje mi nije jasno kako pise na netu da je prosek 127fps za tu igru sa tom kartom kad meni varira od 70-115...preko toga bude kad se ulazi u igru,kad sam opcijama,menjam server itd 😂
Mada sam se zeznuo i nisam upalio avarage fps da vidim sta kaze.Ali me je temperatura odusevila ..kada sam video 66c a peglam sve zvoni 🙂 milina

Vidis samo ti nas slusaj daleko ces da doguras lol....66 je super. Logicno je da nije tdp maksimalan stalno furmark je za testiranje kartice i skoro nikada neces imati ovakav scenario u stvarnom radu. Batali vise testitanja uzivajnu nekoj igri. Nadam se i da je buka manja.

Šta može da bude problem kada se isključe slušalice (usb) desilo se da se zamrzne slika i da se restartuje rsčunar,u pola igre,bilo šta da se radi a da su sluške bile povezane i onda isključene?
Par puta se desilo,ranije nisam obracao paznju jer ih iskreno nisam ni koristio.
Do čega bi to moglo biti,ploča,napajanje...!?

Od fizičkog razloga može da bude do kratkog spoja na samom USB priključku tokom izvlačenja, probaj prvo sa Safe disconnect pre nego što isklučiš.

Mogu drajveri i windows, ali ja i dalje sumljam na isto što sam već spomenuo tj loše spojene kablove i kratke spojeve, da li si ih sredio ?

Mogu drajveri i windows, ali ja i dalje sumljam na isto što sam već spomenuo tj loše spojene kablove i kratke spojeve, da li si ih sredio ?
Ipak je bilo do WIN-a...obrisao sve,ponovo instalirao,sve drajvere i za sada radi kao sat!
Hvala!

Samo bih dodao i to da sam rasklopio grafiku i promenio pastu,stavio Grizzly koju sam uzeo za procesor.Sa 84c u furmarku pala je na 69 pod 98% opterecenjem i 198w.
U igrama ide do 70c bez underwolt-a.
Jedino su TP losi,neki kriv,iskrivio se,presavio...e sad ne znam da li da i to menjam a ako bi i menjao,nemam pojma koji da uzmem,koliko mi ke dovoljno,koje su cene itd...

Ako je 3060ti gigabyte vision, trebalo bi da je isti hladnjak kao i na mojoj Gaming oc pro rev.3.
Ja sam koristio neke 0.5mm padove sa alija. Mada se gddr6 memorija i ne greje toliko.
Izgleda da je gigabyte koristio neku krš pastu na gpu. Kad sam je otvorio, bila je skamenjena i jedva da je nešto ostalo. 10ak stepeni manje temp posle zamene.

Nazad
Vrh Dno