Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Ikebana ja imam Iva 5 u dnevnoj sobi od 20 kvadrata, izolacija 10cm spolja, PVC vrata i prozori, ukrasni stiropor na plafonu, 5cm stiropora na ploci sa gornje strane i nikad je nisam uhvatio da ide ispod 450w ali generalno klimom sam zadovoljan, sto se tice grejanja greje bez problema jedino se desava da kada ukljucim ifeel opciju na daljinskom da nekad zabrljavi tj predje 2 stepena vise od zadate a klima i dalje radi.

Velika potrošnja a dobra izolacija,za osrednju kvadraturu.

Ikebana ja imam Iva 5 u dnevnoj sobi od 20 kvadrata, izolacija 10cm spolja, PVC vrata i prozori, ukrasni stiropor na plafonu, 5cm stiropora na ploci sa gornje strane i nikad je nisam uhvatio da ide ispod 450w ali generalno klimom sam zadovoljan, sto se tice grejanja greje bez problema jedino se desava da kada ukljucim ifeel opciju na daljinskom da nekad zabrljavi tj predje 2 stepena vise od zadate a klima i dalje radi.
Ja jos nisam probao nista od opcija samo je ukljucio da probam i smanjio duvanje na minimum.

Ja ako bi zimi uspeo da grejem tih 90m2 sa tri klime IVA 1 btu 12, i da sve zajedno trose ukupno max 2kw/h kada je minus napolju, mislim da bi bilo skroz korektno sa racunom za struju za grejanje. obzirom da sam kupio 3 Voxa a ne 3 daikina ili Mitsubishia.

Ali razlika izmedju IVA 1 IVA5 iva 7 i iva8, je verovatno samo u tom softveru koji mogogucava bolju kulturu rada, bolju modulaciju i malo manju protrosnju izmedju navedenih modela, ali mislimbda je to najvise 50-70w nize, ne vise od toga, predpostavljam.
Velika potrošnja a dobra izolacija,za osrednju kvadraturu.
Kako velika potrosnja? Koliko bi po teebi trebala da bude potrosnja klime na tu kvadraturu sa tom izolacijom?
Ne znam. Pitam.

Tesko da bilo koji vox moze da trosi manje od tih 450W, jos teze da vox ima toliko dobar softver da moze da modulira potrosnju ispod 450w kakva god da je izolacija.

Poslednja izmena:
Ako drugi softver omoguci klimi da potrosnja ide 50-100 w manje to ne znaci da ce klima manje potrosit struje.Ako trosi 100w manje onda i grije manje.Moze se odrazit na rjedje pauze.Da ne mislis da ce ti ustedit struju :)

Da bi novi model ustedio nesto struje trebalo bi ugradit malo bolji hardver :)

Ja jos nisam probao nista od opcija samo je ukljucio da probam i smanjio duvanje na minimum.

Ja ako bi zimi uspeo da grejem tih 90m2 sa tri klime IVA 1 btu 12, i da sve zajedno trose ukupno max 2kw/h kada je minus napolju, mislim da bi bilo skroz korektno sa racunom za struju za grejanje. obzirom da sam kupio 3 Voxa a ne 3 daikina ili Mitsubishia.

Ali razlika izmedju IVA 1 IVA5 iva 7 i iva8, je verovatno samo u tom softveru koji mogogucava bolju kulturu rada, bolju modulaciju i malo manju protrosnju izmedju navedenih modela, ali mislimbda je to najvise 50-70w nize, ne vise od toga, predpostavljam.

Kako velika potrosnja? Koliko bi po teebi trebala da bude potrosnja klime na tu kvadraturu sa tom izolacijom?
Ne znam. Pitam.

Tesko da bilo koji vox moze da trosi manje od tih 450W, jos teze da vox ima toliko dobar softver da moze da modulira potrosnju ispod 450w kakva god da je izolacija.
U pravu si.

Ako drugi softver omoguci klimi da potrosnja ide 50-100 w manje to ne znaci da ce klima manje potrosit struje.Ako trosi 100w manje onda i grije manje.Moze se odrazit na rjedje pauze.Da ne mislis da ce ti ustedit struju :)

Da bi novi model ustedio nesto struje trebalo bi ugradit malo bolji hardver :)
Pa nije tako, sigurno da Daikin i Mitubishi Prilikom moduladije na 300-400w potrosnje bolje greju nego VOX.

Pa nije tako, sigurno da Daikin i Mitubishi Prilikom moduladije na 300-400w potrosnje bolje greju nego VOX.
To zavisi od kompresora i izmenjivaca, kvalitetniji kompresor i dvoredni izmenjivac u spoljnoj a i u unutrasnjoj koju na primer ima Fujitsu LU model daje bolje performanse ali zato i kosta duplo vise. Da je duplo bolja, mislim da nije.
Sto se tice Voxa ja imam IVA 5 i njoj je najniza modulacija 380W. Kod Fujitsu LLCA 09 je 300W, ona je slicna Voxu po velicini, isto jednoredni izmenjivac itd. Vazduh koji Vox izbacuje na najnizoj modulaciji je topliji od onog na Fujitsu. Tako da je ta razlika u potrosnji realna toploti koju klima izbacuje.

Ljudi video sam na akciji klimu fujitsa 18 klca. Da li neko zna da mi kaze koja je razlika u odnosu na kmta 18 i koja je bolja od te dve. Grejale bi sobu 35m2 i hodnik 10m2

Bolja je KMTA18.Jača je noviji model novi gas niža modulacija veća je maksimalna brzina izduva.Ima još ali ovo su po meni bitni detalji.

KMTA18 može trenutno da se nađe za 122k to bi bila neka najpovoljnija cena koju sam mogao da nađem pretragom.Da li će biti akcije neke to niko me zna tako da ako ti treba kupuj sad.Gledajući opštu situaciju sa cenama veće su šanse da nešto poskupi nego da pojevtini posebno kod tehničke robe.Nije loše da kontaktiraš Viacom neka ti daju ponudu za KMTA18 možda dobiješ i bolju ponudu nego ona cena od 122k.

KMTA18 može trenutno da se nađe za 122k to bi bila neka najpovoljnija cena koju sam mogao da nađem pretragom.Da li će biti akcije neke to niko me zna tako da ako ti treba kupuj sad.Gledajući opštu situaciju sa cenama veće su šanse da nešto poskupi nego da pojevtini posebno kod tehničke robe.Nije loše da kontaktiraš Viacom neka ti daju ponudu za KMTA18 možda dobiješ i bolju ponudu nego ona cena od 122k.
Vazi. Kontaktiracu ih da cujem ponudu ali vidim da se ljudi na njih bas luno zale u komentarima. Mozda bolje coolshop da kontaktiram

I ta klima KMTA18 je u coolshop došla iz Viacom-a oni su jedini uvoznici Fujitsu programa za Srbiju.Možda je bilo malih zastoja u isporukama preko Viacom-a ali niko nije izvisio za pare da su ga prevarili i slično.Kontaktiraj i jedne i druge pa proceni gde je bolje.

KMTA18 može trenutno da se nađe za 122k to bi bila neka najpovoljnija cena koju sam mogao da nađem pretragom.Da li će biti akcije neke to niko me zna tako da ako ti treba kupuj sad.Gledajući opštu situaciju sa cenama veće su šanse da nešto poskupi nego da pojevtini posebno kod tehničke robe.Nije loše da kontaktiraš Viacom neka ti daju ponudu za KMTA18 možda dobiješ i bolju ponudu nego ona cena od 122k

Nemoj pogresno dam je razumes ali obzirom na kvadraturu koju grejes, sto ne bi razmislio o Vox iva 1. Btu18, moze da se nadje za 68.000din.

Sigurno da je ta od 122k bolja, ali opet obzirom na kvadraturu koju grejes VOX 18 bi ti sigurno zavrsila posao, a kosta duplo manje.

Ne reklamiram VOX niti ga hvalim niti kudim, suvise kratko imam VOX da bih nesto mnogo pisao o iskustvima, ali gledam matematiku neku ako je uma tu.
To zavisi od kompresora i izmenjivaca, kvalitetniji kompresor i dvoredni izmenjivac u spoljnoj a i u unutrasnjoj koju na primer ima Fujitsu LU model daje bolje performanse ali zato i kosta duplo vise. Da je duplo bolja, mislim da nije.
Sto se tice Voxa ja imam IVA 5 i njoj je najniza modulacija 380W. Kod Fujitsu LLCA 09 je 300W, ona je slicna Voxu po velicini, isto jednoredni izmenjivac itd. Vazduh koji Vox izbacuje na najnizoj modulaciji je topliji od onog na Fujitsu. Tako da je ta razlika u potrosnji realna toploti koju klima izbacuje.
To je po meni top ako VOX ide do 400w. 🤗

Nemoj pogresno dam je razumes ali obzirom na kvadraturu koju grejes, sto ne bi razmislio o Vox iva 1. Btu18, moze da se nadje za 68.000din.

Sigurno da je ta od 122k bolja, ali opet obzirom na kvadraturu koju grejes VOX 18 bi ti sigurno zavrsila posao, a kosta duplo manje.

Ne reklamiram VOX niti ga hvalim niti kudim, suvise kratko imam VOX da bih nesto mnogo pisao o iskustvima, ali gledam matematiku neku ako je uma tu.

To je po meni top ako VOX ide do 400w. 🤗
Čemu onda predlog da uzme Vox,zasto preporucujes klimu koju nemas?

Kolege forumasi,moze li mala pomoc.
Kuca na sprat i pokrovlje(koje nije za stanovanje i nema izolacije na krovu).
Izgradjena od opeke.
Soba u koju se treba ubaciti klima za grejanje je u prizemlju i ima 3 spoljna zida od toga 2 zida imaju fasadu stiropor 10cm,i ne greje je nista sa strana osim sa gornje sobe.
Soba je 4x7m i ima 2 pvc prozora,na plafonu nema izolacije ni na podu,,unutrasnji zidovi malterisani.
Soba koja je iznad je iste povrsine i karakteristika i ona se greje na cvrsto gorivo(drva)takodje nema izolacije na podu ni plafonu(iznad je potkrovlje bez izolacije na ploci ni na krovu).

Interesuje me u trenutnom stanju kako sam opisao( dodace se izolacija na preostalom spoljnom zidu i po ploci potkrovlja sledece godine,ali to je neka druga prica),da li ima neka klima do 100.000rsd da ce mi zavrsiti posao za grejanje ove predstojece zime ove sobe u prizemlju?
Znam da bi amber 12 to odradio ali to je oko 150+hiljada a nemam taj budzet.
Mozda amber 9,ili nesto drugo?
Nije toliko bitno(jeste malo al nije presudno) koliko ce dobro modulirati,vec je bitno da dobro greje i ima dovoljno snage u ovoj situaciji dok ne poboljsam izolaciju kuce.
Unapred hvala na preporukama i izvinite ako sam bio opsiran.

Veliku razliku čini nedostatak elektro-ekspanzionog ventila (EEV) na kinezima. Pri temperaturi u plusu skoro i da nema razlike, ali čim "zagudi" razlika je sve očiglednija jer kinezima brže opada kapacitet

Koliko znam ni LLCA 09 ga nema već koristi kapilarni sistem beše? Uglavnom ni na njoj ni na Vox IVA 12 nisam primetio da im je opao kapacitet na -17C koliko je najniže bilo kod mene. Sigurno troše više ali greju bez problema.
Mislim da je najveća razlika u kompresoru.

Sve LLC verzije bilo koje snage imaju EEV ventil tu nisu štedeli.Koliko znam svi Fujitsu inverteri i stariji od 20 godina imaju EEV inače ne bi tako dobro i dugo radili.

Daikin FTX50B .... modulacija na 355w .... setovana temp 23C .... napolju 11C
( lepo modulira ),
Kad je hladno po pokretanju zna da povuče 2,2KW
Druge 2 FTXB35 ide nisko čak do 160W ali ipak je to 12ca a FTX50B 18ca u 55m2

Inače u potkrovlju imam IVU5 12cu koja sasvim korektno radi ( prevashodno kupljena pre 4-5 godina za hladjenje ) ali u prelaznom periodu sasvim lepo greje po potrebi. Mislim da za te pare VOX inverter predstavlja sasvim racionalno i ok rešenje.
Kada zazimi sigurno da joj COP nije kao na Daikinu ili nekom Japancu ali za duplo para japanci trebaju da budu bar 50% bolji

Prilozi

• Daikin 355.jpg
    Daikin 355.jpg
    39.7 KB · Pregleda: 22
Da li možeš na FTX50B da ograničiš snagu da se ne zaleti toliko.Na primer 70% Economy ili Low Noise Outdoor negde oko 45% kao kod Fujitsu.

Daikin FTX50B .... modulacija na 355w .... setovana temp 23C .... napolju 11C
( lepo modulira ),
Kad je hladno po pokretanju zna da povuče 2,2KW
Druge 2 FTXB35 ide nisko čak do 160W ali ipak je to 12ca a FTX50B 18ca u 55m2

Inače u potkrovlju imam IVU5 12cu koja sasvim korektno radi ( prevashodno kupljena pre 4-5 godina za hladjenje ) ali u prelaznom periodu sasvim lepo greje po potrebi. Mislim da za te pare VOX inverter predstavlja sasvim racionalno i ok rešenje.
Kada zazimi sigurno da joj COP nije kao na Daikinu ili nekom Japancu ali za duplo para japanci trebaju da budu bar 50% bolji
Zanima me da li si grejao tih 55m2 samo sa daikinom ili ne?

Nazad
Vrh Dno