Šta je novo?

Kupovina elektronike u SAD

• Začetnik teme Začetnik teme lilop
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

lilop

Zapažen
Učlanjen(a)
06.04.2023
Poena
2
Sledi mi poslovni put u SAD i hteo bih da iskoristim ovu priliku da kupim neki skuplji GPU i možda još neke sitnice. Da li neko ima iskustva sa tako "povećim" komponentama u koferu? Jel bi carina ili security pravila problem? Prošli put kad sam bio, kupio sam tastaturu i neke ne električne stvari i niko me nije ni pogledao. Jedan kolega je kupio ceo novi kofer koji je natrpao stvarima za decu i, koliko shvatam, nije imao nikakvih problema. Možda smo samo imali sreće. Da li ima smisla upuštati se u ovakve stvari?

Mislim da zavisi upravo od sreće. Ako zaustave da pogledaju, verovatno može da bude problema - carinski prekršaj.
Da, nemam sumnje da je švercovanje protivzakonito... Što bi značilo da moram da prijavim za carinjenje, platim carinjenje i 20% PDV i nadam se da neće da izmaštaju vrednost robe na nešto nenormalno. Kad su u pitanju grafičke karte to i dalje može da izađe jeftinije nego u Srbiji.
Na drugu ruku, mogu da probam se pravim da sam sve sa sobom izneo iz Srbije. Ljudi putuju sa laptopovima i telefonima svaki dan bez ikakve deklaracije da nešto iznose.

SVE što iznosiš iz Srbije i planiraš da vratiš, imaš pravo da prijaviš, zato što carinik ima pravo da ti to isto oduzme na povratku ukoliko nemaš dokaz da je kupljeno u Srbiji.
To što “niko” to ne radi ili što to nisi ti video da traži carinik na ulazu, ne znači da ne postoji.

Laptop se lako proverava, dovoljno je samo videti kada je ubačen win a niko sa ozbiljnijim foto aparatom ne izlazi iz zemlje a da ne prijavi. Kod putovanja se smatra da si upoznat sa carinskim propisima zemlje u koju putuješ bez obzira da li je odlazak ili povratak u pitanju i to važi i za tranzitne zemlje u slučaju da ideš autom, busem, kombijem i ne važi kod carinika nisam znao, sve radiš na sopstvenu odgovornost.

skorašnja tema:

Ok, pojašnjene stvari. Carina je 10%, na ukupnu cenu se dodaje još PDV od 20%. Pretpostavljam da ako sačuvam račun mogu da izbegnem da carinik izmašta cenu predmeta. To i dalje ispadne jeftinije nego kupovina u Srbiji u nekim slučajevima, ali od garancije mogu da se oprostim. Ono što sam do sada "uvozio" je ionako bilo ispo 100€, tako da ne bih bio u problemu ni da su me zaustavili.

Laptop se lako proverava, dovoljno je samo videti kada je ubačen win
Zato se koristi Linux koji carinik ne ume ni da pokrene 😉.

Ok, pojašnjene stvari. Carina je 10%, na ukupnu cenu se dodaje još PDV od 20%. Pretpostavljam da ako sačuvam račun mogu da izbegnem da carinik izmašta cenu predmeta. To i dalje ispadne jeftinije nego kupovina u Srbiji u nekim slučajevima, ali od garancije mogu da se oprostim. Ono što sam do sada "uvozio" je ionako bilo ispo 100€, tako da ne bih bio u problemu ni da su me zaustavili.

Zato se koristi Linux koji carinik ne ume ni da pokrene 😉.
Bio bi, jer se carina plaća na robu skuplju od 50e, a PDV na svaku robu, bez obzira na vrednost.

Bio bi, jer se carina plaća na robu skuplju od 50e, a PDV na svaku robu, bez obzira na vrednost.
Jel to sigurno? Koliko čitam u zakonu:
Domaći putnici, u skladu sa članom 245. tačka 2) Carinskog zakona, oslobođeni su od plaćanja uvoznih dažbina, pored predmeta ličnog prtljaga, na predmete koje unose iz inostranstva, ako nisu namenjeni preprodaji, do ukupne vrednosti od 100 evra, u dinarskoj protivvrednosti.
Možda je ovo zastarelo.

Jel to sigurno? Koliko čitam u zakonu:

Možda je ovo zastarelo.
U pravu si, ovo što sam ja napisao je za pošiljke, a ne na robu putnika.

Međutim ponovo si u prekršaju jer nisi prijavio i nisi platio PDV.
Ti si u svakom slučaju dužan da prijaviš, a onda oni procenjuju da li se carina naplaćuje ili ne.

Mada u praksi verovatno nemaju kapacitet da sve prijave procesuiraju, pa kada neko i prijavi nešto što je granično za naplatu, odmah ga puštaju dalje...

Samo on što ide u veliki prtljag ili to važi i za ručni prtljag? U životu nisam video nikoga da prijavljuje laptop/telefon/foto aparat koji i te kako mogu da budu vredni.
Пријављивао сам када сам ишао напоље, камеру, лаптоп, телефон ако је новији… авионом… може лако да ти оцарине на уласку...
баш смо још чекали у реду Чп

Sve što ide u veliki prtljag se skenira i vidi. Za tastaruru, el. brijač i pantalone ti niko neće praviti problem. Za grafičku od 1000€ sigurno hoće. Najsigurniji način je da roba koju kupuješ bude u ručnom prtljagu, ali nisam siguran da bi grafička i tu prošla. Za telefone i laptopve nije problem, posebno ako si prethodno bacio kutije.

Sve što ide u veliki prtljag se skenira i vidi. Za tastaruru, el. brijač i pantalone ti niko neće praviti problem. Za grafičku od 1000€ sigurno hoće. Najsigurniji način je da roba koju kupuješ bude u ručnom prtljagu, ali nisam siguran da bi grafička i tu prošla. Za telefone i laptopve nije problem, posebno ako si prethodno bacio kutije.
Interesantno, nikad nisam pomislio da se velki prtljag automatski skenira pre podizanja, iako je to potpuno logično. Mislio sam da se oslanjaju samo na nasumična pretresanja. Koliko znam, ručni prtljag se ne skenira pri iskrcavanju iz aviona, samo pri ukrcavanju. Obezbeđenju je bitno da se u avion ne unosi nešto što bi moglo da se korisit kao oružje, bomba, itd ili nešto potencijalno ilegalno (sumnjivi prah u kesici), ne zanima ih poreklo predmeta. Valjda zato svi preporučuju da se stvari "provlače" u ručnom prtljagu. Nije isključeno da obezbeđenja komuniciraju među aerodromima i šalju skenove reučnog prtljaga, ali to mi zvuči kao preterivanje. Neki aerodromi mislim da imaju sporazume obezbeđenja, tako da čak iako imate povezani let dalje ne morate ponovo da prolazite obezbeđenje. Leteo sam za Brisel nedavno preko Ciriha i u Cirihu nisam prolazio kroz obezbeđenje pri ukrcavanju, tako da pretpostavljam da beogradski i ciriški aerodrom imaju takav sporazum. Amerikanci ne veruju nikome, svako ukrcavanje u avion za Ameriku prolazi kroz dodatno vrlo strogo obezbeđenje.

Išao sam u februaru u Njujork. Nosio sam laptop, dva telefona i Kindle, a u povratku sam pored toga u torbama imao nov iPhone 14 u kutiji i dvoje bubica (AirPods i jedne Sony). Niko me nije pitao ni reč, a ni ljude koji su bili sa mnom i koji su takođe nosili svašta.

Vratio se pre dve nedelje iz SF preko Ciriha sa laptopom i tabletom kupljenim u USA i mnoštvom neke siće (Sony overear i Baladu buda pro slušalice, miš, AA adapter, powerbank) + telefon i niko me ništa nije pitao ni tamo gde su tražili da sve izvadim iz ranča (+kaiš, sat, patike...) ni ovde gde me nisu ni pogledali. Sve je bilo u ručnom prtljagu.

Veća briga mi je bio Nerf za klinca koji je bio u velikom prtljagu nego ta silna elektronika... 😂

@lilop
"Obezbedjenje" nema nikakve veze sa carinom a to što te niko ne dira na tranzitnim aerodromima je što si u bescarinskoj zoni dok čekaš sledeći let, kakva komunikacija izmedju aerodroma. U Varšavi je izlaz kao i za letove u domaćem saobraćaju te rade proveru ličnog prtljaga prilikom ulaska na sledeći let.
Ne očekuj ovde da se neko požali da je "pao", već sam ti napisao prenosiš na sopstvenu odgovornost a carina je uvek "kriva" i ako navataju i ako naplate dažbine ako prijaviš.

Nazad
Vrh Dno