Šta je novo?

AMD RX 7000 (RDNA 3)

• Začetnik teme Deleted member 46590
  • Datum pokretanja
I dalje u svakom segmentu imaju bolji odnos cena/performanse od nVidia ponude. Ne znam da li je sad 4070 Ti nešto promenila, nisam ispratio rezultate i cene (čini mi se da je 6950XT bolja kupovina). A to da high end nudi manje za uloženi novac je realnost već 10 godina. Od Maksvela i Havaja sigurno, možda i pre toga, ne sećam se više. Kao što rekoh, tom logikom je jedina pametna kupovina 6400, eventualno 6600, jer je sve ostalo dranje kupaca

Meni Taichi XTX deluje baš fino. A vidim da cena preko mađara otprilike je 'tu negde' sa ostatkom zapadnog sveta... Ne znam da li će biti nekih sličnih edicija po boljoj ceni uskoro. :)

Iste karte samo nalepnica druga

Ubi me random freeze pa bsod posle određenog vremena. Primijetio sam da mi se to nikad nije desilo u igrama, isključivo u browseru. Naravno, od kad sam ubacio 7900 XT počeli problemi, mada sam prvih nedelju dana uglavnom igrao igre pa toga nisam bio svjestan.

Uglavnom, dobijem DPC_WATCHDOG_VIOLATION
Stvarno nevjerovano da mjesec dana ovo ne mogu da srede, koliko vidim rješenje za sada je da se ugasi freesync. Nezgodno je za testiranje jer nekad popijem freeze posle sat vremena a nekad i 5-6 sati ga nema.

Ubi me random freeze pa bsod posle određenog vremena. Primijetio sam da mi se to nikad nije desilo u igrama, isključivo u browseru. Naravno, od kad sam ubacio 7900 XT počeli problemi, mada sam prvih nedelju dana uglavnom igrao igre pa toga nisam bio svjestan.

Uglavnom, dobijem DPC_WATCHDOG_VIOLATION
Stvarno nevjerovano da mjesec dana ovo ne mogu da srede, koliko vidim rješenje za sada je da se ugasi freesync. Nezgodno je za testiranje jer nekad popijem freeze posle sat vremena a nekad i 5-6 sati ga nema.
Meni se to desavalo sa 6950xt i Firefox-om redovno, sa Chromom nikad. Cini mi se da je bilo bolje kad sam ugasio hardware acceleration ali nisam imao zivaca vise da se bakcem pa sam se vratio Hromu.

nije da kazem da ne postoji sve sto pisete, ali ja definitivno neznam kakve to "vestice gremline i gobline" vi ljudi imate.
Treca AMD konfa od 2019, s tim sto sam sem Ryzen CPU nekoliko komada, menjao i grafe, 1070Ti, rx580/8gb, 1080Ti, rx5700xt i sad 6900xt.
Komp bukvalno nikad, ali nikad ne gasim, sve zivo mi popaljeno na njemu, igram i igre sa svim ovim sto vidite na desktopu u pozadini, i nikad nikakavo sr**nje.
Nikad nista nisam dodatno podesavao u win10, sem sto sam ovde procitao neke komande sto je Danilo ostavio na forumu, da mi win10 ne vuce sam neke svoje drivere, jer mi se to desilo 5 puta u tri dana da mi win10 sam od sebe prepeglao AMD drivere sa nekom svojom verzijom.
Da li sam samo ludo srecan ili, ne bih znao kas'ti :)

sveisvasta.jpg

Polako gubim strpljenje za AMD, ponadao sam se u ove poslednje drivere ali stvorili se sad i novi problemi. Kad OS zbog neaktivnosti ode u lockscreen - popijem freeze. Vjerovatno je i tu rješenje da ugasim freesync u driverima ali mi je presmiješno da se cimam oko toga svaki put kad palim neku igru na grafici od 1000+ eura.

Razlog zbog kojeg se nisam vratio u suprotni tabor je što ne želim kućište da mijenjam kao što sam pominjao a jedino 4070Ti bi moglo u njega koja je primjetno sporija karta.

MPO ugasen? Najnoviji drajveri su popravili dosta problema. Probaj da ugasis Variable refresh rate u windowsu, nalazi se u Graphics settings.

Neko je uspeo da ubaci 4080 u h1 :D

Ugasio MPO upravo, ovo mi je bilo promaklo, vidim da dosta glavobolje zadaje. Ajde pa da bude to problem :D

Ugasio MPO upravo, ovo mi je bilo promaklo, vidim da dosta glavobolje zadaje. Ajde pa da bude to problem :D
Ovo nije pomoglo mada ću ga držati svakako ugašenog, ono što je izgleda konačno riješilo problem (nemam već par dana freeze) je spuštanje refresh rate-a sa 165Hz na 144Hz.
Preživjeću tu razliku :)

Kakva je situacija sa XTX kartama, znam da je bilo priče sa pregrijavanjem ? Ne znam bi li zaigrao još jedan ples sa AMD-om :D (7900 xt koju trenutno imam je ispustila dušu posle 2 mjeseca, novac mi je danas vraćen, doplata za AORUS 7900 XTX ELITE 24G mi je nekih 80e što mi je i najmanji problem. Najveći je taj što bih morao da mijenjam kućište a onda tu idu pare i za AIO, vjerovatno i novo napajanje jer su na Corsairu ITX kratki kablovi, nego da ne idemo u offtopic ali uglavnom trošak koji je skroz nepredviđen.

Nije bilo nikakvih prica sa pregrevanjem. Prica je bila sa defektnim referentnim hladjenjem na pojedinim primercima karti. Bilo koju nereferentnu uzmi i resen problem

Najviše se pričalo za refrence da imaju probleme. Za tu konkretnu ne znam.

Mene vise zanima kakvo je sad stanje sa drajverima, isplati se rizik?

Uzeh gore-pomenutu Aorus. Jedan komad bio na stanju a i dobavljač mi je još dodatno spustio cijenu pa mi je doplata bila simbolična.

4080 sam svakako otpisao jer RT ne koristim a i mamila bi me da uzmem 4K monitor što ne dolazi u obzir, barem za sada :)

Polako gubim strpljenje za AMD, ponadao sam se u ove poslednje drivere ali stvorili se sad i novi problemi. Kad OS zbog neaktivnosti ode u lockscreen - popijem freeze. Vjerovatno je i tu rješenje da ugasim freesync u driverima ali mi je presmiješno da se cimam oko toga svaki put kad palim neku igru na grafici od 1000+ eura.

Razlog zbog kojeg se nisam vratio u suprotni tabor je što ne želim kućište da mijenjam kao što sam pominjao a jedino 4070Ti bi moglo u njega koja je primjetno sporija karta.
Ovako nešto?

A to sigurno, očekujem da ću morati i ovdje spustiti sa 165 na 144Hz da bih izbjegao freeze ali dako srede te gluposti u narednih par drivera...

Ja sam koristio AMD kartice još od ATI 9000 a sada imam 670xt bar do sutra :)...i nikada nije bilo nikakvih većih problema sa drajverima ili bolje rečeno problemi nisu ni manji ni veći nego kod nVidie...bar je to moj utisak,

Razmišljam da uzmzm AMD 7700 tx kada bude izašla. E sada ne ulazi mi se u investiciju u AM5. Da li bi grafika bila mnogo osakaćena ako ide na PCI 3.0 tj na postojeću konfiguraciju ?

Ako planiras da se igras na FullHD rezoluciji onda ce sam procesor da bude usko grlo a ne PCIe 3.0.

Ozbiljna grafička ova 7900XTX by AORUS :) Ovog puta nikakvih problema sa driverima, sve ko po loju prošlo. Evo već dva dana mi radi računar i na 165Hz tako da ili su sredili random freeze ili jednostavno su ti referentni modeli ozbiljno nesrećni :)

Prvi utisak ozbiljna mrcina, nisam ni blizu ovoliku kartu do sada imao. Kad sam je nekako uglavio odma mi je palo na pamet da mi trebaju custom kablovi jer ovi fabrički od Corsair napajanja prave rusfaj koji se ne može srediti. :)

Uglavnom, karta je tiha, što se potrošnje tiče ode do plafon 350w koliko sam primijetio u Hogwarts Legacy, isto tako i u sintetičkim testovima, računar full upregnut troši otprilike 480w u prosjeku do 550W u nekom peaku.

Temperature bude otprilike u prosjeku do 48-49c dok hotspot ne prelazi 71c (još je nisam undervoltovao čak) a interesantno da se jezgro bustovalo da maximalnih 3017mhz što mi je baš nevjerovatno ako nije neki bag kod Afterburnera :D

Sve u svemu prezadovoljan, dobio sam i dodatnih godinu dana garancije od Gigabyte-a uz registraciju na sajtu pa sad imam 4 godine.
Prema HW testu a njih smatram kao relevantan izvor, ova karta je sporija svega 1% u prosjeku u 50+ igara sa uključenim RT gdje je god to moguće, dok je u 4K u istim uslovima brža 1% od RTX 4080. Ne pominju situaciju gdje je svuda RT ugašen (ovo je meni i najbitnija kategorija jer mi RT jednostavno ne prija) ali vjerujem da je u tim uslovima solidno brža karta.

PS: Cable managment ne gledajte, em SFX napajanje u mATX kućište pa kratki kablovi, em ITX ploča, uglavnom riješiće se :D

Prilozi

• Potrošnja kompletnog računara tokom 100%.jpg
    Potrošnja kompletnog računara tokom 100%.jpg
    60 KB · Pregleda: 96
  • IMG_0825.jpg
    IMG_0825.jpg
    255.3 KB · Pregleda: 100
Ozbiljna grafička ova 7900XTX by AORUS :) Ovog puta nikakvih problema sa driverima, sve ko po loju prošlo. Evo već dva dana mi radi računar i na 165Hz tako da ili su sredili random freeze ili jednostavno su ti referentni modeli ozbiljno nesrećni :)

Prvi utisak ozbiljna mrcina, nisam ni blizu ovoliku kartu do sada imao. Kad sam je nekako uglavio odma mi je palo na pamet da mi trebaju custom kablovi jer ovi fabrički od Corsair napajanja prave rusfaj koji se ne može srediti. :)

Uglavnom, karta je tiha, što se potrošnje tiče ode do plafon 350w koliko sam primijetio u Hogwarts Legacy, isto tako i u sintetičkim testovima, računar full upregnut troši otprilike 480w u prosjeku do 550W u nekom peaku.

Temperature bude otprilike u prosjeku do 48-49c dok hotspot ne prelazi 71c (još je nisam undervoltovao čak) a interesantno da se jezgro bustovalo da maximalnih 3017mhz što mi je baš nevjerovatno ako nije neki bag kod Afterburnera :D

Sve u svemu prezadovoljan, dobio sam i dodatnih godinu dana garancije od Gigabyte-a uz registraciju na sajtu pa sad imam 4 godine.
Prema HW testu a njih smatram kao relevantan izvor, ova karta je sporija svega 1% u prosjeku u 50+ igara sa uključenim RT gdje je god to moguće, dok je u 4K u istim uslovima brža 1% od RTX 4080. Ne pominju situaciju gdje je svuda RT ugašen (ovo je meni i najbitnija kategorija jer mi RT jednostavno ne prija) ali vjerujem da je u tim uslovima solidno brža karta.

PS: Cable managment ne gledajte, em SFX napajanje u mATX kućište pa kratki kablovi, em ITX ploča, uglavnom riješiće se :D
Bome malo ti kućište sada, moraš uzeti neko veće 😀

Uzeo sam Asus Prime AP201 (mATX) kao neko prelazno rješenje, može u njega slobodno i 360mm grafika nego nisam uhvatio na slici desno jedan panel iza kojeg ima dosta prostora.

Nazad
Vrh Dno