Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Превише се овде обраћа пажња на модулације, дефросте, тренутну потрошњу и сл. Нема праве зиме ваљда, па онда ајд' да се занимамо било чим.
Ако клима греје добро и прецизно одржава температуру, има и других занимација, у то име одох да лопатам снег... 😆

FTX50B .... 2016 Malezija.... radi extra lepo i tiho, fino greje, modulira lepo
jedino ovi defrosti od jutros za moj pojam česti
jes da kratko traju i da su tihi

koji je signal klimi da radi defrost ?
vlaga ili temperatura ili nešto treće ( smrzavanje spoljne jedinice očito nije ) ?
Za kontrolni defrost parametri su vreme rada klime i spoljna temperatura.Svaki proizvođač ima svoj algoritam za kontrolni defrost.Neke rade učestalije neke ređe.Bilo bi dobro kada bi našli negde detalje o tome zašto klime rade taj kontrolni.Kod Fujitsu se zove Integrated Defrost.

vlaga ili temperatura ili nešto treće ( smrzavanje spoljne jedinice očito nije )

vlaga ili temperatura ili nešto treće ( smrzavanje spoljne jedinice očito nije ) ?
To i mene zanima..sta je okidač klime za defrost..i zasto neke klime ulaze cesce a neke redje u taj mod.Jel je.presudan kvalitet ili nesto.drugo,izolacija ili mozda navike samog korusnika klime..U pravu je kolega koji kaze da se a.ja cu reci u svoje ime mlatimo sa mozda manje-vise manje bitnim stvarima...ali zato i sluzi ovaj forum..

U nedostatku minusa mi mlatimo slamu sa glupostima,i forum jeste za to,sitna crevca na kačamak...u sustini 18ka bilo koja pani daikin nema sta da se prica o njoj pre -10 akoje dobro dimenzionirana...ostalo je dlaka u jajetu.

Kolegi daikin crkao,svakih pola sata defrost bio,na kraju crkne kompresor. U 9 mjesecu mu je ugradili

Račun za februar ,uvek kasnim sa očitavanjem,tako da recimo za 29/30dana izašlo me 899kw,3xklime,1susilica,1,veš mašina,1 sudomašina,bojler,frizider i to sve u 80m2 sprat kuce,ploča 20c vune,zid 10cm stiropor + sendvic cigla 3/5cm stiropor i blok,setovano 22/23, dnevna 12luca 2 sobe po 09 lmce. 5očlana porodica.

Račun za februar ,uvek kasnim sa očitavanjem,tako da recimo za 29/30dana izašlo me 899kw,3xklime,1susilica,1,veš mašina,1 sudomašina,bojler,frizider i to sve u 80m2 sprat kuce,ploča 20c vune,zid 10cm stiropor + sendvic cigla 3/5cm stiropor i blok,setovano 22/23, dnevna 12luca 2 sobe po 09 lmce. 5očlana porodica

Račun za februar ,uvek kasnim sa očitavanjem,tako da recimo za 29/30dana izašlo me 899kw,3xklime,1susilica,1,veš mašina,1 sudomašina,bojler,frizider i to sve u 80m2 sprat kuce,ploča 20c vune,zid 10cm stiropor + sendvic cigla 3/5cm stiropor i blok,setovano 22/23, dnevna 12luca 2 sobe po 09 lmce. 5očlana porodica.
To je 👌"🍬"

Verovatno algoritam pali defrost, ali mu sigurno pomaze senzor koji se nalazi na kondenzatoru spoljne jedinice.
Meni se desilo da nije palila defrost 2-3 dana i nahvatalo se 5-6 cm leda - skoro da je poceo ventilator da udara u led.
Zaustavim masinu, rasklopim kuciste i imam sta da vidim - senzor na kondenzatoru ispao iz kucista!!!
Vratim na mesto, upalim i ponovo pocne bajka...

To je i vise nego super potrosnja...Ja mislim da ako slucajno neko od mucenika koji je ugradio grejanje na pelet koji tonu placa po 350-360€ slucajno procita nase postove..nece mu biti dobro..Verujem.da se mnogo.ujedaju za zadnjicu..Kad koelgama na poslu kazem.da me je grejanje tog dana kostalo 100din(i to na debelem mimusu).mozda i manje...Prave me ludim..ali im brzo.dokazem da grese..

Za kontrolni defrost parametri su vreme rada klime i spoljna temperatura.Svaki proizvođač ima svoj algoritam za kontrolni defrost.Neke rade učestalije neke ređe.Bilo bi dobro kada bi našli negde detalje o tome zašto klime rade taj kontrolni.Kod Fujitsu se zove Integrated Defrost.
jutros na nula stepeni i samo 5% vlažnosti v nakon sat vremena defrost 18-ke
trajao 4 minuta
nastavila dalje sa radom

je li to taj programirani defrost
očito da mu vlažnost nije parametar već spoljna temperatura
bar kod ove Daikin 18ce

12ca fercera bez defrosta celo vreme

Verovatno da je tako,sasvim sigurno da je programirana da se čuva iz predostrožnosti.

jutros na nula stepeni i samo 5% vlažnosti v nakon sat vremena defrost 18-ke
trajao 4 minuta
nastavila dalje sa radom

je li to taj programirani defrost
očito da mu vlažnost nije parametar već spoljna temperatura
bar kod ove Daikin 18ce

12ca fercera bez defrosta celo vreme
Pogledaj koji su uslovi za običan defrost i kontrolni (integrating).Za kontrolni samo vreme rada kompresora i spoljna temperatura izmenjivača toplote.(outdoor heat exchanger).Iz nekih razloga su napravili da ta klima koju imaš radi nešto učestalije kontrolni defrost.Ovi podaci su za Fujitsu LLCE model možda ima i za novije modele ali algoritam bi trebalo da je isti.Pisali su korisnici Daikin klima da neki modeli rade često kontrolni defrost učestalost i ispod sat vremena.Mislim da nema razloga za brigu ali trebalo bi potražiti neki dokument Daikin klima ako postoji opis uslova i frekventnost defrosta.

Prilozi

• 3333.png
    3333.png
    71.2 KB · Pregleda: 23
  • 2222.png
    2222.png
    114.7 KB · Pregleda: 23
Update što se tiče Midea Xtreme klime koju sam reklamirao:

danas su mi se javili iz servisa i ponudli su da mi zamene celu spoljnu jedinicu novom, jer sumnjaju da na ovoj nije ispravna elektronika.

Pristao sam da mi stave novu SJ pa ćemo videti kako će biti.

Razmišljao sam i o varijanti da tražim povrat novca, ali sam onda skontao da ću u tom slučaju morati da dodam najmanje 20.000 za drugu klimu, pa još i montažu, što mi u ovom trenutku finansijski ne odgovara.

Nadam se da će sve biti u redu sa novom SJ, jer mi 12ica radi ok...Ako opet nešto bude zezalo, opet reklamacija.

Zar im nije lakše da zamene samo elektroniku?

Verovatno jeste, ali sam rekao da ne pristajem ni na kakve popravke. 🤷‍♂️

Sumnjaju da negde ima hladan lem, da je možda kompresor, elektronika, ne znaju ni oni sami. Bolje neka zamene celu.

Update što se tiče Midea Xtreme klime koju sam reklamirao:

danas su mi se javili iz servisa i ponudli su da mi zamene celu spoljnu jedinicu novom, jer sumnjaju da na ovoj nije ispravna elektronika.

Pristao sam da mi stave novu SJ pa ćemo videti kako će biti.

Razmišljao sam i o varijanti da tražim povrat novca, ali sam onda skontao da ću u tom slučaju morati da dodam najmanje 20.000 za drugu klimu, pa još i montažu, što mi u ovom trenutku finansijski ne odgovara.

Nadam se da će sve biti u redu sa novom SJ, jer mi 12ica radi ok...Ako opet nešto bude zezalo, opet reklamacija.
Sto ne nadoplatis za 12ku. Sa njom si zadovoljan kazes, ne vjerujem da je neka velika razlika

Mislim da će biti ok i ova devetka, verovatno mi se tako zalomilo. U svakom slučaju imam opet garanciju, pa ako krene opet da brlja opet reklamacija. :ROFLMAO: Jedan član gore je napisao da ima istu ovakvu devetku i da mu radi ok. Ne bih 12icu, soba je mala, čak je i 9ka prejaka za ovo.

Za stan na moru,grijanje i hladjenje. Nekih 30kv je prostor. Ali prostor je s visokim stropom jer imaju stepenice u stanu za gornji sprat stana. Gore na katu vec imam klimu,tu je soba i kupatilo. Zato ganjam 18ku jer nije klasican stan

Ako nije problem daj skicu i biće sve jasnije,sto se tice pozicije gde je staviti itd

Pogledaj koji su uslovi za običan defrost i kontrolni (integrating).Za kontrolni samo vreme rada kompresora i spoljna temperatura izmenjivača toplote.(outdoor heat exchanger).Iz nekih razloga su napravili da ta klima koju imaš radi nešto učestalije kontrolni defrost.Ovi podaci su za Fujitsu LLCE model možda ima i za novije modele ali algoritam bi trebalo da je isti.Pisali su korisnici Daikin klima da neki modeli rade često kontrolni defrost učestalost i ispod sat vremena.Mislim da nema razloga za brigu ali trebalo bi potražiti neki dokument Daikin klima ako postoji opis uslova i frekventnost defrosta.
Hvala na pojašnjenju

zvao sam ipak kolegu servisera koji je postavio klimu koji mi reče da je "normalno" za ovaj Daikin da ide u kontrolni defost na 90 ili čak 45min rada u zavisnosti od uslova pod uslovom da je spoljna temperatura oko i ispod nule. Traje kratko 4-5 min i onda nastavi u režimu grejanja. Nisam znao da svaka klima koliko mi je objasnio ima taj automatski defrost koji ima algoritam koji računa koliko dugo radi kompresor i u zavisnosti od spoljne temperature vrši defrost u zadatim intervalima.

Ako sam dobro zapazio ovde ima korisnika koji tvrde da klima nije isla u defrost uopšte na minusima.ako je vlaga bila niska.

Zavisi do klime i prostorije. Ako klima ima vaču spoljnu jedinicu a prostorija minimalne gubitke a temperatura podešena na 22 ili 23 stepena. Ta klima se uopšte ne napreže a to je preduslov da klima jako retko ide u neophodan defrost.
Evo recimo moj Fujitsu, kad su vrata otvorena on često ide u defrost a kad se zatvore i klima dostigne temperaturu, onda su ti devrosti dva do tri puta ređi. Spoljna 25kg
Mitsubishi jako jako retko, Mitsu ima spoljnu oko 35kg. Tako da je kod tebe to defrost koji je ok i ne treba da se brineš, sve je to ok oko nule. Razliku između tvoje 12-ce i 18-ce bi video na malo jačim minusima, onda bi tačno video da je taj kontrolni defrost ustvari veoma korisna stvar koja je osmišljena između ostalog da ti štedi novac.

Poslednja izmena:
Zavisi do klime i prostorije. Ako klima ima vaču spoljnu jedinicu a prostorija minimalne gubitke a temperatura podešena na 22 ili 23 stepena. Ta klima se uopšte ne napreže a to je preduslov da klima jako retko ide u neophodan defrost.
Evo recimo moj Fujitsu, kad su vrata otvorena on često ide u defrost a kad se zatvore i klima dostigne temperaturu, onda su ti devrosti dva do tri puta ređi. Spoljna 25kg
Mitsubishi jako jako retko, Mitsu ima spoljnu oko 35kg. Tako da je kod tebe to defrost koji je ok i ne treba da se brineš, sve je to ok oko nule. Razliku između tvoje 12-ce i 18-ce bi video na malo jačim minusima, onda bi tačno video da je taj kontrolni defrost ustvari veoma korisna stvar koja je osmišljena između ostalog da ti štedi novac.
Jasno.

Spoljna Daikin 18ca ima 45 kila
Unutrašnja temp podešena na 23-24 C
prostorija cca 50m2
lagano gura....

ovo sa štednjom novaca mi baš matematički nije jasno
jer ako radi nepotreban defrost on posle toga pojača rad kompresora da bi nadoknadio nerad prethodnih par minuta
umesto da ide istim / nižim tempom i potrošnjom bez defrosta
to mi je logičnije od nepotrebnih defrosta

Racun za februar 8000 ,698kw.Kompletna struja sa grejanjem.Stan 64m2,daikin ftxc50c.Temperatura setovana na 24°

Jasno.

Spoljna Daikin 18ca ima 45 kila
Unutrašnja temp podešena na 23-24 C
prostorija cca 50m2
lagano gura....

ovo sa štednjom novaca mi baš matematički nije jasno
jer ako radi nepotreban defrost on posle toga pojača rad kompresora da bi nadoknadio nerad prethodnih par minuta
umesto da ide istim / nižim tempom i potrošnjom bez defrosta
to mi je logičnije od nepotrebnih defrosta
I ja sam obracao paznju na defroste kad sam je kupio a sad i ne primecujem vise .To ona obavi za manje od 3min gas samo jurne napolje i za minut se vraca nazad.Nemoj da se uopste zamaras sa tim.Isto imam ftxc50c prezadovoljan za sada.Jedino sto sam primetio da je najbolje kad se fun speed stavi auto onda ona najbolje upravlja i regulise sve.Tako da ukljucis u oktobru iskljucis u maju.

Nazad
Vrh Dno