Šta je novo?

[A1] Kucni net

Pozdrav svima 🖐️

Uzeo sam paket XXL(pojacao ugovor), pa se suocio sa protokom od 20-30mbit. Na istoj lokaciji mi telefon ima 200mbit na Guglovom speed testu.

Imam modem ZTE mf283u, nazalost. Takodje imam i ZTE mf293n, istom brzinom rade.

Zainteresovao sam se da dobijem brzi net. Lici mi da sam dobio malo bolji rezultat, tj. da je veci protok nakon sto sam u podesavanjima podesio: Izbor mreze > Automatski > [B]LTE Samo[/B].

I pre ove izmene je uredjaj bio sa punim signalom konektovan na baznu stanicu u LTE rezimu, kada bi se pogledao web interfejs na 192.168.0.1.

Sada dobijam 40-50 do 60mbit/s na testu. Potrebno bi bilo jos malo da testiram kako se ponasa modem u uslovima opterecenja, to cu sutra.

1678151097188.png

Voleo bih da jos neko od korisnika koji poseduje ovaj modem proba ovu izmenu i javi rezultate, hvala.

Pozdrav.
 
Ne radi se samo o jačini signala nego i o opterećenosti mreže sa tog releja što je deo koji ubija brzinu kod mene. Na automatskom izboru može da te "Šeta" od releja do releja a to često rade da izjednače opterećenost mreže u pojedinim lokacijama. Meni noću ide do maksimuma za XL paket 20/10 a od ranog jutra počne da opada a predveče )valljda kada je najveća zazetost do mizernih 5Mnps pa čak i manje,
ZTE MF293N Evo trenutno u 8 i 30 signal -96dBm. sti kao i noćas.
1678174093998.png
 
@CountMike kod mene očigledno nije opterećen relej.

Sada dobijam 85mbit protok na Google speed testu, računar priključken utp-om na modem.

Ne znam da li je razlog gore pomenuto čekiranje ili nesto do Vipa, verujem da je čekiranje.

U svakom slučaju, nisam očekivao da ovaj jeftini model može da izvuče 85mbit.
 
Oni su teoretski dobri do 100Mbps tako da nije ni čudo, "gore pomenuto čekiranje" je default za te modeme i sve ostalo je namešteno za njihovu mrežu. Da si ga kupio od nekoga drugog morao bi sam da nameštaš recimo ovo
1678183315759.png

192.168.0.1 je default IpV4 za windows. U Cobtrol panelu možeš da podesiš i DNS server, ovo je recimo jedan od public Google DNS-a. Možda dobiješ bplji ping.
1678183780679.png
 
jacina signala nije toliko bitna vec direktna opticka vidljivost, ja sam bas merio i obratio paznju

sa direktnom vidljivosti 130Mbs, cim je metar-dva iza nekog zaklona pada na 30Mbs, nebitno koja i kakva antena, a decibeli stoje na istom

tako da kad gledas antenu gledaj da moze da se montira spolja na istaknuto mesto sa direktnom vidljivosti, na taj nacin ces najvise poboljsati brzinu
 

How Fast is LTE?​

As there is no true standard for 4G LTE, it covers the entire range between 3G’s average 3 Mbps to 4G’s 100 Mbps, giving it a massive range of potential speeds. On average, however, download speeds range from 12-30 Mbps, with faster speeds available in major cities.
 
Citam sad malo ovu vasu prepisku, pa razmisljam kako da znam da ce mi net biti ok, u smislu uzmem ugovor na 2 godine, pa mi bude lose radio. A vodio sam se time da ako mi je na telefonu OK brzina ~200/15Mbps, da ce mi biti ok i sa njihovim ruterom. Isao bih na varijantu terenskog agenta i B535. Ili vi ovde pricate samo o ZTE?
 
Nikako izuzev da dobiješ na probu par dana, uglavnom je lokacija, lokacija lokacija. I kod mene je super brzina na telefonu a ovako cvrc,. Možeš i da se raspitaš po komšiluku alii ni to mije garantovano 100 metara dalje.
Neznam da li se onih 14 dana da se vrati ili ukine ugovor odnosi kao i na stvari naručene preko net-a. pa da tako probaš
 
Citam sad malo ovu vasu prepisku, pa razmisljam kako da znam da ce mi net biti ok, u smislu uzmem ugovor na 2 godine, pa mi bude lose radio.
Mogu da prenesem moja iskustva sa VIP netom. Na 4 lokacije(3 aktivna ugovora) mi radi normalno internet. Nema downtime-a, nema slabog signala, lag-a ili nekog drugog tehnickog problema. I tako godinama.
 
Nikako izuzev da dobiješ na probu par dana, uglavnom je lokacija, lokacija lokacija. I kod mene je super brzina na telefonu a ovako cvrc,. Možeš i da se raspitaš po komšiluku alii ni to mije garantovano 100 metara dalje.
Neznam da li se onih 14 dana da se vrati ili ukine ugovor odnosi kao i na stvari naručene preko net-a. pa da tako probaš
Nazvacu agenta pa cu ga pitati. Recimo pre jedno dve godine sam uzimao na probu vip net i bila mi je brzina oko 30mpbs, ali ko zna koji je bio ruter u pitanju.
U principu pravi test bi bio da dobijem B535 i probam as njim par dana i onda kazem e ostavljam ili vracam. Ali nesto sumnjam da ce mi to odobriti :)
 
Da li je taj terenski agenat za sva podrucja tj mesta ili? 😆😆 ja imam vec dva ugovora al mi treba jos jedan, a iz Leskovac sam.. mozda i ja da pozovem tamo tog, da dobijem nesto 😂😆😆
 
izvlačim kod mene na lokaciji i do 250 Mb/s sa B535 modemom jer mi je na 100 metara antena.
Sve zavisi koliko si udaljen od antene.
Za koje mesto/naselje te zanima brzina ?
 
Jel postoji nacin da saznam gde mi se nalazi antena u mestu?
 
Kać (Novi Sad).

edit: Da li se nepotroseni podaci prenose u sledeci mesec?
 
Sve do 1 km vazdušno je ok kad nije prenaseljeno mesto.
Svakako prvo kupi A1 pripejd sim na kiosku pa istestiraj telefonom koliko ti izvlači.
 
To sam probao, telefon izvlaci 250/10. Ako bude pola od toga, meni je ok.
 
Onda na B535 modemu mora preko 100 Mb/s da ti izvlači.
Upload je svakako na XXL paketu ograničen na 10 Mb/s
 
Pa da, inace uvek sam se pitao cija je ovo antena, sad znam :)

1678201153715.png
 
nije to antena mobilne telefonije :)
Kad prođeš pored Svetosavske 64, pogledaj krov te kuće
 
Ne

L max 10 Mb/s
XL max 20 Mb/s
XXL max dostupno ( može i do 250 Mb/s sa B535 modemom i zavisi od opterećenosti antene na korisničkoj lokaciji )
 
Nazad
Vrh Dno