Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Kafa teško da će da ga zapuši a da vrela voda ne opere to. Jedino ako se nahvatao kamenac.
@nidza može i viva da umuti fino penu, ja sam skinuo plastični nastavak, u latijeru od 350ml sipam 150ml mleka i umutim baš fino, može i da se crta. Možeš i da vežbaš sa hladnom vodom i par kapi ferija da ne bacaš mleko.
 
Pozdrav ljudi, imam Gagia Viva style recite mi čime da očistim ono sito u portafilteru, 70% posto rupica je začepljeno kafom i kafa sporo izlazi, verovatno se stvara veliki pritisak.
Probao sam iglicom da čistim ali je baš naporno svaka rupica da se očisti.
Da li koristite neko sredstvo za čišćenje sita?
Pulycaff koristim i za backflush i za čišćenje kafa sa svih delova.
Iglicom ćeš lako oštetiti sito i raširiti rupice. Kvalitetnija sita se mnooogo lakse održavaju jer imaju pravilne rupice i kafa se manje zadržava (IMS, VST...)
 
Moguce da nije
Na kraju sam zamenio svoju Melitta solo & perfect milk sa ovim ( melittu cu najverovatnije prodati na kp uskoro).
Kada sam dobio aparat imao sam samo neku robustu ( Amigos kafu), uhvatio granulaciju na otprilike polovini skale ovog mlina i kafa iz single basketa ( 12,g mereno na kuhinjskoj vagi) za nekih 25-30s i izadje 35-7g sasvim pristojne ekstrakcije ove robiste. Pravibskolski espresso sa yt, pena cvrsta, voja lesnika, gustina...sreci nikad kraja.
Odem za vikend na ns kvantas i nadjem lavazza oro i beki Jacobs monarh ( crveno pak 500g). Ovo su sada malo svetlije kafe, tacnije medium roasted( kako i stoji na pak,).
E tu krece igrarija. Nikako da ubodem da pena bude kao na jeftinom Amigosu, kao ni gustina i body. Ove arabike nisu ocaj da se razumemo, ali nikako da dobijem tu braon boju lesnika i tu gustinu, a i neretko budu kisele( narocito kada se ohlade). Krema ne bude onako braon i postojana kao na Amigosu tj robusti, vec bleda...e sad da li je do kafe, aparata, mene...videcemo.
Ovo na sl sam slikao robustu (Amigos).Pogledajte prilog 378398Pogledajte prilog 378399
Moguce da nije sveza kafa, deluje mi po opisu problema... Pokusaj sa granulacijom +1 i -1 na mlinu, od ove koju si vec mleo, pa vidi da li se pena menja. Ako je ista prica, onda je do kafe najverovatnije...
Nek je sa srecom masina i da dobro sluzi. Javi opet utiske, posle par nedelja, kad se uvezbas malo. :)
 
E tu krece igrarija. Nikako da ubodem da pena bude kao na jeftinom Amigosu, kao ni gustina i body. Ove arabike nisu ocaj da se razumemo, ali nikako da dobijem tu braon boju lesnika i tu gustinu, a i neretko budu kisele( narocito kada se ohlade). Krema ne bude onako braon i postojana kao na Amigosu tj robusti, vec bleda...e sad da li je do kafe, aparata, mene...videcemo.
Ovo na sl sam slikao robustu (Amigos).

Više kreme se dobija: Robusta, tamnije prženje, svežina kafe (datum prženja)
Manje kreme: arabika, svetlije prženje, ustajalost kafe.

Ako želiš više kreme od arabika, kupuj sveže u pržionicama. Ili neki blend sa malo robuste.
Ovo sveže mislim na min 10-14 dana od trenutka prženja kafe.
 
Ne znam kako neko ne voli ''kajmak'' na kafi. Upravo zbog toga i slabe jačine turske hoću da pređem na kafu iz aparata.
 
Dajte preporuku za neku kafu u zrnu a da je dobra za mlecne varijnate kafa?:)
Probah par ovih iz kafeterije i nisma nesto odusevljen, lavazza mi je ono classica, treba mi nesto da me odusevi :D
 
Mala pomoc oko pene, jel normalno da izlazi voda sa parom iz one cevčice za pravljenje pene? Nije mi to logicno.
 
Mislim da treba da sačekaš da stane voda, tj. nađi ga gde nema vode. Ja bar tako radim, ali nemo mene slušaš, ja od juče pravim ove kafe.
 
U mom slucaju kad upalim prvih 2-3 sekunde zna da izadje malo vode zato uvek prvo pustim da izadje ista pa tek onda stavljam u mleko.
 
Bas probao, par sekundi ide voda i onda para.
Nego preporuka za in house miks (80:20, A:R) u kafeteriji mlin u Bežanijskoj.
 
@nidza
A klinac kad je video DG i nesquick...sad mi žao da ne uzmem DG.
A vidim na aliju prodaju i adapter crni za DG baš za espreso. Kakav je taj adapter mislim valja li?
Na ovaj adapter mislim
RSD 1,155.80 44%OFF | ICafilas Adapter for Dolce Gusto PICCOLO XS/Genio S Machine Reusable Capsule Refillable Cafetera Expreso Coffee
Uzeo sam ja ovaj dodatak za DG i evo radi svakodnevno već možda pola godine :) Uzeo i dodatak za nespreso kapsule… isto tako izgleda… i isto super radi. Našao tad na akciji oba za 1500din.
 
Dajte preporuku za neku kafu u zrnu a da je dobra za mlecne varijnate kafa?:)
Probah par ovih iz kafeterije i nisma nesto odusevljen, lavazza mi je ono classica, treba mi nesto da me odusevi :D
Meni je Kolumbija od našeg kolege forumaša top za mlečne.
 
Uzeo sam ja ovaj dodatak za DG i evo radi svakodnevno već možda pola godine :) Uzeo i dodatak za nespreso kapsule… isto tako izgleda… i isto super radi. Našao tad na akciji oba za 1500din.
mene ovaj dodatak za espresso zanima dal valja tj dal pravi ok kafu za espreso
https://ae01.alicdn.com/kf/Sd29dba2e711f49ec808b45a7d7959062N.jpg?width=950&height=950&hash=1900
 
јел си задовољан квалитетом еспреса? шибни неку слику и инбох од еспреса :cool: одлично си прошао, сад је један додатак 1500. код тог твог једино гумени прстен кад тад ће пући од топлоте и притиска срећа па дају 2 ком у сету. и штета што нема посебно тај гумени прстен посебно да се узме
 
Ljudi, razmisljam i ja da predjem na neku kucnu varijantu mini espreso aparata. Vidim da se za neki pocetni setup na temi cesto preporcuje Gaggia Viva Style pa bih isao na to vjv. E sad neka pitanja. Jel mi neophodan mlin ili mogu za pocetak ici i na mljevenu kafu? Koja je mljevena dobar odnos cijene i kvalitete? Zanima me oko potrosnje ovog aparata, vidim stoji 1025 wati. Jel to potrosnja aparata kad je u standby, posto pretpostavljam da aparat treba stalno biti u stanju pripravnosti, ili je to potrosnja samo tih minut dva kod pravi kafu? Ako je ovo drugo, kolko aparat trosi u standby?
 
Mlin apsolutno poželjan, jer mlevena kafa posle 24h više nije to što je bila, a posle 3-4 dana skoro sasvim izgubi svojstva - ali može mlevena kafa, ima presurizovan portafilter baš za to fabrički.

Nama se od jeftinijih kafa sa pijace najviše svidela Lavazza Crema de Gusto i Qualita Oro. Tamne su i jako pržene, ali to je načelno ukus na koji je većina početnika navikla.

Potrošnja nebitna, radi i tako par minuta dnevno. Jako brzo se zagreje i dobar si aparat odabrao, jer greje portafilter (pazi da se ne opečeš) i ima bojler. Prosto neuporedivo izbacuje kafe u odnosu na kapsule, i da ostaneš na premlevenim kafama, a ako kupiš mlin lansiraćeš se u svemir.
 
Svakako se aparat gasi automatski nakon pola sata pa nema tu neke velike potrošnje.
Ja praktikujem da ga ostavim da se zagreje bar 10-15 minuta.
 
јел си задовољан квалитетом еспреса? шибни неку слику и инбох од еспреса :cool: одлично си прошао, сад је један додатак 1500. код тог твог једино гумени прстен кад тад ће пући од топлоте и притиска срећа па дају 2 ком у сету. и штета што нема посебно тај гумени прстен посебно да се узме
Pa sad kvalitet je subjektivna stvar ☺️ Ja lično jesam zadovoljan. A dobio sam 5 rezervnih gumica 😁 ali do sada ni jedna još nije pukla :)
 
Pod mlazom vode je do sad uvek ispalo, mada jednom u n dana očistim i sunđerom. Nešto si hevi sipao što nije trebalo, ili je kamenac?

Koliko dugo koristiš aparat, da li si ga do sad čistio od kamenca i čime?

Da li vadiš korpu od portafiltra kad ga čistiš? Stavi ga u vrelu vodu u neku šoljicu i vidi da li posle toga može da se istrlja sunđerom sa obe strane, da očisti rupice. Nema svrhe to da koristiš ako je zapušeno.
Ne verujem da je kamenac, koristim samo rosa vodu, aparat koristim godinu ipo i do sad sam radio 3-4 dekalcifikacije. Spremim dnevno jednu kafu a možda je porblem do toga što kad spremim kafu uveče, soc ostane u portafilteru do sutrašnjeg dana i tad ga perem vrućom vodom.
Gde ima da se kupi kvalitetno sito za ovaj portafilter?
 
Uh zašto to radiš. Meni ostane ručka u aparatu dok umutim mleko, posle toga skidanje i operem je vrelom vodom.
 
Jel to potrosnja aparata kad je u standby,
Nije, nego kad radi. Nemaju svi aprati "standby". Kad se spremi espresso, gasis ga.

Svakako se aparat gasi automatski nakon pola sata
Ne gase svi

soc ostane u portafilteru do sutrašnjeg dana
Hlašenjem soca u portafilteru dobijaš kontra pritisak. Tako sva kafa, masnoća i sitnija zrnca ulaze u aparat. Totalno pogrešno...
 
Poslednja izmena:
Viva se baš brzo ugreje, ne treba brinuti o potrošnji. Ja volim da usijam portafilter, a to je red veličine 5 minuta.
 
Planiram kupovinu DG, da li uzimati polovan ili ne razmišljati i uzeti nov?
Vidim na kp od 6700 nov.
U planu je i metalna kapsula s alija za mleveni espreso. Jel moguće da se s 1 kg kafe za espreso ''izvuče'' +- 125 kafa?
Punjiva kapsula se puni sa 6 do 8 gr. mlevene kafe (vrlo pozeljan tamper) tako da od 1kg teoretski mozes da izvuces 125 kafa.
Inace, probao sam sve moguce varijante punjivih kapsula i kafa i na kraju se zadovoljio Nespresso adapterom za DG (oko 2.5k din) u koji sam uglavnom ubacivao Lidl Viola kapsule jer su mi najvise godile sa mlekom.

A onda, me je za Novu godinu deda Mraz iznenadio Lelit Annom i kvalitet kafe je neuporediv tako da bi ti preporucio da za malo vise novca uzmes Gaggia Viva koji je vrlo pristojan entry level aparat i da uzivas u mnogo boljoj kafi.
Trenutno na Ananasu je 12k i mozes da dobijes vaucer na 500 do 2k dinara pa da ti bude jos povoljnija cena.
Cak i sa kupovnom mlevenom kafom (dok ne uzmem pristojn mlin) sam dobio drasticno bolju kafu a verujem da ce sa sveze mlevenom kafom ugodjaj biti jos veci.

Toliko od mene, odluka je na tebi :) .
 
Ima li neko preporuku za neku vagicu sa tajmerom a da nije nesto preskupa, tipa do 2k rsd? Imam neku kuhinjsku ali mi je prevelika ( 22x15cm) i tolerancija je +-1g .
Hvala.
 
Nazad
Vrh Dno