Šta je novo?

Video nadzor - iskustva i saveti

Ne želim te besplatne radije bih platio, ali više sam mislio da li moze hikvision na dahua, ili tvt ili šta znam koji sve brendovi imaju ...
da li mogu da se mešaju?

Lenj sam da probam🤭

Nisam probao druge jer Imou na komp i mob radi dobro, cak i tri kineza pratim

Prilozi

• Screenshot_4.png
    Screenshot_4.png
    374 KB · Pregleda: 50
Kakva je aplikacija kod Reolinka ? Da li je pouzdana, da li ima bagova, ogranicenja ?
Gledao sam ponudu 4G kamera i uglavnom se njihove nude, ostali retko, neke no-name, nisu bas jeftine.
Imao sam prilike da vidim kako Reolink kamere sa Reolink aplikacijom funkcionisu (Spanija,Nemacka i Engleska).Na nekakvim popustima Amazon,crni petak itd kupio sam i ja te kamere.Planiram i 4K kamere.Napominjem samo za moje potrebe na vise lokacija.Neverovatna je podrska kompanije i nekoliko puta postavljali su mi upite da li sam resio neke sitne probleme koje sam imao oko instalacije.Jedina moja zamerka za kamere je sto su toliko osetljive da i lisce koje opada,oblaci ,sunce,insekti aktiviraju alarm.

Pa iskljuci obicne event a stavi ako imaju tzv smart event tipa intrusion detection, cross line detection itd

Jedina moja zamerka za kamere je sto su toliko osetljive da i lisce koje opada,oblaci ,sunce,insekti aktiviraju alarm.
tako je kod mene bilo na hikvision kameri, aktivirao je i komarac, ali ima u podesavanjima detekcije pokreta gde se moze podesiti da ne registruje ni domace zivotinje. i kako tu kameru planiram za situaciju gde ima i drveca, postavicu zasebno gsm alarm sa senzorom da bih imao dojavu prolaska stazom/stepenistem i maksimalno smanjio lazne dojave. U prirodi je lazne dojave tesko eliminisati u potpunosti, osim ako se koriste mikro prekidaci, a sve sto je bezicno ih ne iskljucuje.

Ja na kameri koja je aktivnija preko dana iskljucim Push Notification a nocu ukljucim a isklucim ton na mobilnom.Sto se tice detekcije pokreta stavljao sam i na Low pa su i dalje zunzare i senke ptica u preletu aktivirale alarm.
Na kraju kamere i zato sluze.Neka rade svoj posao a ja cu nekako da se snalazim.:)

"Zatvorska" Axis kamera pokriva sve, 100% prostora. "Korisna" površina snimka mora biti trouglasta, odnosno 50% površine moraju biti zidovi - ako želiš da nema ni jedne sakrivene tačke u prostoriji oblika kvadra.

Moje znanje o sočivima je ravno apsolutnoj nuli, ali sam sad pogledao Datasheets i to je (valjda?) to...

"Zatvorska" Axis sa 2.4 mm:

msTxrRH.jpg

Obična Dome sa 2.8 mm:

4sdhElQ.jpg

... Sakriven je ćošak ispod kamere, u kome će stajati čitav onaj što mi npr. zvoni na vrata. Ako kameru okrenem na dole da bih njega video, onom drugom koji na drugoj strani izlazi iz lifta ću u najboljem slučaju videti samo cipele.

Kapiram da "zatvorska" kamera košta 1.500 € zato što na njoj piše "Axis", ali ne kapiram da je za Dahua, Hikvision... tih 0.4 mm i kućište "dupe na nošu u ćošku" tolika svemirska tehnologija.

99% zatvorenih prostora na svetu ima oblik nekog kvadra... Najbolja je pokrivenost iz ćoška... Želja da kamera pokriva što više unutrašnjeg prostora nije neka ekstravagancija i nastranost. - Ovo su postavke koje diktiraju arhitektura, geometrija, zdrav razum. Potreba mora da postoji. Sigurno nisam jedini na svetu kome je ovo palo na pamet da razmišlja pre kupovine kamere. Šta je u pitanju - ne znam.

Hvala na odgovoru. Ako budem uzimao kameru, uzeću "običnu dome", ali izbor (skoro da) i ne postoji.

To sto si stavio je hipoteticka situacija...
Objektiv od 2.8mm ima ugao snimanja od 100 stepeni, znaci moze da snimi i ispod sebe sve u zavisnosti od polozaja, a i glupo je da je poredis sa objektivom od 2.4mm koji ima jos siri ugao.

Format kucista u kome se nalazi kamera je potpuno nebitan za ugao snimanja koji je tebi bitan.

^

Imou snima 100° po horizontali. Oba zida, koja prave ćošak u kome ona stoji, su pokrivena (skoro) 100%... I to je u redu.

... Ali po vertikali snima (po mojoj odokativnoj proceni) možda ni celih 70°. Pogledaj koliko fali zida iznad onih vrata u naspramnom ćošku?... A koliko fali i ćoška ispod kamere? Ako bi okrenuo kameru da vidi ćošak ispod sebe, naspramna vrata se možda ne bi videla uopšte ili bi se video samo mali (donji) deo.

To nema logike,
socivo kamere nije pravougaono vec okruglo i snima 100 stepeni od centra u svim pravcima
To je do prikaza na ekranu koji je recimo 1920 u sirinu prema 1080 u visinu i otuda takav prikaz.

U svakom slucaju svaka vrsta sociva moze u svako kuciste, tip kucista nema veze sa uglom snimanja.

^

"Zatvorska" Axis snima 4:3. Dve crne štrafte levo i desno do 16:9 nemaju veze.

To sto si stavio je hipoteticka situacija...
Kamera ispred stana u zgradi i nije baš samo hipotetička situacija... Još je moj stan u velikoj prednosti, jer su vrata u ćošku.

U komšijin stan, kome su vrata na sred zida i sa ovako postavljenom Imou kamerom iznad vrata, bi neko mogao obiti vrata i izneti pod miškom TV od 75 cola bez da ga kamera uopšte snimi... Osim ispod, i levo i desno bi imao 2 "rupe" od zajedno 80°.

Pa kakve su to "sigurnosne" kamere? Od prijateljice, koja nam je danas svratila na kafu jer je bila u prolazu i koja se ne šunja uza zid, mi ne preti nikakva opasnost. Zbog nje mi kamere uopšte ne trebaju.

^

Kamera ispred stana u zgradi i nije baš samo hipotetička situacija... Još je moj stan u velikoj prednosti, jer su vrata u ćošku.

U komšijin stan, kome su vrata na sred zida i sa ovako postavljenom Imou kamerom iznad vrata, bi neko mogao obiti vrata i izneti pod miškom TV od 75 cola bez da ga kamera uopšte snimi... Osim ispod, i levo i desno bi imao 2 "rupe" od zajedno 80°.

Pa kakve su to "sigurnosne" kamere? Od prijateljice, koja nam je danas svratila na kafu jer je bila u prolazu i koja se ne šunja uza zid, mi ne preti nikakva opasnost. Zbog nje mi kamere uopšte ne trebaju.
Pogledaj panorama kameru , jasam na Aliju iz radoznalosti kupio sijalicu kameru , ima audio veoma osetljiv

Prilozi

• viber_slika_2023-03-06_16-03-51-962.jpg
    viber_slika_2023-03-06_16-03-51-962.jpg
    90.9 KB · Pregleda: 33
^

Svaka može da se podesi da snima 4:3 ili koji već hoćeš odnos.

Zavisi mnogo i gde se postavi kamera.

Moja kamera gleda pravo a zapravo snima i skroz ispod sebe.

Uvek imaš izbor da uzmeš i kameru sa manje od 2.8mm mada je to zaista retko potrebno
Mada mislim da je na onoj fotki sa Bajsem kamera od 3.6mm

Ima hikvision i za uglove
( DS-2CD6W45G0-IVS 4MP )
samo to je lose resenje za tu situaciju jer se odozgo jako slabo vidi lice.

imam neku staru kucu gde cu da gradim. Da je zastitim od pripadnika RNM koji se useljavaju bez ikakvih skrupula, uzeo sam 4 kamere, marka Pancevac, Buvljak Aerodrom.
E sada, salu na stranu, uzeo sam najskuplju kameru koju je kinez imao, pise 5MP i toliko i imaju, zaista su vrhunske sto se slike tice. Cak je kvalitet zvuka takav da sam saznao od komsiluka da sam ozbiljan kriminalac... uglavnom...
Kvalitet je impozantan za tih 5500 rsd koliko sam ih platio po komadu a jos su sve Wireless, IP i PTZ, gde ces vise... dakle, cudo sta se dobije za te pare.

Na toj lokaciji sam uveo SBB, trebace mi kad pocnem radove, jer cu tada postaviti 2 x HIkVision 8K kameru, ali za sada, ovo je super i vise nego dovoljno.

Kamere rade preko aplikacije gotovo savrseno, ali sa solidnim kasnjenjem SLIKE. Dojave rade u roku od sekundu dve. Udjem u dvoriste, pridjem vratima od stakla, krenem da otkljucavam, vec sam dobio dojavu na WeChat - Human detected.

Ono sto me zbunjuje je sto nikako ne mogu da im pridjem iz Browsera. Vidim ih u lokalnoj mrezi, znam im IP adresu, ali nikako ne mogu da se ulogujem na kamerin Web Server. Nisam probavao preko IP kabla, za koji postoji prikljucak, jer me nikakvo razvlacenje kablova ne zanima.
One se prodaju kao Cloud Camera i kompletno namestanje je idiotsko. Prvo se aplikacijom skenira QR code na samoj kameri. Ukljuce se u struju, pritisne reset dugme i kada kamera kaze "OK", namesti se telefon ispred kamere sa upaljenom aplikacijom, skenira se QR code koji je aplikacija generisala i prikazala na ekranu telefona i to je sve. Kamera je dodata.. ne moze prostije i sve radi.

Probao sam razne programe, cak i Axis koji skenira lokalnu mrezu.... ali dobio sam neke podatke ali ne mogu nikako da pridjem kameri.

Zelim jednostavno da mogu da pridjem kamerama iz lokalne mreze. Na kutiji pise da su kompatibilne sa HikVision i Dahua protokolima...

Radi se o konkretno ovoj kameri:

Zanemarite vijetnamski tekst. Ima je i Alixpresu, ali nigde nije tako dobro slikana kao na stranici iznad.

Evo i loga koji sam uspeo da izvucem preko neke Axis-ove aplikacije:

device 0:
state: 0
endpoint: urn:uuid:58f451be-dd29-f9d5-29d5-92833c9e6a77
xaddrs: http://192.168.1.219:6688/onvif/device_service
xaddr.port: 6688
xaddr.host: 192.168.1.219
xaddr.url: /onvif/device_service
manufacturer:
model:
Camera access: 0

device 1:
endpoint: urn:uuid:4da1573b-6321-8ca5-21a5-66042020d618
xaddrs: http://192.168.1.194:6688/onvif/device_service
xaddr.host: 192.168.1.194
manufacturer:
model:

device 2:
endpoint: urn:uuid:10b351a2-4558-7085-5885-82e3e8e7296b
xaddrs: http://192.168.1.147:6688/onvif/device_service
xaddr.host: 192.168.1.147
manufacturer:
model:
closing log file

User name i password nigde ne pisu. Dakle, molim ko se zaista razume u ovu tematiku da me posavetuje kako da pridjem ovim kamerama u lokalnoj mrezi i koja je najbolja aplikacija za hendlovanje IP kamera u lokalnoj mrezi.
HVALA unapred!

Kratko pitanje ako neko moze da pomogne jer se ne razumem previse... Pitam za zgradu. Imamo IP snimac u zgradi za 8 kamera i 4 kamere unutrasnje koje se napajaju preko POE svicha za do 4 kamera. Dakle nemamo POE viska...

TReba da dodamo 5tu kameru ali ovaj put spoljnu. TReba da bude nesto kvalitetno solidno da se i dannju i nocu moze videti na njoj.. Dakle ne vredi nam mnogo ako je kamera sa losom slikom :)

ovako nesto sam gledao

Bilo bi super i da je jefitnije jer i tako moraju komsije da se sloze i da plate sve... Jel ovako nesto ok ili ima bolji a pozeljno i jeftiniji predlog? :)

Drugo da li moramo da uzmemo dodatni poe svich (gledao sam neke polovne HP poe sviceve za 8+ uredjaja i tipa oko 40e su komad )... ili mozda da uzmemo "poe UTP kabla" ? Ovo sam slucajno video u oglasi da se spominje.... Nisam ni znao za to :) Sad mi obican spoljni UTP kabl vec imamo (mislio sam da to iskoristimo)...

Pa svaka pomoc dobro dosla (ja sam urpavnik zgrade pa se zato cimam najvise) :)

TReba da dodamo 5tu kameru ali ovaj put spoljnu. TReba da bude nesto kvalitetno solidno da se i dannju i nocu moze videti na njoj.. Dakle ne vredi nam mnogo ako je kamera sa losom slikom :)
Kratko pitanje a dugacak odgovor...
Ako ta kamera treba da bude ispred ulaza i da snima ko ulazi, onda neka dome antivandal (IK10) 2.8mm, a ako ce sluziti za nadgledanje parkinga sa visine, onda ta nije odgovarajuca. Tako da tvoje pitanje nije jasno. No name kamere nisu za preporuku, po sistemu: moz da bide a ne mora da znaci.

Kratko pitanje a dugacak odgovor...
Ako ta kamera treba da bude ispred ulaza i da snima ko ulazi, onda neka dome antivandal (IK10) 2.8mm, a ako ce sluziti za nadgledanje parkinga sa visine, onda ta nije odgovarajuca. Tako da tvoje pitanje nije jasno. No name kamere nisu za preporuku, po sistemu: moz da bide a ne mora da znaci.

Nije za parking kamera. Nego generalno da sluzi da mozda odbije ljude koji bi da saraju po zgradi ili bi da vrse nuzdu tu kod zgrade , da ako se nesto desi moze da se vidi sta se desilo. I to samo u blizini zgrade. Tj za to nam treba.

U pitanju je zadnji ulaz u zgradu ali ljudi tuda prolaze relativno cesto.

OVo sad izguglah.. Deluje da je ok? Dakle mrezni kabl pa na snimac u zgradu. To je ideja. WiFi i sl nista ne znaci i nece se koristiti tako

Ma jok. Nista lazna kamera :) Ja sam rekao kombinacija faktora. Ne gledamo parking nego samo okolinu zgrade.

Iskljucivo se kaci na snimac i nece se nikad gledati nista sem ako nastane neki problem. A bonus je sto se ja nadam da ce poneko da odustane od zvrljavanja i male nuzde pored kad vidi kameru :)

Daj tu neku pravu pogodnu IP kameru da ide na nas snimac postojeci :) Ako ono sto sam izguglao nije ok....

Ta sto si ti naso je 2.8mm i slika je zadovoljavajuca do nekih 5m udaljenosti. Potrazio od 4mm i nasao ovu od 3.7mm, u principu je to ista naprava u bulet kucistu: https://www.eponuda.com/kamere-za-v...p-ir-mini-bullet-network-kamera-cena-10619758
to je otprilike nesto najjeftinije od ip kamera boljih marki, ima zastitu od vode, ip67. Ukucaj naziv modela u youtube i pogledaj testove, pa proceni da li bi ti odgovarala.

Imamo u zgradi video nadzor sa 5-6 kamera, i možemo da vidimo uživo streamove preko aplikacije HiLook. Da li mogu nekako na NAS da snimam ove streamove? Idealno bi bilo da je moguće namestiti da se sve briše na 7 dana recimo. Imam username i pass za tu aplikaciju. Na NASu je Debian.

zavisi koji je snimac, dosta njih ima opciju da snima na mrezni uredjaj...
Ma jok. Nista lazna kamera :) Ja sam rekao kombinacija faktora. Ne gledamo parking nego samo okolinu zgrade.

Iskljucivo se kaci na snimac i nece se nikad gledati nista sem ako nastane neki problem. A bonus je sto se ja nadam da ce poneko da odustane od zvrljavanja i male nuzde pored kad vidi kameru :)

Daj tu neku pravu pogodnu IP kameru da ide na nas snimac postojeci :) Ako ono sto sam izguglao nije ok....

DAHUA IPC-HFW1230DS-SAW-0280B​

imam neku staru kucu gde cu da gradim. Da je zastitim od pripadnika RNM koji se useljavaju bez ikakvih skrupula, uzeo sam 4 kamere, marka Pancevac, Buvljak Aerodrom.
E sada, salu na stranu, uzeo sam najskuplju kameru koju je kinez imao, pise 5MP i toliko i imaju, zaista su vrhunske sto se slike tice. Cak je kvalitet zvuka takav da sam saznao od komsiluka da sam ozbiljan kriminalac... uglavnom...
Kvalitet je impozantan za tih 5500 rsd koliko sam ih platio po komadu a jos su sve Wireless, IP i PTZ, gde ces vise... dakle, cudo sta se dobije za te pare.

Na toj lokaciji sam uveo SBB, trebace mi kad pocnem radove, jer cu tada postaviti 2 x HIkVision 8K kameru, ali za sada, ovo je super i vise nego dovoljno.

Kamere rade preko aplikacije gotovo savrseno, ali sa solidnim kasnjenjem SLIKE. Dojave rade u roku od sekundu dve. Udjem u dvoriste, pridjem vratima od stakla, krenem da otkljucavam, vec sam dobio dojavu na WeChat - Human detected.

Ono sto me zbunjuje je sto nikako ne mogu da im pridjem iz Browsera. Vidim ih u lokalnoj mrezi, znam im IP adresu, ali nikako ne mogu da se ulogujem na kamerin Web Server. Nisam probavao preko IP kabla, za koji postoji prikljucak, jer me nikakvo razvlacenje kablova ne zanima.
One se prodaju kao Cloud Camera i kompletno namestanje je idiotsko. Prvo se aplikacijom skenira QR code na samoj kameri. Ukljuce se u struju, pritisne reset dugme i kada kamera kaze "OK", namesti se telefon ispred kamere sa upaljenom aplikacijom, skenira se QR code koji je aplikacija generisala i prikazala na ekranu telefona i to je sve. Kamera je dodata.. ne moze prostije i sve radi.

Probao sam razne programe, cak i Axis koji skenira lokalnu mrezu.... ali dobio sam neke podatke ali ne mogu nikako da pridjem kameri.

Zelim jednostavno da mogu da pridjem kamerama iz lokalne mreze. Na kutiji pise da su kompatibilne sa HikVision i Dahua protokolima...

Radi se o konkretno ovoj kameri:

Zanemarite vijetnamski tekst. Ima je i Alixpresu, ali nigde nije tako dobro slikana kao na stranici iznad.

Evo i loga koji sam uspeo da izvucem preko neke Axis-ove aplikacije:

device 0:
endpoint: urn:uuid:58f451be-dd29-f9d5-29d5-92833c9e6a77
xaddrs: http://192.168.1.219:6688/onvif/device_service
xaddr.host: 192.168.1.219
manufacturer:
model:

device 1:
endpoint: urn:uuid:4da1573b-6321-8ca5-21a5-66042020d618
xaddrs: http://192.168.1.194:6688/onvif/device_service
xaddr.host: 192.168.1.194
manufacturer:
model:

device 2:
endpoint: urn:uuid:10b351a2-4558-7085-5885-82e3e8e7296b
xaddrs: http://192.168.1.147:6688/onvif/device_service
xaddr.host: 192.168.1.147
manufacturer:
model:
closing log file

User name i password nigde ne pisu. Dakle, molim ko se zaista razume u ovu tematiku da me posavetuje kako da pridjem ovim kamerama u lokalnoj mrezi i koja je najbolja aplikacija za hendlovanje IP kamera u lokalnoj mrezi.
HVALA unapred!
kinezare jihe sam kacio na dvr-ove su bile sve sa admin i pass prazan, ili sve prayno, velika vecina nema ui za web nego su te varijante sve sa qr kodom, ali ih svaki snimac nadje u pretrazi i prepozna kao onvif sa ovom varijantom admin pa prazno ili bez user i pass-a

Poslednja izmena:
E da. Dobio sam komentar da je ova kamera bolja od one dve (od jedne osoba koja nam nudi ugradnju i prodaju kamere):

A nije prevelika razlika u ceni? Da li vredi ovo uzeti ako je kvalitet slike bolji? istina nema wifi koji nam sada ne treba. Da li ce trebati nekad. za tipa 5 godina i sl ne znam :) Verovatno necemo nikad imati Wifi u zgradi

Jeste nesto bolja jer je 4MP, ali potrazi od 3,6mm to su one sa oznakom 0360 (umesto 0280).

zavisi koji je snimac, dosta njih ima opciju da snima na mrezni uredjaj...
Ne bih da to rešavam na snimaču, on je negde u nekom podrumu zaključan, ne znamo ni ko ima podatke za pristup njemu, samo imamo podatke za live stream preko interneta. Par puta nam je zatrebalo da vidimo nešto (od prethodnih dana), i nismo mogli, pa bih sad sa prestanem da se bakćem sa čovekom koji nam to "održava" i ako mogu nekako taj stream da snimim kod sebe. Da li je to moguće?

Moguce je, ako imas strpljenja da isprobavas programe, pokusaj sa nekim za debijan :

Poslednja izmena:
Vrh Dno