Šta je novo?

Hogwarts Legacy

Imam 32h u igri i biće ih još jer mi fale još 2 lvl-a do lvl 34, a pošto se ovo nije desilo odavno s nekom igrom ne mogu da kažem da nisam zadovoljan. Samo sam očekivao da me neće mrzeti da istražujem nakon main quest-a. A stvarno sam se trudio da ne žurim i poprilično sam balansirao između main i side quests. Priča je stvarno sjajna i tu su opravdali moja očekivanja skroz.

Jedino što me ne mrzi trenutno jeste dueling + sve oko čuvanja životinja. 🥹

E sad je to meni druga krajnost. Da dodjem OP bas toliko na MAIN QUEST, nije izazovno...Treba u semu ovom naci balans po meni. Malo MAIN, malo vise SIDE i to je to ;)
Ne mozes biti OP jer igra sve vreme prati tvoj level. Samo sam pomenuo sta je ocekivano za tu misiju u igri, a gde sam ja. Inace, gde god da odem, tamo su neprijatelji oko mog nivoa, to ukljucuje i misije.
Ko je zavrsio ili prosao dalje od mene, evo ja sam upravo dosao do cuvanja zivotinja i mogucnosti da upgrade odecu. Imam 25h u igri i lvl 30.
Kako nesto kerne da me smara, odradim par misija i igra se malo otvori i tako sve vreme u krug. Uz blago balansiranje, nema grinda. Ne pada mi na pamet da se zezam sa onim stranicama i slicnim glupostima koje za nagradu imaju appearance.
Fast travel je odlican i ima ga svuda tako da to mnogo olaksava. Secam se assassins creed gde moras da odes do fast travel tacke da bi stigao do druge pa odande do mesta gde zelis i to sve na sporom konju. Ovde klik, metla i za 20 sekundi sam gde god zelim na mapi. Takodje, kada sam vec pomenuo, loading je vrlo brz. Sva ucitavanja su za po par sekundi. Znatno pomaze da fast travel ne ubija u pojam.

Ko je zavrsio ili prosao dalje od mene, evo ja sam upravo dosao do cuvanja zivotinja i mogucnosti da upgrade odecu. Imam 25h u igri i lvl 30
ja sroksao prvog bossa i dosao do zivotinja, level 19 :) nije lose haha
i da, neprijatelji definitivno prate tvoj nivo tako da ne mozes da budes OP, taj nivo koji quest zahteva je vise neka indikacija da ne mozes da odes tamo pre toga sto je i logicno jer dosta tih zadataka zahteva da si prethodno naucio neku odredjenu magiju itd.

Ne mozes biti OP jer igra sve vreme prati tvoj level. Samo sam pomenuo sta je ocekivano za tu misiju u igri, a gde sam ja. Inace, gde god da odem, tamo su neprijatelji oko mog nivoa, to ukljucuje i misije.
Ako je tako, onda ima smisla. Samo sam zagrebao igru, a vec komentarisem... Moja greska ;)

Nikada nisam odgledao niti jedan HP film, jednostavno me nikada nije nesto privlacio taj svet. Ovih dana devojka uzela da igra, ja bacim oko s vremena na vreme, pa evo i mene sada nekih 15ak sati u igri, samo sto sam kreirao Room of requirements. 😁 Neko je par strana unazad pitao da li igra moze da privuce nekog ko nije procitao ni knjigu, niti odgledao film. Ja sam se opasno navukao, sve me vise vuce da igram. Prica, questovi, grafika... Sve je sjajno odradjeno.

Svaka igra koju platim, gledam da je odigram.
Hogvarts je za koju nakon 15 sati nemam snage vise.

Desilo se apsolutno nista. Igra vrv ni nema pricu.

Dizajnirana lepo, grafika nikakva, price bez, kontrole slepave...

Ne razumem hajp.

^Meni takodje je grafika jedan od jacih aduta igre, ono letenje kroz svet je lepo odradjeno! Ja nista nisam ocekivao, dobio sam koliko mi treba... Opustajuci gameplay sa magijama, meni dovoljno... :) Bas tu sam negde oko 15h u njoj i sada mi igra postala dosta dinamicnija...

Poceo igrati, nisam daleko otisao i vec sam naisao na nekoliko bagova. Onoj krcmarici su greskom dodelili muski glas a ona freska na prvom ispitu mene i profesora greskom oslovila sa sa they/their umesto he/his.

Ma znam... samo sam bio sarkastican :) ima tih "bagova" jos... mrzelo me da pisem.

otkljucao sam prazan kavez u nekom trenutku tokom istrazivanja i sada ne mogu da predjem misiju koja zahteva da otkljucam bas taj kavez.
Bug je poznat i navodno se radi na njemu, ali ne bih ocekivao da uskoro to rese.

Mislim da mi se isto desilo - kad sam uradio load, sve bilo ok.

Poceo igrati, nisam daleko otisao i vec sam naisao na nekoliko bagova. Onoj krcmarici su greskom dodelili muski glas a ona freska na prvom ispitu mene i profesora greskom oslovila sa sa they/their umesto he/his.
krcmarica je bas creepy kad progovori sa onim glasom lol

^Imas mod koji ispravlja to.

Meni je igra prelepa i jako zanimljiva za igranje.
Jos samo optimizaciju da urade, ako je ikada i urade, jer su mi performanse jedini minus u igri.

1678123269312.png

Hogwarts razvaljuje u UK. Sutra dobijamo mesečne podatke za celu Evropu.

Fin bumerski humor, ali je realnost da na 2080 super ne radi fhd sa RT, imas 70fps i samo fljusne na 20fps, te ostane zakucano na 20-40fps cak i tamo gde si imao 70. Probamo sa 3700x i ma 5800x3d, 16 i 32Gb rama...isto tako radi i na 3080. Meni radi 4k sve max na quality dlss 60fps, sto je vrh, ali takodje ima povremeni stuttering. Sa Frame Generation radi savrseno jer graficka odradjuje radi mimo softvera, ali izgleda znatno ispranije, sto nije idealan scenario ovako skup hardver.

Igra puni rame nenormalno, kao i cache, pa zabada i gasi se zbog toga.

Ako si igrao Elden Ring, ona je imala jos gori primer toga, nevezano za hardver. Pa su to posle sredili i sada ide kao po puteru. Nevezano za podesavanja u igri.

Takodje je problem sto i te igre jako malu fps razliku prave od low do high, sto je problematicno za slabije gpuove.

Poslednja izmena:
Fin bumerski humor....Meni radi 4k sve max na quality dlss 60fps, sto je vrh,
Slazem se, ali nisam mogao da odolim...Sorry! ;) No sad novo iznenadjenje, 60 FPS vrh?! :) Mozda ja mogu da se pomirim da mi to vrh sa RX570, ali sa takvom zverinom - ti se odusevljavas sa 60, WTF? :oops:

Imam 4k 60Hz OLED TV, tako da jurim 60 :) Za ovakve igre je to super, za neke fast paced veci fps dosta vise znaci.
Uvek sam jurio tecnih 60fps sa max grafikom, jer uzivam u vizuelnoj prezentaciji koliko i u ostatku igre.

To je naravno sa svim na ultra i Ray Tracing na ultra. Sa DLSS 3 ide to na 100+fps.
90% vremena kod mene samo sa dlss quality radi na 80+ fps-a, ali ima te bagove kada GPU opadne na 50% i rokne na 50fps odjednom...
To je sve do optimizacije.

Za one koji su odgledali sve filmove (pošto sam i ja), da li igra ima taj "Haripoterizam" ili bolje reći tu darky mistiku?

Kao neko ko je čitao knjige (do Vatrenog pehara) i odgledao sve filmove više puta, mogu reći da je pogođena atmosfera, otprilike onako sam i zamišljao sav taj svijet čitajući knjige.
Što se priče tiče nije tako mračna i duboka kao recimo u knjigama/filmovima ali i nije da je nema.

Imam 4k 60Hz OLED TV, tako da jurim 60 :) Za ovakve igre je to super, za neke fast paced veci fps dosta vise znaci.
Uvek sam jurio tecnih 60fps sa max grafikom, jer uzivam u vizuelnoj prezentaciji koliko i u ostatku igre.

To je naravno sa svim na ultra i Ray Tracing na ultra. Sa DLSS 3 ide to na 100+fps.
90% vremena kod mene samo sa dlss quality radi na 80+ fps-a, ali ima te bagove kada GPU opadne na 50% i rokne na 50fps odjednom...
To je sve do optimizacije.
To sto ti imas 4k 60Hz OLED ne menja nista da su nabacali samo i da nista nije sredjeno. Seti se samo 3090 i Forze mislim da je Markez igrao u 8K i imao 55-60 fps. To je bilo pre 2 godine... Znaci moze se, samo mislim da su se mnoge dev kuce opustile i boli ih uvce da rade optimizaciju, grunu DLSS ili FSR i kao eto mozete da igrate u 100fps, a ono rendering 50% rezolucije.

Iskreno mislim da je za sad FSR DLSS unistio kvalitetnu gaming iskustvo, ali to je vec neka druga prica.

Za tebe se isplati vise konzola, nego komp :)

^^ FSR je nesto najbolje sto je moglo da pogodi moju staru RX 570, maltene od babe devojka.. :giggle:
Necemo, naravno, sad o tome... Ali za starije karte sigurno ne unistava nista, naprotiv - razlika u rezoluciji nije toliko primetna, koliko je primetno kad pomeris detalje, teksture, efekte i sl. na HIGH npr. u ovoj igri ...Licno, meni FSR iliti DLSS mi falio citav zivot ;)
Ovo potpisujem :p

To sto ti imas 4k 60Hz OLED ne menja nista da su nabacali samo i da nista nije sredjeno. Seti se samo 3090 i Forze mislim da je Markez igrao u 8K i imao 55-60 fps. To je bilo pre 2 godine... Znaci moze se, samo mislim da su se mnoge dev kuce opustile i boli ih uvce da rade optimizaciju, grunu DLSS ili FSR i kao eto mozete da igrate u 100fps, a ono rendering 50% rezolucije.

Iskreno mislim da je za sad FSR DLSS unistio kvalitetnu gaming iskustvo, ali to je vec neka druga prica.

Pa da, kazem ja da su im performanse veliki problem, ja samo rekoh da na taj nacin radi meni dovoljno lepo i da tako mogu da igram, ne da ne bi trebalo bolje :)
Veci problem je sto je neigrivo na dosta kompova na kojima bi moralo da leti u nekim nizim rezolucijama.

A mislim da je RT unistio gaming, jer sada igre bez RT izgledaju znatno losije nego ranije jer nece da trose pare ako ne moraju kada imaju RT koji je dosta jeftinije implementirati.
A toliko je zahtevno da ne vidim da ce biti upotrebljivo kako treba jos barem 2 generacije GPU-ova, a tada ce verovatno opet da sve poboljsaju, pa ce opet biti nategnuto :)

Ne mozes porediti Forzu gde je dosta toga niskog kvaliteta, dosta toga ne renderuje pri voznji i nema tako detaljnog sveta, sa ovako opsirnom i bas detaljnom igrom.
A ako Forza 5 na 4090 i 4k radi na ~90fps sa ogranicenim RT, skroz mi je ok da Hogwarts sa full Ray Tracingom na 4k radi na ~50fps, cak sta vise, ocekivao bih vecu razliku.
Svakako nije problem samo zahtevnost igre kada treba da bude zahtevna, nego prosto kada vidis da bez razloga GPU pada na 50-60% i fps pada na 35-40...a da ne pricam sto se ljudima zabode i ne dize vise cak i tamo gde su imali duplo veci fps.
Kao sto rekoh, igra je zaista super, bas uzivam igrajuci je, ali jedino to sto bez razloga stuca nekada, a trebalo bi da ne pada ispod 80fps ni sekunde sa DLSS Q.

Pa konzola se generalno svima vise isplati :)
Imas 120fps na konzoli, pa udri :D

Zavrsio. Igra dobija od mene plafon 6/10. Svet prilicno mali, kvestovi nezanimljivi, prica onako. RPG-a nema ni u tragovima, igra je maksimalno pojednostavljena. Ovo je izhajpovan naslov kao i vecina danas, na staroj slavi HP fransize. Nisu mrdnuli od HP-a. Cela prica je jos jednom ispricana prica o Hariju Poteru u drugoj oblandi a svi detalji iz HP-a su tu da bi se fransiza maksimalno eksploatisala.. Za zavrsetak glavne price, svih kvestova kompanjona i solidnog broja opcionih kvestova potrebno je od 37-40 sati. Predugo je to za ono sto ova igra nudi.

Nazad
Vrh Dno