Šta je novo?

Samsung Z Fold 4/Flip 4

Kako vam se ponaša folija na unutrašnjem ekranu? Jel neko menjao do sada, ili imao nekih problema sa njom?

Odlično. Gledam malo oglase, ali slaba ponuda, sve preprodavci, ne usuđujem se da uzmem ovaj telefon bez validne garancije.

Konačno se prizvao pameti za telefon...red bio i to da probaš 😇
I naravno, bez garancije ništa; bolje dati +100-200e nego lupati glavu kasnije;...a i značiće ti ista kad budeš menjao za par meseci za fold 5 🤣

Videcemo, bukvalno do pre par dana ga nisam ni razmatrao kao opciju. Pre par dana zastanem slučajno u prodavnici uzeo i cackao jedno 20 minuta i to je bilo to. Bas moćna sprava.

Fold je jedino što je uzbudljivo trenutno u svetu mobilnih telefona. Samsung mora samo malo da poradi na kamerama na Fold seriji. Iako su iste sjajne, ipak zaostaju za S ultra serijom. Dodatno S-pen u telu Fold je must have na takvom uređaju.

Slazem se, ali kamere mi nisu toliko bitne, žena je za to zadužena. Trenutno imam mali S22, ako su kamere u tom rangu, meni je to sasvim dovoljno. Olovku su mogli bar da daju uz telefon ako već nema mesta unutra kao na ultri, ali tako je, kako je.

Slažem se, ali cena Fold 4 je veća od S22 Ultra, a sada i od S23 Ultra. Za tu cenu sve mora da bude sam vrh ponude. Fold treba da bude Note sledeće genracije, sve najbolje u tom trenutku. Smatram da korisnik Fold uređaja ne bi trebao da žrtvuje kamere brz obzira da li mu iste baš znače ili su mu irelavantne.

Pa ne bih baš rekao da je tako. Fold se odlikuje velikim ekranom i to mu je glavni prodajni atribut. Note kada se pojavio, za to vreme, imao je ogroman ekran i bio je veliki uređaj. Note su kupovali ljudi koji su želeli baš veliki uređaj sa velikim elranom i uvek se Note prodavao dosta manje od S serije. Ista je sada situacija sa Fold-om, kupuju ga oni koji žele baš veliki ekran i prodaje se osetno manje od S serije.

Prodaje se manje, jer je skuplji i zato što je na preklop. Nema veze sa Note. Telefoni na preklop su klasa za sebe.

Dobro, ne delim takvo mišljenje. Sada i midrange ima 6.6, 6.8 inča ekran, a Note je uvek bio sinonim za veliki ekran, zato je i nestao i spojio se sa S serijom. Stoga mi je logično da je Fold naslednik Note filozofije.

Note je više bio sinonim za poslovni telefon koji ima najbolje od Samsnuga + olovka (reklamira se za posao i crtanje, nema Note reklamu sa tinejdžerima). Poslovni telefon se stopio sa S serijom i to sada postaje S23 Ultra, najbolje od Samsnuga što ima + olovka. Fold to nije, nije jednostavan za manipulaciju (zahteva obe ruke), Fold ipak jeste klasa za sebe, tek se definišu korisnici ovog uređaja, rekao bih oni koji žele nešto drugačije da probaju i da se razlikuju (entuzijasti iz svih grupa korisnika). Probali su i drugi godinama da se razlikuju (setite se LG samo i modularnog telefona), ali je Samsnug uspeo sa ovim modelom, Nokia komunikator izgled je oduvek bila zanimljiva i mamila pažnju). Za sada im model ostaje kao eksluziva, nešto što drugi nemaju, da li će se održati vreme će pokazati.

Nije Fold eksluziva, kineski brednovi već uveliko nude ist koncpet čak i po nekim paramterima bolji od Fold 4 (Vivo, Huawei, Xioami, Honor, Oppo). Naravno Fold je jedini koji je globalno dostupan, ali nije neka ekskluziva, upravo iz razloga što manjka sa kamerom koja zaostaju za S Ultra serijom i što nema s-pen u telu telefona a to ne bi smeli po ceni kojoj se prodaje.

Drugi fold uredjaji globalno nisu dostupni, nemaju ipx sertifikate za vodu i prašinu, i pitanje da li su im mehanizmi za otvaranje pouzdani kao na Samsungu na duze staze. Što se tiče kamere, mozda ultra ima bolju glavnu kameru, ali po recenzijama koje sam ja ispratio, ta razlika je jako mala, i ne treba dovoditi ljude u zabludu da je fold loš na tom polju. Ja bih vise voleo da daju punjac uz fold, ili neki case, olovku i na ultri koristi mozda 1% korisnika.

Pa svako koristi uređaj na način koji mu je potreban. Recimo ja dosta koristim olovku i ona mi je bitna. Mislim da kada pređem na Fold da ću još više koristit olovku. Veliki ekran Folda je idealana za korišćenje sa olovkom. Slažem se da kamera nije loša, ali nije ni na nivou S Ultra serije, a to mora da bude za cenu po kojoj se prodaje. Skoroz mi je Ok da Flip ima kameru kao recimo S22, ali mi nije ok da takvu istu kameru ima Fold koji košta više od S Ultra serije. Kada plaćam premium cenu, želim da bude apsolutno sve premium.

Ok, s22 ultra ima bolju kameru od folda, ali ima exynos unutra, random restarte, i ostalo uz premium cenu sto je nedopustivo. Ako gledamo cene, jedino fold po mom misljenju deluje da vredi te pare za koje se prodaje, kada pogledate u celini kakva je to sprava, i koliko tehnologije je unutra spakovano.

Dok nisam došao na ovaj forum nisam ni znao da S22U ima te probleme. Kod mene S22U radi perfektno od prvog dana bez greške. Jedinu manu koju sam imao jeste nešto kraće trajanje baterije, verovatno zbog Exy čipa, sve ostlao je bar na mom primerku S22U zaistaa premium u svakom smislu te reči. Ne vredi Fold tih para, ako nemaš koristi od velikog ekrana onda ne vredi. Ima kompromisa, a to ne sme da bude za cenu po kojoj se prodaje. Evo recimo Fold 4 je legalno skuplji od S23U, a S23U po brojnim parmaletrima je bolji, to ne ide. Fold koncpet je jako zanimljiv i planiram da pređeme na isti, ali mora biti u rangu sa S Ultra serijom po svim poljima pa i u pogledu kamere.

Drugi fold uredjaji globalno nisu dostupni, nemaju ipx sertifikate za vodu i prašinu, i pitanje da li su im mehanizmi za otvaranje pouzdani kao na Samsungu na duze staze. Što se tiče kamere, mozda ultra ima bolju glavnu kameru, ali po recenzijama koje sam ja ispratio, ta razlika je jako mala, i ne treba dovoditi ljude u zabludu da je fold loš na tom polju. Ja bih vise voleo da daju punjac uz fold, ili neki case, olovku i na ultri koristi mozda 1% korisnika.
Pa, imajući u vidu broj reklamacija i iskustava ljudi na ovom forumu, ne bih ja rekao ni da je Samsung doveo šarku i mehanizme otvaranja do nekog pravog nivoa, tek se to sad pegla i sprema za "masovno usvajanje".

Slazem se, ali samsung ima garanciju i servis, a ostali nemaju ništa, tako da nije frka ako nešto otkaže.

Fold uređaj ni u ludilu ne treba kupiti bez garancije, ali ono što je problem je što se Samsung, bar kod nas, pravi malo lud kada je u pitanju odlepljivanje folije sa unutrašnjeg ekrna. Generalno, zamena unutrašnjeg ekrana je stravično skupa ako Samsung odbije garanciju u slučaju nekog oštećenja unutrašnje ekrana koji pripiše korisniku.

Unutrašnji ekran je i dalje jako slab i moguće ga je i jačim pritiskom nokta oštetiti.
Jasno je da ne može biti nekog jakog materijala, ipak se taj ekran mora savijati, ali Samsung bi mogao da ponudi neku premium garanciju za taj unitrašnji ekran ili da uvede Samsung care i sl. Ipak je to skup i dosta osetljiviji uređja u odnosu na klasičan telefon.

Fold uređaj ni u ludilu ne treba kupiti bez garancije, ali ono što je problem je što se Samsung, bar kod nas, pravi malo lud kada je u pitanju odlepljivanje folije sa unutrašnjeg ekrna. Generalno, zamena unutrašnjeg ekrana je stravično skupa ako Samsung odbije garanciju u slučaju nekog oštećenja unutrašnje ekrana koji pripiše korisniku.

Unutrašnji ekran je i dalje jako slab i moguće ga je i jačim pritiskom nokta oštetiti.
Jasno je da ne može biti nekog jakog materijala, ipak se taj ekran mora savijati, ali Samsung bi mogao da ponudi neku premium garanciju za taj unitrašnji ekran ili da uvede Samsung care i sl. Ipak je to skup i dosta osetljiviji uređja u odnosu na klasičan telefon.
Malo suludo da već ne postoji nekakva takva garancija kad ljudi daju debelo preko hiljadu i petsto evra na takav uređaj. Niko nije lud da da te pare pa da slomi samom sebi ekran, očigledno ona priča o broju zatvaranja i otvaranje ne pije vodu. Dokle god se to ne uvede uvek je mačka u džaku, a korisnici u suštini "beta" testeri uređaja dok se ne ispeglaju sve falinke. Da je čudo od tehnike, jeste, ali je i papren rizik.

Pravi ispit za mehanizam je ustvari na Flip modelu. Prosto se mora otvoriti za svaki poziv, mejl, poruku...
Sa druge strane, znam ljude koji otvore Fold nekoliko puta dnevno.
Tacno za flip, konstantno mora da se otvara, on je pravi tester za sarku. Ja i Fold preko 50x otvorim u toku dana, najvise ga koristim na velikom ekranu.

Vrh Dno