Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ma jok, na mene licno ide, nego im je ovo verovatno tipski dokument koji salju svima. Fino ce da me oderu znaci :(

Moj predlog ti je da pređeš u neku drugu špediciju, platićeš malo više (zbog otkupa dokumentacije) ali ćeš i brže i lakše da završiš carinjenje

@3D-Elite: Pošto je nagrada u pitanju može da se desi da je pošiljalac preuzeo troškove carinjenja na sebe tako da proveri sa njim ili UPS-om.

Imao sam slicnu situaciju kao ti pre jedno 3-4 godine..
Poslata stvar preko DHL-a na poklon i recenziju.. kada je paket pristigao zvali su me iz DHL-a u BG, gde su na osnovu moje e-mail adrese mislili da sam firma :)
Kada sam im rekao da sam fizicko lice i da nisam nista platio nego da sam dobio i da nemam nikakvu fakturu niti racun niti info o tome koliko proizvod kosta i koja ce mu biti cena ( znao sam da ce biti oko 80 $ ) jer je tek izasao i u probnoj je fazi, slozio malo pricu, onda mi je on trazio da posaljem sve dokaze koje imam da je tako kako pricam.. Odmah sam pustio na mail sve ss-tove konverzacije gde se videlo da je to sve kako sam i rekao, i posle par dana mi je stigla posiljka bez ikakvih dodatnih troskova.. Posiljka je tada isla iz Bahreina i ako je kompanija iz Kine, zasto i do dan danas nisam saznao.

Elem kontaktirao sam juce Fedex da pitam kako je stanje kod njih za robu do 50e, dobio sam odgovor i koliko vidim potpuno je ista stvar kao kod DHL-a, znaci do 50e nema nista.

Prilozi

• fedex.png
    fedex.png
    49.9 KB · Pregleda: 84
Nije isto pošto FedEx u tom slučaju naplaćuje PDV a DHL ne naplaćuje baš ništa.

Ma jok, na mene licno ide, nego im je ovo verovatno tipski dokument koji salju svima. Fino ce da me oderu znaci :(

I ja sam dobio isti tipski dokument iako sam kao fizičko lice uvozio uredjaj.
Popunjavaš samo JMBG, Ime Prezime i potpišeš se. Skeniraš takav popunjen list i pošalješ njima.
Izjavu isto napišes, potpišeš se, skeniraš i posalješ.
Za ove dokaze o tome koliko si platio - najbolje da ih pozoveš i da im objasnis kakva je situacija - da te upute šta u tom slucaju - naravno treba da imas tracking broj pošiljke.

Nije isto pošto FedEx u tom slučaju naplaćuje PDV a DHL ne naplaćuje baš ništa.

Ako otvoris SS koji sam postavio i procitas pepisku izmedju mene i njih, mozes videti da je napisano da nema nikakvih troskova jer sam upravo u zadnjem pitanju to i pitao..

Hteo bih da narucim neki laserski modul preko alija cena 80e. Koliko bi bili troskovi carin, pdv??

Ako otvoris SS koji sam postavio i procitas pepisku izmedju mene i njih, mozes videti da je napisano da nema nikakvih troskova jer sam upravo u zadnjem pitanju to i pitao..
Tebi napisali a meni naplatlili uvek a poslednji put pre jedno 6 meseci (nije ova iz priloga) :ROFLMAO: Samo časopisi, katalozi i sl. prođu da se ne plati ništa. Mislim da se u to u prepisici odnosi na špediciju i carinu.

Prilozi

• IMG_1451.JPG
    IMG_1451.JPG
    316.9 KB · Pregleda: 46
Poslednja izmena:
Hteo bih da narucim neki laserski modul preko alija cena 80e. Koliko bi bili troskovi carin, pdv??
Moraćeš da budeš mnogo precizniji od "neki laserski modul". To može biti sve od 2-3cm i 50 grama težine do 30cm i 5 kilograma težine.
Pretražiš aliexpress za "laser module" i dobiješ 3 milijarde predloga...

U najgorem slučaju računaj na 32%
Ovo se verovatno pakuje u malo veću kutiju sa dosta zaštite kako se optika ne bi poremetila tokom transporta tako da postoji realna šansa da će otići na pregled. Ja bi zamolio prodavca da skine ovu nalepnicu upozorenja i da stavi na paket vrednost od tipa 15$, neće carinik imati pojma šta je ovo i za šta se koristi, samo da ne piše velikim "LASER DANGER" jer to može da stvori probleme.

Jel imao neko skorija iskustva sa carinjenjem preko UPS-a
Stigao mi paket iz UK i sada mi traze ovo:

Ovako izgleda to ovlascenje:Pogledajte prilog 374220

Vrednost robe je preko 100E a u pitanju je poklon dobijen putem nagradne igre (giveaway), sta mogu da ucinim da sto manje platim troskove carine?
Da li UPS naplacuje nesto dodatno (spedicija?)?

Update na ovo, pored sveg ovog navedenog sada mi traze i:

• Ispravljen Proforma Invoice sa iskazanim svim proizvodima u pošiljci, njihovim vrednostima i cenom transporta, naznakama da je pošiljka Gift, Free of Charge.
Znaci sad treba covek - fizicko lice u UK, da mi pise invoice za to sta je poslao poklon u paketu? Jel trazili jos nekom ovo?

Ne mogu da kažem da sam iznenađen.
Znam da ovde nisi mogao da biraš ali iz tih razloga ja uvek idem na DHL čak i ako su većinom skuplji u startu, kasnije se to poništi a ne izgubiš živce sa budalama.

Ja sam upravo zbog tog i slicnih razloga odustao da narucujem preko Fedex-a ovo sada sto mi je potrebno, prvo sto klepaju junacki sa cenama usi spadaju, drugo sto mogu da ti naprave zavrzlame samo takve da gubis vreme i zivce da nesto trazis, dokazujes, pa da ne znas gde je levo..
DHL samo do 50e i to je to.

Da li neko ima ideju šta sad ovo znači? Prvi put vidim ovakve stavke (za 10+ godina online kupovine), standardno naručeno na svoje ime, 40EUR vrednosti, kućna adresa. Kakve biznis usluge, jedan odevni predmet.
ДатумМестоСтатусПрималац
07.02.2023 11:38:2511200 ПЦ БЕОГРАД - 11200 ОДЕЉЕЊЕ ЗА ПРУЖАЊЕ УСЛУГА БИЗНИС СЕРВИСАОтпремљен
07.02.2023 11:38:2511200 ОДЕЉЕЊЕ ЗА ПРУЖАЊЕ УСЛУГА БИЗНИС СЕРВИСА - 11200 ОДЕЉЕЊЕ ЗА ПРУЖАЊЕ УСЛУГА БИЗНИС СЕРВИСАОтпремљен
07.02.2023 11:38:2511200 ОДЕЉЕЊЕ ЗА ПРУЖАЊЕ УСЛУГА БИЗНИС СЕРВИСА - 11200 ПЦ БЕОГРАДОтпремљен
07.02.2023 11:38:2511200 ПЦ БЕОГРАД - 11200 ПЦ БЕОГРАДОтпремљен
06.02.2023 08:38:2010200 ГПЦ БЕОГРАД - 10200 ГПЦ БЕОГРАДОтпремљен

Не знам али је и мени исто + требало им је само 1 дан да оцарине
image.png

Pozdrav svom članstvu foruma. Pratim odavno forum pa reših malo i da pišem.
Čitam i dodje mi da plačem a napisano je x puta jer sam dosta puta pročitao,, zakon kaže kupljeno od pravnog lica carini se sve čija vrednost prelazi 50e uključujući troškove transporta (u ovom slučaju poštarina ili usluga kurirskih službi: DHL, UPS, Fedex i sl.), odnosno 70e poklon od fizičkog lica. Kad kupujem uvek računam tako ukupne moje troškove a sve što sračunaju manje eto ćara. Da li će nešta proći bez carine ili PDV-a zavisi od visprenosti zastupnika u postupku carinjenja i raspoloženja carinika.
@Animal
DHL je jedino kod nas najjeftiniji jer imaju svoj ogranak sa kompletnom logistikom a ostali imaju zastupnike koji plaćaju kurirskim službama za razvoz i eto zašto se pojavljuje razlika u ceni usluge carinskog zastupanja. Te delove što juriš verovatno bi ti DHL bio bar 70e što bi pojelo uštedu a moguće da bi svi troškovi bili veći od trenutnih.

Kakav je ovo biznis servis ?

Drugar mi je nesto narucio iz eu i poslao privatno preko austrijske pošte pre dve nedelje.
U posti je kazao da je vrednost paketa 40 €

Prilozi

• Screenshot_20230208-124248_Messenger.jpg
    Screenshot_20230208-124248_Messenger.jpg
    121.7 KB · Pregleda: 42
Kakav je ovo biznis servis ?

Drugar mi je nesto narucio iz eu i poslao privatno preko austrijske pošte pre dve nedelje.
U posti je kazao da je vrednost paketa 40 €
"Ok, onda ćemo optimistično pretpostaviti da su uveli detaljnije statuse u proces ;). Napredujemo u svim poljima."

Nije mi jasno sta ce paket tamo. Paket salje privatno lice privatnom licu.
Odrace me sada sigurno carina.

Ovi na carini definitivno nisu normalni. U paketu je bilo par odevnih predmeta kupljenih u outletu. Skinuta etiketa . I naši su mi ocarinili na 400 € , kao vrednost paketa je preko 1500 € 🤢 Drug racune vise nema, a to je na popustu sve zajedno kostalo manje od 300 € . Kakva je procedura dalje, paket se vraća pošiljaocu? I šta ako su mi uprljali, pocepali ili ukrali nesto ?

Pa ako je paket vece vrednosti a procenjen na jos vecu, onda se isplati zalba. Podnese zalbu, dokaz o stvarno placenom iznosu i ne bi trebalo da bude problema.

ne bi trebalo da ima problema u normalnoj drzavi....

edit: TomTom ti rece da je drugar rekao da je platio 40eur, kako sad malo manje od 300? ako nemas racune, ne znam sta moze da se uradi i u normalnim drzavama

A šta je ovde problem, ne verujem da su pogrešili u proceni, ne računa se outlet cena već prava vrednost a i na računu verovatno piše prava cena, koliki je popust i koliko je plaćeno. Ako si mislio da na carini sede naivni ljudi grešiš, dok te ne pozovu na razgovor nećeš naučiti, ja sam kao klinac video kakav je razgovor pa od tad gledam na drugi način.
@illidan
Lepo si napisao u normalnoj državi nema problema, normalni ljudi ne prave probleme :D

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno