Ako ste procitali ceo text koji sam napisao (izgleda mi kao da niste ali mozda gresim izvinjavam se unapred za to...) to i jeste otprilike tako ... Razlika izmedju najhladnijeg dela gde je 22 i najtoplijeg 24 je 2 stepena sto jeste prosek od oko 23 zar ne... 'Gospodin'(***** nevidjeno) investitor je postavio termostat oko 15cm iznad samog kotla(gde sam ja nekako izolovao ceo taj prazan prostor starim stiroporom cisto da se ne pregreva prebrzo) gde je i najtoplije i gde izbija najveca toplota umesto na neko udaljenije mesto(spavaca idealno najhladnija ali bilo gde druge makar pola metra od kotla da je stavio?!?!), Tako je ovo bilo najoptimalnije resenje postavke tj programiranja termostata u ovakvim okolnostima. Komsija iznad mene je menjao mesto termostata i mnogo mu je umerenije (boljei tj pravilniji rad ali i skuplji ) grejanje nego meni... Zaboravih da kazem da se navece drzi makar jedan prozor na kip otvoreno tako da bi vreovatno bilo moguce i sa 40 stepeni postici tih 24 stepena... Da naravno da je neki deblji minus stavio bih vecu temperaturu ali do sada nisam stavljao preko 45 stepeni...Taj stan u stambenoj zgradi moze da se greje i sa samo jednim grejacem.
U novim stanovima obicno i instaliraju kotao od samo 6kw koji bude i vise nego dovoljan.
temperatura polazne vode je dovoljno da bude 40 stepeni, a temperatura u prostoru bi trebala da bude izmedju 22.5-23 stepena.
Trebate koristiti sobni termostat ako ga vec ne koristite, radijatori, odzraceni.
Preko dana moze da se gasi, nocu da se pojaca za pola stepena i ako je izolovano korektno i ne gubi previse toplote tokom dana to bi trebao biti maksimum ustede energije.
Naravno zavisi sta se smatra ozbiljnijim minusem... 45 stepeni mi je bio na oko minus 10 ili 15 ne znam kolko je bilo najhladnije zadnjih par godina u Beogradu... Sigurno da je preko minus 20 da bi moralo da ide na 50 i preko toga... Tako da ste apsolutno u pravu...Može 40 C, ali broj rebara mora da bude dovoljan. Kod mene je rebro/m² Vox 600. Ali kod ozbiljnijih minusa, voda mora na 50 C.