Šta je novo?

Grejanje na električni kotao - FAQ

Taj stan u stambenoj zgradi moze da se greje i sa samo jednim grejacem.
U novim stanovima obicno i instaliraju kotao od samo 6kw koji bude i vise nego dovoljan.

temperatura polazne vode je dovoljno da bude 40 stepeni, a temperatura u prostoru bi trebala da bude izmedju 22.5-23 stepena.
Trebate koristiti sobni termostat ako ga vec ne koristite, radijatori, odzraceni.

Preko dana moze da se gasi, nocu da se pojaca za pola stepena i ako je izolovano korektno i ne gubi previse toplote tokom dana to bi trebao biti maksimum ustede energije.
Ako ste procitali ceo text koji sam napisao (izgleda mi kao da niste ali mozda gresim izvinjavam se unapred za to...) to i jeste otprilike tako ... Razlika izmedju najhladnijeg dela gde je 22 i najtoplijeg 24 je 2 stepena sto jeste prosek od oko 23 zar ne... 'Gospodin'(***** nevidjeno) investitor je postavio termostat oko 15cm iznad samog kotla(gde sam ja nekako izolovao ceo taj prazan prostor starim stiroporom cisto da se ne pregreva prebrzo) gde je i najtoplije i gde izbija najveca toplota umesto na neko udaljenije mesto(spavaca idealno najhladnija ali bilo gde druge makar pola metra od kotla da je stavio?!?!), Tako je ovo bilo najoptimalnije resenje postavke tj programiranja termostata u ovakvim okolnostima. Komsija iznad mene je menjao mesto termostata i mnogo mu je umerenije (boljei tj pravilniji rad ali i skuplji ) grejanje nego meni... Zaboravih da kazem da se navece drzi makar jedan prozor na kip otvoreno tako da bi vreovatno bilo moguce i sa 40 stepeni postici tih 24 stepena... Da naravno da je neki deblji minus stavio bih vecu temperaturu ali do sada nisam stavljao preko 45 stepeni...
Može 40 C, ali broj rebara mora da bude dovoljan. Kod mene je rebro/m² Vox 600. Ali kod ozbiljnijih minusa, voda mora na 50 C.
Naravno zavisi sta se smatra ozbiljnijim minusem... 45 stepeni mi je bio na oko minus 10 ili 15 ne znam kolko je bilo najhladnije zadnjih par godina u Beogradu... Sigurno da je preko minus 20 da bi moralo da ide na 50 i preko toga... Tako da ste apsolutno u pravu...

Nevezano za tvoj post...

Kod zadavanja temperature vode u kotlu, povedite računa da termostat nije baš najprecizniji, pa se često dešava da se zada temperatura od npr. 35 C, a da je ona u stvari znatno viša (čak i preko 40 C). Na to ni sam nisam obraćao pažnju, sve do jedne rasprave kod drugara koji je tvrdio da greje stan sa vodom od 35 C čak i kada je minus. S obzirom da je upravo takva situacija bila tada, jednostavno dodirivanjem radijatora se moglo utvrditi da temperatura vode u njemu nije ni blizu 35 C. Proverom na kotlu smo obojica utvrdili da je on zadao temperaturu vode od 35 C, ali da je termostat na kotlu izmerio, ako se dobro sećam 42 C. Dakle, termostat nije precizan i debelo je odstupao od zadate vednosti.

Koga Interesuje kolko moze da bude jeftino grejanje na kotao kad je dobra izolacija (i kolko je bitna ta izolacija a i kad nije debeo minus da se ne lazemo...) Da se ne otvaraju prozori kad se susi ves i kad se spava moglo bi jos da se spusti...

Obrisane slike sa licnim podacima - administracija

Poslednja izmena od urednika:
@Mikkas86 predlog, sakrij broj brojila i druge lične podatke

Nema problema, imas li bafer tank?
Iskreno ne znam ni sta je to... Ako sam dobro ovde citao to je neka vrsta baterije (skupljac energije ili mozda samo lupetam...) Tako da sam siguran da nemam... Od skoro imam inverter klimu koju palim preko dana kad neko ide da se kupa tako da to moze da bude 20 do 30 kw dodatnih na ovom racunu koje ne bi bilo inace...

Bafer je nešto kao bojler, ali ogromne zapremine, 1000-2000l, zavisi od potreba naravno. Ideja je da zagreješ vodu u njemu po jeftinoj struji i da onda (veći) deo dana ne koristiš kotao za grejanje kuće, već da cirkuliše voda iz bafera.

Bafer je nešto kao bojler, ali ogromne zapremine, 1000-2000l, zavisi od potreba naravno. Ideja je da zagreješ vodu u njemu po jeftinoj struji i da onda (veći) deo dana ne koristiš kotao za grejanje kuće, već da cirkuliše voda iz bafera.
Znam da je nesto bilo na slovo B 😂, nemam svakako to... Evo sta imam i kako to izgleda...
Znam da je nesto bilo na slovo B 😂, nemam svakako to... Evo sta imam i kako to izgleda...
Ja verujem da ovo izgleda jako smesno (sto i jeste) ali sam bas bas smanjio brzo pregrevanje (brzo dostizanje zadate temperature termostata) na termostatu ...

Prilozi

• IMG_20230116_140137.jpg
    IMG_20230116_140137.jpg
    71.2 KB · Pregleda: 136
Poslednja izmena:
Koga Interesuje kolko moze da bude jeftino grejanje na kotao kad je dobra izolacija (i kolko je bitna ta izolacija a i kad nije debeo minus da se ne lazemo...) Da se ne otvaraju prozori kad se susi ves i kad se spava moglo bi jos da se spusti...
Meni je veći račun leti nego što je tvoj zimi...

Meni je veći račun leti nego što je tvoj zimi...
Da se ne lazemo vecini je... Opet pisao sam sta sve ne posedujem sto vecina danas poseduje, zamrzivac, masina sa susenje, masina za pranje bar dva televizora, kompjuter ... Vecina ovih stvari podize za po 500 din po uredjaju najmanje racun neki mnogo vise... Svi uradjaji su skroz novi sa minimum A klasom potrosnje(stednje), sijalice sve led (stedljive). Svugde po malo ustede i nakupi se... Kod roditelja kad sam im zamenio pre par godina sve stare obicne sijalice za led spustio sam im racun za 1000 din... (Mada mi se cini i da sam prodao tada komp sa nekom grafickom sto je jela struju takodje 😂)

Šalimo se malo. I mi dok smo bili sami, bez čestih gostiju, slabo spremali itd. retko kada smo prebacivali 300kWh, sada ispod 400kWh potrošnja bez razbacivanja i bez grejanja/hlađenja je nemoguća misija.

Ceo moj koncept izlaganja trebalo bi da sluzi kao neki savet ili smernica koji ja nisam mogao da dobijem pre neku godinu, da ne pomislite da je neko hvaljenje ili nesta drugo... Dal smo mi Srbi tolko cudni ljudi ili je nesto drugo ne znam... Odem na forum i covek lepo pise kolki mogu da ocekujem racun za struju ako se grejem Elektricni kotlom... Da li mislite da je covek dobio odgovor??? Sve su mu zivo rekli (najvise plasili ciframa i lupetali ako ga ne ukljucujes nece mnogo ni da trosi i obrnuto?!?!) ali konkretnog odgovora ma niko da da... Bilo kakav primer... Neka usteda bilo sta... Tako da dok se nisam grejao tri sezone sam sada vec cetvrta nisam nista ni naucio... Da ne bi svi morali da prolaze ko ja i mnogi drugi imaju makar neku smernicu kolko ce im biti racun za struju ako se samo greju nocu i u skoro idealnim uslovima u stanu 🙂

Pa je l vidiš da niko ne može da ti kaže ni za grejanje klimom šta da očekuješ. Ljudi ostavljaju ovde različite podatke, pa se čak ni kod stanova sličnih kvadratura ne može dati približno tačna procena. Plus na to treba dodati i potošnju ostalih potrošača u kući koji svi zbirno mogu utabati put ka crvenoj tarifi i tada čitava matematika pada u vodu.

maxi, i na to treba dodati efikasnost samih uređaja bar u maloj mjeri koje kupujemo, prvenstveno mislim na klime.

Pa je l vidiš da niko ne može da ti kaže ni za grejanje klimom šta da očekuješ. Ljudi ostavljaju ovde različite podatke, pa se čak ni kod stanova sličnih kvadratura ne može dati približno tačna procena. Plus na to treba dodati i potošnju ostalih potrošača u kući koji svi zbirno mogu utabati put ka crvenoj tarifi i tada čitava matematika pada u vodu.
Vidite iskreno ja se uzasavam likova kao sto ste vi na forumima (ponavljam forumima...) Nesto kao kazu a ne kazu nista... Nego cisto nesto napisu da bi napisali... Jel ima neki nejasan deo kod mog izlaganja da pokusam bolje da ga objasnim onoliko kolko mogu, sta vama tacno ovde nije jasno kad vec komentarisete? Moje je svatanje da vama nesto nije najasnije i da vam treba bolje objasnjenje...
Pa jel vidit da ja MOGU da kazem za konkretan slucaj sa svim poznatim parametrima kolika ce tacno potrosnja biti... Moze da ide 100 kw gore ili dole ali to je to i tako vec godinama od kad sam namestio ovako... 240 sati jeftine struje maximalno se grejem kotlom koji vuce oko 4kw sto je maximum 960 kw jeftine struje za grejanje plus oko 350 kw potrosnje ostale i dobijemo iznos od oko 1300 kw moguce potrosnje tj 10.000 din... Sve okvirno se moze izracunati... Klima nek prosecno trosi 1kw (a ne trosi...) To vam je 720 kw mesecno maximalno plus onih 350 kw... opet za moj slucaj veoma isplativo... Znaci ako su nam POZNATI CINIOCI (prvenstveno mislim na gubitke toplotne enrgije koji su kod mene veoma mali) vrlo lako OKVIRNO MOZEMO NESTO RECI O POTROSNJI ELEKTRICNE ENERGIJE...
Dodje mi maistor prvi put kad sam ukljucivao kotao i kaze minimum 60 stepeni voda u kotlu, za tvoju kvadraturu 12 kw elektricne energije je potrebno minimum tako i stavim i za 12 dana 1600kw, iskreno sa dvoje male dece i nezaposlenom suprugom plakalo mi se... Sta cu nazad kod roditelja dok nije zima prosla... Ne kazu za dzabe DOBAR SAVET ZLATA VREDAN...

Prilozi

• Screenshot_20230118_171715_com.android.chrome.jpg
    Screenshot_20230118_171715_com.android.chrome.jpg
    130.7 KB · Pregleda: 81
Sada bez licnih podataka...

Prilozi

• IMG_20230116_130623_edit_414547103184661.jpg
    IMG_20230116_130623_edit_414547103184661.jpg
    131 KB · Pregleda: 65
  • IMG_20230118_192744.jpg
    IMG_20230118_192744.jpg
    136.8 KB · Pregleda: 76
Ti si izgleda presedeo na ušima... Izlistaj teme u zadnjih godinu dana pa će ti biti jasnije.

Da kada već ima tema..
Da li neko ima iskustva sa ovim el kotlom?
U stanu postoji klima 12ica, stan je 40m2

Kotao je povezan na radijatore.

Zanima me ako ima iko sličan koji je najbolji način upotrebe? Koje grejače pali, koji pritisak treba, na koliko se drži temp..

Ne mogu nigde da nadjem uputstvo za ovaj kotao.. Ako ima neko bio bih zahvalan
IMG-856b6a359dde8280869fd7612fd4f7fe-V.jpg

Oko 1.5 bara pritisak.
Od 45 do 60 C ti je ekonomični režim rada. A na koliko ćeš ti držati izlaznu temperaturu vode zavisi od toplotnih gubitaka i snage radijatora.

Imao sam sličan pre nekih 5 godina.
Cilj ti je da podesiš temperaturu kotla tako da što je moguće duže radi u režimu kada samo cirkuliše topu vodu, a ugasi grejače.
Ako staviš previsoku temperaturu, kad je postigne, ugasiće se i onda ćeš imati hladne radijatore dok temperatura na termostatu ne opadne dovoljno da se ovaj opet upali. Ja sam imao digitalni termostat koji je palio kotao kada temperatura bude 0.5°C ispod zadate a gasio 0.5°C iznad zadate.
Ako postaviš temperaturu kotla tako da nikad ne može da postigne temperaturu na kojoj se gasi, a postigne dovoljno da bude bliska zadatoj imaćeš uvek tople radijatore, a kotao će max vremena raditi u režimu bez grejanja (tj s vremena na vreme će dogrevati vodi, ali će je stalno cirkulisati).
Naravno, potrebna temperatura zavisi od toplotnih gubitaka stana i spoljne temperature, svakako neće biti ista ako je napolju +5 ili -15.

Ne treba neko narocito uputstvo za ovaj kotao.

Upalis ga na P a 1 i 2 su grejaci, dovoljan je jedan grejac za tu kvadraturu
temperatura vode oko 45 stepeni, pritisak 1.5-2 bara i to je to.
Brzina pumpe na 1 da ne bi pravilo previse buke, pumpa je verovatno ispod tog lima.

U zavisnosti od podesenosti sistema, pumpa ce da gasi cirkulaciju nakon dostignute temperature ili ce samo grejac da gasi a pumpa nastavlja da vrti.
Mislim da je bolja varijanta da se gasi i pumpa po dostizanju temperature.

Ako nema sobni termostat obavezno nabavi, jer bez njega sistem prati temperaturu vode umesto temperaturu ambijenta.

Imaš ovo uputstvo, pogledao na net-u.

Nemam ga ja, ali ni oni nisu neku nauku pravil. Podese termostat i ostave ga da radi, tako da nisam od pomoći :)
top..nisam ga video..
Oko 1.5 bara pritisak.
Od 45 do 60 C ti je ekonomični režim rada. A na koliko ćeš ti držati izlaznu temperaturu vode zavisi od toplotnih gubitaka i snage radijatora.
znas sta je muka.toliko je staro da ne vidim gde mu je marker za obelezavanje temperature..tj vidim temp na brojcaniku.ali ne vidim gde je crta na koju nametam temp.. bacicu oko na ovo upustvo
Ne treba neko narocito uputstvo za ovaj kotao.

Upalis ga na P a 1 i 2 su grejaci, dovoljan je jedan grejac za tu kvadraturu
temperatura vode oko 45 stepeni, pritisak 1.5-2 bara i to je to.
Brzina pumpe na 1 da ne bi pravilo previse buke, pumpa je verovatno ispod tog lima.

U zavisnosti od podesenosti sistema, pumpa ce da gasi cirkulaciju nakon dostignute temperature ili ce samo grejac da gasi a pumpa nastavlja da vrti.
Mislim da je bolja varijanta da se gasi i pumpa po dostizanju temperature.

Ako nema sobni termostat obavezno nabavi, jer bez njega sistem prati temperaturu vode umesto temperaturu ambijenta.
probacu da nadjem ko to radi tj ugradnju termostata a ako po upustvu deluje lako..probacu sam.

Marker bi trebao biti na 0. Svakako kada ga uključiš, pogledaj na pokazivaču temperature šta pokazuje.

Vrh Dno