Šta je novo?

Samsung Galaxy S23

Sve sve, ali ovaj Super fast charging stvarno je sramota da se tako zove. Da ne mogu da podignu makar na 65w 5 godina.
Ali zasto? Stvarno ne vidim sta je problem sa 45w, za 50 minuta se napuni ceo. Kad je na 20-30 posto, stavim ga na punjac, dok operem ruke, popijem casu vode, vec je na 50%.

Sa Androidauthority-a: "Pushing more and more power into your smartphones comes with compromises. For starters, extreme heat and high currents are bad for batteries in the long term and can reduce their lifespan. To counteract this issue, Oppo and others rate their fast-charging batteries to provide 80% of their initial capacity after 800 full charge cycles. That’s just over two years of daily complete cycles, not great if you’re planning to keep your phone for closer to half a decade."
Androidcentral I njihov tekst I sta su ljudi iz Xiaomi-a izjavili.
Prosto mi neverovatno kako vise niko nema dodatnih 10 minuta da mu se napuni baterija, sve mora instant.
Izadjite na terasu, ispusite cigaru dok se telefon ne dopuni, gde zurite.

Poslednja izmena od urednika:
Oppo 240W like this. Možda i nije nekome problem, ali konkurencija ima više da ponudi. Pre svega Kineski brand-ovi.

Pa ako je brzina punjenja uprkos brzem opadanju kapaciteta baterije nekom pogodnost i prioritet, onda slobodno.
Licno ne vidim potrebu da mi se telefon napuni 20 minuta brze ako cu ga za sest meseci stavljati dva puta dnevno na punjac umesto jednom.

Uz garanciju si miran 2 godine, tako da me za bateriju baš briga dok god imam pokriće za istu ;).

Grafenske baterije i 100w punjenje. Mirna glava.
Sramota je da flagship u 2023. godini nema bar 60w brzo punjenje. Koliko god pričali da vam nije bitno ima kome jeste i to je ipak feature.
A i telefon od 1500+e da nema sve najbolje i najaktuelnije....još više nedopustivo i sramotno. To samo pokazuje kako nas najjače firme (trenutno Apple i Samsung) tretiraju. O izbacivanju punjača iz kutije da ne pričamo, prežvakana tema. 😁
Ko kupuje legalno telefon ne treba da ga brine baterija i njen kapacitet, do sad je pokrivala garancija i u našoj zemlji ako je bh niži od njima dozvoljenog.

Ali zasto? Stvarno ne vidim sta je problem sa 45w, za 50 minuta se napuni ceo. Kad je na 20-30 posto, stavim ga na punjac, dok pisam i operem ruke, popijem casu vode, vec je na 50%.
Znao sam kada sam pisao da će neko da se javi sa ovim argumentom. A videli smo kako radi tih 45w u praksi. Jednostavno nedopustivo je da jedan telefon od 1500€ koristi istu tehnologiju kao onaj od pre 4-5god. Jednostavno hoću da imam mogućnost da ga napunim brže, a moj je izbor da li ću tu činiti ili ne. Tehnologija postoji da se kapacitet ne gubi ni posle 800 punjenja, ali oni jednostavno neće da to ubace. I dok neki budu pričali ma šta će ti to ima da budu poboljšanja svake godine 5% uz cenu od plus 100e.

Znao sam kada sam pisao da će neko da se javi sa ovim argumentom. A videli smo kako radi tih 45w u praksi. Jednostavno nedopustivo je da jedan telefon od 1500€ koristi istu tehnologiju kao onaj od pre 4-5god. Jednostavno hoću da imam mogućnost da ga napunim brže, a moj je izbor da li ću tu činiti ili ne. Tehnologija postoji da se kapacitet ne gubi ni posle 800 punjenja, ali oni jednostavno neće da to ubace. I dok neki budu pričali ma šta će ti to ima da budu poboljšanja svake godine 5% uz cenu od plus 100e.
Kako radi u praksi?

Radi skoro identično kao onaj od 25w, samo je duplo skuplji. 😬

Ali zasto? Stvarno ne vidim sta je problem sa 45w, za 50 minuta se napuni ceo. Kad je na 20-30 posto, stavim ga na punjac, dok pisam i operem ruke, popijem casu vode, vec je na 50%.

Sa Androidauthority-a: "Pushing more and more power into your smartphones comes with compromises. For starters, extreme heat and high currents are bad for batteries in the long term and can reduce their lifespan. To counteract this issue, Oppo and others rate their fast-charging batteries to provide 80% of their initial capacity after 800 full charge cycles. That’s just over two years of daily complete cycles, not great if you’re planning to keep your phone for closer to half a decade."
Androidcentral I njihov tekst I sta su ljudi iz Xiaomi-a izjavili.
Prosto mi neverovatno kako vise niko nema dodatnih 10 minuta da mu se napuni baterija, sve mora instant.
Izadjite na terasu, ispusite cigaru dok se telefon ne dopuni, gde zurite.
Grafenske baterije ne degradiraju ni blizu koliko ti mislis. Samsung je ozloglasen po naduvanim baterijama i mislim da ne zele da se kockaju sa tim. Verovatno bi i zahtevalo znatna unutrasnja restruktuiranja telefona za dve ili vise odvojenih baterijskih celija i zato idu laganica punjenje tj ono sto su kineski telefoni imali pre 4-5 godina.

Nigde ne kažu da nije Samsung, šta sada da mislim(o)?

Mnogi bi se javili da ga demantuju. Uostalom do sada nije omanuo. Inače sve se zna o telefonima ove godine. Propust nameran ili ne je negde napravljen. Ove godine TSMC pravi čipove za S23 seriju,samo što za Samsung prave specijalnu,tj overklokovanu verziju kako bi se hvalili na testovima da imaju najbrže uređaje u Android svetu

Prilozi

• Screenshot_20230127-175655_Kiwi Browser.jpg
    Screenshot_20230127-175655_Kiwi Browser.jpg
    37.5 KB · Pregleda: 26
Bice ovo odlicna S serija, sa konacno ispravljenim glavnim boljkama - SoC-u i autonomiji. Na gizmochina vec pisu da ce S24 imati Exynos2400 u 4nm Samsungovom proizvodnom procesu, ne bi me cudilo da je istina, posto su vec formirali novi tim za novi SoC. Ko drzi isti telefon 2+ godine, neka dobro razmisli o S23, bice bolja kupovina i od svojevremeno S21.
@baterije
Slozio bih se sa nekima da su mogli da porade i na tom polju, baterije sa grafenom imaju i brze punjenje i duzi radni vek. Ali dobro, ovde vecina menja telefon na godinu dana, pa razumem zasto im to nije bitno, ima i ljudi kojima je bitno...

Ultra ili Plus definitivno tezak izbor, cena i poklon ce odluciti sta se uzima😁
Definitivno nije težak izbor rekao bih. S23+ je izuzetno nelogična kupovina za cenu po kojoj će se prodavati. Jednostavno S23+ nije telefon od 1000 i kusur evra, koliko će koštati. Za 200 ili 300 evra manje odustati od QHD+ ekrana, LTTPO opcije, 5000 mAh baterije, 200 mpix sočiva, makro mogućnosti, jednostavno nema smisla. Običan S23 je već razumna kupovina za nekog ko, primarno, ne voli veliku 6.8 inčnu ciglu od telefona u džepu i spreman je da plati 500, 600 evra manje od Ultra modela za slabije karakteristike telefona. Ali razlike između običnog S23 i "plus" modela su koje tačno? Veća baterija i eventualno brzina punjena (25W i 45W, razlika od 15 minuta manje-više) i veći ekran, koji će svakako trošiti više baterije zbog više piksela koji svetle tako da potire jednu jedinu pozitivnu razliku između 2 modela.

Meni S23U po svemu do sada objavljenom miriše na telefon koji će biti idealna zamena za S21U koji sada koristim, i koji bih onda sigurno zadržao naredne dve ili tri godine. Svakako planiram da sačekam bar 6 mesesci od izlaska, možda i do kraja godine da vidim da li će biti nekih problema kao na s22 seriji, kao i da se cena malo unormali.
Ineče meni je brzina punjenja jedna od najmanje bitnih stvari, S21U mi bez problema izdrži ceo dan, pred spavanje bude na oko 50% i onda ide na bežični punjač do ujutru. Bežični je spor i nemam pojma koliko traje punjenje ali se do ujutru svakako napuni. Žični punjač koristim samo kad sam na moru, putu i sl, samo ću zadržati ovaj koji već imam od s21u.

Definitivno nije težak izbor rekao bih. S23+ je izuzetno nelogična kupovina za cenu po kojoj će se prodavati. Jednostavno S23+ nije telefon od 1000 i kusur evra, koliko će koštati. Za 200 ili 300 evra manje odustati od QHD+ ekrana, LTTPO opcije, 5000 mAh baterije, 200 mpix sočiva, makro mogućnosti, jednostavno nema smisla. Običan S23 je već razumna kupovina za nekog ko, primarno, ne voli veliku 6.8 inčnu ciglu od telefona u džepu i spreman je da plati 500, 600 evra manje od Ultra modela za slabije karakteristike telefona. Ali razlike između običnog S23 i "plus" modela su koje tačno? Veća baterija i eventualno brzina punjena (25W i 45W, razlika od 15 minuta manje-više) i veći ekran, koji će svakako trošiti više baterije zbog više piksela koji svetle tako da potire jednu jedinu pozitivnu razliku između 2 modela.
Ne vredi 300 evra razlike za samo 300mAh i olovcicu. Makro kamera skoro pa nebitna, LTPO isto, QHD+ vs FHD+ razliku tesko mozes videti golim okom, 200MP vs 50MP tek jos treba da se pokazu u praksi. Ja pikiram S23U ali ako preteraju sa razlikom u ceni, rado cu uzeti S23+.

Mene samo zanima kakva ce baterija biti na novom s23u,msm da nece biti velike razlike.A ovo ostalo sve manje vise isto kao na s22u,sem (kamere,procesora i grafike)

^ sa SD će biti bolja, koliko tačno to ćemo saznati uskoro

Mene samo zanima kakva ce baterija biti na novom s23u,msm da nece biti velike razlike.A ovo ostalo sve manje vise isto kao na s22u,sem (kamere,procesora i grafike)
To i mene zanima, samo radi dužeg trajanja baterije razmatram upgrade sa S22U na S23U, sve ostalo je perfektno na S22U. Nadam se da će SD cpu doprineti boljoj autonomiji.

To i mene zanima, samo radi dužeg trajanja baterije razmatram upgrade sa S22U na S23U, sve ostalo je perfektno na S22U. Nadam se da će SD cpu doprineti boljoj autonomiji.
Ja imam s22u SD verziju baterija dan izgura ako se intezivnije koristi telefon,ovako dan i po (umereno koriscenje).Msm da nece ni novi procesor doneti neke vidne razlike sto se tice potrosnje baterije.

A opet ne mora da znači da će biti osetno bolja autonomija jer su pojačali klok u S23U. A mogu lagano da uštede na hlađenju pa da bude identičan kao i Gen1.

^ ko voli i može da priušti sto da ne. Neće biti neko ludilo ko pređe sa S22U ali ipak toplina oko srca će biti barem prvih 5 dana korišćenja 😀

Grafenske baterije ne degradiraju ni blizu koliko ti mislis. Samsung je ozloglasen po naduvanim baterijama i mislim da ne zele da se kockaju sa tim. Verovatno bi i zahtevalo znatna unutrasnja restruktuiranja telefona za dve ili vise odvojenih baterijskih celija i zato idu laganica punjenje tj ono sto su kineski telefoni imali pre 4-5 godina.
Ko proizvodi "grafenske baterije"? Šta to LG, Panasonic i drugi čuvaju za samo kineske proizvođače telefona, a ne nude Samsungu, Soniju, Eplu i sl.?
Nikakva znatna restrukturiranja telefona nisu potrebna za dve baterije.

Inače, pretežno kineski proizvođači svega i svačega se hvale ultra performansama. Mada im modeli jako brzo padaju u zaborav.

Na svakih par meseci čitam o novoj revolucionarnoj tehnologiji baterija koja će Li-ion poslati u prošlost i čudotvornom grafenu koji sidu leči, a koji će početi da se dodaje i u domaću pileću supu kao začin za najbolji ukus ikada.

Padaju u zaborav nama sa ovih prostora, u Aziji čisto sumnjam. Ko zna koliko modela za njihovo tržište postoji sa grafenskim baterijama i ostalim pravim inovacijama. Samo što to nikome u Evropi i Americi nije toliko bitno pa Samsung i Apple ne moraju da "inoviraju", dok kinezima nije toliko bitno da sve i svašta plasiraju na tom tržištu.

Obican SD 8 Gen 2 je oko 35% efikasniji i oko 25% jaci u odnosu na Gen 1, za sada ima samo reci hvale. Overklokovana verzija koja dolazi u S23 seriju, ne bi trebala da bude nista gora😁

^ OC verzija će sigurno vuci i više baterije. Bolje da bude obican sa većim sot. Snage mu sigurno neće faliti, nego da se Samsung pohvali da ima najbrži SD u android svetu.

Padaju u zaborav nama sa ovih prostora, u Aziji čisto sumnjam. Ko zna koliko modela za njihovo tržište postoji sa grafenskim baterijama i ostalim pravim inovacijama. Samo što to nikome u Evropi i Americi nije toliko bitno pa Samsung i Apple ne moraju da "inoviraju", dok kinezima nije toliko bitno da sve i svašta plasiraju na tom tržištu.
Aj da objasnim ponovo. Ne postoji nikakva grafenska baterija, već se radi o Na-ion ili Al-ion baterijama u kojoj je iskorišćen grafen zbog bolje provodljivosti i sad se te baterije zbog hajpa oko grafena nazivaju grafenskim. Pre svega ove baterije predstavljaju alternativu Litijumu koji još drži primat na svetskom nivou i to već jako dugo, više od 30 godina. Tehnologija ima dobar potencijal, ali nije još blizu onoga kako se predstavlja između ostalog i na ovom forumu.

Vrh Dno