Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Aplikacija vidi ap wifi klime. Pogledaj slike u postu. Ne mogu doći do ekrana kad se traži wifi rutera.
Pitanje : da li prilikom konektovanja na AP klime skeniraš QR kod sa naljepnice?

Evo bas čekam - 10 pa da vidim kako ce Midea da mi stane, ali nikako ih nema, doduše na - 7 radila I grejala, možda je trebala da stane ili ja negde grešim!
Neka me prosvetle ovi sto guraju japance, ja izgleda nisam pametan!
Niko nije rekao da ce da stane,radi ona i na -15 ,pitanje je koliko tada daje kw.Ne trazi raspravu mislim da je neces dobiti jer arogancija do sada ovde nije prolazila.

Evo bas čekam - 10 pa da vidim kako ce Midea da mi stane, ali nikako ih nema, doduše na - 7 radila I grejala, možda je trebala da stane ili ja negde grešim!
Neka me prosvetle ovi sto guraju japance, ja izgleda nisam pametan!
Druže ti imaš multisplit, to nisu iste klime iako su iste unutrašnje jedinice. Ja sam sedeo kod drugara i video svojim očima defrost a napolju pokazuje 9c. Nije ni važno, zaglupi se skoro svaka klima ali recimo nisam čuo nikad za takav bag kod japanskih klima.

Pitanje:

Stan 70 kvadrata.
Frozini 18 inverter sa grijacem vanjske grije dnevni + kuhinju + hodnik (sve poprilicno otovren prostor) - 35 kvadrata, pvc stolarija od izolacije samo plafon 10cm vune (stan u pitanju ali skoro sve vanjski zidovi, niko ne grije ispod niti pored)
Temperature su preko noci od -3, -4 do preko dana + 3, +4. Ima snijega koji se topi bljugavo i vlazno, nema sunca
Frozini zadnjih par dana kako su ovi uslovi trosi u prosjeku mrvicu manje od 1kw/h
Do prije par dana kada je bila slicna temperatura (za stepen do dva toplije ali bez snijega) je trosila oko 650-700w po satu u prosjeku

drugi dio stana (sobe wc i drugi hodnik sve isto samo sobe imaju po 3 cm stirpora na vanjskim zidovima) 35 kvadrata hisense energy pro plus 12ka sa dosta vecim cop-om od 4.29 trosi oko 500w u prosjeku po satu.

Da li je OK ova potrosnaj frozinija u ovim uslovima ili bi recimo neki daikin ili fujitsu daleko manje trosio (ili bi ta razlika bila neznatna) ?

Ja kad vidim u gradu, koliko ima na zgradama namontiranih klima, Maxon, Orion, Hisense, Gree, Bergen, LG i dodjem ovde.
Samo zakljucujem da se niko od njih nikad nije ugrijao na tu istu klimu iako vidim da one konstantno rade,
Kupio sam Hisense jer u tom trenutku za Fujitsu, Mitsubishi, Daikin niko nije dao uslove placanja kao npr za Hisense.
Zasto je to tako? Vidim i kod vas u Srbiji nije bolja situacija, cak ne znam ni ko je ovlasteni serviser u mom gradu za Fujitsu.
Ono sto sam istrazio pise da ga ugradjuje lik koji je meni montirao klimu.
Daj mi uslove kao za Hisense, ja sutra kupim 18ku KMTA.

A sta za tebe znaci pojam "ovlasceni serviser" i sta podrazumevas pod tim?
Sve ono sto vi na forumu, prvo pitate , da li ste pravilno ugradili klimu?
I naravno da firma koja je proizvela klimu, prihvati ugradnju, kad ja reklamiram nesto na uredjaju.

Ja kad vidim u gradu, koliko ima na zgradama namontiranih klima, Maxon, Orion, Hisense, Gree, Bergen, LG i dodjem ovde.
Samo zakljucujem da se niko od njih nikad nije ugrijao na tu istu klimu iako vidim da one konstantno rade,
Kupio sam Hisense jer u tom trenutku za Fujitsu, Mitsubishi, Daikin niko nije dao uslove placanja kao npr za Hisense.
Zasto je to tako? Vidim i kod vas u Srbiji nije bolja situacija, cak ne znam ni ko je ovlasteni serviser u mom gradu za Fujitsu.
Ono sto sam istrazio pise da ga ugradjuje lik koji je meni montirao klimu.
Daj mi uslove kao za Hisense, ja sutra kupim 18ku KMTA.
Uzmes kmta radis godisnji servis kod onoga ko ti je ugradio i imas garanciju 5 god.

Druže ti imaš multisplit, to nisu iste klime iako su iste unutrašnje jedinice. Ja sam sedeo kod drugara i video svojim očima defrost a napolju pokazuje 9c. Nije ni važno, zaglupi se skoro svaka klima ali recimo nisam čuo nikad za takav bag kod japanskih klima.
Imam multi ali imam i 2 Extreme, jedna kod matoraca greje neizolovan objekat i to na 28c bez ikakvih problema.
Defrost na plusu se može desiti, to ste pisali ovde na forumu i to nije defrost već provera koja traje manje od minutu.
Opet kažem da ja problema nemam ni sa jednom Mideom, ali neko ko je nema ima problem sa tim izgleda.

Uzmes kmta radis godisnji servis kod onoga ko ti je ugradio i imas garanciju 5 god.
Sutra je uzmem ali....
Ja za Kmta moram odmah da dam 1000 do 1100eura i treba mi bar 100 eura za ugradnju. Hisense sam otplatio nisam ni osjetio,

Kako radi Hisense sad koliko trosi struje oko 0.
U neizolovanom objektu, nastimana na 20 standarni mod, Drzi temperaturu. ovo je njena ukupna potrosnja, Negdje od polovine novembra upaljena i ne gasi se na grijanju.

Niko nije rekao da ce da stane,radi ona i na -15 ,pitanje je koliko tada daje kw.Ne trazi raspravu mislim da je neces dobiti jer arogancija do sada ovde nije prolazila.
Nikada nikog ovde nisam uvredio, nikome nisam rekao da mu je klima ****** ili bilo šta na forumu za šta nemam iskustva, nikakvu raspravu ne želim, samo iznosim svoje iskustvo.
Nemoj da iznosiš paušalne ocene onoga za šta nemaš iskustva, obmanjivanje ljudi ovde koji očekuju da čuju iskustva je loše za ovaj forum i ne priliči nikome da to radi, bez obzira da li se to radi iz interesa ili ne.
Ja obećavam da ću postaviti svoje iskreno iskustvo sa Mideom kada bude bilo -10C i -15C ili bilo koji problem ako budem imao do tada, jer samo tako se ljudi ovde mogu na pravi način informisati.

Pozdrav svima.Muka naterala da pisem,poslednjih 10-ak dana sam citao.Mozak me boli od razmisljanja sta i kako od sledece zime.Oduvek se grejemo na ugalj.Kuca od 120 kvadrata i kod roditelja jos nekih 30-ak.Radijatori gusani,kuca sa dve strane izolovana stiroporom 5,sa prednje strane nije,jer ima zalepljen kamen jos osamdesetih kad je pravljena,ali valjda i on daje nekakvu izolaciju,pvc stolarija,na tavanu staklena vuna.Inace kuca na donjem spratu ima dnevnu sobu i kuhinju spojenu otvorom na zidu ukupne kvadrature 33kvm.Uz sobu su predsoblje i kupatilo od ukupno 6-7kvm.Pored je sok soba u kojoj se slavi i koja se u medjuvremenu koristi za odlaganje odece,obuce...Ona je najmanje bitna.Iz dnevne stepenice vode na sprat gde su 2 spavace sobe kojima su vrata na G(nisu jedna prekoputa drugih) i koje imaju oko 25 i 20kvm.
Ove godine je do sada kupljeno 16t uglja!Prvo 10t po 10000din.,a onda 2 puta po 3t po 50000.Ukupno dato 200000 dinara!Da li je los ugalj,da li je do lozenja,nemam pojma i vise me i ne zanima,moram pod hitno nesto da uradim po pitanju grejanja.Roditelji inace loze,kotlarnica je pored njihove sobe.Zaboravih reci da je njihov dnevni boravak od 11kvm spojen vratima sa kuhinom od nekih 9-10kvm,znaci ukupno 20-ak kvadrata.Zbog rasporeda prostorija jasno je da je potrebno vise klima.I ovako trosimo oko 800kilovata(prakticno 2 domacinstva,2 kuce).Verovatno bi se lagano probilo 1500 kilovata,tako da bih verovatno morao da stavim jos jedno brojilo(koliko to kosta,ako neko zna?)Da zanemarimo da li cu ugradjivati gas(jer je prosao relativno skoro kroz mesto),jer nemam jos uvek informaciju kako bih sa gasom prolazio po sezoni,sta biste mi preporucili od klima?Najvaznija je ta koja bi grejala moj dnevni boravak i kuhinju od 33kvm(stepeniste sa odmoristem na vrhu,ka spratu).Eventualno hodnik i kupatilo(sve zajedno je oko 40kvm).Mada kupatilo bi se resilo grejalicicom,a hodnik nije bitan.Znaci,mala potrosnja,kvalitet klime.Verovatno Japanac,ali koji model klime,zavrtelo mi se u glavi od lmce,luca, kmgt...Kod roditelja 11kvm+10kvm kroz vrata.Da li bi devetka neka zavrsila posao i koja? Za spavace sobe otom potom...

Nikada nikog ovde nisam uvredio, nikome nisam rekao da mu je klima ****** ili bilo šta na forumu za šta nemam iskustva, nikakvu raspravu ne želim, samo iznosim svoje iskustvo.
Nemoj da iznosiš paušalne ocene onoga za šta nemaš iskustva, obmanjivanje ljudi ovde koji očekuju da čuju iskustva je loše za ovaj forum i ne priliči nikome da to radi, bez obzira da li se to radi iz interesa ili ne.
Ja obećavam da ću postaviti svoje iskreno iskustvo sa Mideom kada bude bilo -10C i -15C ili bilo koji problem ako budem imao do tada, jer samo tako se ljudi ovde mogu na pravi način informisati.
Imaju drugi iskustva ,zadnje 4 god koliko prati raznorazne teme po forumima ima ljudi koji su preneli svoja iskustva tako da tvoje iskustvo nece nista bitno promeniti,al da cujemo nije na odmet.

Pisao sam da sam pular reklamirao energynetu... Reklamacija je uvazena pa cekam strucnjake da dodju ovih dana...da malo zaludjuju.

Pozdrav svima.Muka naterala da pisem,poslednjih 10-ak dana sam citao.Mozak me boli od razmisljanja sta i kako od sledece zime.Oduvek se grejemo na ugalj.Kuca od 120 kvadrata i kod roditelja jos nekih 30-ak.Radijatori gusani,kuca sa dve strane izolovana stiroporom 5,sa prednje strane nije,jer ima zalepljen kamen jos osamdesetih kad je pravljena,ali valjda i on daje nekakvu izolaciju,pvc stolarija,na tavanu staklena vuna.Inace kuca na donjem spratu ima dnevnu sobu i kuhinju spojenu otvorom na zidu ukupne kvadrature 33kvm.Uz sobu su predsoblje i kupatilo od ukupno 6-7kvm.Pored je sok soba u kojoj se slavi i koja se u medjuvremenu koristi za odlaganje odece,obuce...Ona je najmanje bitna.Iz dnevne stepenice vode na sprat gde su 2 spavace sobe kojima su vrata na G(nisu jedna prekoputa drugih) i koje imaju oko 25 i 20kvm.
Ove godine je do sada kupljeno 16t uglja!Prvo 10t po 10000din.,a onda 2 puta po 3t po 50000.Ukupno dato 200000 dinara!Da li je los ugalj,da li je do lozenja,nemam pojma i vise me i ne zanima,moram pod hitno nesto da uradim po pitanju grejanja.Roditelji inace loze,kotlarnica je pored njihove sobe.Zaboravih reci da je njihov dnevni boravak od 11kvm spojen vratima sa kuhinom od nekih 9-10kvm,znaci ukupno 20-ak kvadrata.Zbog rasporeda prostorija jasno je da je potrebno vise klima.I ovako trosimo oko 800kilovata(prakticno 2 domacinstva,2 kuce).Verovatno bi se lagano probilo 1500 kilovata,tako da bih verovatno morao da stavim jos jedno brojilo(koliko to kosta,ako neko zna?)Da zanemarimo da li cu ugradjivati gas(jer je prosao relativno skoro kroz mesto),jer nemam jos uvek informaciju kako bih sa gasom prolazio po sezoni,sta biste mi preporucili od klima?Najvaznija je ta koja bi grejala moj dnevni boravak i kuhinju od 33kvm(stepeniste sa odmoristem na vrhu,ka spratu).Eventualno hodnik i kupatilo(sve zajedno je oko 40kvm).Mada kupatilo bi se resilo grejalicicom,a hodnik nije bitan.Znaci,mala potrosnja,kvalitet klime.Verovatno Japanac,ali koji model klime,zavrtelo mi se u glavi od lmce,luca, kmgt...Kod roditelja 11kvm+10kvm kroz vrata.Da li bi devetka neka zavrsila posao i koja? Za spavace sobe otom potom...
Jos jedno brojilo mislim da je oko 1000evra (neka me ispravi neko ako gresim), ali nisam siguran da ide bas tako jednostavno, znaju iz EPS-a dugo da zavlace. Za tu vecu prostoriju licno mogu da preporucim LTCA12, mozda kosta vise ali vredi, dosta snage, ima kulturan rad, odlicnu potrosnju, spoljna jedinica se ne cuje i to bez ikakvih dodatnih gumica na nosacima... Ili ovde dosta preporucuju i Gree Amber, samo ne znam koji, jer ocigledno ima vise razlicitih.

Ne znam,i mene zanima koliko je ,ja cenim 150k ali tek cu stavljati na leto novo brojila da odvojim sprat od ostatka l kuce,Lt je stari model,bolje ici na kmta 18

Gree klime se nisu pokazala dobro prema komentarima onih koji ih imaju.Izgleda da je politika firme da sklepaju što više modela a kako će raditi to je problem onoga koji ih kupi.Loša modulacija zatim čudna kultura rada su problemi na koje se žali baš puno korisnika Gree klima uređaja.Ako ne želi a sigurno ne želi da ga klima maltretira i da se šeta sa daljinskim po sobi neka odabere neki Japanski model klime.
Stacu u odbranu Gree Ambera(komfort-ta) i ako sam u manjini😁

Koliko bi izdvojio za klimu?

Cale ima jedno brojilo, trazio je jos jedno, buduci da ima dva stana u kuci. Procedura je jednostavna, podneses eps-u zahtev, potrebni su ti papiri da si vlasnik, da je uknjizeno itd. Odgovore posle 3-4 nedelje na zahtev, ili traze neku dopunu.. cena je 93000(to saznas tek na kraju kad ti odobre), u BG-u. Samo ne znam da li u tu cenu udje i ormaric za novo brojilo, ako nema mesta za 2-3 sata. A mogu da ti traze i da ormaric bude na spoljnom zidu/ogradi, do ulice. Zavisi od dosta stvari.

Ne skeniram. Odem u postavke telefona i konektujem se rukom, pa vratim na aplikaciju. Skeniranjem QR ne dobijem ništa, probao.
Znači uneseš ručno kod sa klime kao password za AP?
Konektovanje smart home uređaja je uvijek problematično pa probaj još par stvari:
  • telefon prije početka instalacije aplikacije i njenog konektovanja treba biti spojen na 2.4 ghz mrežu na koju želiš da konektuješ klimu
  • ako ruter ima 5 ghz mrežu i ona ima isto ime - ssid kao i 2.4 mreža treba je privremeno ugasiti
  • aplikaciji treba prilikom instalacije odobriti sva potrebna ovlaštenja

Cale ima jedno brojilo, trazio je jos jedno, buduci da ima dva stana u kuci. Procedura je jednostavna, podneses eps-u zahtev, potrebni su ti papiri da si vlasnik, da je uknjizeno itd. Odgovore posle 3-4 nedelje na zahtev, ili traze neku dopunu.. cena je 93000(to saznas tek na kraju kad ti odobre), u BG-u. Samo ne znam da li u tu cenu udje i ormaric za novo brojilo, ako nema mesta za 2-3 sata. A mogu da ti traze i da ormaric bude na spoljnom zidu/ogradi, do ulice. Zavisi od dosta stvari.
u kojoj banani mi živimo
horor

Samo je potrebno dobro preracunati da li je neophodno drugo brojilo, jer nisu samo kilovati, novo brojilo nosi i novu fiksnu naknadu. Ako se ne ide cesto ili uopste u crvenu zonu, onda je upitna opravdanost dva brojila, ili je na granici isplativosti, i to opet pitanje u kom periodu se isplati. Mislim da je bolja varijanta ko moze, da bude prozumer sa solarnim panelima.

Samo je potrebno dobro preracunati da li je neophodno drugo brojilo, jer nisu samo kilovati, novo brojilo nosi i novu fiksnu naknadu. Ako se ne ide cesto ili uopste u crvenu zonu, onda je upitna opravdanost dva brojila, ili je na granici isplativosti, i to opet pitanje u kom periodu se isplati. Mislim da je bolja varijanta ko moze, da bude prozumer sa solarnim panelima.
Za drugo brojilo se u potpunosti slažem, a za solarne panele je upitna opravdanost ulaganja zbog našeg zakonodavstva i politike cene.
Bolje je po meni kombinacija sa još nekim drugim vidom grejanja koja je recimo postojala ranije.

Upo bi u crvenu sigurno (1600kw) jer si sad na 800kw,imas pravo da odvojiš na garazu i to košta 1000e ako ispunjavas teh.uslove,mislim da bi sa 100 evra prošao glat za tih 120m2 mesečno,naravno od januara ce to poskupeti navodno 8%al i da je 10 isplati se a klima kolko ti treba to je rebus

Prijatelji,braco,drugovi...Neka mi preporuči neko neki split za stan sa.dve male sobe od 10kv.Koja se marka,model najbolje pokazali..?Dali moze jos jedan Amber sa dve sp.jed.

Nazad
Vrh Dno