Šta je novo?

IT preduzetnici: Banke, porezi, propisi... (FAQ - II & III post)

Danas su stupile na snagu izmene Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji.Ono sto je vrlo bitno,to je da sve obaveze moraju da se placaju u roku dospeca.Po opomeni je rok 5 dana i cak ako se u tom roku podnese zahtev za reprogram ili preknjizavanje, 6. dan od izdavanja opomene radi se blokada ako se ne resi po podnetim zahtevima do tada.

U svakom slucaju,cak i za dan kasnjenja u placanju obaveza i za sitnija dugovanja,od 1. januara Poreska mora da radi prekrsajne naloge. Kazna je za pravna lica najmanje 250.000,a za preduzetnike 50.000 dinara.
U roku od 2 godine ako imaju dva ovakva prekrsaja, izricace odgovornim licima meru zabrane obavljanja delatnosti od 6 meseci do 3 godine.

Najjednostavnije receno,gledajte da nikada ne kasnite ni dan sa placanjem poreskih obaveza,za sve oblike (pdv,dobit,objedinjena naplata…)

Sektor za naplatu je uputio dopis svim Filjalama PU za postupanje od 01.01.2023.
Drugar dobio mail od knjigovođe danas. Iskreno, više mi zvuči kao one poruke "ako ovaj mail ne proslediš na 10 adresa...", koliko je nebulozno.
Ako neko ima više informacija, pišite.

Ja ne vidim nista lose u tom mail-u. Zasto je nebulozno da se zahtijeva placanje u roku? Nije ova drzava cvjecka, daleko od toga, ali u svakom normalnom sistemu se podrzumijeva da se snose posledice ukoliko se ne izmire dugovanja na vrijeme.

Do sada se zaračunavala kamata na kašnjenje.
Jednom nisam dobio novo poresko rešenje pa uplaćivao manje nekoliko meseci... i samo platio kamate.

@Condor

Baš zbog ovoga što ZorMi kaže.
Naravno da treba da postoje posledice, ali u vidu neke kamate. I sada postoje , ali su smešno niske.
Ovako kažnjavaju tebe, a delom i sebe ako ti daju zabranu obavljanja delatnosti, sve zbog duga od 4 dinara npr.
Ja ću najverovatnije na početku godine platiti za 2-3 meseca unapred, pa i ako se desi da zaboravim ili nešto ne proknjiže, nije problem.

Vjerovatno posezu za rigoroznim mjerama jer je problem ucestao, to je sigurno.
Kazna mozda jeste prestroga, pogotovo sto jos uvijek imaju trom i nepouzdan sistem dostavljanja resenja (mada dobro i funkcionisu kakvi im poreski inspektori rade, cast izuzecima), ali valjda ce sa ovim izmjenama malo poraditi i na azurnosti obracuna potrazivanja i dostave resenja na vrijeme... Jer ako o tome povedu racuna i malo uvedu red, ne vidim nijedan razlog zasto bi se kasnilo sa placanjem.
Da se razumijemo, ne stitim ja ovu korumpiranu drzavu, apsolutno ne, samo gledam iz njihove prespektive, i stavise, nemam sa tim problem ako ce uvesti red u bilo koju oblast.

Takodje, danasnje knjigovodje su ocajne (opet cast izuzecima) i mozda bi jedino trebalo da se uvede njihova veca odgovornost u cijeloj ovoj prici (kada naprave gresku).

Vjerovatno posezu za rigoroznim mjerama jer je problem ucestao, to je sigurno.
Kazna mozda jeste prestroga, pogotovo sto jos uvijek imaju trom i nepouzdan sistem dostavljanja resenja (mada dobro i funkcionisu kakvi im poreski inspektori rade, cast izuzecima), ali valjda ce sa ovim izmjenama malo poraditi i na azurnosti obracuna potrazivanja i dostave resenja na vrijeme... Jer ako o tome povedu racuna i malo uvedu red, ne vidim nijedan razlog zasto bi se kasnilo sa placanjem.
Da se razumijemo, ne stitim ja ovu korumpiranu drzavu, apsolutno ne, samo gledam iz njihove prespektive, i stavise, nemam sa tim problem ako ce uvesti red u bilo koju oblast.

Takodje, danasnje knjigovodje su ocajne (opet cast izuzecima) i mozda bi jedino trebalo da se uvede njihova veca odgovornost u cijeloj ovoj prici (kada naprave gresku).
Prvo treba da počiste u svom dvorištu đubre, pa onda da naplaćuju za ono kod komšije.

Koga zanima, navodno je Vlada juče odlučila da rast osnovice za paušalce ni u 2023. neće moći da pređe 10%.
Time je odloženo usaglašavanje osnovica na državnom nivou za još godinu dana.

^ Ništa bez dokumenta. :) Tako oni navodno ovo-ono za frilensere pa posle zvanično ispostave druge uslove.

^ Isto tako razmisljam. Dok nema crno na belo nista ne verujem. :D

Ovo mi deluje kao dokument :)

Uredbom o izmeni Uredbe o bližim uslovima, kriterijumima i elementima za paušalno oporezivanje obveznika poreza na prihode od samostalne delatnosti produžen je za još jednu godinu period primene ograničenja povećanja poreske osnovice, najviše do 10 odsto godišnje u slučaju kada se iznos osnovice poveća u odnosu na iznos utvrđen za prethodnu godinu.

Ograničenje povećanja poreske osnovice, najviše do 10 odsto godišnje, primenjivaće se zaključno sa 2023. godinom.

Malopre sam bio do banke da pitam oko podizanja deviza za poslovni put. Njima u banci je sve jedno koja kolicina se podize, nema limita. Ali poreska moze da oporezuje . Posto podizem GBP onda mogu 45 gbp dnevno, sto je oko 50eur. Sta god da pitam nisu sigurni i ne znaju. Ne mogu nekog dobrog knigovodju da nahvatam, sve neke polovicne informacije.

sta ima poreska sa parama koje dizes sa svog racuna (ukoliko ti je to stednja npr)? problem je kod uplate vise od 10k evra na racun

sta ima poreska sa parama koje dizes sa svog racuna (ukoliko ti je to stednja npr)? problem je kod uplate vise od 10k evra na racun
Post se odnosi na podizanje deviza sa racuna firme bez konverzije.

da, da... skontah pre minut na sta si mislio :) kad sam pisao post, mislio sam da sam u banca intesa temi...

Da li se bilo šta promenilo u slučaju kada preduzetnik paušalac izdaje fakturu domaćoj firmi (koja nije u sistemu pdv-a i ne pripada javnom sektoru)?

Poslednja izmena:
Mislim da nije. Sve radi kao i do sada.

Da li je neko mozda imao situaciju kada su uplate u kalendarskoj godini bile vece od 6.000.000 dinara ali je jedna od faktura prihod iz prethodne godine?

Je l ima neko iskustva sa zalbama na poreska resenja za it delatnosti? Uvaze li kad ili vecinom iskuliraju?
Podnete dve žalbe, uvažili. (Zemun)

Razlog: pre par godina ponovo obračunali i uvećali konačni porez jer "za promet preko 3mil dodajemo 10%, preko 4mil 20%, preko 5mil 30%..." s tim što je u promet uračunata i konverzija deviza. Inspektor objasnio kako da se podnese žalba i šta da se dostavi od banke, uvažili i umanjili iznos za te konverzije. Posle još jedna žalba na osnovicu 82kdin pa smanjili na oko 70kdin, ali ipak sedište premešteno u dedovinu gde se lakše diše.

Ako je inspektor kooperativan, sam ti objasni, a i od još nekih sam čuo da se isplati žaliti.

Da li je pravilo da sa povecanjem prometa povecavaju i pausalni porez po stopi koja je visa od 10% (kada nije u pitanju konverzija deviza, vec zaista prilivi)?

Da li se bilo šta promenilo u slučaju kada preduzetnik paušalac izdaje fakturu domaćoj firmi (koja nije u sistemu pdv-a i ne pripada javnom sektoru)?
Promenilo se to da od 01.01.2023. faktura firme prema firmi, koja god da je situacija, nije više u papirnoj formi, već se izdaje e-faktura.

edit: sad videh da paušalac izdaje…sorry, za njih ne važi.

To je kod nas cesta greska, da se poistovecuju profaktura i faktura.

To sto je poslato prosle godine moze da bude samo profaktura koja se zvanicno ne knjizi. Faktura se po pravilu izdaje nakon uplate (kao i racun u prodavnici) i jedina je merodavna.

(Tako je meni objasnjeno, ako gresim, neka me slobodno neko ispravi)

Bitan je datum izdavanja fakture, jer se faktura izdaje posle izvršene usluge.
Porez se obračunava na dan izdavanja fakture.

Datum izdavanje fakture je datum kada se prihod priznaje. Samo posto poreska nema uvid u fakture preduzetnika, oni prate prilive. U situaciji kada oni vide prilive u kalendarskoj godini koji prelaze maksimalno dozvoljeni iznos, oni u tom trenutku ne znaju da li se neka od faktura odnosi na period iz prethodne godine. Zato mogu da zatraze knjigu izdatih faktura kako bi videli da li se neka od tih uplata odnosi na fakturu iz prethodne godine.

I hoces da kazes da bi uvazili to da je faktura izdata prosle godine iako je priliv legao ove?

Naravno da bi uvazili. Konstrukt profakture je laksi za koriscenje ali zapravo ne postoji. Faktura se izdaje uz valutu naplate od x vremena. To x moze biti recimo i 3 meseca i tek tada ce priliv biti vidljiv na racunu. Samim tim poreskoj treba podneti na uvid kada budu pitali za promet, da je faktura iz prosle godine i to bi trebalo da bude to.

Naravno ne mora jer se kod nas nista ne zna i inspektor je mozda ustao na pogresnu nogu, ali tako bi trebalo da bude po pravilu.

To je kod nas cesta greska, da se poistovecuju profaktura i faktura.

To sto je poslato prosle godine moze da bude samo profaktura koja se zvanicno ne knjizi. Faktura se po pravilu izdaje nakon uplate (kao i racun u prodavnici) i jedina je merodavna.

(Tako je meni objasnjeno, ako gresim, neka me slobodno neko ispravi)
Ne izdaje se svaka faktura tako, postoji valuta plaćanja koja po zakonu može biti max 60 dana.

Pa to je sjajno ako je tako, ja nisam znao da bi to uvazili pa nikad nisam ni hteo da se igram, ali dobro je znati

Jedino što ne znam da li poreska uprava priznaje naplatu u narednoj godini u slučaju da je kupac probio valutu plaćanja, pa je zbog toga priliv bio u narednoj godini.

Da li je pravilo da sa povecanjem prometa povecavaju i pausalni porez po stopi koja je visa od 10% (kada nije u pitanju konverzija deviza, vec zaista prilivi)?
Mislim da to ne može, slučaj je bio davno kada to ograničenje nije postojalo, a tako je objasnio samo inspektor u Zemunu pa sam se odselio... dakle, ne verujem.

Nazad
Vrh Dno