Šta je novo?

Udara struja na kuciste

Lakishaa

Poznat
Učlanjen(a)
07.11.2021
Poena
40
Poz svima imam problem, Moja sestra je igrala igrice i posto mi kuciste stoji gore na stolu pored misa zakacila je sraf onaj sto drzi stranicu kucista i udarila je ju je struja, nikad nisam imao problema do sada sto se tice toga, sta moze da bude uzrok i to dok je igrala ja sam licno dosao u sobu i ona pipala taj sraf i struja ju je udarila posle je prestalo

Negde u prethodnoj temi si pisao da si menjao napajanje, mozda je nesto oko toga.

Da, zaboravio sam da napisem da sam vratio staro napajanje i da nemam vise problema sa kompom ali sad eto sad ovo

Evo ja sad pipao srafove po kucistu dirao kuciste igrao igrice i struja me nije dirala nista sve ok

Poz svima imam problem, Moja sestra je igrala igrice i posto mi kuciste stoji gore na stolu pored misa zakacila je sraf onaj sto drzi stranicu kucista i udarila je ju je struja, nikad nisam imao problema do sada sto se tice toga, sta moze da bude uzrok i to dok je igrala ja sam licno dosao u sobu i ona pipala taj sraf i struja ju je udarila posle je prestalo
Postoji nekoliko razloga za ovo i svi su vezani za uzemljenje:

1. Koristiš produžni kabl ili razvodnik koji nema uzemljenje.
2. Kabl je uključen u utičnicu koja nema uzemljenje.
3. Kućište kompa nema kontakt sa kućištem napajanja.
4. Napajanje koje koristiš je neko jeftino smeće koje nema uzemljenje.
5. Instalacija u kući nema uzemljenje ili je ono jednostavno propalo u zemlji.
6. Pinovi za uzemljenje u utičnici su polomljeni, istrošeni, iskrivljeni, ili ne postoje.
7. Imaš utičnicu sa pinovima za uzemljenje ali žica za uzemljenje na tom mestu ne postoji ili nije povezana.
8. Sestra ti se naelektrisala negde i onda se ispraznila na uzemljenom kućištu. Ovo je čest fenomen.
9. Sestra dodiruje ili na sebi ima neki uređaj koji nema uzemljenje pa se preko nje uzemljuje na uzemljeno kućište.
9. Različite kombinacije svega navedenog.

Primetio sam na sebi da je imala one zimske carape nobogodisnje e sad dal su od vune ili pamuka ne znam stvarno sta bi moglo biti, ali dok je dirala 5 6 puta sraf udarilo je posle je ustala sa stolice i prestalo je
I da napomenem nije je pecnulo bas je drmnulo, terala je mene da pipnem ali nisam smeo 😂

Braco evo sestra igrala cs i pipala sraf koji drzi kuciste i udarila je jako struja, zatim sam ja odma posle nje pipnuo i malo sam osetio golicalo dok nju sprzilo koliko je udarilo mnogo je bolela ruka i j
Ona je posle opet pipnula sraf i ja za njom i nista nisam osetio dok ona opet bolelo je - na sebi ima mindjuse neke i carape da nije nesto od toga, posto nije verovatno do kompa problem sta moze biti
Evo jos jedna informacija - Dok igra cs nosi mindjuse na sebi i slusalice ima na usi - i ne udari je uvek struja neki put da neki put moze da pipne sraf, mislimo da je do mindjusa pa cemo da vidimo da li je do njih posto su neke metalne mindjuse

Poslednja izmena:
jeli uzmeljena ta uticnica na kojoj je komp?

Zovi električara da proveri sve. Ovakve stvari se ne rešavaju preko foruma.

Pronašli smo odakle dolazi ta struja i zasto moju sestru udara struja. Naime, nju struja udari kada pipne sraf od kucista samo kada drzi Noge na cevi od radijatora ( stavicu sliku od cevi i stavicu sliku od srafa) ona samo kada drzi noge tamo dole na cevi i u tom trenutnu dotakne sraf od kompa udari je struja, ali kada nosi papuce i drzi noge na radijator i pipne sraf ne udara struja
Da napomenem: grejanje jos nemam zavrsno skroz fali nam kotao tako da se ne grejemo jos na radijatore i ne koristimo jos cevi sad ne znam da li je problem verovatno uticnica ili produžni kabal koji koristim, mada kabal nije u kontakt sa cevima
Evo to je ta uticnica odakle mi je priključen ptoduzni

Prilozi

• IMG_20230113_213315.jpg
    IMG_20230113_213315.jpg
    81.7 KB · Pregleda: 55
  • IMG_20230113_213322.jpg
    IMG_20230113_213322.jpg
    85.2 KB · Pregleda: 56
  • IMG_20230113_213359.jpg
    IMG_20230113_213359.jpg
    190.7 KB · Pregleda: 56
  • IMG_20230113_214051.jpg
    IMG_20230113_214051.jpg
    144.1 KB · Pregleda: 54
Poslednja izmena:
Da to znam, zbog gume ali zbog cega onda udara ova struja da nije losa uticnica ili slično

Moguće da nemaš propisno uzemljenje već je sistem nulovan.

Moram da zovem elektricara ali jedno je sigurno da noge drzim sto dalje od cevi inace da li moze da rikne neka komponenta ovako ako ne diram cevi ili slicno?

Ne može, bez brige.

Moram da zovem elektricara ali jedno je sigurno da noge drzim sto dalje od cevi inace da li moze da rikne neka komponenta ovako ako ne diram cevi ili slicno?
Postavljaš krajnje neozbiljna pitanja i igraš se sa strujom. Jel treba neko nedaj bože da strada da bi se ti dozvao pameti i pozvao električara?

Još jednom ću citirati samog sebe:
Zovi električara da proveri sve. Ovakve stvari se ne rešavaju preko foruma.
Ovu temu treba zaključati jer je već sve rečeno.

Naravno druze u pravu si, zovem elektricara pa cu videti sta kaze, hvala u svakom slucaju, mislio sam da je problem nije nesto pa sam potrazio pomoc ovde jer mozda je jos neko imao slicno iskustvo, ali posto je ozbiljan problem, zovem coveka elektricara pa cu videti sta mi on kaze.

Možeš i sam da proveriš sa volt/multimetrom da li ima napona između nule uszemljenja. Umeđuvremenu okreni utikać

Kao što ti je kolega @alex303 dobro rekao ovaj problem se ne rešava na forumu. Indukcija je u pitanju, verovatno će pokazati oko 30-50V dovoljno da "udara". Ako imaš mogućnost izmeri napon između kućišta i cevi grejanja. I što pre zvati električara, ali pravog električara a ne žicara...

Vrh Dno