Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Da ispricam angdotu. Od ove godine dosta ljudi preslo sa cvrsto goriva na klime zbog cijena. I tako kod mene jedan prijatelj uzeo poprilicno jaku klimu. 40tak kvadrata, nesto stiropora unutra ima i tjt. Nedavno se javlja kad je bilo zahladnilo kaze nije zadovoljan, ide skoro svaki sat u defrost i spadne mu temperatura. Meni cudno jer oko 0 ta klima moze oko 6kwh izbacit. Kad salje sliku sobnog termometra 26 zarez nesto stepeni evo kaze vidi. Pa sta cu vidit grije i to previse. Ma kaze 28 mu nastimano i to mu je taman, stigne kaze 28 i u defrostu spadne na 26....
Navikao da raspali pec da se dnevni boravak bas pregrije i sad 26 c malo.

Nez da libse u Srbiji prodaje druga verzija Pulara. Kod mog poznanika njegov ide na 200njak wati.

Da ispricam angdotu. Od ove godine dosta ljudi preslo sa cvrsto goriva na klime zbog cijena. I tako kod mene jedan prijatelj uzeo poprilicno jaku klimu. 40tak kvadrata, nesto stiropora unutra ima i tjt. Nedavno se javlja kad je bilo zahladnilo kaze nije zadovoljan, ide skoro svaki sat u defrost i spadne mu temperatura. Meni cudno jer oko 0 ta klima moze oko 6kwh izbacit. Kad salje sliku sobnog termometra 26 zarez nesto stepeni evo kaze vidi. Pa sta cu vidit grije i to previse. Ma kaze 28 mu nastimano i to mu je taman, stigne kaze 28 i u defrostu spadne na 26....
Navikao da raspali pec da se dnevni boravak bas pregrije i sad 26 c malo.

Nez da libse u Srbiji prodaje druga verzija Pulara. Kod mog poznanika njegov ide na 200njak wati.
Pa ne znam da li je neka druga verzija .. ali mislim da ceo balkan dobija sve ista ******.
Ako imas neku sliku ili kink kako mu izgleda da klima gde je kupio oa da uporedimo .. ali na 200w nikada nije spala... Jednostavno ugasi se kada postigne 2steoena iznad zadate

Gledam video i pitam da li je mogao kabl koji napaja klimu da odvede sa instalacijom u sobu a ne ovako napolju.Taj merač potrošnje koliko je otporan na vlagu i uticaje spoljne sredine pitanje je ima i kapljica vode na njemu nesigurno mi to deluje.Klima od 1000 i nešto evra uključena tako u tu utičnicu na koju isto utiče vlaga sa svim opasnostima koje donosi tako izloženo napajanje el.energijom uređaja.To može i naknadno da se taj kabl uvuče u sobu nije problem za majstora.
Kod jednog forumasa se unutra istopio ovaj tip mjeraca. Isto tako ustekao je na klimu vani. Sreca klimi nista.

@dexter87 posaljem ti u pp

Crkla matora midea on/off klima, kupujem novu. Sta predlazete za manju sobu od 12ak kvadrata (dva spoljna zida 5cm izolacija stiropor)? Nista preko 65k dinara.
Gledao sam neku LG S12EQ, kakva je klima? Koje su joj prednosti i mane, iskustva itd

Kakav je Daikin? FTXC35B npr ovaj ulazni model? Samo mi je bitno da lepo prati zadanu temperaturu jer je mala spavaca soba u pitanju

Precizan sa temperaturom i jako tih. Mana nije petjerano jak i cesto voli ici u defroste. Snaga ti nije problem, mala je prostorija, ako ti cesti kratki defrosti nisu problem uzimaj

Koliko cesto otprilike ide u def? Ovde su magle svakodnevnica (u jutarnjim i vecernjim satima) a nije nesto hladno. Tokom ove grejne sezone nocna temp najniza bila je -7 ali obicno se vrti tu oko 0 (neki prosek).

Sa takvim uslovima bolje nesto kvalitetnije neki Fujitsu, Daikin devetka ili 12.

Koja je razlika izmedju tih modela od daikina, FTXC35B, FTXC35C,FTX/RX35C... Svi mi oni deluju slicno

Edit, izgleda da je FTXF35A stariji model sa drugacijom unutrasnjom i spoljasnom jedinicom?

Poslednja izmena:
Iskreno, ako ćeš grijati, idi na EU Sensiru, ne malezijsku. FTXF__D oznaka.

Malo skupo u odnosu na ove druge modele. Evo ponuda dva modela pa da cujem vase glasove. FTXF35A i FTXC35B. Koja je bolja i zasto

Crkla matora midea on/off klima, kupujem novu. Sta predlazete za manju sobu od 12ak kvadrata (dva spoljna zida 5cm izolacija stiropor)? Nista preko 65k dinara.
Gledao sam neku LG S12EQ, kakva je klima? Koje su joj prednosti i mane, iskustva itd
Za 65 hiljada Hisense Energy Pro Plus.Imam ovu klimu platio sam je 65 hiljada u Bc-u pre nekoliko meseci.Radi savrseno radi ide do 250w sa ifeel opcijom (bez ifeel ide do 400w) najnize.

Sto se Daikina tice FTXF ima jaci protok vazduha,tezu spoljnu.

FTXF60D Sensira ima vanjsku jedinicu od 50 kg, isti dvoredni izmjenjivač od 920 mm i identičan kompresor kao mnogo skuplja Perfera.

FTXF ima veću i težu spoojnu jedinicu,sto ne mora a moze da znači da će biti bolja na grejanju. I XF ima 5 brzina a XC 3.
Ok. Sto se tice onog mog posta gore za vise razlicitih modela a sve slicno, ukapirao sam da kod FTXC__B i FTXC__C je jedina razlika unutrasnja jedinica. FTXC__B je izasla 2019 a FTXC__C valjda 2021. E sad pretpostavljam da je za FTXF modele slicna stvar posto postoji FTXF__A, FTXF__B..

FTXF ima veću i težu spoojnu jedinicu,sto ne mora a moze da znači da će biti bolja na grejanju. I XF ima 5 brzina a XC 3.
Ne viđoh ođe 60D ako je post za mene.
Ok. Sto se tice onog mog posta gore za vise razlicitih modela a sve slicno, ukapirao sam da kod FTXC__B i FTXC__C je jedina razlika unutrasnja jedinica. FTXC__B je izasla 2019 a FTXC__C valjda 2021. E sad pretpostavljam da je za FTXF modele slicna stvar posto postoji FTXF__A, FTXF__B..
Da ti kolega Nemanja sa foruma gde ima temu za klime nije neki rod možda ? Ne znam,mislim da su ljudi rekli koliko su znali,sta ti kaze prodavac,taj ko ti prodaje klime treba da zna odgovore na tvoja pitanja ?

Izvinjavam se na smetnji. Hrpa modela i hrpa slicnosti medju njima. Hvala u svakom slucaju, javljam epilog kroz par dana.

Ne smetas naravno,daleko bilo,ali mi je logično da onaj ko ti prodaje zna tačno da ti kaže ono što te buni.

Ako je cena limitirana onda je jasno šta treba: Fujitsu llce 12. A kod izbora klime gledaj projektovani kapacitet a ne malsimalni jer je on nebitan u stvarnom životu. Taj Daikin ftxb35c je ok do -5. Ispod toga može biti problem, ali da lepo radi to je tačno jako prijatan.

Gledam video i pitam da li je mogao kabl koji napaja klimu da odvede sa instalacijom u sobu a ne ovako napolju.Taj merač potrošnje koliko je otporan na vlagu i uticaje spoljne sredine pitanje je ima i kapljica vode na njemu nesigurno mi to deluje.Klima od 1000 i nešto evra uključena tako u tu utičnicu na koju isto utiče vlaga sa svim opasnostima koje donosi tako izloženo napajanje el.energijom uređaja.To može i naknadno da se taj kabl uvuče u sobu nije problem za majstora.
Merac sam samo ja stavio da vidim kako radi, oni niti ga imaju niti ih zanima. I ja bih uticnicu unutra ali majstor je 21btu klimu nabio na 5cm od dva zida i stavio (daj Boze) 2m cevi. Ja bih ga isterao iz kuce ali je jedini majstor u gradu i to je sto je.
Malo skupo u odnosu na ove druge modele. Evo ponuda dva modela pa da cujem vase glasove. FTXF35A i FTXC35B. Koja je bolja i zasto
Ja sam to gledao, FTXF je bolja klima za grejanje i skuplja od FTXC (i daje vise kw toplote). Ovo A i B (C i D) su kasnije verzije unutrasnje jedinice, to je sve sto sam nasao. Ne bi trebalo da ima ikakve razlike u radu, samo u godini proizvodnje. Za malu spavacu sobu FTXC35 bi trebala da bude dovoljna, nije bas tako slaba. FTXF je bolja opcija, ako cena nije problem.

FTXF60D Sensira ima vanjsku jedinicu od 50 kg, isti dvoredni izmjenjivač od 920 mm i identičan kompresor kao mnogo skuplja Perfera.
Nisam istrazivao, ali sjecam se postova forumasa sa hrvatskog foruma koji radi Daikina. Cini mi se da je rekao da Perfera daleko bolju elektroniku ima od ulaznog Daikina. A i unutrasnja igra veliku ulogu, djaba kilometar izmjenjivaca na vanjskoj ako je mala unutrasnja. U skandinaviji forsiraju dosta Daikin Perferu 40ku ili ti ga 14 btu (nordic verziju). Kazu razbija kako grije, cini mi se oko 5 kwh izbacuje na -5. (Moze se sa google translateom dosta dobro prevest a ima zanimljivih tema po skandinavskim forumima)

FTXF60 ima unutrašnju dužine 1 m i težine 15 kila, vanjsku od 50 kila i identičan izmjenjivač i kompresor kao u Perferi. :)

Stigle dve Fujitsu KGTE 12, sutra montaza. Namontirana danas KMTA 18, maj 2022. Sve su made in Thailand. Javljam utiske kroz par dana.
Hteo bih i ja kupiti kgte12 dva komada,pa ako može neki komentar,kakve su kako rade itd...Hvala unapred!pozz
Fujitsu KGTE je novi model klime.Prethodni modeli su imali oznake KGTA i KGTBŠto se tiče cene 106k.
Hvala puno,još uvek tražim rešenje za onaj moj izgubljeni prostor😀😀😀😀

Imaju članovi foruma KGTE 12klime.Jedan član foruma je pre zime ugradio dve KGTE pa ako vidi ovo što pišemo može da ti kaže kako rade.Član je

asmmirnp90

Vrh Dno