Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Ne,vec sam bacao oko na 10ak min.islo je od 300-400w,potpuno mirno šljakala bez vece potrošnje,trenutnu potrošnju pokazuje ok,al taj merač prosto laže na ukupnu potrošnju,uvecava 50%
Onda je moguce da je isla i van tih okvira, bolje ces videti ako ima da belezi maksimum i minimum potrosnje, pa ga restartujes i pustis tih sat vremena, i vidis u kom rasponu je isla potrosnja. Sa povremenim gledanjem na merac ne mozes sa sigurnoscu da tvrdis da li dobro belezi potrosnju ili ne.

Imas upute za daljinski. Kombinacija je tipki al nmg se sjetit kojih.

Primamljiva cena za kupovinu u trpezariji (25 kvadrata), planirao sam Fujitsu LMCE ili Daikin 12, u dnevnoj inace imam Iva 5 i hteo bi da probam drugog proizvodjaca ali cena dupla,sada se bas dvoumim.
Ako je dobra izolacija moze, ako ne bolje nesto jace tipa LLCE.

@helsinki0916
Koji je to model klime? Mislim da tvoja klima ni nema jonizator. Bar koliko sam uspeo da pronađem na netu...

A povodom rasprave koji je brend bolji. Ja imam dva brenda i kod mene je stanje već opisano, tako da samo sumiramo da Mitsubishi radi u prostoriji koja je duplo zahtevnija i 30% veća ali ne troši mnogo više od Fujitsua, čak šta više ako gledamo trošak po matru kvadratnom potrošnja je skoro ista. Kako?
Mislim da to mžda ima veze sa efikasnošću i famoznim COP ali mislim da to nije toliko u pitanju već pozicija Mitsubishija koji je baš na sredini sobe i može da greje samo tu sobu. Dok Fujitsu je uz zid i duva prema vratima, jeste zatvoriš vrata ali je on još uvek sa strane tako da ne zahvata celu sobu odjednom.
Ove dve klime su iste klase, ne zanima mene šta kažu lukavi trgovci kojo klasificiraju kako im se hoće već šta kažu firme. KMTA je naslednik LMCE odnosno srednja klasa, MHI ZS-w je takođe srednja klasa kod MHI. Tako da sve ukupno MHI je bolji uređaj po svim parametrima rada ali dali je bolji toliko da vredi razlike u novcu nebih rekao. Ali ko može nek uzme MHI a ko ne može nek uzme KMTA i biće sasvim u redu.

Ne trosi klima vec objekat i uslovi u kojima radi.
Razliku u potrosnji pravi velicina i gustina izmenjivaca na obe jedinice, kvalitet kompresora kao i elektronika koja kontrolise rad uredjaja.
Jedino pravilno poredjenje je koristiti isti uredjaj u istoj prostoriji u istim uslovima.

Mislio si, koristiti različite uređaje u istoj prostoriji pri istim uslovima? ;)

Ima tu još nekih sitnih potrošača motori ventilatora i klapni, displej, grejni kablovi ako postoje i verovatno još nešto čega se sada ne mogu setiti :D

Da, typo, ali je sustina tu.
Ovo sto sam naveo pravi razliku. Ako je softver los onda je sve ostalo dzabe.

Imam klimu 12btu AERI+ na cevima koje su ugrađene u fasadi 1/4 i 3/8, šta će biti ako na tu instalaciju stavim AERI+ 18btu za koju trebaju cevi 1/4 i 1/2?

Bio sam kod drugara u Priboju koji je kupio Daikin FTXC60C za 127.000din. Trebao je prvo da uzme KMTA 18 ali nije je bilo nigde po ceni manjoj od 140.000, onda FTXF50 za 134.500 i na kraju je uzeo ovu. S obzirom da je vratio PDV, rekao bih da je dobro prošao.
Klima je kapaciteta 21btu, nominalno daje 8KW. Radi u jako teškim uslovima, kuća je stara, uselili su se pre 15 dana, za 5 dana im je električni kotao od 24kw potrošio preko 1000kw a kuća je još uvek hladna. 4 sprata, 88m2 u osnovi, neizolovan tavan/plafon, zidovi su takođe neizolovani ali ok, drvena stolarija sa starim duplim prozorima. Kuća je od gastrabajtera i nije se u njoj živelo, ali samo na lustere i sijalice u tom dnevnom spratu ode 1kw/h (nisu još stavili štedne).
Klima uspeva da taj 1 sprat u kom se najviše boravi čini prijatnim, sprat dole je 12-13c, napolju 3-4c, tu je oko 21-23
Radi od 1000w do 2000w kada se gasi i ide u defrost. Duva na max fan, ali nije ultra jak protok vazduha (ima samo 3 brzine i nocni mod) Nocni mod je jako tih, kao i na mom Daikinu. Greje oko 60m2 kada su vrata zatvorena. Ne ide tako često u defrost i greje dok se izmenjivač skroz ne zabeli. Naravno, iako sam im rekao drugačije, majstor je i spoljnu i unutrašnju nabio u ćošak skroz, pa ni to ne pomaže. Sve u svemu, oni su ljudi zadovoljni što im je bar malo toplo za relativno malu potrošnju u poređenju sa električnim kotlom iako su svesni da će morati još dosta da se uloži da se reši grejanje (izolacija plafona, toplotna pumpa i/ili još klima). Sve u svemu, ono što sam video za jedno veče i jedan dan, deluje da je OK klima za te pare, samo kod njih radi non stop "u minusu" zbog prostora. Daje topao izduv na najjačoj brzini i vuče do 2000w. U idealnim uslovima, to je tih 8kw. Rekao bih da je slabija od KMTA 18 (što i piše) ali konkuretna za taj novac pošto Daikin kod nas ima više dobavljača pa ima i ok cena. Moj utisak je da je malo blaža klima kojoj više odgovara da ne radi stalno na 100% kapaciteta, mada ni jedna klima se ne snalazi najbolje tu.
Napravio sam i neke snimke klime, kako je montirana i zašto je moglo bolje i šta greje, okačiću ovde da vide ljudi. Ipak je drugačija priča grejanje stana u Beogradu i starije kuće u planinskom mestu gde je šuma iznad kuće.

U takvom objektu se lozi kotao, nije to za klime a ni za TP dok ne resi stolariju i izolaciju.

Tu ide aluminium i to dobar, sa 40+ staklo slolar gard to je vec 10k eura minimum, tako da nema od te price nista nazalost,da sve srede treba im 30k ojro. Za te pare moze da kupi jos klima i da mu ostane i da bude kako bude.

Uzeo je šta je mogao da priušti i šta je bilo u datom trenutku. Ta se kuća sa jednom klimom ne može nikako ugrejati, plus je ispalo nešto da će čovek verovatno i da se seli krajem meseca tako da dalja investicija trenutno otpada.
Ono što sam ja video, trebaju bar 2 klime po spratu i izolacija tavana ili pošto postoje radijatori sa dosta rebara neka toplotna pumpa niskotemperaturno i par klima za prostorije gde se boravi plus ta izolacija.
I pored toga, nije loša klima, bar meni sa nekim iskustvom tako deluje. Oni su prezadovoljni jer im više u kući nije hladnije nego napolju a brojilo im se ne vrti kao vrteška.
Što se tiče relevantnosti za temu, KMTA18 trenutno nema ispod 140.000rsd, neka me neko ispravi ako ima. Kakva je KLCA18? Ona ima za 1000e

Edit: evo i snimka rada pred defrost. Radila je jedno 7 sati bez defrosta.

Poslednja izmena:
Fujitsu KMTA18 ima po ceni od 122k.KMTA24 može da se nađe za 145kUčinak grejanja: 8,0(0,9-10,1)kW.Koliko vidim ima u prodaji i LFCA 24 za 130k.Ne znam zašto nije pogledao tu klimu LFCA 24 ima povoljnu cenu.

Citajuci utiske korisnika stice se utisak da se klime dele na skuplje Japance sa jedne strane i jeftinije Vox-a sa druge strane, ostalo od jeftinijih nisu se nesto pokazale. Imam Iva 5 i generalno sam zadovoljan klimom, grejem 20 kvadrata odlicno izolovanog prostora, t zadata 23s, ukljucena opcija ifeel i cim predje 2s od zadate klima smanji snagu kompresora, vrlo korisna opcija, probao i bez nje ali potrosnja skace zbog meraca t koji je u gornjem delu klime pa nije bas relevantan. Da ne bude bas sve super ume nekad da zabaguje ( vrlo retko) pa t bude i dosta preko zadate a i dalje duva toplo ali pritisnem bilo koje dugme i sve se vrati u normalu. Vox nisam nikad uhvatio ispod 450w ili i ne moze ispod toga i iskreno za ovih dva meseca ja se ne secam da je isla u defrost ili nisam bio tu kada se desavalo. Moja preporuka za Vox iz ovog iskustva.

Fujitsu KMTA18 ima po ceni od 122k.KMTA24 može da se nađe za 145kUčinak grejanja: 8,0(0,9-10,1)kW.Koliko vidim ima u prodaji i LFCA 24 za 130k.Ne znam zašto nije pogledao tu klimu LFCA 24 ima povoljnu cenu.
To sto nesto pise na sajtu, ne mora da znaci da ima. Posebno C**lshop nema skoro nista sto pise da ima na sajtu. U jedno 10 dana koliko je trazio klimu imaju samo LLCE.

Savet za ove sto imaje gree (imam gree pular 12btu) ako vam je prevelika modulacija ukljucite opciju sleep i stavite na necujan rezim... Modulacija se spusta na 350 za nekih 2h a odrzava 2stepena nizu temp od zadate .. tako da postavite da postignete 24 da bi odrzavali 22°. Ukljucujem nocu taj rezim i imam uredjaj za pracenje potrosnje pa vidim kako se krece potrosnja. Meni generalno odgovara malo veca modulacije zbog velike kvadratura. Ali evo resenja za ove sto greja 20 30kvadrata

Kakve veze sa potrošnjom ima koji je mod grijanja podešen na klimi? Potrošnju diktiraju zadana temperatura, toplotni gubici objekta i vanjske prilike/neprilike (defrosti i sl.) …

Kakve veze sa potrošnjom ima koji je mod grijanja podešen na klimi? Potrošnju diktiraju zadana temperatura, toplotni gubici objekta i vanjske prilike/neprilike (defrosti i sl.) …
Nemam pojma... Pisem moja iskustva. Ali mislim da ima veze mod u kojem je . Jer je tako programirana valjda. Tipa na auto mozda ne sme da bude izduv ispod 40° ili tako nesto slicno . A na modu sleep moze....

Da ispricam angdotu. Od ove godine dosta ljudi preslo sa cvrsto goriva na klime zbog cijena. I tako kod mene jedan prijatelj uzeo poprilicno jaku klimu. 40tak kvadrata, nesto stiropora unutra ima i tjt. Nedavno se javlja kad je bilo zahladnilo kaze nije zadovoljan, ide skoro svaki sat u defrost i spadne mu temperatura. Meni cudno jer oko 0 ta klima moze oko 6kwh izbacit. Kad salje sliku sobnog termometra 26 zarez nesto stepeni evo kaze vidi. Pa sta cu vidit grije i to previse. Ma kaze 28 mu nastimano i to mu je taman, stigne kaze 28 i u defrostu spadne na 26....
Navikao da raspali pec da se dnevni boravak bas pregrije i sad 26 c malo.
Savet za ove sto imaje gree (imam gree pular 12btu) ako vam je prevelika modulacija ukljucite opciju sleep i stavite na necujan rezim... Modulacija se spusta na 350 za nekih 2h a odrzava 2stepena nizu temp od zadate .. tako da postavite da postignete 24 da bi odrzavali 22°. Ukljucujem nocu taj rezim i imam uredjaj za pracenje potrosnje pa vidim kako se krece potrosnja. Meni generalno odgovara malo veca modulacije zbog velike kvadratura. Ali evo resenja za ove sto greja 20 30kvadrata
Nez da libse u Srbiji prodaje druga verzija Pulara. Kod mog poznanika njegov ide na 200njak wati.

Ja 28C ni leti nemam unutra, do 25C ako pustim ali je obicno oko 24C zbog vlage.

Uzeo je šta je mogao da priušti i šta je bilo u datom trenutku. Ta se kuća sa jednom klimom ne može nikako ugrejati, plus je ispalo nešto da će čovek verovatno i da se seli krajem meseca tako da dalja investicija trenutno otpada.
Ono što sam ja video, trebaju bar 2 klime po spratu i izolacija tavana ili pošto postoje radijatori sa dosta rebara neka toplotna pumpa niskotemperaturno i par klima za prostorije gde se boravi plus ta izolacija.
I pored toga, nije loša klima, bar meni sa nekim iskustvom tako deluje. Oni su prezadovoljni jer im više u kući nije hladnije nego napolju a brojilo im se ne vrti kao vrteška.
Što se tiče relevantnosti za temu, KMTA18 trenutno nema ispod 140.000rsd, neka me neko ispravi ako ima. Kakva je KLCA18? Ona ima za 1000e

Edit: evo i snimka rada pred defrost. Radila je jedno 7 sati bez defrosta.

Gledam video i pitam da li je mogao kabl koji napaja klimu da odvede sa instalacijom u sobu a ne ovako napolju.Taj merač potrošnje koliko je otporan na vlagu i uticaje spoljne sredine pitanje je ima i kapljica vode na njemu nesigurno mi to deluje.Klima od 1000 i nešto evra uključena tako u tu utičnicu na koju isto utiče vlaga sa svim opasnostima koje donosi tako izloženo napajanje el.energijom uređaja.To može i naknadno da se taj kabl uvuče u sobu nije problem za majstora.

Ja obicno sa zenom vodim rat oko toga. Ove godine i ona je pristala na nesto nize temp, malo se racionalnije trosi zbog povecanja cijena u Njemackoj. Oko 40 posto je kod mene poskupilo, al ajd nije kraj svijeta. Sa racionalnijom potrosnjom msm da cu na kraju i manje platit nego prosle godine.

Tako da sad 23 drzim u dnevnom, spavaca 22, djecija 23, kupatilo 20, pred kupanje na max. A imala je i zena epizoda sa klimom dole gdje je navije a meni se povraca od toplote. Ima i do toga kako je ko navikao, a i ima i realno do preseravanja ljudi koji nisu naucili racionalno trosit energiju

Nazad
Vrh Dno