Bio sam kod drugara u Priboju koji je kupio Daikin FTXC60C za 127.000din. Trebao je prvo da uzme KMTA 18 ali nije je bilo nigde po ceni manjoj od 140.000, onda FTXF50 za 134.500 i na kraju je uzeo ovu. S obzirom da je vratio PDV, rekao bih da je dobro prošao.
Klima je kapaciteta 21btu, nominalno daje 8KW. Radi u jako teškim uslovima, kuća je stara, uselili su se pre 15 dana, za 5 dana im je električni kotao od 24kw potrošio preko 1000kw a kuća je još uvek hladna. 4 sprata, 88m2 u osnovi, neizolovan tavan/plafon, zidovi su takođe neizolovani ali ok, drvena stolarija sa starim duplim prozorima. Kuća je od gastrabajtera i nije se u njoj živelo, ali samo na lustere i sijalice u tom dnevnom spratu ode 1kw/h (nisu još stavili štedne).
Klima uspeva da taj 1 sprat u kom se najviše boravi čini prijatnim, sprat dole je 12-13c, napolju 3-4c, tu je oko 21-23
Radi od 1000w do 2000w kada se gasi i ide u defrost. Duva na max fan, ali nije ultra jak protok vazduha (ima samo 3 brzine i nocni mod) Nocni mod je jako tih, kao i na mom Daikinu. Greje oko 60m2 kada su vrata zatvorena. Ne ide tako često u defrost i greje dok se izmenjivač skroz ne zabeli. Naravno, iako sam im rekao drugačije, majstor je i spoljnu i unutrašnju nabio u ćošak skroz, pa ni to ne pomaže. Sve u svemu, oni su ljudi zadovoljni što im je bar malo toplo za relativno malu potrošnju u poređenju sa električnim kotlom iako su svesni da će morati još dosta da se uloži da se reši grejanje (izolacija plafona, toplotna pumpa i/ili još klima). Sve u svemu, ono što sam video za jedno veče i jedan dan, deluje da je OK klima za te pare, samo kod njih radi non stop "u minusu" zbog prostora. Daje topao izduv na najjačoj brzini i vuče do 2000w. U idealnim uslovima, to je tih 8kw. Rekao bih da je slabija od KMTA 18 (što i piše) ali konkuretna za taj novac pošto Daikin kod nas ima više dobavljača pa ima i ok cena. Moj utisak je da je malo blaža klima kojoj više odgovara da ne radi stalno na 100% kapaciteta, mada ni jedna klima se ne snalazi najbolje tu.
Napravio sam i neke snimke klime, kako je montirana i zašto je moglo bolje i šta greje, okačiću ovde da vide ljudi. Ipak je drugačija priča grejanje stana u Beogradu i starije kuće u planinskom mestu gde je šuma iznad kuće.