Šta je novo?

Android navigacija i mape

Pokušavao sam da enableujem / disableujem detektor lokacije, kao i da kalibrišem telefon (ono standardno -- da opišem nekoliko "znakova beskonačnosti"), takođe sam dozvolio aplikacijama da detektuju lokaciju, ali sve bez uspeha :(

Ali nisam probao najočiglednije, da potpuno isključim, pa uključim telefon. Posle toga sve je proradilo 100%. Hvala svima na pomoći :)

Čini mi se da su mapy.cz (aplikacija i vebsajt) najsvežiji sa ažuriranjem auto-puteva, mape su im veoma detaljne (naročito npr. hiking staze), sve u svemu veoma sam prijatno iznenađen!

I ja sam je probao i ostavio na telefonu, ima i live traffic.

Da, vrlo korektno radi...
Mada je i ne koristim mnogo pored Google Mapa.

Čini mi se da su mapy.cz (aplikacija i vebsajt) najsvežiji sa ažuriranjem auto-puteva, mape su im veoma detaljne (naročito npr. hiking staze), sve u svemu veoma sam prijatno iznenađen!
Vidim da im fali deo autoputa od Osjeka do Belog Manastira. Openstreetmap (osmand~) i googlemaps ga imaju. Here mape ga takođe nemaju, možda im je ista baza.

U novoj TT GO aplikaciji u TomTom Labsu su omogućili čekiranje TTS glasova, međutim Alfanum Danica je "zasivljena" i ne može da se izabere.
Bilo da izaberem Engleski ili Srpski na telefonu uvek prijavljuje istu grešku "This voice is not compatible with current device language".
Zna li neko kako da se reši problem?

Imaš plaćen GO?
Ništa dok ne dodaju zvaničnu kompletnu srpsku podršku.

Možeš da isprobaš "domaći" NDS.

Da se razumemo, NDS je apsolutno besplatan. Da se ne ponavljam, već je pisano o njemu, kome treba dodatni info može ga naći sam a mogu i da ispišem komplet ovde ...
Zna;i nikakva piraterija, korišćeno je veliko stručno znanje i mnogo dobre volje.
Ono što je uradila jedna grupa entuzijasta je da je urađen kompletan prevod na naš jezik, apk je dorađen da može koristiti naš TTS, aktivirane su neke skrivene opcije u samom softveru i još neke sitnice.

Nažalost, ovaj entuzijazam nije prepoznat od strane gospode iz TT-a a kamo li da je plaćen :d

Poslednja izmena:
"Domaći" NDS ne radi na AA, imam ga na telefonu, ali ne koristim ga :(
Imam plaćen GO i plaćen Alfanum TTS, platio sam baš zbog toga da bi mi sve radilo, ali ...
Sumnjam ga će TT da doda novi srpski jezik (ženski), jer nema ženski glasove ni mnogih zemalja koje su u Eu (npr FR).

Da, TT namerno nije dodavao podršku za AA, uostalom NDS je i namenjen da bude u HU-u, ali možda se to može prevazići.
Da li si probao sa KingInstaller-om?

Edit:
Eh da. Namesti prvo jezik telefona na Srpski, pa onda probaj AA i domaći TTS ...

Edit2:
Postoji još jedna opcija, može da funkcioniše ali zavisi koji telefon zapravo Android imaš
Da ubaciš Jovanku kao klasičan glas u GO. Nije TTS ali je makar vrlo prijatna za slušanje.

Poslednja izmena:
Namestio sam jezik telefona na Sprski, onda je TT GO na ćirilici, pa možda zbog toga ne radi Alfanum ili je nešto treće, pojma nemam.
Isto je zasivljena opcija, samo je sada poruka na ćirilici "Ovaj glas nije kompatibilan sa trenutnim jezikom na uređaju".
Zanimljivo je da Amigo uopšte ne vidi TTS Danicu ili Stefana, i nema u izboru TTS endžina (ima samo Samsung i Google).
Zvao sam alfanum podršku, ali se niko ne javlja :(

Pa AmiGO još manje ima podršku :-D Previše je osakaćen.
NDS i GO barem dele iste korene.

Ništa, ostaje ti da brobaš ostale dve opcije.

Da li je ta deonica završena i puštena u saobraćaj? Pre mesec i po dana još nije bila.
Koliko znam nije još uvek spojena sa mađarskom stranom, ali do mesta Beli Manastir jeste i autoput se za sada uliva u ulicu Bele Bartoka koja ulazi u samo naselje.
A Mađari su stigli do mesta Pečuj blizu granice tako da je ostalo još jako malo da se spoji sve zavisi hoće li uopšte praviti neku vrstu graničnog prelaza ili ne već će samo spojiti dva kraka autoputa.

Koliko znam nije još uvek spojena sa mađarskom stranom, ali do mesta Beli Manastir jeste i autoput se za sada uliva u ulicu Bele Bartoka koja ulazi u samo naselje.
A Mađari su stigli do mesta Pečuj blizu granice tako da je ostalo još jako malo da se spoji sve zavisi hoće li uopšte praviti neku vrstu graničnog prelaza ili ne već će samo spojiti dva kraka autoputa.
Onda je to super. Jer ja sam u drugom delu novembra morao u Osjeku da se isključim jer još nije bilo pušteno dalje.

Još kad bosanci spoje Odžak sa Sarajevom preko Doboja i Zenice, biće prava stvar.

Još kad bosanci spoje Odžak sa Sarajevom preko Doboja i Zenice, biće prava stvar.
Zar tu kod Doboja beše treba da se pravi velika petlja koja će spajati pravac iz Odžaka i Osjeka sa jedne strane i Kuzmina i Sremske Rače preko Bijeljine sa druge strane.
Pravo se produžava do Banjaluke što je već nešto i urađeno, a na jug preko Zenice za Sarajevo.
Ja sam tako čuo preko komšijskih medija.

E sad što kažu " koliko para toliko i muzike."

U Doboju je već napravljena petlja koja spaja autoput 9. januar (Banjaluka -Doboj) i autoput Vc koji ide pored Doboja južno prema Sarajevu i sjeverno prema granici HR. U mjestu Vukosavlje (sjeverno od Doboja) će biti druga petlja koja će spajati autoput Vc i autoput koji ide na istok prema Brčkom, Bjeljini i dalje granica sa Srbijom te se spaja na E70. Taj dio u Srbiji se već gradi a u Republici Srpskoj je u izgradnji dio od Bijeljine do granice. Ostale dionice od Bijeljine do autoputa 9. januar su u raznim fazama i procedurama koje prethode izlasku mašina na teren.
Očekivanja su da će u naredne četiri do pet godina biti spojeni Banjaluka i Beograd autoputem tako da se ne mora ići kroz HR.
Eto, to je ukratko...

U Doboju je već napravljena petlja koja spaja autoput 9. januar (Banjaluka -Doboj) i autoput Vc koji ide pored Doboja južno prema Sarajevu i sjeverno prema granici HR. U mjestu Vukosavlje (sjeverno od Doboja) će biti druga petlja koja će spajati autoput Vc i autoput koji ide na istok prema Brčkom, Bjeljini i dalje granica sa Srbijom te se spaja na E70. Taj dio u Srbiji se već gradi a u Republici Srpskoj je u izgradnji dio od Bijeljine do granice. Ostale dionice od Bijeljine do autoputa 9. januar su u raznim fazama i procedurama koje prethode izlasku mašina na teren.
Očekivanja su da će u naredne četiri do pet godina biti spojeni Banjaluka i Beograd autoputem tako da se ne mora ići kroz HR.
Eto, to je ukratko...
To je to dobro sam čuo.😊

Otvoriš ga, pogledaš koje oznake postoje na bateriji pa tražiš na aliekspresu ili alibabi.
Nekim čudom mogu se ponekad naći i kod servisera mobilnih telefona.

A google kaže npr ovo ili ovo

Ne zna se ko od proizvođača navigacija ima goru korisničku podršku. Kada im postavim pitanje, po 10 dana im treba da nešto odgovore. Npr pošaljem im informaciju da imaju problem u software-u (TT Navigation Go) da ne vidi naše TTS jezike, naravno dostavim snimke ekrana, oni posle 10 dana se izvinjavaju da je mail bio u pogrešnom "redu" ali da je sada tu gde treba i da će proslediti kome treba. Onda posle 10 dana pitaju koja verzija softvera i koji telefon, iako sam im poslao snimke ekrana gde se sve to vidi. Pa im pošaljem ponovo, pa posle desetak dana javljaju da se niko sem mene na to ne žali ali da će proveriti itd... Užas.

Imal i novijih mapa koristim Here Q2 2022,uredjaj sa WinCE i ram od 128mb ?

juce skinuo maps.me, kad mi je dao kao 1. izbor puta do BG naokolo, odmah delete

Jel dovoljno slobodnih 180mb na kartici da navigacija radi ok?

Prostor na kartici nema nikakve veze sa softverom. iGO ne "svapuje" po storage-u, kao ni WinCE. Jedino ako snimaš rute, trase, vodiš dnevnik putvanja ili praviš skrinšotove, ptrebno je da imaš par desetina MB sobodno ...
Preporuka je da kartica bude kvalitetna. Njena brzina nije preterano bitna, Class4 je više nego dovolan, jer uređaji (kontroleri u njima) pripadaju staroj genraciji koja ne može da čita brže nego što je njihov fizički (elektronski) limit.

Nazad
Vrh Dno