Šta je novo?

Preporuka za mesh sistem koji se "kači na zid"

Bogda

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
29.06.2000
Poena
705
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5 5600 + Noctua NH-D15
Matična ploča
MSI B450 Gaming Plux Max
RAM
2 x Kingstom KHX3200C 8GB DDR4
GPU
Gigabyte GeForce RTX 5070Ti Windforce
Storage
Samsung SSD 980 Pro 1TB + Samsung SSD 860 EVO 1TB + Samsung HD103SJ
Zvuk
MiniDSP Flex + Yamaha A-S2100 + KEF LS50 Meta + SVS 3000Micro + ...
PSU
ROG-STRIX-850G
Kućište
Fractal Design Meshify C
Monitor
AOC Agon AG322QWS4R4
Miš & tastatura
Logitech G502 + Corsair Gaming K70 LUX Keyboard
Laptop
hp EliteBook 850 G6
Pristup internetu
  1. Optički internet
Treba mi preporuka za kućni mesh sistem za roditelje, razumne cene, jednostavan za postavljanje čije jediice mogu da se nakače na zid.
Osnovna namena je internet surf, youtube i video konferencije. Internet stiže sa sbb ubee rutera preko utp kabla. Dovoljan bi bio i sistem od dve jedinice.

TP Link i Asus imaju par pristupačnih opcija ali iz nekog razloga gotovo svi aktuelni kućni mesh sistemi su predviđeni jedino da stoje na polici (podu?) ali bez mogućnosti kačenja na zid. Ubiquity mi deluje skupo, iako ne znam šta mi sve treba da jedan takav sistem ima osnovnu funkcionalnost sigurnog pristupa internetu.

Iako je najbolje jedinice povezati mrežnim kablom, konfiguracija stana je takva da to nije praktično rešenje tako da će jedinice biti povezane bežično.
U opciju bi eventualno mogao doći i neki sistem povezivanja jedinica preko strujnog šuho priključka ili kaksijalnog kabla ali to mi tek deluje nepredvidivo. komplikovano i još skuplje.

Аѕus AX92U је компактан и може се монтирати на зид, али није јефтин, посебно у сету са 2 уређаја. Ја сам узео сингл верзију управо због монтаже на зид, немам потребе за меш системом.
20221228_104236.jpg

Malo skupo u kombinaciji 2 komada.
Ako se sećam dobro, razni noviji Asus routeri imaju mogućnost da se kombinuju u mesh sistem ili je to bilo za neku drugu firmu?

Да, Асус и ваљда нови ТП-Линк имају ту опцију.

Imaju asusovi ax ruteri mesh sistem. Skoro sam povezao ASUS TUF-AX3000 kao glavni ruter u kuci i etazu nize RT-AX53U. Sve radi super mada su vezani kablom jer je bilo mogucnosti. Probao sam i bezicno i isto je bilo dobro, doduse samo jedna ploca izmedju njih.

Sad sam za dva druga narucio dva RT-AX55 koji idu bezicno sa prozora kuce na prozor od druge kuce bez prepreka razdaljine nekih 20m pa cemo da vidimo kako ce da rade.

Mozda je jos bolja varijanta ako ima onaj sto se samo ukljuci u struju direktno, kao onaj laki mesh sto je radjena recenzija na benchmarku. Mada ja nisam nasao nijedan sem njega :)

Mozda je jos bolja varijanta ako ima onaj sto se samo ukljuci u struju direktno, kao onaj laki mesh sto je radjena recenzija na benchmarku. Mada ja nisam nasao nijedan sem njega :)
Nema ni njega više da se kupi u Srbiji.
Na kraju sam uzeo TP-Link Powerline ethernet adapter pa ću ovih dana probati sa time. Jeftino i trebalo bi da zadovolji njihove potrebe.

Ima da se kupi tenda MW5 koja dolazi sa dve jedinice od kojih jedna ide direktno u uticnicu a druga je kocka.
cena je oko 60 eur na KP, u radnjama je visestruko skuplja.

Probah TP-Link TL- PA7017. Nakačio, i mislim da je ovo bio "the most *****-proof" instalacija koju sam imao, gotovo kao direktno kablom. Nije baš najjasnije treba li da se za dva receivera uradi nanovo pairing zbog bezbednosti ali i to se svodi na dva klika. Mislim da će majci biti gotovo savršeno rešenje bez potrebe da kačimo antene i žongliarmo sa mesh prijemnicima na policama.

@Bogda koliko ja razumem to i jeste zamena za kabl, isto dobijes kao da si razvukao kabl po kuci.
Taj uredjaj i nema wifi mogucnost ili je toliko lose prezentovan u specifikacijama?

@Bogda koliko ja razumem to i jeste zamena za kabl, isto dobijes kao da si razvukao kabl po kuci.
Taj uredjaj i nema wifi mogucnost ili je toliko lose prezentovan u specifikacijama?
Jeste zamena za kabl, osim što brzine debelo kaskaju za direktnom kabl vezom. Pošto je problem laptop u uglu sobe, a nisam nalazio odgovarajuće mesh rešenje, reših da probam sa ovim pre nego što nađoh pomenutu Tendu. Mislim da će ih zadovoljiti.

Sta znam...meni se to cini prilicno skupa zamena za kabl.
mislim da se za te pare ipak moze kupiti neki bolji ruter.

Sta znam...meni se to cini prilicno skupa zamena za kabl.
mislim da se za te pare ipak moze kupiti neki bolji ruter.
Sve zavisi koji problem treba da se reši. Moj problem je bilo da se sto za kojim se radi na laptopu, nalazi u samom uglu stana i WiFi veza stalno prekida. Između ulaza interneta/lokacije router i radnog stola su dva betonska zida. Prostor je takav da sam vukao kabl, trebalo bi mi blizu 30 metara kabla i kanalica + bušenje jednog zida. U toj situaciji, ovo je ubedljivo najjeftiniji sistem da ae dobije internet u tom uglu plus je jednostavan za korisnika od preko 70 godina - gurni kabl u laptop kad ti treba internet.
Neki mesh sistem bi bio elegantniji ali je ta Tenda koju si preporučio jedini Mesh razumne cene koji može da se nakači na zid. Po mom mišljenju kutijice koje držiš na polici su daleko od optimalnog rešenja.

Ta tenda MW5 ima vise verzija
Ima dve ili tri jednake kocke, gde oba mogu da budu ruteri ili nodovi
Druga opcija je da je jedna kocka (ruter) a nodovi idu direktno u steker mislim da ti ta varijanta najvise odgovara, ne moras cak ni na zid da kacis.

To je ovo (ne znam tacnu oznaku slova na kraju.)

Tenda svaka ima jak signal, da li stave jacu antenu ili sta li ali signal je uvek jaci od ostalih rutera, a jeftini su, pod uslovom da ne gledas koliko kosta u radnji.
ne znam u opste kako tolika razlika u ceni izmedju oglasa i radnje.

Iz mog ograničenog iskustva sa Mesh sistemima, oni dobro funkcionišu kada su stanice povezane kablom. U pitanju je bio Asus Lyra sistem, od pre nekoliko godina, koji je pokrivao dva sprata u kući i očajno je radio dok su se stanice povezivale bežično. Kako sam ih povezao UTP kablom sve je profunkcionisalo savršeno.

Vecina mesh cvorova nudi povezivanje i kablom ali i bezzicno, tako da to uvek moze da se bira.

Najveci benefit mesh mreza je sto mozete svuda da dobijete brzu mrezu na 5ghz a to obican ruter ne moze.

meni su oni super, narocito za kuce, i ako zatreba uvek moze da se doda jos jedan nod.

Ja cu razmotriti kupovinu ove tende sto si predlozio kad nabavim brzi net, posto mi je to jako prakticno kad moze samo da se ukljuci u struju.
Naravno povezao bih ih bezicno.

Ta tenda MW5 ima vise verzija
Ima dve ili tri jednake kocke, gde oba mogu da budu ruteri ili nodovi
Druga opcija je da je jedna kocka (ruter) a nodovi idu direktno u steker mislim da ti ta varijanta najvise odgovara, ne moras cak ni na zid da kacis.
Ona sa oznakom MW5 ima node koji ide direktno u steker. A MW5s su kocke sve iste po izgledu. Da li se nodovi mogu povezati kablom? To bi mi bilo dobro jer imam razvucenu mrezu po stanu i dosezu i do najdaljih soba.
Ovaj model MW5s (kocka) vidim da ima po 2 ethernet porta pozadi a MW5 ima samo jedan.

ja nisam pohvatao tacno koji su koje oznake, a imam i ovaj sa dve kocke i ovaj sa stekerom u zidu

Ovaj sa dve iste kocke oba imaju LAN i internet port,
A ovaj drugi komplet jedan nod ima LAN i internet, a drugi nod ima LAN port

I da, sve mogu da se kombinuju medjusobno.

Nisam to probao, nemam kabl u tom delu kuce.

Malo sam istrazio te Tenda MW5xxx modele. Kao i svi kinezi imaju previse modela i opcija i samo zbunjuju trziste :(
Model MW5 (onaj ciji satelit moe direks u steker) i model MW5s (svi su isti): samo primarni node ima 2 gigabitna porta dok sateliti imaju 2x10/100 (https://www.tendacn.com/product/specification/MW5.html i https://www.tendacn.com/product/specification/MW5s.html)

Dok model sa oznakom MW5c ima gigabitne portove i na satelitima - https://www.tendacn.com/product/specification/MW5c2pack.html
Pokusacu sa ovom opcijom od 2 komada MW5c da vidim kako se ponasa i radi. Ideja mi je da jedan node povezem direktno na mrezni kabal jer mi je konfiguracija zeznuta - dosta je daleko primarni od te sobe gde zelim da imam pokrivenost + postoje 2 zida izmedju od kojih je jedan tezak beton od 40cm

Nisam toliko duboko istrazivao,
ali to ogranicenje noda od 100mbit bi onda mogao da vidis iskljucivo ako ga spojis kablom dok ako ga koristis na 5ghz to ne bi trebao ni da primetis.

Hocu da kazem da mi je zgodnije to sto ide direktno u zid jer i onako nije spojen kablom, a svakako vec imam gigabitni lan.

Evo ga mali update za Tenda MX5c Mesh ruter. Uspeo sam da ih povezem i da mi sekundarni node bude direktno povezan na kabal. Meni je problem bio sto je sekundarni node znacajno daleko od primarnog + ima par zaista debelih zidova izmedju njih. Radilo je povezivanje i preko wireless-a ali je brzina na sekundarnom bila znacajno manja - cak i do 50% slabije. Tako da sam zeleo da iskoristim vec postojeci razvucen LAN po stanu za ovo.
Ovde je fino opisano kako se povezuje: https://confusedbird.com/printthread.php?tid=70
Za sada mi radi sve kao sto i ocekujem.
Jedina stvar koja me zbunjuje je jedan Shelly roller shutter, koji sam povezao na primarni node pre nego sto sam uveo sekundarni node. I sada je on stalno povezan na taj primarni iako je veoma blizu ovom sekundarnom. I zaista shelly prikazuje da je signal weak ili unusable. Pokusao sam i da restartujem Shelly .. i nista. Cak sam radio i Factory reset i nista - i dalje je povezan na primarni node

Posle nekog vremena ce skontati i sam ce se zakaciti na blizi nod, posto ti sam to ne mozes da odredis.

ja sam juce otkrio da tenda moze da se okaci i na zid (ono sto je covek na pocetku pitao), ima rupe za srafove ;)

Pa vec ima 2-3 dana kako funkcionise .. ne znam koliko mu treba :)
Inace tel prebaci veoma brzo .. 15-30 sec kada se pridje nodu.
@bakara , obzirom da imas isto Tendu, da li mozes da pridjes admin konzoli rutera? Nisam imao vremena da istrazim detaljnije ali na prvu nisam uspeo da dodjem do konzole. Pokusao sam sa lokalom IP adresom koju ruter prijavljuje al nista. Dok recimo pristup glavnom ruter-modemu (koji imam od SBB-a) radi bez problema

Ako mislis na web pristup iz browsera to ne moze, i to pise negde u opisu, ne znam zasto su to zatvorili.

Da iskoristim temu da pitam ima li neko iskustva ili da li preporučuje Mercusys Halo H30g? Ne kače se na zid ali negde su najjeftinija varijanta.
Da iskoristim temu da pitam ima li neko iskustva ili da li preporučuje Mercusys Halo H30g? Ne kače se na zid ali negde su najjeftinija varijanta.

Poslednja izmena:
Vrh Dno