Pozdrav i hvala sto si se pridruzio diskusiji! Za pocetak bih samo napomenuo da privatnost nema definicijiu i smatra se daj konstrukt, sto znaci da ne postoji koncenzus sta ona predstavlja ili neko univerzalno uputstvo kako da je zastitimo. Zato svako od nas pojedinacno mora da izabere svoj model zastite i odluci koliko ugodnosti zeli da zrtvuje zarad privatnosti.
Ne brinem, kad mi na telefonu ponudi opciju da prihvatim praćenje ili ne, tad odbijem. A preko toga se nikad nisam više potrudio.
Za pocetak je odlicno sto ne prihvatas opt-in modele saglasnosti. Problem je sto vecina servisa korsiti suprotne opt-out modele za koje korisnik obicno ni ne zna da postoje. Iz tog razloga je bitno pogledati da li u podesavanjim postoji opcija da se iskljuci pracenje, a obicno postoji u 90% slucajeva. Naravno, uvek postoji mogucnost da ove opcije ne rade nista, pa je zato bitno birati alternative koje su open-source i za koje se zna da ne rade na stetu korisnika.
To o čemu pišeš nije isto što i hakovanje ličnih stvari (slike itd).
Naravno da ima veze sa tim. Kada te neko hakuje i pristupi tvojim licnim podacima, ugrozio ti je privatnost (a neretko i bezbednost). Tvoji podaci postaju dostupni osobama kojima nikada ne bi ni pozeleo da budu dostupni.
Ako će google da me prati i nakon toga ponudi reklame(neće, imam ad block) na osnovu toga, ja nemam problem sa tim.
Nazalost, problem je mnogo veci od "prikazivanja presonalizovanih reklama", ali je svakako ogroman plus koristiti adblock, jer sprecava da se informacije uopste prikupe. Naravno, adblock te nece zastititi van pretrazivaca, pa je korisno podesiti nesto poput
NextDNS profila koji funkcionise na principu adblockera iz pretrazivaca, ali na nivou sistema. Danas se dosta podataka prikuplja sa strane i mnoge aplikacije i nalozi naknadno salju tvoje podatke o koriscenju Googlu, Fb, itd.
Je l možeš da objasniš u kakvom sam ja to problemu u odnosu na tebe?
Ovde se pozivam na ono sto sam napisao na pocetku ovog posta. Ti i ja ne mozemo da se poredimo, jer smo dve razlicite osobe, sa drugacijim razmisljanjem, problemima, navikama itd. Ono sto nas vezuje je da su to podaci o nama koji se mogu zloupotrebiti protiv nas. Npr. ako si suicidan, alkoholicar, lose baratas finansijama i te informacije se prikupe preko tvoje pretrage, poruka, itd. tj.
formira se tvoj online ID koji se proda osiguravajucim kucama ili agencijama za zdravstveno osiguranje, postoji mogucnost da ce te odbiti ili dati losiju ponudu za kredit ili paket osiguranja. Ako si sizofrenican, a sizofrenicariti obicno imaju periode kompulsivne kupovine, mozes biti namerno tagetiran reklamama za kupovinu koje ce zloupotrebiti tvoju bolest. Ako si zensko/imas cerku/zenu...
podaci iz aplikacija za pracenje menstruacije mogu biti zloupotrebljeni od strane zakona, ako se ikada izvrsi abortus. Ovo sto sam naveo je samo par primera o kojima sam citao, mozda se poistovecujes sa nekima od njih, a mozda i ne. U svakom slucaju, poenta je u tome da jednoga dana svi mi mozemo postati deo neke targetirane grupe, ali ukoliko preduzmemo korake da zastitimo nase licne podatke, mozemo bez muke izbeci posledice.