Šta je novo?

SBB - Generalna diskusija (nije tema o EON-u)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Цена премиум пакета је иста свуда али је понуда различита у односу да ли је коакс гига град или није или је оптика.

Orion na optici daje za 4300 bez akcije u triple plus paketu 2500/500.
Ja i da hocu nemam karticu ni kablove, imma taman za ono sto imam 1Gbps. Najvaznije maticne polce sta imaju od mreznih kartica, nisam u toku kod mene je 1Gbps mrezna kartica ma maticnoj. Da bi terao te brzine trebaju kvalitetni kablovi strucnjaci znaju koji , treba na ulazu u PC da je mrezna za vece brzine od 1Gbps.. Koliko sam citao to kod oriona nije 2500 nego na ruteru sad proizvoljno po secanju pisem na jednom portu je 1Gbps, na drugom portu je 1Gbps, na trecem je npr. 250Mbps i na 4 je 250Mbps. Ako sam ja dobro razumeo to pisanije ispada da iako imas PC koji moze to da zguta i odgovarajuce kablove da ces na portu u koji si utakao dobiti onoliko koliko je orion definisao za taj port, nece sruciti 2500.
Da i je to tacno nek neko potvrdi ili demantuje.

To su brzine za velike IT firme, tada su korisne. Za nas "fizikalce"... Ako SBB daje besplatno 1Gbps u giga gradovima i na optici, zašto je nismo mi imali ni u biz paketu?
Nismo, jer je paket iznad onog kog smo koristili sa tom brzinom i skuplji . Ni sad kad je prebačen na fizičko lice nije 1Gbps. Isti je kao na koaksu na drugoj lokaciji 600/60. Oba na premijumu. Bolje da mi daju popust nego 1Gbps. Verovatno kad im nestane opcija za pregovore o produženju UO, onda ubacuju ovu varijantu?

Koliko sam citao to kod oriona nije 2500 nego na ruteru sad proizvoljno po secanju pisem na jednom portu je 1Gbps, na drugom portu je 1Gbps, na trecem je npr. 250Mbps i na 4 je 250Mbps. Ako sam ja dobro razumeo to pisanije ispada da iako imas PC koji moze to da zguta i odgovarajuce kablove da ces na portu u koji si utakao dobiti onoliko koliko je orion definisao za taj port, nece sruciti 2500.
Da i je to tacno nek neko potvrdi ili demantuje.
2500 ukupno, ako na sva 4 LAN porta pustis speedtest odjednom imace svaki racunar 600mbps rezultat DL, ako samo na 2 odjednom onda 940mbps na svakom (sto je limit 1gbps)
ne znam da li su presli na noviji ruter koji ima i 2.5gbps portove (ili cak mozda jedan 10gbps port, takvi su bash skupi, a mrezne kartice za 10gbps su 50-100evra na ebay-u)
ovo nema veze za SBB jer u videu kazu da onaj 10gbps sto su pokazali ce biti samo za veoma zahtevne biznis korisnike, svi ostali max 1gbps i to sa dodatkom (premium ostaje 600/60)

Znaci ipak sam ja u pravu, ja pustim na 2 kompa uporedo speedtest i dobicu priblizno 940/95 na oba. 50-100€ i onda dal bi to pasovalo na moju maticn, nebi sigurno. Biznis korisnicima treba meni 1Gbps asvim dovoljno

da li je neko obnavljao premium paket skoro? sta moze da se "trazi" ?

50% prvih godinu dana, tako su meni zaracunali.

Razumem da ako neko nudi svoje servise želi što veči upload.
Za šta vam treba 1Gb download? Šta to donosi u odnosu na 600Mb ili čak 300Mb? Osim ako nemate malu firmu pa zaposleni paralelno rade.
Šta vam vredi toliki download kada druga strana to ne može da isporuči.
DL brzina ne bi trebala da bude primarni parametar kod izbira provajdera ili paketa.

da li ima mozda opcija giga dodatak na 2 godine uz obnovu :) trep trep :)

Sad primetih eon daljinac mi uvalili korišćen, ali dobro kapiram da jedva krpe kraj s krajem čim daju 12 meseci po dinar pa neću da se bunim. Da mi uvalili oni drugi bunio bi se.

Dugo godina sam sticajem okolnosti bio na nekom od mts-ovih box paketa, iz jednog jedinog razloga sto im je net nenormalno stabilan bio uvek, a meni je to neophodno zbog posla. Za poslednjih 10-ak godina ne znam da li mi je net pukao ukupno 5 puta, ali me cela njihova politika uvek nervirala i posebno ove sada agresivne kampanje.
Odlucio sam da rizikujem i presao sam na Eon full optiku. Mogu reci da sam za sada veoma prijatno iznenadjen ukupnim utiskom, samo se nadam da ce net biti stabilan.
Nesto ne gledam preterano tv, ali mi sve deluje fluidnije i bolje organizovano nego Iris, pa cak i sam kvalitet i boja slike mi je nekako bolji i prijatniji za oko.

Roditelji mi imaju ugovornu obavezu kod SBB za Total MIX paket. Pri obnovi su dobili 3 meseca gratis. Sad bi da predju na MTS zbor Arena i Premijer lige. Da li može da se raskine ugovor kod SBB-a tokom trajanja ugovorne obaveze, samo se plate ovi gratis meseci?

Imam MTS Box paket i generalno sam zadovoljan, ali je problem što nemaju optiku provučenu na mojoj adresi i neće je biti skoro,
a obzirom da želim brži internet i ne želim da plaćam istu cenu kao neko ko ima 5x brži internet, kontaktirao sam SBB koji imaju provučenu optiku u mojoj zgradi i koji mi daju kao novom korisniku 12 meseci besplatno.
Sa agentom sam se informisao o detaljima koji mi rekao da se dobijaju tri recivera (3 TV-a) koji se povezuju lan kablovima preko rutera.

Stiže ekipa i donose 1 EON uređaj za koji kažu da se preko njega koaksalnim kablovima kače 2 recivera za druga 2 TV-a,
vratio sam ih i rekao da je došlo do nekog nesporazuma i da ću zvati agenta prodaje da vidim o čemu je reč.
Sad će 2023. a oni i dalje instaliraju uređaje koji se povezuju preko koaksilnog kabla, čak i MTS povezuje svoje uređaje preko lan kabla,
povadio sam pre 2 godine sve koaksilne kablove po kući i nemam nameru da se više vraćam na njih.

Malopre se javio agent,, ponudili su mi dva EON Box-a a treći na iznajmjivanje oko 300 mesečno, ili dva EON Box-a i EON aplikaciju na treći TV,
pristao sam na EON Aplikaciju na treći TV.

Interesuje me, da li će mi EON Aplikacija raditi bez problema LG Smart TV koji je iz 2018. ili sam trebao da idem i na taj TV na EON Box?

Drugo pitanje, koliko lan portova ima ruter koji daju, odnosno da li mogu recimo jedan port pre lan spiltter adaptera da koristim za EON Box i komp recimo?

Hvala.

Radice EON aplikacija na tom tv-u.

SBB ruter ima 4 gigabitna porta, sve jedno je koji za sta koristis. Ako ti je potrebno vise, bilo koji 5 ili 8 portni gigabitni ethernet switch mozes da postavis.

Radice EON aplikacija na tom tv-u.

SBB ruter ima 4 gigabitna porta, sve jedno je koji za sta koristis. Ako ti je potrebno vise, bilo koji 5 ili 8 portni gigabitni ethernet switch mozes da postavis.

Hvala, znači radiće bez problema, nema potrebe da uzimam i na taj TV EON Box?

Roditelji mi imaju ugovornu obavezu kod SBB za Total MIX paket. Pri obnovi su dobili 3 meseca gratis. Sad bi da predju na MTS zbor Arena i Premijer lige. Da li može da se raskine ugovor kod SBB-a tokom trajanja ugovorne obaveze, samo se plate ovi gratis meseci?

U vezi sa navedenim nema osnova za odobravanje raskida bez plaćanja troškova.

Vaš ugovor je potpisan sa ugovornom obavezom u trajanju od 24 meseca. Raskid se može obaviti u skladu sa Opštim uslovima uz otkazni rok od 30 dana.

Na osnovu zaključenog Ugovora za paket usluga, Pretplatnik može jednostrano da raskine ugovor sa promotivnim uslovima pre isteka minimalno ugovorenog perioda, u kom slučaju je dužan da plati novčani iznos u visini popusta koji je ostvario u okviru datih promotivnih pogodnosti ili preostale pretplate do isteka ugovorenog perioda.

Budući da je ugovor potpisan na 24 meseca, ostvarena je akcija da se usluge SBB-a prvih 12meseci fakturišu po ceni od 1 dinarkao i pogodnost da se priključne takse nisu fakturisale.

Pogodnosti koje bi se naplatile u slučaju prevremenog raskida su:

• priključna taksa za kablovsku televiziju - 3.900,00 dinara,

• priključna taksa za uređaj digitalni uređaj - 6.900,00 dinara,

• priključna taksa za kablovski modem - 6.900,00 dinara.

• priključna taksa po CAM kartici - 1.900,00 dinara.

Pored pogodnosti, u slučaju prevremenog raskida ugovora, fakturisala bi se razlika između pune i Akcijske cene pomnožena brojem meseci korišćenja, kao i renta za Eon box.

Ukoliko se opredelite za plaćanje troškova raskida u vidu preostalih pretplata, fakturisala bi se puna cena mesečne pretplate pomnožena brojem meseci do isteka ugovorne obaveze.

Zahtev za prevremeni raskid se podnosi isključivo u našem Korisničkom servisu, gde se na licu mesta obračunava tačan iznos troškova za prevremeni raskid u zavisnosti od odabrane opcije od strane korisnika. Pre podnošenja zahteva za raskid, neophodno je da su izmirena sva dospela zaduženja na ugovoru.

Nakon stupanja raskida na snagu potrebno je vratiti zaduženu opremu u roku od 7 dana i izmiriti sva zaduženja. U slučaju da zadužena oprema ne bude vraćena u predviđenom roku, ista će biti fakturisana u skladu sa Opštim uslovima ugovora i dokumentom Cenovnik materijala i protivvrednost opreme objavljenom na sajtu sbb.rs. Naknadno razduživanje opreme neće biti moguće

Sam raskid Ugovora je definisan Ugovorom i Opštim uslovima.

Opšti uslovi i korisnička dokumentacija su dostupni na našoj zvaničnoj internet strani na adresi: https://sbb.rs/podrska/cenovnici-i-dokumentacija/?qc

U skladu sa članom 151 Zakona o Zaštiti potrošača SBB ima obavezu da učestvuje u postupku vansudskog rešavanja potrošačkih sporova, a na osnovu podnetih reklamacija.

Stojimo Vam na raspolaganju za sve informacije.

S poštovanjem,
Sektor za obradu korisničkih zahteva
Vaš SBB

Који је назив најновијег рутера који сбб нуди корисницима? Не могу наћи ни под разно...

Који је назив најновијег рутера који сбб нуди корисницима? Не могу наћи ни под разно...
najnoviji za koaksijalnu mrezu im je SDMC NE1611B koji je i najbagovitiji, treba traziti Technicolor CGA2121 dok ga imaju...
za opticku mrezu kucni korisnici dobijaju Nokia G-2425 (varijanta bez vidljivih antena, isti kao sto koristi mts tamo gde nije Huawei, obicno van Beograda, i United Group u susednim zemljama, jer Nokia je sponzor za izgradnju opticke mreze u tim regionima)

Poslednja izmena:
Imam MTS Box paket i generalno sam zadovoljan, ali je problem što nemaju optiku provučenu na mojoj adresi i neće je biti skoro,
a obzirom da želim brži internet i ne želim da plaćam istu cenu kao neko ko ima 5x brži internet, kontaktirao sam SBB koji imaju provučenu optiku u mojoj zgradi i koji mi daju kao novom korisniku 12 meseci besplatno.
Sa agentom sam se informisao o detaljima koji mi rekao da se dobijaju tri recivera (3 TV-a) koji se povezuju lan kablovima preko rutera.

Stiže ekipa i donose 1 EON uređaj za koji kažu da se preko njega koaksalnim kablovima kače 2 recivera za druga 2 TV-a,
vratio sam ih i rekao da je došlo do nekog nesporazuma i da ću zvati agenta prodaje da vidim o čemu je reč.
Sad će 2023. a oni i dalje instaliraju uređaje koji se povezuju preko koaksilnog kabla, čak i MTS povezuje svoje uređaje preko lan kabla,
povadio sam pre 2 godine sve koaksilne kablove po kući i nemam nameru da se više vraćam na njih.

Malopre se javio agent,, ponudili su mi dva EON Box-a a treći na iznajmjivanje oko 300 mesečno, ili dva EON Box-a i EON aplikaciju na treći TV,
pristao sam na EON Aplikaciju na treći TV.

Interesuje me, da li će mi EON Aplikacija raditi bez problema LG Smart TV koji je iz 2018. ili sam trebao da idem i na taj TV na EON Box?

Drugo pitanje, koliko lan portova ima ruter koji daju, odnosno da li mogu recimo jedan port pre lan spiltter adaptera da koristim za EON Box i komp recimo?

Hvala.
Vidi drug moj. To sto si ti uklonio COAX kablove po kuci je jedno.... a to sto oni rade i sto ima nesto sto ne znas, to je drugo. Sreca postoji forum i neko ko zna, pa ce ti objasniti, a taman i ostali malo da se edukuju, jer ovo su OSNOVNE STVARI.
Dakle... to sto je sad 21 vek, APSOLUTNO ne znaci da treba da se ukida COAX, nego bas NAPROTIV !!
Ti zelis da sve imas sa LAN kablovima, e pa evo sad cu ja da ti dam primer jedan, pa ces ti da mi odgovoris na njega, ako mozes. Dacu jedan od vise primera: Uvedes kablovsku kuci, u svom stanu i naprave ti to sto ti zelis, da imas sve preko LAN kabla ili preko app-a na TV. A stan iznad tebe, uvede klasican SBB, koji ima SBB kablovsku preko COAX kabla. E sad, pod jedan: TI onda nemas kablovsku, vec imas IPTV, a tvoj drug iznad tebe ima klasicnu kablovsku ( koja se inace i zove DVB-C, ili ako te zanima, digital video broadcasting - Cable ).
Pod dva: Pretpostavimo sad da ste obojica zaludjeni navijaci Zvezde, Partizana, ili cega god. I sad, igra se tekma... napunila se kuca tebi, kuca njemu.... Pustite SK 1 ti na tvojoj aplikaciji, a on na klasicnom COAX kanalu.... i ??????? Sta ce da se desi kad padne gol ?? Oni gore ce da se raduju, a ti ces da sacekas jedno 10-15, mozda i vise sekundi, dok saznas da je gol...
Tako onda par puta... par nedelja, mesec.... i onda ti lepo neko objasni sta je IPTV, a sta je COAX i sve ti bude jasno.
Primer br2: COAX televizija, nebitno da li je Telekomova ili SBB-ova, reeeeeeeeeetko moze da stane, skotro pa nikad. a ova IRIS, MIRIS, EoN, MeoN i slicna sr... mogu i da staju i da bufferuju, neko bi rekao laguje, haka, zastajkuje.... kako god ga nazovi.
Prema tome... dobro prvo ramisli sta zelis, pa onda odlucuj na sta da se pretplatis. COAX je u svetu ljudi koji se razumeju SVETI GRAL veze, a sto se tice brzine neta.... to odvoji od TV-a. Televizija je jedna knjiga, a internet je druga.
Svako dobro

najnoviji za koaksijalnu mrezu im je SDMC NE1611B koji je i najbagovitiji, treba traziti Technicolor CGA2121 dok ga imaju...
za opticku mrezu kucni korisnici dobijaju Nokia G-2425 (varijanta bez vidljivih antena, isti kao sto koristi mts tamo gde nije Huawei, obicno van Beograda, i United Group u susednim zemljama, jer Nokia je sponzor za izgradnju opticke mreze u tim regionima)
Хвала. Видео сам данас тај уређај али нисам записао ознаку. Баш је попут цигле.

@Borussia nemoj da meshas IPTV i OTT, na mts-u IPTV je posebna mreza gde je kasnjenje malo (nekoliko sec) i ne staje/bufferuje jer ne ide preko interneta, konstantno dobija audiovideo pakete preko UDP multicasta
SBB/Orion/Yettel preko mreznog kabla koriste OTT koji ide preko HTTP downloada sa internet servera i tu je kasnjenje 30-45s i moze da bufferuje/pada na nizi kvalitet ako se server preoptereti ili ti skidas nesto sa puno konekcija preko interneta (jer deli mrezu/brzinu sa ostatkom interneta)
Tako da je najbolji pristupni metod za uzivo TV upravo DVB-C Coax, isto sa njim je dobro jer mozes lako da ga podelis na koliko god soba hoces sa obicnim pasivnim spliterima, sto ne mozes da kazes za "lan kablove" kojima treba switch
Ali ljudi ne mare, i ako im dash izbor izmedju Smart Tv aplikacije (OTT) i EON boxa sa DVB-C ulazom, vecinu puta ce izabrati smart tv aplikaciju, jer im je tako lakse.

Poslednja izmena:
Poredio sam paralelno na dva tv-a DVB-c signal sbb-a i supernove, i domaći kanali su na supernovoj išli 3 sekunde ranije u odnosu na sbb DVB-c. Nemam pojma zbog čega, ali je tako. Takođe iris tv kasni 4 sekunde u odnosu na supernova DVB-c signal.

Kod kuće imam SBB Coax, a ovog leta ceo Eurobasket slušam komšiju preko ulice 3-5 sekundi pre nego što se nešto desi kod mene. U ulici nemamo optiku. Samo SBB Coax i MTS preko bakra.

Još je moj TV sa karticom, dakle nemam uređaj pre TVa, računam da je to najbrže što može. I on opet viče toooooo, a kod mene se igrač još nije namestio za šut.

Možda je kladioničar i prati rezultate 🤣
A beše i analogna SBB kablovska dok je postojala je žurila nekoliko sekundi ispred SBB digitalne?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno