^^ Gde stanuješ?
Može zavisiti i gde i koja voda. Svaki vodovod ima drugačiju vodu. Mož' biti da primese u vodi novosadskog vodovoda nisu iste kao kod tebe?!?

Nisam probao testiranje u kuvalima. Samo to na staklu.
... ... ...
Mislim, to što Mackomila kaže, komercijalni uređaji za "prečišćavanje vode" (namerno pod navodnicima), nešto iz vode uklanjaju a nešto ne. Ponešto štetno prolazi, ponešto korisno se ukloni. Bez analize ulazne i izlazne vode, nema smisla pouzdati se u njih. Ako primetno smanje sakupljanje kamenca u uređajima koji greju vodu, to je ok za te uređaje. Ne mora biti da je ok i za redovno piće.
Voda za piće ne bi trebalo da je apsolutno rafinisana 100% čista H2O. Određeni minerali u vodi su potrebni. Kalcijum je vrlo nezdrav za termičke aparate, kafemate i bojlere, ali je potreban u organizmu i unosimo ga dobrim delom kroz vodu. A to je onaj grozni kamenac.
Od dvoje ljudi koji rade u vodovodu i koje poznajem, znam da oboje u kući pije česmovaču.
Šefica katedre za hemiju na novosadskom PMF nam je kućni prijatelj, i oni kod kuće piju česmovaču.
Kaže da osmonizovana voda ne bi trebalo da se pije na redovnom nivou (ne, nije štetna), ali u njoj nema nekih potrebnih sastojaka.
Inače baš njena laboratorija radi zvanična testiranja vode po Vojvodini.
Poznata banatska voda iz npr. zrenjaninskog vodovoda jeste katastrofa, ali "miracle" metoda reversne osmoze, iako napravi prividno čistu i bistru vodu, gotovo uopšte ne ukloni arsen. Moja firma je kupila jedan aparat za objekat u Zrenjaninu, i nosili smo vodu na analizu. Ćorak! Inače prodavac aparata i dalje tvrdi da je to odličan aparat baš za Zrenjanin (ne, nismo se posle ćerali sa njime).