Šta je novo?

Prečistač vazduha

Hvala! Neću ja da im kupujem, nego da preporučim, a znam cenovni rang. Mislim, idealno bi bilo da puše na terasi, ali pošto to već ne rade, onda opcija da nešto smanji štetu, a da im bude OK da plate. Ako budu hteli.

Ne postoji način da se duvanski dim kod intenzivnog pušenja prečisti, a da se filteri posle toga ne osete na miris duvana. Filter se vrlo brzo zasiti. Sa druge strane, miris ostaje, ali se dobar deo čestica prečisti i ostane u filteru.

Mislim da je ventilacija/rekupator bolje rešenje za duvanski dim.

Pardon, nije 4. Greška mozga.

Gledam da kupim precistac. Moze li neko da mi pojasni u vezi ovog 4 pro, kakav filter koristi, da li je to hepa filter i u vezi ove jonizacije, koliko to moze da bude opasno i moze li to da se iskljuci?
Njega gledam jer je malo vecaa prostorija koju treba da preciscava.

Gledam da kupim precistac. Moze li neko da mi pojasni u vezi ovog 4 pro, kakav filter koristi, da li je to hepa filter i u vezi ove jonizacije, koliko to moze da bude opasno i moze li to da se iskljuci?
Juče sam ga naručio preko Ananasa, stigao je danas, sve pohvale za efikasnost.

Koristi HEPA visokoefikasni filter koji je navodno kvalitetniji od konvencionalnog HEPA filtera. Što se tiče negativne jonizacije vazduha, ne znam koliko može da bude opasno, ali ta opcija može da se isključi.

Hepa filteri su po klasama, pa verovatno ima H13.

Pisao am više puta u ovoj temi, pa potraži, da se ne ponavljam.
Juče sam ga naručio preko Ananasa, stigao je danas, sve pohvale za efikasnost.

Koristi HEPA visokoefikasni filter koji je navodno kvalitetniji od konvencionalnog HEPA filtera. Što se tiče negativne jonizacije vazduha, ne znam koliko može da bude opasno, ali ta opcija može da se isključi.
4 Pro nema HEPA filter! To što su napisali u jendoj rečenici je očigledno greška, jer se na svim ostalim mestima pominje "visokoefikasan filter", a ne "visokoefikasan HEPA filter". Sa druge strane, po klasifikaciji filtera, taj procenat koji Xiaomi navodi (ako je uopšte tačna), odgovara najosnovnijem HEPA filteru. Klasifikacija: https://www.emw.de/en/filter-campus/iso29463.html

Da ima HEPA filter pisalo bi tačno koji, kao što je to pisalo za 3H verziju.

1670945793509.png

Xiaomi prečišćivač vazduha PRO EU na shoppsteru 25k na akciji.

Ne sećam se svih njegovih ranijih cena (mislim da je samo jednom bio 19k kao najveće vidjeno sniženje) a da je ovih 25k baš solidna ponuda u ovom trenutku.

Pisao am više puta u ovoj temi, pa potraži, da se ne ponavljam.

4 Pro nema HEPA filter! To što su napisali u jendoj rečenici je očigledno greška, jer se na svim ostalim mestima pominje "visokoefikasan filter", a ne "visokoefikasan HEPA filter". Sa druge strane, po klasifikaciji filtera, taj procenat koji Xiaomi navodi (ako je uopšte tačna), odgovara najosnovnijem HEPA filteru. Klasifikacija: https://www.emw.de/en/filter-campus/iso29463.html

Da ima HEPA filter pisalo bi tačno koji, kao što je to pisalo za 3H verziju.

Pogledajte prilog 367658
Hoćeš da kažeš da se u flagship modelu najnovije generacije uopšte ne nalazi HEPA filter? Ako je zaista tako, onda mi to nema mnogo smisla. Ja sam što iz domaćih, što iz stranih izvora razumeo da se radi o troslojnoj filtraciji, a da je jedan od tih filtera i HEPA filter. Iskreno se nadam da su samo traljavo i nedosledno napisali specifikaciju, ne bi im bilo prvi put.

Ili da se namerno ne pozivaju na "standard" iz bilo kojih razloga.

Sve i da ima HEPA filter, postavlja se pitanje njegove površine. Ako je izlomljen sa velikim površinama lamela, onda je njegova učinkovitost veća jer je i sama površina filtera velika. U suprotnom je manja. Sertifikacija košta, pa se zbog niže cene proizvoda po nekada izbegava.

Drustvo, vidim da ste u temi :) Trebao mi bih help, posto je dosao na red da se kupi preciscivac. Iz vasih postova, zakljucio sam da su mi 2 u opticaju:

i

Koji su vasi saveti, eventualno predlozi za nesto drugo/bolje? CEntralno bi se filtrirala dnevna soba, cca 22 kvadrata+ kuhinja i trpezarija oko 30. Decije sobe su oko 10, i to bi vrv radilo tamo nocu. Zaista nisam u prici na ovu temu, tako da mi bas treba pomoc :)

P.S. Imamo i kucu i macu, ne znam da li preciscivac pomaze i oko njih :D
Ja imam Alpha K2 Ultra precistac vazduha, koristim ga par godina vec, zadovoljan sam sto se tice kvaliteta same izrade i filtera koji su u njemu,mislim da je u rangu mnogo skupljih uredjaja te vrste.

Zamerku imam na senzor koji cini mi se ne radi kako treba, jer ako su roletne spustene preko noci, ujutro kada se podignu roletne i naglo sunceve zrake obasjaju uredjaj on nacisto podivlja, ode na 400-500 u crveno.....Definitivno sam dosao do zakljucka da to ume da zbuni i poremeti senzor merenja....Sa druge strane, ok, preciscivac i nije predvidjen da uklanja mirise od kuvanja ali sam ocekivao vise po tom pitanju,jer mirise ne uklanja definitivno.Cesto sam iznosio uredjaj na terasu kada su vrednosti zagadjenja u mojoj okolini bili ogromni, nije reagovao, nisu se povecavali parametri na njemu, sto je jako cudn0.Inace u stanu mi prikazuje uvek normalne vrednosti i uvek je u zelenom.....Bez obzira koliko sam zracio stan i drzao otvoreno...Reagovao je na gasenje ukrasnih sveca, tj dim od sveca posle toga, to je detektovao odmah, reagovao na sitne cestice kada sam jednom prilikom nesto smirglao u drugoj prostoriji, i reagovao je na lak za parket iz susednog stana.
Nakon dosta premišljanja i čitanja prelomio sam i uzeo Alfu. Zašto? Bila je opcija Xiaomi 4 ali...dobih informaciju od drugara koji se bavi veleprodajom računarskih komponenti a koju je on dobio od dobavljača Xiaomi-a da nema novih naručenih količina prečišćivača i da se do daljnjeg neće ti uređaji naručivati. Istu informaciju sam dobio danas od prodavca u Mi store BIG Centar. Pri tome prodavac mi je napomenuo da nisu dobili niti jedan filter za starije uređaje 3C, 3H i td. i da ne veruje da će ih oni uvoziti (što ne znači da neće neko drugi).

Pokupim se odem u drugu prodavnicu i kupim Alpha X ultra smart. Nisam ni znao da sam imao neke poene ili kako već usled nekih ranijih kupovina pa me je uređaj izašao 19.000 dinara.

Na prvi pogled dosta je kvalitetnija plastika u poređenju sa Xiaomi 4 Lite koji sam video u Mi store-u. Teži jeste i veći je ventilator (doboš)...baš je jednostavno povezivanje na wifi i to istom app koju koristim i za klimu i za ostale uređaje u kući.
Mogu se posebno uključiti i isključiti funkcije jonizacije i uv zračenja a lampa je smeštena ispod ventilatora i usmerena je na filtere.

Ukupno postoje 4 filtera, plastika je generalno masivnija i na dodir ne ostavlja utisak jeftinog proizvoda. E sad vent i buka...postoji 8 brzina na najjačem izduvu po merenju na 10 cm od uređaja 45 decibela a na najmanjoj brzini na istoj udaljenosti od prilike je 22 db-a čak se otkucaj sata jače registruje. Nema zujanja venta niti vibracije plastika...za sad.
Garancija je 4 godine...

To je to za sad...
Ja imam Alpha K2 Ultra precistac vazduha, koristim ga par godina vec, zadovoljan sam sto se tice kvaliteta same izrade i filtera koji su u njemu,mislim da je u rangu mnogo skupljih uredjaja te vrste.

Zamerku imam na senzor koji cini mi se ne radi kako treba, jer ako su roletne spustene preko noci, ujutro kada se podignu roletne i naglo sunceve zrake obasjaju uredjaj on nacisto podivlja, ode na 400-500 u crveno.....Definitivno sam dosao do zakljucka da to ume da zbuni i poremeti senzor merenja....Sa druge strane, ok, preciscivac i nije predvidjen da uklanja mirise od kuvanja ali sam ocekivao vise po tom pitanju,jer mirise ne uklanja definitivno.Cesto sam iznosio uredjaj na terasu kada su vrednosti zagadjenja u mojoj okolini bili ogromni, nije reagovao, nisu se povecavali parametri na njemu, sto je jako cudn0.Inace u stanu mi prikazuje uvek normalne vrednosti i uvek je u zelenom.....Bez obzira koliko sam zracio stan i drzao otvoreno...Reagovao je na gasenje ukrasnih sveca, tj dim od sveca posle toga, to je detektovao odmah, reagovao na sitne cestice kada sam jednom prilikom nesto smirglao u drugoj prostoriji, i reagovao je na lak za parket iz susednog stana.Napisi koja su tvoja iskustva ako te ne mrzi.

Na Xiaomi-u ako je napolju zagadjen vazduh, cim otvorim prozor, brojka pocne da skace. Neverovatno kako brzo reaguje.

Na Xiaomi-u ako je napolju zagadjen vazduh, cim otvorim prozor, brojka pocne da skace. Neverovatno kako brzo reaguje.
Meni cudno skroz, definitivno reaguje na dim od sveca, lak za parket iz susednog stana, cestice od smirglanja, ali mi nije jasno kako ne reaguje nikada na otvoren prozor, terasu, cak i kada izbacim na terasu itd, ispada da mi je u stanu uvek dobar vazduk sto je prosto nemoguce.....A nisam nesto primetio ni prasincinu da skuplja na filterima za razliku od klime cije filtere cistim na tri meseca leti jer se bukvalno zapuse od prasine, a inace u stanu je puno prasine vidim to po namestaju.Mozda treba da pojacam mod rada ja ga uglavnom drzim na auto modu,

Mislim da svakako ne može svu prašinu da pokupi. Opet je ima, deluje manje ali deca skacu po stanu...

Vjerovatno je bilo, je li neko probao da usisa onaj filter kad dođe vrijeme za zamjenu, ima li vajde od toga? Kolega je usisao detaljno, vratio, restartovao uređaj i sad mu piše opet 100%. (jasno mi je da je ono klasičan tajmer)

Ja sam usisavao i izduvavao sa kompresorom, vrati se brojac na 100.
Medjutim, kao da mi nije toliko svez vazduh u sobi, stoji u sapvacoj, pustim ga namerno 20ak minuta na manuelno i nemam taj osecaj kao prosle zime. Prole zime zatvorim vrata od spavace pustim ga da radi udjem i oseti se sveziji vazduh.

Hepa i predfilter koji skupljaju prašinu se mogu izduvati, ali to nema poente za aktivni ugalj. Njega nije moguće očistiti ili osvežiti.

Hoćeš da kažeš da se u flagship modelu najnovije generacije uopšte ne nalazi HEPA filter? Ako je zaista tako, onda mi to nema mnogo smisla. Ja sam što iz domaćih, što iz stranih izvora razumeo da se radi o troslojnoj filtraciji, a da je jedan od tih filtera i HEPA filter. Iskreno se nadam da su samo traljavo i nedosledno napisali specifikaciju, ne bi im bilo prvi put.
Da, baš to kažem.

Pisao sam već sve to, a da li je bolji ili gori to možemo samo da nagađamo. Po ciframa koje su stavili bolji nije, da li je gori ili isti to se ne zna, ali je meni i 99% prečišćavanja dovoljno i zbog toga ću uzeti 4 Pro. Samo kažem, da se ljudi ne bi zavaravali...

Napisi koja su tvoja iskustva ako te ne mrzi.
Šta znam, ja do sad nisam imao iskustva sa prečišćivačima. Ovaj sam uzeo najviše zbog prinove koja nam stiže u Februaru i ovaj uređaj će biti u prostoru gde i beba.

Ovaj moj reaguje kad se otvore vrata od terase a primetio sam da poludi kad su vetroviti dani tad ako su vrata otvorena zna da odvali 200-300. Ovako sa prozorom na kip se nešto ne buni preterano. Inače opseg mu je od 6-20 kad je sve zatvoreno, takođe primetio sam da ima prilično jak izduv i da nam više od jednog do dva podeoka brzine ne treba...oseti se cirkulacija vazduha.

Za sad sam zadovoljan, planiram da kupim dodatni merač PM čestica pa ću i sa njim malo da eksperimentišem tokom zime.

To sto pricate o tom Alpha senzoru je katastrofa. Zvuci kao neupotrebljiv senzor.

Imam priliku da dobijem 3H i 4 Lite po sličnoj ceni, šta je bolje uzeti i ima li neke veće razlike? Recenzije su malo konfuzne, nema ih toliko mnogo za ovu novu verziju 4 bilo da je to Lite, Pro ili obična 4ka.

To sto pricate o tom Alpha senzoru je katastrofa. Zvuci kao neupotrebljiv senzor.
Ne mora da znaci, mozda se ja tripujem nesto, ali mislim da kada je napolju mnogo zagadjeno, kada je sve u ljubicastom i ako ga stavim na terasu, pa treba onda da pokaze valjda visoke vrednosti kada vec u stanu ne pokazuje i posle vetrenja.Mozda nije pokazavia povecane vrednosti jer je radio u auto modu, tj slabije je usisavao vazduh, probacu da eksperimentisem da ga stavim na jaci mod pa da vidim da li ce pokazati povecane vrednosti.

Nazad
Vrh Dno