Šta je novo?

Video nadzor - iskustva i saveti

Nije ni meni problem da sve držim na max, ali kao što sam rekao sa 6 kamera onda dobijam max nekih 17-ak dana kontinualnog snimanja.

Koliko kamera imaš u sistemu?
10 kamera, 2x6 TB HDD. Dovoljno za neka dva mjeseca. Ne treba mi vise. Codec je 265 bez +.
Trebaju mi neke napredne opcije u smart events pa drzim na H265.

10 kamera, 2x6 TB HDD. Dovoljno za neka dva mjeseca. Ne treba mi vise. Codec je 265 bez +.
Trebaju mi neke napredne opcije u smart events pa drzim na H265.
Ok, ali su ti kamere FHD jel tako i u tom slučaju možeš da držiš sve na full-u, a zato ti 12TB i izdrži toliko dugo...

2 su 4K ColorVu, 3 su CoorVu 4mp, 2 buletke 5 mp i ostale 3 su Ezviz 1080 kucna varijanta 1080p

Jedna od lokacija koju snimam je prodavnica oružja i policija je saglasna da je 15 dana više nego dovoljno, jer sa protokom vremena opada upotrebna vrednost snimka.

Nemam nijednu lokaciju gde sve kamere snimaju 24/7. Svuda bar jedna ili dve snima, ali ostale rade na detekciju.

Edit: ispravio sam reč SASVIM u VIŠE NEGO, jer je tako rekao inspektor.

Poslednja izmena:
Po meni licno, trebaju da snimaju onoliko koliko sys damin u firmi ima vezanog godisnjeg odmora tokom godine, +2 dana za svaki slucaj.. :)

Samo da javim, ove strafte koje mi se pojavljuju su zbog kamere. Zakacena je kamera na onaj tester za kamere direktno i dobija se ista slika... Imaju cele 3 godine. ***.
Nije do XVR, konektora, kablova, strujnih adaptera.

Prilozi

• Screenshot_20221210_114651.jpg
    Screenshot_20221210_114651.jpg
    154.7 KB · Pregleda: 11
Na ulasku u naš prostor pod video nadzorom stoji nalepnica "objekat pod video nadzorom". Kome se ne sviđa, ne mora da ulazi.

U samom prostoru snimamo ono što su zaposleni dogovorili da bi trebalo da snimamo.

Dakle, ljudi spolja su upozoreni, ljudi unutra su odredili šta se snima. Ko bi onda trebalo da nas prijavi, pa da imamo problem?

Koji precnik burgije se koristi za prolazne rupe u zidu za kablove, 8 ili 10mm, postoji li neki standard?
Kontam da je za kabl dovoljna 8mm, ali sta ako se koristi adapter za napajanje, da li onaj priljucak(obelezen na slici) koji ide u kameru moze da prodje kroz 8mm, nemam ni jedan pri ruci da izmerim...
Moze da se odsece i ponovo spoji, ali ako zbog duzine nema potrebe, bolje da ostane u "fabrickom stanju".
Cime se popunjavaju te rupe i da li se uopste popunjavaju na krajevima?
Da ponovim jos jednom pitanje...:D
Ne poznajem ni jednog majstora, da pitam, a na netu nisam uspeo da pronadjem odgovor...:(

Na ulasku u naš prostor pod video nadzorom stoji nalepnica "objekat pod video nadzorom". Kome se ne sviđa, ne mora da ulazi.

U samom prostoru snimamo ono što su zaposleni dogovorili da bi trebalo da snimamo.

Dakle, ljudi spolja su upozoreni, ljudi unutra su odredili šta se snima. Ko bi onda trebalo da nas prijavi, pa da imamo problem?
Može da te prijavi ko god hoće, ko god vidi da imaš kamere.
A pre svih tih treba da te kazni onaj koji je u tvom sup-u zadužen za kontrolu fizičkko-tehničkog obezbeđenja jer on treba te stvari da proverava.

To što šte se vi dogorili šta ćete da snimate, što ti je neki policajac rekao da je dosta 15 dana (njemu lično ne treba više) to sve pada u vodu kada se pročita i primeni zakon.

@Zare, ja sam uvek za poštovanje zakona, čak i kada su loši, jer nas to sve stavlja u ravnopravan položaj. Uradih pretragu navedenog Zakona, pročitah kaznene odredbe istog i mogu da kažem da je navedeni tekst u Blicu napisan odokativno ili kao obmanjujuća reklama.

Bio bih ti zahvalan, ukoliko možeš da navedeš koji član, kog Zakona, bi pisao na prijavi za prekršaj upotrebe video nadzora, bez da ga je postavio i da ga održava pravno lice sa licencom MUP za takve poslove.

Ima ovde više ljudi kojima bi takva informacija bila korisna. Unapred hvala :)

Nama su inspektori rekli da se ne objavljuju snimci nigde i nece biti problema. Jos su rekli da slobodno namestimo jednu da snima ulicu, trebace njima kad-tad posto njihove nikad ne rade 😁
Bukvalno ih ne zanima, samo da bude sve ok kada njima treba.

Video nadzor nije uređen samo zakonom koji se pominje u tekstu, ima ga u više zakona i još nije rešen kako treba a da li će, niko ne zna. Nisam pravnik i ne zanima me koji član šta pokriva ali igrom slučaja po nešto moram da znam. Sve što je napisano u onom tekstu je istina.

Inspektori su ti rekli da snimaš ulicu jer je to ono što njima odgovara za posao To što su ti rekli je krivično delo neovlašćeno snimanje ili tako nešto i mislim da je iz Krivičnog zakona ili zakonika. Jeste tačno da uglavnom neće biti problema ako snimke ne objavljuješ ali to ne znači da sigurno neće biti problema. Ako taj snimak iskoristiš da na sudu nekoga okriviš za pljačku, tuču ili bilo šta drugo najverovatnije ćeš proći mnogo gore nego krivac ako krivac ima advokata koji zna znanje.
Ima tu još mnogo problema i nerešenih pitanja i teško je naći nekoga ko sve zna oko toga i zna gde se sve to kroz razne zakone provlači.

Ako si već naveo da se primenjuje Zakon, daj navedi koji. Značilo bi.

Dela koja pominješ po KZ su po članovima 143, 144 I 145, odnose se na snimanje i objavljivanje (ne na postavljanje kamera) i gone se isključivo u privatnom postupku (gore si napisao da može da me prijavi svako ko vidi da imam kamere). A da bi se stekao uslov za gonjenje, potrebno je da snimak bude javno objavljen ili da oštećena strana obrazloži da neki (neobjavljen?) snimak "osetno narušava njegovu privatnost". Nisam siguran koji zakon/pravilnik definiše "osetnost" bilo čega, ali ta reč se nalazi u krivičnom zakoniku. Verovatno je u pitanju diskreciono pravo sudije da donese takvu odluku.

Jel imaš nešto konkretnije na ovu temu, osim "sve što je napisano u onom tekstu je istina"? Pa sve i da je tekst na nekom legitimnijem mestu od Blica, meni ta tvrdnja nije dovoljna, jer tekst pominje 2
zakona, jednu kaznu i delo koje ne postoji u tim zakonima, niti njihovim kaznenim odredbama.

Sličan takav tekst je bio i u Politici pre par godina kada je to sve stupilo na snagu, ako će ti biti lakše da poveruješ ;).

Kao što rekoh, ne znam koji su tačno članovi u pitanju i ne interesuje me mnogo ali znam šta se sprovodi u praksi i firme koje nemaju "legalizovan" video nadzor kažnjava policija. To sad zavisi od grada do grada jer neki gradovi to rade a neki nemaju pojma o tome. Voleo bih i ja da vidim tačne članove zakona ali samo Krivični zakon i zakonik imaju skoro 1000 članova i ne pada mi na pamet da to čitam jer mi ne treba. Znam gde mogu da saznam nešto od ovoga ali ne znam da li će to biti sutra ili za 2 meseca. Čim saznam javljam, to je sigurno.

A i sam si naveo član 144 koji se odnosi na snimanje. Pa čime ćeš da snimaš ako nemaš kameru? Zato i jeste ona priča da čim snimaš javni prostor moraš da imaš "legalizovan" video nadzor. A sve što snimaš je javni prostor jer si pravno lice. Privatno lice može da postavi i snima šta god hoće na privatnom posedu ali ako snima javnu površinu važi i za njega sve isto kao i za pravno lice.

To sa prijavljivanjem nije bas tako naivno. Moze i taj da podnese krivicnu prijavu za lazno prijavljivanje.
Ima raznih tipova koji objavljuju nebuloze i plase narod, a i novinari prolaze jos uvek dobro. Kako inace objasniti poplavu nadrilekara po stampi i internetu koji lece sve sto savremena medicina ne uspeva. Taj tip sto je platio da se objavi njegovo zastrasivanje naroda je prijavio firmu za postavljanje kamera... ne znam sta da mislim o njemu, pogledajte mu "firmu".
Tacno je da je pre nekoliko godina bila aktuelna zastita privatnosti i da je bilo raznih predloga, a sta je od toga uslo u zakon je nejasno. Uglavnom kad se nesto desi, policija trazi snimke od onih koji imaju instalirane kamere i ne pravi se pitanje dozvole.
Ako bi pocela neka kaznjavanja, tada bi se morali kaznjavati svi koji imaju kamere i na telefonima, autokamere, akcione i sl. Sve je narusavanje necije privatnosti, ali se za sada izgleda sve svelo na zabranu objavljivanja kompromitujuceg materijala.

Sličan takav tekst je bio i u Politici pre par godina kada je to sve stupilo na snagu, ako će ti biti lakše da poveruješ ;).

Kao što rekoh, ne znam koji su tačno članovi u pitanju i ne interesuje me mnogo ali znam šta se sprovodi u praksi i firme koje nemaju "legalizovan" video nadzor kažnjava policija.
....

Jel može neki detalj o ovom kažnjavanju od strane policije? Prihvatam i izvore iz žute štampe.

Koji gradovi? Koja policija? Upadnu sa ulice i napišu mandatnu kaznu? Napišu prijavu, pa ideš na sud? Nešto treće?
Daj još neku info, da ne nagađam.

Pokušaću tačno da saznam pa javljam. Nemam tu novinske članke, to je iz prve ruke. Ne bih o gradovima, opet će neko pogrešno da shvati.

Tačno je što neko kaže da policija traži snimke od onih koji imaju kamere i ništa ne pita. Onda dođu na sud a advokat pita odakle su nabavljeni snimci, da li vlasnik ima sve papire koje treba da ima po zakonu,i da li je za skidanje snimaka sud, tužilaštvo ili ko već izdao nalog za skidanje snimaka, da li je ovlašćeno lice skidalo snimke po nalogu suda, tužilaštva ili koga već ili je policija išla po ulici i skidala snimke... I onda tužba padne, vlasnik video nadzora dobije krivičnu prijavu a pravi krivac se izvuče. A takvih primera iz prakse ima koliko hoćete.

Kao sto sam rekao, policija ne pravi problem zato sto su im ti video nadzori od koristi. Mnogo se lakse rasvetle neka desavanja.
A te prijave i gonjenje dolazi samo kada kamere uvhate nekog u komprimitujucim situacijama sa tudjim ženama, muzevima.

"Ako neko ima alarm u automobilu, dužan je da sklopi ugovor o održavanju sa licenciranom firmom i da se u razumnom roku servisira", kaže Maksimović.
😂

Koje nebuloze, pa i deca u telefonu i rucnom satu imaju gps sa alarmom. Poenta je na licencama. Danas ako neko zeli da se zaposli kao obican cuvar, mora da polaze za licencu svake dve godine. Aj ko je sledeci da naplacuje licence ...

Mene je najvise impresioniralo kada su uveli srednju skolu za cuvara pruge 😁

Poslednja izmena:
Toliko nelogičnih gluposti za tako kratko vreme je izrečeno u ovom članku i prilogu...
Pitam se da li ćemo mi ikada biti normalna država i imati normalne zakone prilagođene svojim građanima!

Gledam strane forume gde ljudi kače snimke svojih kamera za videonadzor i gde svi kažu kako im policija nalaže i savetuje ih da postave video nadzor radi lakšeg pronalaženja kradljivca i prestupnika, a kod nas sve kontra (prestupnik se još oslobodi a ti kriv što ga je tvoj video nadzor snimio u krađi i na delu)
To me podseti na situaciju gde u svojoj kući ne smeš da udariš i ozlediš lopova u samoodbrani kada ga zatekneš u krađi, već moraš da ga kulturno zamoliš da napusti tvoju spavaću sobu i orman iz koga je počeo da trkeljiše stvari... EEE Srbijo!

... a kod nas sve kontra (prestupnik se još oslobodi a ti kriv što ga je tvoj video nadzor snimio u krađi i na delu)
...

Jedino što smo potvrdili je da ne smemo da objavimo snimak i narušimo privatnost lopova.

Sve ostalo je bilo nagađanje, bez pouzdanog izvora. Svi se pozivaju na neki Zakon, ali niko da kaže koji član, kog Zakona je sporan.

Razbojnici su kod nas posebno zasticeni, u to sam se licno uverio kad sam kupio nov vw koji su mi odmah razvalili. Lopove su krili i ismevali me i obmanjivali i u policiji i opstinski pravni savetnik i sudija. I na kraju sam ja snosio svu stetu od oko 1000€ iako su uhvaceni na delu zahvaljujuci dojavi.
Posle toga sam ugradio jos jedan alarm (i postavljao kameru) koji je bio uspesniji i koji mi je spasao auto od jos dva razbojnistva, policiju nije interesovalo ni da dodje na uvidjaj iako su na 5 minuta od mene.
Zato, ne racunajte na zakon i neciju pomoc, nego preduzimajte preventivne mere da se zastitite koliko je to moguce, po starom pravilu "pokriveno mleko macke ne locu".

Da prijavim samo da sam kupio sve za nadzor za zgradu. Tri ColorVu hikvision-a (2 x dome, 1 x bullet), 2mp fiksni 2.8, NVR sa poe portovima, purple hd, module, kabl pa cak i kanalice.
Mislim da sam finansijski odlicno prosao, a uslov za to je bio da ne trazim ugradnju 🙂

Znaci, ako neko zna nekog fer i pouzdanog iz Beograda ko bi dosao da izbusi rupe za kamere i da razvuce kanalice i kablove, neka posalje pp.

Kamere i NVR sam vec setovao i podesio. Ostao mi je jos fine tuning, ali to kad budu bile okacene na pozicijama.

Hvala.

Vrh Dno