Šta je novo?

Stambeni krediti

Evo na US berzi se sve crveni nakon sto je Powel objavio novo povecanje, a sto je jos vaznije, da FED nema nameru uskoro da menja trenutnu monetarnu politiku. Dok inflacija ne krene znacajno dole, nece biti popustanja. Ne zaboravite, poslednji put kada smo imali ovoliku inflaciju, kamate su isle i do 15% (kraj 70tih i prva polovina 80tih).

ECB ce po vlastitim izjavama povecavati kamate dok ne ovlada inflacijom. Poslednjih 10 godina stampanja novca ce izgleda doci na naplatu, sto inflacijom sto smanjenjem obima novca.
ECB je pre par dana ponovo podigao referentnu kamatnu stopu za 0,75%.
Juče su iz ECB izjavili bukvalno da ne treba od njih očekivati da će finansijski zaštiti EU monetarnu uniju obuzdavanjem inflacije na bilo koji način, uz izražavanje nade da će ista sa 10% (e da je samo 10% da pevamo) u dogledno vreme na nivou EU pasti na 2% (ne znam na osnovu čega temelje ovakve optimistične prognoze).
Ne deluje ovo dobro uopšte...

Sa druge strane ovi naši se ponašaju kao pijani teča na slavi koji nema za benzin a kiti sve redom, i ponovo vode helikopter monetarnu politiku trošenjem para koje su uzeli na kredit na subvencije "mladih", dizanjem penzija i sl, jer osim populistčke za neku drugu smislenu ekonomiju ne znaju...
A to poklanjanje šakom i kapom najverovatnije znači da će izbori biti ponovo već sledeće godine, pa pored konstantnog izostanka ekonomske mi nemamo ni političku "sigurnost" (ali na to smo već, nažalost, navikli).

Da se ne ponavljam….beg u fiksnu kamatnu stopu je po meni jedini izlaz ili ko ima kintu da zatvori kredit, sve ostalo je ogroman rizik.

^
Slažem se, ali ja recimo nemam mogućnost "bega" u kredit sa fiksnom kamatnom stopom sa uslovima (broj godina otplate) koji imam trenutno, pa mi na žalost ostaje da rizikujem. Sreća da kredit za adaptaciju stambenog prostora nije na prevelik iznos (26.500€).

ECB je pre par dana ponovo podigao referentnu kamatnu stopu za 0,75%.
Juče su iz ECB izjavili bukvalno da ne treba od njih očekivati da će finansijski zaštiti EU monetarnu uniju obuzdavanjem inflacije na bilo koji način, uz izražavanje nade da će ista sa 10% (e da je samo 10% da pevamo) u dogledno vreme na nivou EU pasti na 2% (ne znam na osnovu čega temelje ovakve optimistične prognoze).
Ne deluje ovo dobro uopšte...

Sa druge strane ovi naši se ponašaju kao pijani teča na slavi koji nema za benzin a kiti sve redom, i ponovo vode helikopter monetarnu politiku trošenjem para koje su uzeli na kredit na subvencije "mladih", dizanjem penzija i sl, jer osim populistčke za neku drugu smislenu ekonomiju ne znaju...
A to poklanjanje šakom i kapom najverovatnije znači da će izbori biti ponovo već sledeće godine, pa pored konstantnog izostanka ekonomske mi nemamo ni političku "sigurnost" (ali na to smo već, nažalost, navikli).
Poenta je da će inflacija da raste dok se ne uspostavi nova ravnoteža između ponude i tražnje novca, dok cene ne anuliraju količinu novca koji je odštampan poslednjih godina bez ikakvog rezona i pokrića.
Kad dostignemo novu ravnotežu imaćemo stabilnost, ali sa većim cenama, ukoliko se u međuvremenu ne desi još nešto.

@RingeRaja Novac se štampa bez pokrića od 70tih godina to nije ništa novo, nego su se poslednje dve godine baš zaigrali i naštamplai duplo više papirnog novca nego što je pre toga naštampano u istoriji čovečanstva...

6M Euribor od jutros do sada skočio za 0.016% a od prošlog ponedeljka do sada 0.3%.
Biće veselo.

Polako i investitori pucaju.
Neki traze ucesce cak 40%, neke banke su za odobravanje kredita trazile ucesce 25-30%

Bio danas u Erste da finaliziram kredit i frapirao sam se koliko je otišla fiksna kamatna stopa za samo mesec dana, od 5,2% (120 meseci), na koliko sam ja potpisao, stigla je do 6,25%.
Rata je porasla sa 321,14€ na 336,84€.
Kredit je poskupeo bezmalo 2.000€ za samo mesec dana.
15€ više mesečno na 30.000€ za samo mesec dana, pa pretpostavite koliko će u decembru, kada bude novi presek 6M EURIBOR, nekome ko ima ratu od npr. 400€ i varijabilnu kamatnu stopu, da bude mesečno viša rata u odnosu na maj, kad je bio prethodni presek.

Poslednja izmena:
Ja isto ovih dana finaliziram u Raiffesienu. Ja kad sam poceo sa apliciranjem negde oko 10.oktobra bila je 4.75 i ta mi je i ugovorena. Sada je ta fixna 6.85. Moja rata je 350eur na 30 godina a sa ovim skokom kamate iznosi 445 eur. Haos...

Nece ni to doveka

Neće sigurno, ali je pitanje kad će početi da usporava rast EURIBOR-a, na kojoj koti i kad će da se zaustavi, a onda i kad će/da li će eventualno početi da pada.
2008. je bio jako visoko, preko 5%, ali je onda mic po mic, u narednih 10+ godina otišao debelo u minus.
Videćemo šta će sad da se dešava, jer kriza koja se desila 2008. nije bila ista kao ova sad, da bi povukli neku paralelu.

Moje mišljenje je da će EURIBOR još neko vreme da raste, ali da će onda da se ustali na tom nivou i tu da ostane.
Novac će postati trajno skuplji, s obzirom da će stvari vezane za proizvodnju da se razvijaju u istom smeru - skuplji proizvodi.

Nije padao mic po mic, nego je nakon sto je dostigao maksimum od oko 5.5% 2008. godine za godinu dana pao na 1%. Tek nakon toga je krenuo blagi pad (od 1 do -0.5%) koji je trajao deceniju.
Sustina price je da niko nema pojma sta ce da se desi i sve je samo nagadjanje.
Trenutna nagadjanja (predvidjanja kretanja euribora u buducnosti) kazu da ce da raste do nekih 3 - 3.5% i da ce onda da stagnira neko vreme u tom opsegu.
Medjutim, kao sto rekoh, to su samo nagadjanja i niko zapravo ne zna sta ce stvarno da se desi. Ljudi koji do otplate kredita imaju preko 20 godina ce proci kroz jos ko zna koliko ovakvih gore/dole turbulencija sa kamatnim stopama i prakticno je nemoguce odgovoriti sta ce ih na kraju izaci najpovoljnije.

Navodno za ozbiljne kredite (firmama) banke nude 5% fix na 5 godina. Bolje od toga ne.

Ozbiljni krediti su investicioni, a tu se baš baš retko može dobiti fiksna stopa.

A što se same stope tiče, nije nerealno da neka banka ponudi 5%, jer su krediti za pravna lica uvek mnogo kraćeg perioda otplate nego za fizička. Recimo, ako pravno lice želi da kupi nekretninu, neke banke idu up to 5 godina, uglavnom može 8. A baš retko 10.

Ne znam kako mi je promakla ova fiksna k.s. u RF na period koji je duži od 15god.

Dobili smo, na šestocifreni kredit, fiksnu k.s od 4,9% na 180 meseci u Intesi. Rata je ogromna ali je vezana uz platu koja je indeksirana u evrima tako da se nadam da verovatna nestabilnost dinara neće ugroziti našu porodičnu, finansijsku stabilnost.

Koliko ti je skočila rata? Nadam se da nije previše intimno pitanje, nego čisto da imamo iz prve ruke neko poređenje?

To je mnogo ozbiljan skok, iskreno nisam očekivao da će baš toliko da ode gore, jer meni je sada fiksna 5,2%, a ugovor potpisan pre nešto manje od 2 meseca.

Sumnjam da je to slucaj. Verovatno je covek uzeo kredit tipa (okvirno) 2.5 + euribor. I s obzirom da je euribor od maja skocio sa -0.2 na 2.4, to se otprilike poklapa sa njegovim ciframa.

Sumnjam da je to slucaj. Verovatno je covek uzeo kredit tipa (okvirno) 2.5 + euribor. I s obzirom da je euribor od maja skocio sa -0.2 na 2.4, to se otprilike poklapa sa njegovim ciframa.
Da pre će biti da nije fiksna kamatna stopa, pa da mu u ugovoru piše 2,51%+euribor.
Pa je to ranije bilo 2,31%, a sad 5,3 ili 5,7% više se ne može ni ispratiti koliko raste iz dana u dan.

Da, da, nemoguce je ovo.

To varijabilna skočila sa 2.31 + euribor na 5,29 + euribor????
Ako je tako ima da častim sebe večeru što sam brže-bolje zbrissao.

Ne mogu da ti menjaju fiksni deo kamate. Znaci ako je bila 2.31 + euribor, ostala je 2.31 + euribor. Samo je euribor znatno veci pa je i sama ukupna kamata znatno veca

Da, da, nemoguce je ovo.

Ne mogu da ti menjaju fiksni deo kamate. Znaci ako je bila 2.31 + euribor, ostala je 2.31 + euribor. Samo je euribor znatno veci pa je i sama ukupna kamata znatno veca
Ma naravno, brljavim, hteo sam tako da napišem da je promena euribora uzrokovala promenu (povećanje kamate)...

Ha, ha, sad vidim da ne brljavim ja nego @RingeRaja ;)

Nažalost, da...
S tim da ja ne pamtim da je ikad fiksna bila samo 2,31, uvek je bila oko 3%.nije ni bila ponuda

Nažalost, da...
S tim da ja ne pamtim da je ikad fiksna bila samo 2,31, uvek je bila oko 3%.
Nije ni bilo ponude za fixnu
Izgleda da je to sa euriborom varijanta

Pre 40 dana podneo sam zahtev za aneksiranje ugovora i prelazak na fiksnu kamatu. Oteglo se sve to malo, postao sam pomalo sumnjičav i paranoičan, ali svratio danas do banke, a videh popodne i na Erste NetBanking da mi je uradjena nova kreditna partija, kažu zastoj, malo pravnika, itd... :p

Početna rata sa varijabilnom kamatnom stopom (3,15% + euribor), za kredit na 23 godine, bila je 130 eura, sa zanemarljivim promenama tokom perioda otplate od 4 godine.
Od 1. septembra ove godine rata mi je skočila po prvi put i to na 148 eura, a ostalo je još 19 godina otplaćivanja. Na današnji dan i vrednost euribora iznosila bi 163 eura, a u martu 2023. kada je naredno šestomesečno uskladjivanje ne mogu ni da razmišljam...

Prelaskom na kredit sa fiksnom kamatnom stopom od 5,2% i skraćenjem roka otplate na 10 godina rata otplate je 244.84 eura.

1670271993653.png

Konačno realizovao kredit u Raiffaisen-u sa fiksnom stopom od 4.8%, procedura trajala skoro dva meseca...
Kakvo je stanje na tržištu govori podatak i da je Raiffaisen kredit bio najjeftiniji u tom trenutku, na taj račun se šale čak i njihovi službenici.
I info koji mi je dao bankar, od 15. decembra (valjda) Raiffaisen ukida kredite sa fiksnom, prelaze na model 5g fiksna pa posle promenljiva.

Nazad
Vrh Dno