Šta je novo?

Freelance / Frilensing : banke, porezi, propisi...

Ako ja zaradjujem do 200e mesecno na ebay, ja ne bi trebalo da platim nista? I da li u tom slucaju moram da se prijavljujem drzavi i biram opciju A?

Problem je što ako imaš samo jednom samo jednog klijenta, ta uplata je jednokratna, u jednom kvartalu. Te ispada da imaš veoma velike prihode mesečno, u tom kvartalu. Što su ti to možda jedini prihodi u godini (čime su ti mesečni zapravo veoma mali) i što te to čini sitnim freelancerom nije nikoga briga.
Krenes od pretpostavke da ce eventualna poreska kontrola ici na kraju godine i da ce gledati godinu unazad, a ne svaki kvartal pojedinacno. Sigurno da ne postoji armija poreskih inspektora kojoj u real-time stizu vec obradjeni podaci u excelu. Rekao bih da je sansa da poreska kontrola goni malog frilensera (ispod praga oporezivanja) minimalna, ne treba se opterecivati time ako se ne probija godisnji prag.

Ako sam ja dobro ukapirao, nema više godišnji prag. Postoji kvartalni. Jel?
...ili nešto nisam dobro proučio.

Kvartalni je prag, ali ne misliš da će masovno "padati" frilenseri sa neujednačenim kvartalima, a u godišnjem preseku ispod nivoa oporezivanja?

Pa ne znam. Moje iskustvo sa poreskim inspektorima i njihovom logikom je loše... :(

Ljudi mala pomoć. Klinac igra igre za kintu. Za neku stranu ekipu. Koliko mesečno može da mu legne a da ne bude oporezovan? Za sada je to oko 200eu, ali možda bude više.

Vidim i da je zdravstveno obavezno, 1400 din minimalno mesecno, bez obzira koliko se zaradjuje tj. da li se po kvartalu probija tih 96.000din. Jel u freelancere onda spada svako ko primi bilo kakvu uplatu od bilo koga tokom meseca na bankovni racun/western/paypal/moneygram itd a nema zdravstveno osiguranje?

Znači neoporezivi deo ostaje do 30k (ako izaberes model A),ali moras da platiš minimum mesečno 1400 dinara za zdravstveno ili 10% od sume koja ti mesečno legne na PP ili devizni?
U tom slučaju mora da se podnese prijava poreskoj da si freelancer?
Mada sam negde pročitao da će biti elektronska...

Jel se uplate preko Wu,Ria i MoneyGram-a isto karakterišu kao zarada od freelance-inga?

Pa citajuci ja sam stekao utisak da se bilo kakva uplata karakterise kao freelancing, preko/na bilo sta. Tako da, da, ovo i mene interesuje jel su onda freelanceri svi koji prime nekakvu uplatu?

Kad proverim stanje poreza piše mi da sam u plusu 1k (što je inače ok kad platim) iako nisam platio porez za prošli mesec? Je l im to nešto baguje sajt (eporezi)?

Da li si uzimao sintetticko stanje ili sa analitikom?

Kad proverim stanje poreza piše mi da sam u plusu 1k (što je inače ok kad platim) iako nisam platio porez za prošli mesec? Je l im to nešto baguje sajt (eporezi)?
Zaduženje ide na 15. u mesecu ili na prvi naredni radni dan. Znači udješ 16.11. i izvučeš stanje i videćeš dug za Oktobar

Evo i u dnevniku o freelancerima

Zaduženje ide na 15. u mesecu ili na prvi naredni radni dan. Znači udješ 16.11. i izvučeš stanje i videćeš dug za Oktobar
Zaduženje ide 15 og u mesecu tada se traži stanje. Već 16 og je stanje sa kamatom.
Kada tražiš stanje po računima izaberi sintetiku pa analitiku da bi dobio tačan listing zaduženja sa u uplatama.

Ako imam pare na svom payoneer nalogu od pre 01.01.2023 je l nece to da pravi problem na kvartalni priliv koji tada krece? Da li neko to zna?

Ja nisam video nikakve precizne informacije da su objavljenje što se tiče PayPal-a i Payoneer-a. Samo uopšteno i nagađanja ljudi. Iskreno, ja se samo bavim mojim deviznim računom i prilivom na njega. Poslednje dve godine nisam prelazio granicu od 6500e, a u budućnosti ću da plaćam onoliko koliko moram za onoliko koliko primim na isti taj devizni a pređem granicu.

Potpuno je besmisleno da neko ko radi povremen posao pored stalnog plaća naknadu za zdravstveno osiguranje, koje mu već plaća poslodavac.
A još je besmislenije da neko kome je jedini izvor prihoda taj posao koji ima, ne može da ide na bolovanje (bila je greška da ne može zdravstveno).

To je pitanje za banke kako će da tretiraju sve to.

Banka daje pare kome hoće, ne može niko da je uslovi kome će da ih pozajmi.

To stoji -da ne mozes naterati banku ali mogli bi malo da otvore oci. Kredit za sredstva... na primer dobije komsinica koja se zaposli sa tim ciljem i 6 meseci radi na pijacnoj tezgi. A dug staz u frilensingu ti ne obezbedjuje nikakav kredit.

Pozdrav, imam jedno pitanje u vezi PayPal-a, skoro sam otvorio preduzetnika (pausal) i koristio bih PayPal za primanje novca iz inostranstva. Radim iskljucivo sa pravnim licima. Postoji problem kako da verifikujem karticu kada je dodam na paypal nalog jer moram na VISA kartici imati bar 5e za verifikaciju ali ja to ne mogu nikako uciniti jer ne mogu da uplatim eur na devizni poslovni racun, je l ima neko mozda neko resenje? Na tekucem racunu bih imao dinare ali ne znam da li je moguce tako da prodje verifikacija jer je VISA kartica vezana za devizni racun? Je l imao neko ovakvu situaciju? Hvala unapred na pomoci.

Pozdrav, imam jedno pitanje u vezi PayPal-a, skoro sam otvorio preduzetnika (pausal) i koristio bih PayPal za primanje novca iz inostranstva. Radim iskljucivo sa pravnim licima. Postoji problem kako da verifikujem karticu kada je dodam na paypal nalog jer moram na VISA kartici imati bar 5e za verifikaciju ali ja to ne mogu nikako uciniti jer ne mogu da uplatim eur na devizni poslovni racun, je l ima neko mozda neko resenje? Na tekucem racunu bih imao dinare ali ne znam da li je moguce tako da prodje verifikacija jer je VISA kartica vezana za devizni racun? Je l imao neko ovakvu situaciju? Hvala unapred na pomoci.
Možeš uplatiti svoja sredstva na račun, u fazonu sredstva za firmu, tako da ne brigaj. Ne sećam se detalja jer je to meni knjigovođa radio ali znam da može. Onda PP povuče te pare, sve se verifikuje, i rešeno.

Nazad
Vrh Dno