Šta je novo?

Prečistač vazduha

Ja imam 4 pro, koristim ga jedno 2 meseca za pola stana ,(oko 35kvm) i zadovoljan sam za sad generalno.
Što se tiče NS, isto iskustvo kao @Elsewhere , juče i danas 60+ čim se otvori malo

3c mi nije radio od aprila do oktobra( nije bilo potrebe) a softver mi izbacuje promjenu filtera?Ima li potrebe za tim, prečišćač radio efektivno samo 3 mjeseca?
Ma jok, sem ako nije radio u sumanuto teškim uslovima. Možeš lagano da razmišljaš o kupovini novog, prati sniženja, a taj neka cepa.

Ima dosta preciscivaca vazduha ali mislim da treba birati odnos cene i kvaliteta, vecina je kineska, sto ne izabrati ruski?
Ruski?
Verovatno misliš na onaj što reklamiraju. Od Rusa ne kupujem ništa što dolazi na naše tržište, a predstavlja potrošačku elektroniku. Ruske tapete koje greju, ruski revolucionarni sistem grejanja sa podmornica, ruski prečišćivač... Ovo samo u Srbiji ima.

Ako pod tapete koje greju podrazumevaš one plastične "slike" to je vrhunska stvar, ja to koristim već godinama igrom slučaja jer je tetka živela u Rusiji neko vreme... :)

Mislim svakako nije ništa revolucionarno, grejalica ko grejalica, ali je vrlo praktično što možeš da je okačiš na zid.

Slazem se, nisam pristrasan, tako da nema veze da li je ruska samo neka dobro radi!

Ja čekam ove popuste oko crnog petka i katoličkog Božića za 4 Pro, ali prateći cene vidim da je on izašao februara ove godine. Ne znam koliko je pametno čekati februar za eventualno noviji model.
- Mada osim UV svetla ne vidim šta bi dodatno mogli da uvedu.
U kom si gradu ti u Nemačkoj? Koliko čestičnog zagadjenja pokazuje tvoj prečišćivač ove zime kada otvoriš prozor?

Kakvo ti je iskustvo sa korišćenjem prečišćivača tamo i ovde?

U kom si gradu ti u Nemačkoj? Koliko čestičnog zagadjenja pokazuje tvoj prečišćivač ove zime kada otvoriš prozor?

Kakvo ti je iskustvo sa korišćenjem prečišćivača tamo i ovde?
Nisam ga još uzeo, čekam crni petak i eventualno njihov Božić, zbog popusta.

Iskreno, nisam gledao koliko je zagađenje, već bih prvenstveno uzeo zbog alergija koje imamo i žena i ja (zahvaljujući Beogradu i dugogodišnjem životu u prometnoj ulici tamo), a uz to imamo i dve mačke... Uzeću sada Roborock S7 MaxV Ultra (da češće usisava i pere pod) i planiram Xiaomi 4 Pro (za početak samo za dnevnu sobu) da vidimo kako ćemo reagovati. Ako bude dobra kombinacija i uz to bude potreban još jedan za spavaću sobu uzećemo i njega (a testiraću pre toga ako budemo kašljali tokom noći selidbom prečišćivača iz dnevne sobe tokom noći).

P.S. Nama se simptomi prilično pogoršaju dan kada sređujemo stan, a pogoršava se i kako vreme od poslednjeg čišćenja odmiče. Ko god nije u stanu dok se čisti nema pogoršanje simptoma.

To deluje kao alergija na kućnu prašinu i tu će prečišćivač svakako pomoći ali ne dovoljno. Za vreme sredjivanja samo ozbiljna maska i promaja.

Grinje isto mogu biti uzrok.

To ćemo opet testirati. Pre pet godina, kada sam prvi put dobio simptome sam bio alergičan "samo" na ambroziju a žena na polen, prašinu i grinje.

Mislim da će nam se smanjiti priličano simptomi ako ostavimo robota da usisava i pere pod redovno (jednom dnevno) i to kada nismo u stanu i uz njega Xiaomi 4 Pro u jednoj ili obe sobe.

P.S. Promaju svakako pravimo kad sređujem stan.

Javiću svakako rezultate i alergo testa i rezultata zamišljene kombinacije.

Alergican sam na grinje, prasinu i duvanski dim.
Imam napade kaslja i kijanja kada sredjujemo kucu ili kada uzmemo npr cebe iz vakum kese pakovano u prolece a pre toga oprano. Uvek antiistamin uzimam.
Koristim preciscavac ood prosle godine, 3C ono sto sam primetio da mi bude lakse kada imam napad kjanja/kaslja kada pustim preciscavac da radi na manuel i zatvorim vrata od sobe.
To je cak i maleckoj zimus pomagalo kada bi imala neku vrstu asmaticnog napda, krene teze da dise. uvedemo je u spavacu posto je bas mala i za 5 minuta se oseti promena u vazdugu, cak sam je par puta stavljao iznaad njega da je duva

Negde sam cuo da filteri kod 4 lite duze traju od filtera na 3H , samim tim je kao bolja kupovina. Sa druge strane 4 lite kritikuju zbog povisene buke koje moze da izazove.
Jel može neko da potvrdi ovo :)

Negde sam cuo da filteri kod 4 lite duze traju od filtera na 3H , samim tim je kao bolja kupovina. Sa druge strane 4 lite kritikuju zbog povisene buke koje moze da izazove.
Za trajanje filtera ne mogu da kažem ništa, ali za buku da. Nije strašna buka na 4 lite, ali jeste veća. U noćnom modu ima neko blago brujanje koje nisam imao na 3h. Napisao sam ranije, 3h mi je stajao na pola metra od glave i moglo je da se spava. Sada je 4 lite na par metara i smeta mi. Ono kada uhvatiš neki zvuk kao kucanje sata i onda te izluđuje. Inače ni ne primećujem kada se pali. Imam automatizaciju kada pređe 30 zagađenje on radi. Preko dana ga nikada nisam primetio.

Što se filtera tiče, meni je 3h za jedu sezonu pao na 80%. Ako pratiš njihove preporuke, menjao bi na 6 meseci, odnosno, za svaku zimu bi imao novi. Tako da trajanje filtera ne uzimam kao faktor

Gde uzeti filter za 3H?

Onda je dobro kod 4 lite sto mozes da resetujes filter i produzis ga za koji mesec, ako zelis i mislis da je to ok.

To da duže traju na 4 lite (i 4 Pro) od 3H piše samo na njihovom sajtu iako na istom sajtu stoji da:
  • je 3H HEPA dok 4 Lite/Pro to nije, već je neka njihova "ekstra, mega, giga" tvorevina
  • filter 4 Lite/Pro je za samo 25% teži od onog u 3H i maltene iste zapremine (ne znam debljinu), ali je zato za 100% izdržljiviji (ruku na srce, dobro su tu izmanipulisali, gde 3H traje "do 6 meseci", a 4 Lite/Pro "6 do 12 meseci", tako da tehnički to može biti tačno: 3H traje do 6 meseci, a 4 Lite/Pro do 7,5 meseci).

P.S. Jel bi mogao neko da izmeri debljinu filtera na 3H, 4 Lite i 4 Pro? Eventualno ako može vizuelno da utvrdi da li je (i koji) gušći.

Podeliću sa vama moje iskustvo u vezi Xiaomi 3C prečišćivača a vi možete isto i vaš da testirate, baš bi me zanimali i vaši rezultati. Kada radi u auto modu, tek kada vrednost pređe 35, malo se pojača i tek tada kroz one sitne rupice uvlači vazduh(to testiram tako što izdvojim jedan listić od troslojnog toalet papira i stavim ga preko tih rupica), čim spusti vrednost ispod 35, papirić padne i onda stičem utisak da tada uopšte možda ne uvlači vazduh kroz rupice već samo ventilator radi. Možda grešim i on uvlači i dalje ali je to verovatno izrazito diskretno jer tada taj tanani papirić pada i ne drže ga rupice.
Ako neko istestira svoj kao ja ovako, bilo bi lepo da podeli isto utiske, čisto da bi znali da li je to tako standard i isto kod svakog.
Inače iz zelenog u crveno prelazi tek preko 70 a ne znam da li preko aplikacije može ta granica da se smanji na 50. Ako neko zna da li može to da se menja neka podeli sa nama. Hvala najlepše

Pozdrav svima. Kupila bih Xiaomi prečišćivač i dvoumim se između modela 3H i 4 pro. Dnevna soba je 41 kvm, a prenosila bih ga u spavaću sobu. Leti imam alergiju na ambroziju, mada sam čitala na prethodnim stranicama da nije baš od velike pomoći što se toga tiče. Koja je vaša preporuka?

3H je jedva dovoljan za tu sobu ali je lakši za prenošenje. Tako da bih ja uzeo 3H.

Podeliću sa vama moje iskustvo u vezi Xiaomi 3C prečišćivača a vi možete isto i vaš da testirate, baš bi me zanimali i vaši rezultati. Kada radi u auto modu, tek kada vrednost pređe 35, malo se pojača i tek tada kroz one sitne rupice uvlači vazduh(to testiram tako što izdvojim jedan listić od troslojnog toalet papira i stavim ga preko tih rupica), čim spusti vrednost ispod 35, papirić padne i onda stičem utisak da tada uopšte možda ne uvlači vazduh kroz rupice već samo ventilator radi. Možda grešim i on uvlači i dalje ali je to verovatno izrazito diskretno jer tada taj tanani papirić pada i ne drže ga rupice.
Ako neko istestira svoj kao ja ovako, bilo bi lepo da podeli isto utiske, čisto da bi znali da li je to tako standard i isto kod svakog.
Inače iz zelenog u crveno prelazi tek preko 70 a ne znam da li preko aplikacije može ta granica da se smanji na 50. Ako neko zna da li može to da se menja neka podeli sa nama. Hvala najlepše
Pa kako očekuješ da radi na auto modu?

P.S. Jel bi mogao neko da izmeri debljinu filtera na 3H, 4 Lite i 4 Pro? Eventualno ako može vizuelno da utvrdi da li je (i koji) gušći.
To ne možeš da utvrdiš, sem da isečeš filter i ispraviš harmoniku, pa tek onda da izmeriš. Njegov obim je mnogo veći od kućišta, nego je optimizovan u harmoniku, da bi bio kompaktniji za isti kapacitet.

Mozda je subjektivna stvar ali 4 lite na night rezimu bukvalno ne cujem i uopste nije bucan. Nisam imao 3h

Pozdrav. Pa zato ga ja nikada ne drzim na auto modu. Jer je beskoristan. Drugo po EU i USA standardima 75 je vec mnogo zagadjeno. Meni ako treba non stop da radi prvo ukljucim na max da sve lepo procisti i onga ga pustim na jedinici. Tako i preko noci. Jer auto ne vredi bar ne na xiaomiu, naravno i takodje i onaj sleep mode beskoristan.

To ne možeš da utvrdiš, sem da isečeš filter i ispraviš harmoniku, pa tek onda da izmeriš. Njegov obim je mnogo veći od kućišta, nego je optimizovan u harmoniku, da bi bio kompaktniji za isti kapacitet.
Slično su oba pakovana. Nisu sigurno ništa revolucionarno izmislili. Ako je vizuelno tako onda je 99% tako i kad se tvojim načinom meri.

Inače, dovoljno bi bilo kada se iskoristi filter da se na vagi izmeri koliko od težine ide na nosače (verujem da je slična težina za sve modele), a koliko na filter. Onda se od ukupne težine lako može zaključiti za sve modele koliko ide na filter ida li zaista jedan traje duplo duže ili ne.

Pritom uzeti u obzir da on nema inteligentan način da to meri. Ko ima načelno čist vazduh , taj filter traje mnogo duže. Ima testova na netu da nisu značaj pad u radu utvrdili i nakon isteka resursa. Ja sam već pisao da sam u potrošen 3H filter ubacio ventilator od klonje i to šljaka super.

Ma menjam kad vidim da isto zagađenje u sobi ne može da očisti za odgovarajuće vreme ;)

Pisano je o tome na temi više puta, ne možeš menjati parametre auto programa, ali preko Mi Home aplikacije možeš da pritisneš ::: kod prečišćivača, odeš na automation i tamo postaviš neke svoje uslove, da se recimo nakon povećanja PM 2.5 indeksa preko XX cifre pokrene na primer program taj i taj, i da to postaviš kao pravilo za svaki dan između toliko i toliko sati, da podesiš da se noću gasi, svašta nešto.

Vrh Dno