Šta je novo?

Prečistač vazduha

Koristio sam destilovanu prosle zime, tj kako kad, nekad destilovanu nekad pomesam sa cesmovacom. Sinoc cista cesmovaca za 10ak kapi etericnog ulja eukaliptusa na 4l vode.
Mi pametni ovlazivac vazduha, https://mi-srbija.rs/smart-home/ovlazivaci
Stavi čistu destilovanu, bez dodataka (i ne dodaj ništa, ni ulja ni išta drugo), pa vidi da li reaguje prečišćivač.

P.S. Što se tiče detektora čestica, njima je svejedno jel dim od smederevca, cigarete ili tih ulja. Oni samo vide čestice određene veličine. Zato kod destilovanu vode nema problema, jer čestica nema, dok kod česmovače, a pogotovo tih ulja čestica ima.

Da li je neko od vas imao iskustva sa Levoit prečišćivačima, vidim da su visoko rangirani na Amazonu. Takođe primetio sam da su dobro cenovno pozicionirani kao i da su im filteri jeftiniji od šaomia.
Ja sam uzeo onaj najjeftiniji pre 2 godine,lepo radi, samo se usisa filter svakih mesec-dva.

I vlaznost vazduha od 60% je previsoka, 30-50 se smatra optimalnom, visoka vlažnost je idealna za buđ i spore.

Kod mene je u stanu uvek uveče 23-24 stepena i 60-65% vlažnosti vazduha. Da li je to ok? Uz malo luftiranja padne % vlažnosti ali sad je nemoguće to raditi zbog zagađenja.

behaglichkeitsdiagramm-en-c14e.jpg

Izvor

Veća je vlaga kod tebe. Ako greješ onda je čudno zašto je povećana, jer grejanje suši vazduh, pa vidi šta je uzrok tome.

Kako zima bude odmicala, biće sve suvlje, isto je i kod nas 60tak. Do januara ima da se spusti na ispod 30, ima da plačemo za ovih 60tak.

Smrt grinjama na tih 30%.

Kad se loži ceo dan i kako sezona odmiče teško prelazi vlažnost od 50%. Većinu vremena je oko 45.

Mali offtopic ali svakako vezano za trenutnu situaciju sa zagađenjem - da li možda koristite neki malo kvalitetniji senzor za merenje zagađenja ili se oslanjate na one u prečišćivačima?

Deluje mi da oni nisu baš mnogo precizni pa se razmišljam da kupim neki malo bolji senzor kako bih mogao da pratim stanje gde god da odem, ali koliko vidim kod nas je izbor dosta ograničen i ljudi uglavnom imaju neke polu-DIY varijante koje kupuju preko stranih sajtova. Kao alternativu sam našao IQAir AirVisual Pro koji košta skoro 300 evra, a čitajući informacije o njemu i recenzije na netu ne deluje mi da je ta cena zbog nekog izuzetnog kvaliteta senzora već zbog načina kako je to sve upakovano.

Imate li možda neku preporuku?

Da pročitao sam te postove zato i pitam jer su upoređivani 3H i 4 Lite. Na netu su navodno različiti filteri...za 4 Lite se navodi neki ''lite filter'' pa ne znam da li je čist HEPA filter kod njega ili je nešto na tu temu.

Dao sam ti linkdo pošta u kome je još jedan link. Na njima sam, pored svog mišljenja, ostavio i stranu sa poređenjem filtera: 3H, 4 Lite, 4 i 4 Pro.

Isti filteri nisu - ne možeš jedan da staviš u drugi. Što se tiče HEPA oznake, 3H je ima, dok je na svim verzijama četvorke neka njihova, navodno poboljšana, verzija HEPA filtera. Da li je to tačno ili ne, ne znam, niti sam igde našao poređenje/recenziju.

Mali offtopic ali svakako vezano za trenutnu situaciju sa zagađenjem - da li možda koristite neki malo kvalitetniji senzor za merenje zagađenja ili se oslanjate na one u prečišćivačima?

Deluje mi da oni nisu baš mnogo precizni pa se razmišljam da kupim neki malo bolji senzor kako bih mogao da pratim stanje gde god da odem, ali koliko vidim kod nas je izbor dosta ograničen i ljudi uglavnom imaju neke polu-DIY varijante koje kupuju preko stranih sajtova. Kao alternativu sam našao IQAir AirVisual Pro koji košta skoro 300 evra, a čitajući informacije o njemu i recenzije na netu ne deluje mi da je ta cena zbog nekog izuzetnog kvaliteta senzora već zbog načina kako je to sve upakovano.

Imate li možda neku preporuku?
Dovoljno su precizni. Imam ja neki uređaj napolju na terasi dosta pre nego što sam kupio prečišćivač.

Napravi klimerko, bićeš svima od koristi u svom kraju.

Napravi klimerko, bićeš svima od koristi u svom kraju.

Vrlo rado kada bih imao vremena time da se bavim, a i slab sam sa elektrotehnikom tako da bih verovatno nešto sjebao. :D

Čudi me da niko kod nas ne prodaje sklopljene uređaje, verujem da bi dosta ljudi bilo zainteresovano za tako nešto...

Počeo je neki dodatni zvuk da mi se čuje kad xiaomi purifier 4 radi. Ima li tu šanse nešto samostalno čačkati ili isključivo reklamacija?

Na svim obrtajima se čuje ili samo na niskim?

Da, samo reklamacija dok je u garanciji.

Kad se upali par minuta sve ok a onda kreće da se čuje na niskim obrtajima.

Moj 3C se oduvek čuje na niskim manuelno podešenim obrtajima (najniži ručno podešeni). Na auto, i na night mode je nečujan.
Zvuk je kao zavijanje. Isto se čuo i prvog dana, i sada posle više od 1 god korišćenja.
To moje deluje kao feature.

@nemanja123 hvala na odgovoru.

Apropo Alpha prečišćivača i filtera...dobio sam danas odgovor Roaming-a kao zvaničnog uvoznika na pitanje o dostupnosti filtera.

''Postovani,
Trenutno ih imamo na stanju, ali je u procesu i porucivanje novih kolicina.
Napominjem da je rok isporuke cca 3 meseca, pa ukoliko imate potreba mozete se obezbediti stio pre.''

Jednom Alpha, nikad više Alpha. Zahebali su me za usisivač...

Dovoljno mi je bilo kada si rekao Roaming je zvanicni uvoznik.

Ja ne znam sta se desava sa Novim Sadom. Prosle godine sam mislio da saomi ne radi jer nikada nije presao broj 10 (bar na mojoj lokaciji u gradu, pored Dunava) ove godine ludi. Ovo je u kuhinji gde sam otvorio prozor na kip da udje malo "svez i cist vazduh".
P.S. Kakva su vam iskustva sa 4 pro? Jer sam citao da ima detekciju dve vrste cestica. Razmisljam o kupovini. Ili da sacekam sledecu godinu mozda izadje jod neki noviji...

Prilozi

• 20221115_084000.jpg
    20221115_084000.jpg
    103.2 KB · Pregleda: 64
3c mi nije radio od aprila do oktobra( nije bilo potrebe) a softver mi izbacuje promjenu filtera?Ima li potrebe za tim, prečišćač radio efektivno samo 3 mjeseca?

I ja se razmisljam o 4 pro iako imam 3H trenutno.

Ja čekam ove popuste oko crnog petka i katoličkog Božića za 4 Pro, ali prateći cene vidim da je on izašao februara ove godine. Ne znam koliko je pametno čekati februar za eventualno noviji model.
- Mada osim UV svetla ne vidim šta bi dodatno mogli da uvedu.

Ima dosta preciscivaca vazduha ali mislim da treba birati odnos cene i kvaliteta, vecina je kineska, sto ne izabrati ruski?

Nazad
Vrh Dno