Šta je novo?

Ventilatori [nije tema za preporuke za kupovinu]

Uzeo sam ih,samo se ignorise argb konektor,i na dejzi/4 pin to je to.

• Like
Reagovanja: Asi
Kod Noctue vrede samo A12x25 i NF-A14/NF-A15. Svi ostali mogu da se odbace u startu. neki od manjih A9, A8, A6, A4 imaju smisla u bas specificnim situacijama, i mogu da se uzmu obzir kao poslednja neizbezna opcija.

Za tvoju konfiguraciju, 2x NF-A12x25 PWM napred i 1x NF-A12x25 PWM pozadi je sve sto ti treba. Trajace ti bas dugo i mozes posle da ih iskoristis za drugo kuciste ako eventualno predjes. Gore prazno je sasvim ok, 2x80mm pozadi prazno takodje. Tu pozadi dole samo je 80mm ima smisla ako ti se pregrajavaju disk-ovi eventualno, inace nema potrebe ni za njima (i to jedan Noctua NF-A8 PWM onda.

U domacoj firmi ima samo 5V 3-pin verzija, tako da bi morao da proveris da li ce i kad stizati klasicna PWM verzija. (Tehnicki mozes da uzmes i tu samo sto ce biti malo nezgodniji namestiti brzine ventilatora (ako si osetljiv na buku). Za 80mm ako zatreba dostupna ULN verzija je sasvim ok za disk-ove dole).

PWM ima kod Madjara.
Hvala!

OK, kapiram. Sve je isključivo ili crno ili belo. Inflow ili postoji ili ga nema uopšte. AF ventilatori su neupotrebljivi, samo SP valjaju jer je bilo kakva prepreka "maciji kasalj za hybrid/pressure ventilator". Izgleda da se AF proizvode samo zbog neupućenosti inženjera jer ne prate Bench forum.
Kad ljudi iz Noctue sami kazu SP ventilatori ce biti bolji u 90% slucajeva u PC kucistu, onda nema sta dalje da pricamo o tome.
Ima trzista za airflow ventilatore, zasto ih ne praviti, biznis.

PXL_20221002_103712052.jpg

1600rpm ,slip stream 120 😀 slim edition.
Ima neko? Sećam se pazario sam dva, jedan ostao u rezervi 😁

Konacno prvi ARGB LCP ventilator:

ux2t0Vgr71hBQmkl.jpg

pic17.png

Poslednja izmena:

Kakvi su EK Vardari po pitanju buke? Uzeo bi ih za custom loop, po specifikacijama imaju dobar protok vazduha ali me malo brine buka.

Mojih par komada su bas zavijali... Imali su neki bas iritantan zvuk motora pa sam ih na kraju izbacio. Imao sam 14cm i 12cm i to ne najbrze modele. Ja ih ne bih preporucio.

Vardari kidaju, odlične performanse, ali nisu baš za kućište ako ti je cilj tišina.

Ne možeš da pogrešiš sa Noctuom A12x25...
Ako možeš da ih nabaviš, Phanteks F120-T30 su još bolji, ali 30mm debeli.
Novi Be Quiet Silent Wings 4 (Pro) su isto dobri.
Ako bi da uštediš, Arctic P serija (ARGB su za nijansu bolji od "bezbojnih"), ako možeš da izbegneš opseg obrtaja na kojima se javlja buka (1000-1200)...

Kakvi su EK Vardari po pitanju buke? Uzeo bi ih za custom loop, po specifikacijama imaju dobar protok vazduha ali me malo brine buka.
Vardari su bas performance orijentisani ventilatori, nisu bas tihi. Bice novih EK FPT ventilatora uskoro (za 15-ak dana). Koji bi trebalo da budu dosta bolji po pitanju buke, dok ce performanse ostati blizu starim Vardarima.

Moraće da se probaju :)

Arctic P12 PWM PST RGB 0dB, 12cm, 4 pin, ACFAN00186A. 3 za radiator i 3 za kućiđšte

0dB valjda znači da može i da se zaustavi ali kod mene samo jedan priključak to podržava.

Hm, jeste li sigurni za EK FTP noise levele? Evo sta kaze za Nucleus Lux AIO:
EK-FPT FAN 120 D-RGB Full Pressure Technology Fan
Fan Noise Level: 36 dB (at maximum speed).
Fan Air Flow: 72 CFM = 122,33 m³/h (at maximum speed)

Manje-vise isto kao EK Vardar.
Mislim da cu probati da nabavim NoiseBlocker fanove, imam vec jedan i odlican je sto se tice protoka vazduha i buke.

Hm, jeste li sigurni za EK FTP noise levele?
Da, FPT ima novi motor, stari motor na Vardaru je ono sto je pravilo problem sa bukom. Ne vidi se u specifikacijama.
Mislim da cu probati da nabavim NoiseBlocker fanove, imam vec jedan i odlican je sto se tice protoka vazduha i buke.
Ovo ce ti se obiti u glavu, ako mislis na NB-Eloop. Elem Eloop mora da imaju ~6-10mm lufta ispred na ulazu/intake, inace prave cudnu buku (previse je ispupcen pokretan deo ventilatora, i nacin na koji je dizajniran dodatno pravi problem). Fakticki moras da ih koristis kao push, neces se usreciti sa pull (sa bilo kojom preprekom ispred njih).

EK FPT su najbolji izbor

Hm, jeste li sigurni za EK FTP noise levele? Evo sta kaze za Nucleus Lux AIO:
EK-FPT FAN 120 D-RGB Full Pressure Technology Fan
Fan Noise Level: 36 dB (at maximum speed).
Fan Air Flow: 72 CFM = 122,33 m³/h (at maximum speed)

Manje-vise isto kao EK Vardar.
Ignorisi specifikacije na kutijama ventilatora svih proizvodjaca, svako koristi neki svoj nacin testiranja. Apsolutno beskorisno da poredis to. Cak i FPT je testiran drugacije u odnosu na vardare. Druga labaratorija, drugi nacin testiranja. Na zalost to uopste nije standardizovano.

@Dogzilla @jurodivi

Da se nadovežem ovde oko ventilatora pošto vidim da ćaskate u temi za skoro savršeno kućište :)

Stvarno je fenomenalan vent! Na BQ mislim naravno. Preporuka za SW4 seriju!

Imam jedan BQ SW4 PRO 120mm i dva BQ SW4 high speed 140mm.

Neko moje poređenje sa Arctic BioniX F140/P120:

Arctic je imao taj neki “huk” na 1000RPM i to se čuje samo kada vent ide non-stop gore/dole. BQ je tiši na većem broju obrtaja. Da se razumemo, nije Arctic bučan na većem broju obrtaja, poprilično je tih ali ne kao SW4.

Što se samog kvaliteta tiče, SW4 je dosta čvršći i stabilniji. Kada ga pritisnem ne savija se kao Bionix koji ima neku elastičnu plastiku. Dešavalo mi se da previše zašrafim Bionix, savije se i onda lopatice udaraju u plastični okvir koji je elastičan i pod pritiskom zna malo da se savije. Kabl je istog kvaliteta na Bionix i SW 4 non PRO seriji dok PRO serija ima najkvalitetniji kabl i konektor. Na PRO verziji pozadi postoji fizički switch za brzinu mada ne znam šta će im to kada je vent svakako PWM i može da se kontroliše brzine kako hoćeš🤷‍♂️

1668533982289.png

Ovako je to kod mene:

1668534337070.jpeg

“Mana” ako se ovo uopšte može nazvati “manom” je da SW4 serija nema PST/Daisy Chain tako da sam morao da uzmem Noctua splitter. To je neko moje zapažanje posle par meseci korišćenja.

Ima dobar review ovde:

Poslednja izmena:
Zaboravio sam na njih...
Tu su i Scythe Kaze Flex, odlični su za izduvne ventove, mogao bih da uzmem dva...

Ha, kod Mađara samo 5€ razlike između Kaze Flex i Silent Wings 4...svašta.
U pakovanju od 3 komada Arctic P14 PWM ARGB, komad izađe 15€ (a imaju i fabrički 0dB mod i daisychain).
Kaze Flex High Speed je 20€ komad.
SW4 (non-Pro) High Speed je 25€.

Znam da su popravili zvuk na ARGB P14, no koliko su ga popravili, to je pitanje...

Poslednja izmena:
Našao sam dobar razlog za RGB, 6x Arctic P12 PWM PST RGB 0dB, 12cm, 4 pin, Namestio Auru na ""Smart" da boje prikazuju temperaturu procesora, zeleno na 30c, po defaultu žuto na 40c a crveno na 75c i prigušio svetlo. Sad mu to dođe kao neki termometar. Sad još da nađem način da zaustavim ventilatore na kućištu. BIOS mi neda da idu ispod 700RPM. Ne čuje se nikakav šum iz ležajeva.
Iz nekog razloga "Fan Control" program ne vidi ventilatore povezane na CPU_FAN, možda zato što je i pumpa povezana sa radiatorskim ventilatorima a na njoj ne može da se vrši konztrola niti da pokazuje RPM. Videću šta se dešava ako ih razdvojim ali to znači dodatni kablovi i premeštanje ostalih a tek sam se rešio jedno kilometar suvišnih žica.

Našao sam dobar razlog za RGB, 6x Arctic P12 PWM PST RGB 0dB, 12cm, 4 pin, Namestio Auru na ""Smart" da boje prikazuju temperaturu procesora, zeleno na 30c, po defaultu žuto na 40c a crveno na 75c i prigušio svetlo. Sad mu to dođe kao neki termometar. Sad još da nađem način da zaustavim ventilatore na kućištu. BIOS mi neda da idu ispod 700RPM. Ne čuje se nikakav šum iz ležajeva.
Iz nekog razloga "Fan Control" program ne vidi ventilatore povezane na CPU_FAN, možda zato što je i pumpa povezana sa radiatorskim ventilatorima a na njoj ne može da se vrši konztrola niti da pokazuje RPM. Videću šta se dešava ako ih razdvojim ali to znači dodatni kablovi i premeštanje ostalih a tek sam se rešio jedno kilometar suvišnih žica.
Nakači ih na ploču i probaj Argus Monitor program. Ja ga koristim i odličan je...
Kakvi su po pitanju buke, imaju li onaj karakteristični šum na određenom broju obrtaja?

Sad ce i Noctua 140mm uskoro, a i novi EKWB FPT ventilatori (valjda nisu 140mm previse daleko xD)

Koreanac uporedjuje kvalitet/preciznost meraca buke svog testiranja sa STS i Hwcooling, ima mnogo vece postovanje za Hwcooling koliko mogu da vidim xD Kaze da mora da nabavi skuplji merac, ne slazu mu se rezultati sa Hwcooling (Silent Wings 4 naspram Noctua A12x25).

Ako bacimo pogled na case intake za najrealnije brzine Silent Wing 4 140mm kida za ulaz napred preko klasicnog filtera (poredjenje sa drugim 140mm i A12x25 i drugim 120mm). Jedino sto i Noctua a12x25 120mm kida takodje xD. ovih 30dBA odgovara 42dBA od hwcooling. A 42dBA od hwcooling je 31.4dBA od GamersNexus-a.

Ne koristi iste mere, 32.13 CFM = 54.5892 M3/H (sto je 1.5 M3/h razlika). takodje ovaj Silent Wings 4 na Hwcooling je 120mm.

25f375eef76f233ee2e21c150d089c08.png
a595fef01d1d1f1b8f12b60b9de043f5.png

42dBA hwcooling a12x25 - Copy.jpgspeed - Copy.jpg

Poslednja izmena:
Takodje ne vidim 120mm Silent Wings 4 kod ovog koreanca, nadam se da nije pogresno video i poredio 120mm SIlent Wings 4 sa svojim 140mm Silent Wings 4 xD Ne bi bila tolika razlika onda naspram A12x25.

Mozda je samo bio nezadovoljan sto ima jeftinij merac kod Slovaka xD

takodje ovo je obavezno za koriscenje ventilatora (Noctua A12x25, ne znam da li pasuje na druge), [kome god je prepreka neka ispred ventilator preblizu]:

Nece popraviti Blacknoise NB-Eloop, ali bilo sta drugo hoce (originalni Corsair ML140 na primer sa 14-ca verzijom)

noctua-na-is1_00.jpg
banner_na_is1.jpg

Takodje su izbacili i gumeni obruc za kad je prepreka na suprotnoj strani (odnosno da popuni rupu izmedju ventilatora i radijatora i ventilatora i mesh-a za exhaust ili slicno) za 14-ce za pripremu za A14x25 koji izlazi do kraja godine:

Btw nema potrebe kupovati preventivno, do sad je ovaj obruc (sa donje slike dolazio u pakovanju vec, ovo vise za druge ventilatore ili starije jeftinije)

na_savg2_3.jpg
na_savg2_2.jpg

Poslednja izmena:
Nakači ih na ploču i probaj Argus Monitor program. Ja ga koristim i odličan je...
Kakvi su po pitanju buke, imaju li onaj karakteristični šum na određenom broju obrtaja?
Sorry, nisam baš sasvim kompetentant da sudim o buci jer sam malo tvrd na ušima (godine bučne muzike, fabrika i pucnjave). Neke TTejce koje sam imao pre su imale taj šum ičuli se ležajevi pa su čak i meni smetali, na ovima i onim crnim ništa. Kažu da imaju Fluid Dynamic Bearing ali na slici ne pokazuju rifling ili komoru/zarez u sredini ležaja.

@CountMike Sto se tice zaustavljanja ventilatora, definitivno ce pomoci argus monitor, ako bios ne dozvoljava da cekiras fan off. Koristim ga za p14 i lian li 120mm i mogu svi da stanu kad hocu.

Nazad
Vrh Dno