Šta je novo?

Hardver Koju graficku za oko 200e?

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Mudri

Čuven
Učlanjen(a)
04.09.2003
Poena
695
Moja oprema  
CPU & Cooler
R5 5600
Matična ploča
B550
RAM
32gb ddr4
GPU
RX6600
Storage
KC3000
Sta uzeti za oko 200e, radila bi sa i5-9400 16gb i full hd ekranom. Imam u ponudi RX 6500 XT Itx sa garancijom od 2 godinne za 200e. Da li trenutno postoji nesto pametnije za te pare?

HardwareUnboxed pokazuje 6500 XT na PCI-E 4.0 pobedjuje RX 570, i medium/high settings i low/medium settings (Average od 12 igara na 1080p)

medium/high - 6500 XT - 63MIN FPS - 79AVG FPS
medium/high - RX 570 -- 47MIN FPS - 62AVG FPS

low/medium - 6500XT - 85MIN FPS - 103AVG FPS
low/medium - RX 570 -- 72MIN FPS - 85AVG FPS

sve ispod rx 6600 je potpuni vejst of geld/zeit.

ta kartica je u playstation 5. (ne baš identična, ali takođe RDNA2 na ~10 Tflops single precision)
i sve igre će sledećih 7 godina biti optimizovane za taj kalibar gpu-a.
(kao što su u PS4 eri bile optimizovane za R9 270)

u PS4 Pro i Xbox series S, je kartica jačine RX 570 (u xbox S je modernija RDNA2 doduše) ,
i tako nešto će biti dovoljno za najosnovniji 1080p gejming na ~40+ FPS.

Poslednja izmena:
Rx 6500 je veoma osakaćena svojom 4 lane pristupnicom. I NIKAKO ne ooravdava ni dinar ulaganja.
Zna se koliko ona košta i kom je tržišnom segmentu namenjena.

Nvidia 1660 je yesterdays news, osim za obožavaoce brenda (američki prevod naše reči "žig")
Radeon je oduvek mnogo bolje "stario" od nvidia.
Takođe, dokle više prećutkivati javnu tajnu koju je još Frenk Zapa obelodanio,
Da su i intel i amd i nvidia zapravo jedna firma,
I to entertainment department vojno-industrijskog kompleksa.

HardwareUnboxed pokazuje 6500 XT na PCI-E 4.0 pobedjuje RX 570, i medium/high settings i low/medium settings (Average od 12 igara na 1080p)

medium/high - 6500 XT - 63MIN FPS - 79AVG FPS
medium/high - RX 570 -- 47MIN FPS - 62AVG FPS

low/medium - 6500XT - 85MIN FPS - 103AVG FPS
low/medium - RX 570 -- 72MIN FPS - 85AVG FPS
Da li ima neka nova AMD-ova graficka da ne zahteva PCIE 4.0, a da moze da ostvari svoje maksimalne performanse? Kakva je situacija za NVIDIA-om?

Ja ću uskoro ići na RX6500xt, samo da se skupe novci, po meni bolje nego istrošene 1660ice ili ne daj bože rx580, ali bitna je stvar pcie 4.0... Slažem se da je rx6600 nešto mnogo bolje, ali opet, cena.... 330e je mnogo, bar za moj budžet!

Da li ima neka nova AMD-ova graficka da ne zahteva PCIE 4.0, a da moze da ostvari svoje maksimalne performanse? Kakva je situacija za NVIDIA-om?
Nope, Ceka se Intel, koji je ~2meseca daleko, i bio je ~2 meseca daleko svaki mesec unazad od februara xD Cim Intel dodje Nvidia 3050 pada u ceni (dolazi nova verzija jeftinija za proizvesti).
ali opet, cena.... 330e je mnogo, bar za moj budžet!
Eh da je samo toliko, nema ispod 400 eur novo, jedino juriti polovno sa garancijom.

Poslednja izmena:
Za ovo možemo da kažemo da je samo trenutno vraćanje u normalu. Koliko normalno možemo da nazovemo osakaćene grafike i ove cene. Nestačica čipova će uskoro baš da utiče na sve.

Eh da je samo toliko, nema ispod 400 eur novo, jedino juriti polovno sa garancijom.
Na KP koliko vidim 6600 ima za 350e najjeftinije, ako važe te cene, klot model, ne xt, ali i to je po meni premnogo za takvu kartu...

Koliko vidim RX 6600 je za taj novac najbolja kupovina?
RX 6600 juri, da, bila na foruma Gigabyte Eagle za 250 eur pre neki dan, to je ta zlatna cena, lovi i cimaj ljudi za tu cenu na kupujemprodajem i drugde. Naravno ako izgleda bolje karta/ima garancija neka domaca, itd, blizu, brzo se dogovorite, i par desetina evra iznad nije na odmet, ako ti je hitno

Ja bi radije cekao i godinu nego da kupim sad polovnu rudarsku
Bas ne, 6600 su izasle pre ~11 meseci, sigurno nisu kopale celo vreme, nema bolje karte da se uzme od kopaca (*** jes presla leto sigurno, al to je to, samo jedno leto, ovo proslo)

A 3060 sto @Djolekg spomenu isto samo da je 12GB model ~godinu dana ili malo vise, nema svezije od toga, samo jedan ciklus kopanja preko leta. Sad naravno ne znaci/ne govorim da je svaka besprekorna, ali statistika je na strani kupca.

Poslednja izmena:
Vrh Dno