Šta je novo?

Nepoznat problem kod skoro sastavljene konfiguracije

ghostface741

Zapažen
Učlanjen(a)
12.11.2022
Poena
11
Pozdrav svima, pre dva meseca sam sastavio novu konfiguraciju sa novim komponentama.
Računar na prvi pogled funkcioniše idealno, međutim kada je u pitanju gaming na početku se često dogadjalo da nakon par minuta provedenih u samoj igri ekran odjednom zacrni (nema signala), sve se zamrzne, tastatura, miš, dugme za paljenje/gašenje pa čak i rgb osvetljenje na komponentama koje inače vrti ciklus boja se zakoči u mestu. Dakle komp postane totalno neresponsivan i jedini način da se odmrzne jeste gašenje prekidača na napajanju. Nakon ponovnog paljenja sve bude ok jedno vreme. Temperatura računara ne prelazi 77C tokom full opterećenja i 30ak stepeni tokom mirovanja, ima solidan protok vazduha, sve je uredno i čisto, kablovi i komponente čvrsto u svom ležištu. Igrice koje izazivaju ovo zamrzavanje su raznolike od zahtevnih poput Arkham Knight-a na high do LoL-a na nekim slabijim podešavanjima.
Konfiguracija je sledeća:
CPU: Ryzen 7 Pro 5750g (integrisana grafika) sa stock AMD kulerom
RAM: 2x Kingston Fury 8gb 3600MHz
Matična: Gigabyte B550M DS3H
SSD: 500GB Kingston NV1
Windows 11
Napajanje: Chieftec Element Series 600W
Nisam naročito stručan što se tiče konfiguracija, i potpuno sam iscrpeo opcije, od ponovnog spajanja komponenti, resetovanja OS, raznih testova poput Aida64 i Furmark i ne znam gde da tražim problem. Svaki savet je i više nego dobrodošao, hvala :D

Pogledaj Event Viewer i LiveKernelReports folder u Windows dir. da li ima nesto

Hvala svima na odgovorima, pošto posle svih testiranja i dalje postoji problem, odneo sam ceo racunar u servis jer je u full garanciji.
Staviću update šta su rezultati dijagnostike mada nisam nešto optimističan jer mi je čovek odmah rekao da je razlog to što integrisana grafika nije namenjena za pokretanje grafički zahtevnih aplikacija poput Blendera photoshopa ili bilo koje igre - što je meni neverovatno da čujem 😂. Neću da odustanem dok ne rešim jer ako sam u nešto uložio x količinu novca hoću da radi kako treba, a verovatno će značiti i nekome ko bude imao sličan problem.
Hvala svima na odgovorima, pošto posle svih testiranja i dalje postoji problem, odneo sam ceo racunar u servis jer je u full garanciji.
Staviću update šta su rezultati dijagnostike mada nisam nešto optimističan jer mi je čovek odmah rekao da je razlog to što integrisana grafika nije namenjena za pokretanje grafički zahtevnih aplikacija poput Blendera photoshopa ili bilo koje igre - što je meni neverovatno da čujem 😂. Neću da odustanem dok ne rešim jer ako sam u nešto uložio x količinu novca hoću da radi kako treba, a verovatno će značiti i nekome ko bude imao sličan problem.

Ovde se ukratko vidi problem u pitanju. Nepogrešivo svaki put, nebitno da li je neka igra iz 2005. ili neka novija iz 2020.

Poslednja izmena:
Kakva glupost, cuj nije namjenjen. Program ili igra moze da ne radi tj da nece da se pokrene ili da koči ali ne da gasi ispravan racunar

Ako ti ovi kazu da je ispravno, a nije kada preuzmes, pogledaj u BIOSu opciju EOCP ili DOCP, obicno pod AI Tweaker - AI overclock tuner, postavi na EOCP ili DOCP sta nudi, a ispod postavi oravi takt tvoje memorije, u slucaju da ti sam postavi nesto trece. Onda probaj igrice.

Da li koristiš možda hdmi na vga adapter ili tako nešto? Hoće ne-aktivni da prave ovakve probleme gde se mora gasiti komp/napajanje na prekidač pozadi.

Meni je problem pravio hdmi vga adapter dok sam bio na win 7 ..isti problem sa igrama..presao na win 10 i cisto hdmi povezivanje jer sam kupio nov monitor i problema vise nema.

Drugarica ima isti problem na poslu, kod nje se tokom rendera na 5950x desava to. Koliko sam uspeo da shvatim sa neta, problem je u procesoru ili komunikaciji procesor-maticna. Karakteristicno za taj problem je da se mora preko napajanja ugasiti. Moguce da ima vise uzroka zasto bi procesor toliko zapucao da je ceo sistem nemoguce ugasiti, ali nadam se da ce serviseri utvrditi problem. Mada mi njegovo prvo obrazlozenje ne uliva poverenje. :D

Sata kablovi?

Jel ima nekih novosti iz servisa?

Hahha, jao sta nece sve reci u servisu znaci krvi su mi se napili svacega sam se naslusao dok mi jedan drug koji je radio kod njih nije rekao sta rade uzimaju komponente tj narucuju bez garancije jer ih to izadje dosta jeftinije i onda i odatle ti odgovri i jajarenje...

Nazad
Vrh Dno