Šta je novo?

Toplotna pumpa

Maxi Gree Versati III 16 kw kod komšija košta 6780 eura. Pa za toliko para možeš da nađeš kakvu hoćeš TP provjerenih proizvođača. To znači da ne može se reći Kinez košta 5000 eura a Japanac iz Kine 10000 eura.

Meni je recimo best buy lg therma v silent u34 16kw.

Prilozi

• dane-8.png
    dane-8.png
    152.9 KB · Pregleda: 79
Papir svašta trpi, što ne napišu koliki joj PI pri -2 ili -7, nego samo TC i COP.

Logika pezo. Izlazna snaga podijeljena sa copom = ulazna snaga....

Čekaj bolan Emaxx, možda ti i ja to znamo ali ima neko ko ne zna. Ostali to lijepo napišu dole ispod tabele i lijepo objasne šta koji pojam znači. Treba sakriti stvarnu potrošnju da se raja ne isprepada.
Evo kako to rade ozbiljni.

Prilozi

• IMG_20221107_142538.jpg
    IMG_20221107_142538.jpg
    185.6 KB · Pregleda: 80
Mogu da preporucim Ferroli toplotne pumpe,novi modeli sad mogu da greju do 65 stepeni(mislim da neki "jaci" proizvodjaci ne mogu da se pohvale time) kome je potrebno za radijatore. Za 4-5 godina koliko ih ugradjujemo, nismo imali neke probleme.

Garantujem da 90 % korisnika i ne otvori uputstvo da bi pročitali tehničke podatke.

Mogu da preporucim Ferroli toplotne pumpe,novi modeli sad mogu da greju do 65 stepeni(mislim da neki "jaci" proizvodjaci ne mogu da se pohvale time) kome je potrebno za radijatore. Za 4-5 godina koliko ih ugradjujemo, nismo imali neke probleme.
1667849774409.png

To je ovaj novi model?

Sta kazu korisnici koji su ih kupili za radijatore, a greju vodu na 50+ C?
To me jako zanima.
Kada je objekat dobro izolovan sasvim je dovoljno i 50c. Ja na gasnom kotlu zbog kombinacije podnog i radijatora pustam sad 30c u pod(non stop) i dobijam 23c t u kuci. Prosle zime nisam dizao vise od 34-35. Isto tako i sa toplotnom moze.

Poslednja izmena od urednika:
Kada je objekat dobro izolovan sasvim je dovoljno i 50c. Ja na gasnom kotlu zbog kombinacije podnog i radijatora pustam sad 30c u pod(non stop) i dobijam 23c t u kuci. Prosle zime nisam dizao vise od 34-35. Isto tako i sa toplotnom moze.
To znam i ja. Nego nisam to pitao.
Pitam sta kazu korisnici koji su je uzeli "za radijatore" i treba im 50C+ u periodima gde je spoljna temperatura ispod 0C?
To pitam jer ti kao neko ko ih ugradjuje kazes da idu i do 65C, da ih godinama ugradjujes i nema problema.
Racunam da imas i neku povratnu informaciju od korisnika.

Vrlo mali broj na radijatorima obicno na podno i u kombinaciji sa fan-coil za hladjenje(grejanje) ali se niko nije bunio(naravno da su bili upoznati u situaciju) i opet kazem sve su bili dobro izolovani objekti. Vila promaja nikad ne dolazi u obzir.

Jarane taj ti pajdo puno troši struje, nešto tu neštima ili je slaba izolacija ili radijatore treba pojačati. Fujitsu, Daikin i Mitsubishi to griju kao od šale i to snagom od 11 ili 12 kw. Bar sam tebi poslao tablice i lako je izračunati bar približno koliko će potrošiti Fujitsu. U Japanca sve piše crni na bijelo.
Pretpostavljam da imaš nešto od tih pumpi pa to kažeš iz iskustva.
Prošle nedelje sam dobio ponudu za Versati 16kw na 480.000+pdv. a bile su neke i za 100.000din skuplje, *** tržište.
Kod nas se Gree mnogo ugrađuje, greju se komercijalni objekti i kuće, meni lično skup brend za kvalitet.

Vrlo mali broj na radijatorima obicno na podno i u kombinaciji sa fan-coil za hladjenje(grejanje) ali se niko nije bunio(naravno da su bili upoznati u situaciju) i opet kazem sve su bili dobro izolovani objekti. Vila promaja nikad ne dolazi u obzir.
Pa koja je onda poenta isticati "novi modeli sad mogu da greju do 65 stepeni(mislim da neki "jaci" proizvodjaci ne mogu da se pohvale time)" ako nema iskustava o tome?

Mislim da sam uspeo jos da spustim potrosnju ali vam to javljam sutra

Drugu vrstu podesavanja cu moci tek za vikend, zbod toplijeg vremena u sredu i cetvratk, vikend ce imati slicne cak i nize temp
:cool:

Pa koja je onda poenta isticati "novi modeli sad mogu da greju do 65 stepeni(mislim da neki "jaci" proizvodjaci ne mogu da se pohvale time)" ako nema iskustava o tome?
Ako je nov model onda je izasao ove godine...Ja sam komentarisao o starom modelu tako sam i razumeo pitanje.Novi model je stigao ove godine i ovo ce biti prva sezona. Mi smo dosad "odvracali" ljude(na radijatorima) sa starim modelom ali sada ne sa novim ne. A greje bez problema do 65c.

Interesuje me grejanje na TP za stan. Ako se uzme monoblok, da li se samo postavlja razvod tople vode u stanu do radijatora ili je potrebno jos nesto? Koliko prostora zauzima?

Ako je nov model onda je izasao ove godine...Ja sam komentarisao o starom modelu tako sam i razumeo pitanje.Novi model je stigao ove godine i ovo ce biti prva sezona. Mi smo dosad "odvracali" ljude(na radijatorima) sa starim modelom ali sada ne sa novim ne. A greje bez problema do 65c.
Ali ja sam tebe odmah i pitao za nove modele!
Pogledaj poruku #369.
A ti kažeš da ih preporučuješ jer ih ugradjujes već 4-5 godina, pritom ne kažeš jasno da preporučuješ Stari model, nego taj novi za "radijatore" što greje do 65C, za koji se sad ispostavlja da tek kreces sa ugradnjama!
Jel imaš neke tablice opterećenja/iskorišćenja za neke temperature vode u situacijama -7/+2/+7 spoljnog vazduha, ili nešto tome slično?

Pitanje je do kada daje 65 C. Therma V se hvali istim podatkom, ali mislim da zadržava efikasnost do - 7 C. Realno za BG i više nego dovoljno. Nema mnogo dana kada je temperatura ispod - 7 C. Još ako neko ide na radijatorsko i/ili podno, verovatno ima i bar jednu klimu (ako ne i više komada) u kući (prevashodno namenjene hlađenju) koje mogu buti bekap u slučaju visoke vlage i/ili ekstremno niske temperature.

Ima li neko LG Therma V i kakva su iskustva za kombinaciju podnog i radijatorskog? Vidim ima na akciji 580.000 din 16kw..

Pogledaj poruku #369.
A ti kažeš da ih preporučuješ jer ih ugradjujes već 4-5 godina, pritom ne kažeš jasno da preporučuješ Stari model, nego taj novi za "radijatore" što greje do 65C, za koji se sad ispostavlja da tek kreces sa ugradnjama!
Jel imaš neke tablice opterećenja/iskorišćenja za neke temperature vode u situacijama -7/+2/+7 spoljnog vazduha, ili nešto tome slično
Postavicu ako iskopam nesto.

Pogledaj poruku #369.
Jel imaš neke tablice opterećenja/iskorišćenja za neke temperature vode u situacijama -7/+2/+
Ova zadnja rečenica ti je pogodak u centar.
Ima li neko LG Therma V i kakva su iskustva za kombinaciju podnog i radijatorskog? Vidim ima na akciji 580.000 din 16kw..
Koliko je kvadrata u pitanju i sa čim si se grijao do sada?

Manje od 200 kvadrata, mozda nekih 180-190. Prizemlje i sprat. Podno je u kuhinjama, hodnik i kupatila, a u sobama radijatori.
Izolacija kamena vuna 10cm, pvc stolarija (veka, troslojno staklo). Poslednja ploca nije izolovana jer planiram neko mini potkrovlje do godine, krov je dobro ususkan. Do sada pelet, kotao centrometal kombinovani, od 2015te godine, nikad vise od 5 tona nisam potrosio.

S obzirom na izolaciju, plus podno i radijatorsko grijanje i ako će se grijati postojeća kvadratura onda je ta od 16 kw prejaka, bolja bi bila od 14 kw, a pošto planiraš ubrzo i mini potkrovlje onda je 16 kw uredu. Ja bih prije uzeo Fujitsu 160LTCA od 16 kw koja je skuplja 1000 eura od LG Therma. E sad koliko će biti kvadrata u mini potkrovlju to ne znam. Pogledaj malo i Toshiba Estia kakve su cijene kod vas. Ali sve zavisi koliko je budžet.

Vivax 16kw

Juceranji dan 10kw vise 7kw nize tarife .. slicna potrosnja kao pre par dana ali deluje da je bilo hladnije..

700w po satu za grejenje kuce bez sanitarne vode.

200m2, pvc, 8cm, kuca na sprat, pod nije izolovan, plafon jeste izolovan, radijatorsko grejanje 70-75% (sobe, hodnici), 30-25% podno (kupatila, hodnik, kuhinja).

Danas stavljam nova podesavanja i ostavicu nekoliko dana jer ce biti malo promenljivo pa cu pokusati da nadjem najbolji dan za poredjenje.
Kao sto sam navodio ovaj model prodaju razni prozvodjaci pa verujem da je za sve isto sto se potrosnje tice.

HPM-53CH155AERIs R32-3
1667908431206.png

Midea MHC V16
1667908436026.png

Hyndai HHPM-M16TH3PH EXTREME
1667908475564.png

Feroli Omnia 3.2

1667908412838.png

Poslednja izmena:
Nemora da znači da sve isto troše, možda neko ima odličnu izolaciju a neko ne, možda je u nekoga podno a u nekoga radijatorsko grijanje. Ima tu puno faktora koji utiču na potrošnju osim same TP.

To ti niko ne može odgovoriti, za takve usporedbe treba ti laboratorija, gdje će biti za sve ove koje si naveo TP isti uslovi. To treba neko da plati a kinezi neće sigurno ni u mislima.

Nazad
Vrh Dno