Šta je novo?

Xiaomi 12T/Pro

Momci, jedno pitanje za one koji su kupili preko Yettel-a...
Pretpostavljam da je juče počelo pozivanje za preuzimanje u poslovnicama... E sad, odeš u poslovnicu, preuzmeš, potpišeš ugovor, ali na ugovoru i računu za učešće stoji jučerašnji datum...
Registrovah se za grejalicu danas, attach-ovao sliku računa i ugovora, sve prošlo ok, ali mi ne da mira pitanje da li će sada da prave problem, jer na ugovoru stoji jučerašnji datum (kapiram da tako stoji svima koji su juče preuzeli telefon). Nigde na ugovoru ne stoji da je preorder, mada sam ja za svaki slučaj screenshot-ovao narudžbenicu koja je napravljena 18.10. za preorder, pa se nadam da ne mogu da me nešto zezaju za tu grejalicu.

Aj nek proveri neko ko jos ima ovaj mob,izgleda da opet sporo salje sms kad je volte aktivan?
To je bio problem na pocetku u yetelu za xiaomi i jos neke modele,medjutim posle su to popravili i moj poco f2 pro je normalno slao,kao i sad sto salje,ali ovaj opet kilavi sa slanjem

Da ručaš, n
I ko je, kako, u koliko sati, na kom mestu, pre ručka ili posle preuzeo mob. Zbilja zanimljive info za nas što treba da ih kupimo, možda me jedino ubede da treba prvo da ručam pa posle da idem u shoping.
Da ručaš, nego šta nego da ručaš 😀

Ne znam, dosta pratim ovu seriju i temu, ali sa cim god da poredim ove telefone ja jednostavno ne vidim value proposition.
Stavise, kao neko ko ima F3 Poco (koji sam prvo mrzeo u odnosu na F1, pa menjao za iPhone 13 Pro, pa posle se vratio njemu i pomirio se sa svim vrlinama i manama), bukvalno mi je sve vec godinu ipo dana iz Xiaomi tabora na isti kalup, 6.67" amoled ekran, i neki malo bolji CPU, a ostalo su sve finese i detalji (proximity, kamere, izrada, bukvalno u tom redosledu idu razlike).

Bukvalno koja je poenta, evo vec koliko, 2 godine, sve isti telefoni na isti kalup, a pritom cena nikad jaca i placamo 300e jacu cenu za SD8 seriju? Evo i Redmi Note 11 Pro 5G model, 6.67" AMOLED 120hz, isti holepunch, razlika u procesoru jedino, i camera layoutu, a u realnom radu koliko sve to znaci. Cak i on nudi 120W punjenje, Wifi 6.
Ni ovaj od 300e ni ovaj od 600e ne nude nesto novo, npr telephoto (koji Huawei od 2019 recimo nudi, s jakim optickim zumom, ispeglanim softverom pod konac, P30 Pro serija).
Apsolutno mi NISTA nije jasno koja je ciljna grupa za ovu seriju, jer to definitivno ne moze da bude neko ko je kupio bilo sta od Xiaomija minimum 2 godine unazad a da nije u pitanju neki Redmi entry-level ili Poco M serija (vec i na X seriji covek treba da se zamisli sta stvarno dobija ako predje na T seriju)

Ajde kod flagshipova i ima smisla, eksperimentisu sa kamerama, pa sa displejem pozadi, pa tako nekim featureima, pa im se nekad obije o glavu, a nekad ima ok prodju, ali mi NISTA nije jasno koje su razlike kod Redmi Note 10-11, Poco F3/F4, pa cak i X4, i ovih 10T/11T/12T? Tek da krenem da pricam o "Lite" i "Lite 5G" verzijama, pa leteo bih sa bencha samo tako.

Procesor, jeste jaci je? Jeste, ali za te pare..brate..
Druga stvar je sta, kamera? Necu da budem 'onaj lik' sto ce reci "za tu lovu sto bih dao za ovaj jedan fon mogu buraz Nikon znas kakav plus odlican xiaomi telefon i jos da mi ostane za letovanje", ali sta placate kupovinom 12T serije? Jel' se toliko vidi razlika u processingu? OK sigurno brze obradjuje slike, ali je to opet isti taj MIUI (na koji svi mi instaliramo EU rom kad tad, jer svi znamo da je stock djubre, koliko god da mu dajemo sansu), OK ima vise tu detalja, ali apsolutno nista drugo se ne dobija.

OIS na nekim modelima je ubedljivo bolji, ali opet je to sve Xiaomijevo staro maslo gde je softver neispeglan i gde su se zagubili od silnih modela.

Apdejtovi su svuda isti, 2 godine max, tj dve verzije MIUI-a nakon one s kojom lansira, i nekad ako je jaca serija dogura 3, ali tesko da se bilo sta bitno ispegla u tim apdejtovima, pa se onda juri opet EU ili neki treci ROM.
Da ne govorim o tome koliko im ekstremno brzo pada cena (kako i ne bi, kad Xiaomi isti telefon 3 puta godisnje izbacuje), ali to je vec sa aspekta ljudi koji menjaju cesto telefon, pa im znaci, nismo svi takvi.

Pre 5-6 godina se znao red, ali stvarno. Imali smo mido Redmi Note 4, nesto sto je nenormalno bilo za taj period - telefon od 200e koji je s gcamom izvlacilo ludilo slike (pa ona 3 senzora, Omni/Samsung/Sony na zadnjoj, pa trazi gcam za tvoj senzor, pa podesavaj, pa na kraju dobijes telefon sto slika jace nego tad ajfon 8 koji 4x skuplje kosta), imalo bateriju za pozeleti, po 8-9h sot (pogledajte druge teme u vezi s ovim i skorijim Xiaomijevima), i nije kocilo uopste jer je softver bio na tom nekom prelaznom periodu izmedju MIUI starog (setite se da je MIUI nastao pre Mi telefona, kao skin za androide druge, tipa S1/S2), i ovog 'novog' koji je po meni rak vec od kasne 2019 negde tamo.

Pa F1 gde je sve bilo ujednaceno i zaokruzeno i bilo utegnuto, znalo se zasto se uzima taj telefon a ne neki drugi. Imalo je smisla tada skakati s telefona na telefon, ali evo vec kod Redmi Note 5/6 su se izgubili (tu su ponovili istu seriju godinu ipo za redom), i od tad se sve vise i vise gube, i pokusavaju da nas ubede da Poco nije isto sto i Redmi, a neki od nas nasedaju i bivaju naivni kao francuske sobarice, i sto je najgore opravdavamo firmu koja je tu dosla da izvuce max profit, na koji god nacin mogu.
Zadnje inovacije su bile sa 9T i F2 serijom, gde su ubacili AMOLED krsten, kameru na izvlacenje 'tzv periskop', i doneli nesto novo, ali to je to.

Izvinjavam se ako sam u off skrenuo jako, ali mi stvarno ne ulazi u glavu, gledam gsmarena comparison tool, kako neko ko je na 10T npr moze da predje na 12T i misli da je super prosao, a da pritom placa vise od 100-150e doplate.

Svestan sam trendova, znam da nece dugo dugo biti telefona od 150-200e kao F1 i mido, niti trazim, ali da je Xiaomi lenj i trom (tek je prica za sebe kako nas tretiraju kao bogatu naciju a kako jadne engleze i sta njima sve daju uz preorder bonuse i kakve akcije im daju na NEDELJNOJ bazi, ali ajde necemo o tome) generalno, jeste.

Kako to da kvalitetni, opticki zum, vec 3 godine niko nije uspeo da dovede u srednju/srednju-visu klasu, da makar neki telefon iz Xiaomi ponude ima dobar processing i 5x opticki zoom kao sto je P30 Pro imao? Zasto nema vise Mi Mix serije? Kamere na iskakanje i pomocni ekrani pozadi za 400-500e? Compact telefoni poput Xperia Ace (japanski model doduse) ili Zenfone mali Asusov? Gde su ti jeftini flip ili foldable Redmi telefoni od 400-600e, sto bi realno bilo nesto da covek uzme i kaze 'evo uzeo sam, ajd' da vidimo sta tu ima novo'?
F1 je po meni poslednji normalan model koji je neko seo, dizajnirao, i o kome se ljudsko bice brinulo tokom celog proizvodnog ciklusa (od ideje preko razrade do fabrike), sto i govori cinjenica da je telefon unikat, a ne kineski K20, K30, K40, samo sa drugim imenom za zapad.

Covece ako cu vec da dajem pare i znam da se igram, daj mi nesto novo, u suprotnom juricu neke esotericne modele, Vivo, Oppo, Oneplus, Nothing, Essential pokojni, Aquos Sharp, Kyoceru neku, Doogee, Oukitel, Lenovo, LeEco (e to je vec pravi retro sad) ako mi je dosadno, sta god, bar cu da se zezam za moje pare, znam sta uzimam i koji su hendikepi, ali koja je poenta s ovim telefonima sto Xiaomi izbacuje danonocno, a podrska nikakva i svi trcimo na EU rom? Sad vec pocinjem da verujem da Xiaomi sam drzi ceo EU rom forum jer zna da mu prodaja zavisi od toga.

P20 Pro dobija softverske apdejtove, nema bootloader i custom rom scenu, telefon star skoro 4 godine, i jace, i unapredjuju mu i fotografije, i bateriju, i to sve firma pod sankcijama, ej bre, ko ne veruje neka vidi temu na benchu.

Jos se ljudi ovde na temi pitaju zasto niko ne opisuje telefon, nego opisuju proces kupovine, registraciju, pre-order, screenshot kurirske sluzbe dokle je telefon stigao, prepiske sa jetelom i vipom.

Pa sta i da kazu, isti telefon vec 2 godine nam uvaljuju.

Poslednja izmena:
Ovako,I dalje ostajem pri utisku da je mnogo bolji osecaj drzati u ruci predhodne telefone koje sam imao,Mi9t,Poco F3..Nebo I zemlja drzati telefon sa staklenim ledjima,alu lajsna VS plasticna ledja,plasticna lajsna.
Telefon je munja,"Brzi Gonzales" 😃,sto se I moglo ocekivati zaslugom odlicnog procesora..Skrolovanje,surfovanje,sam rad telefona je bas brz.
Ekran odlicnog kvaliteta I osvetljenja,sigurno ne spada u top ekrane Ali...,nijansu bolji nego na F3.
Zvucnici brutal,Jacinta,prodornost,jasnoca..Prosto je sa ovom tehnologijom bolji od klase.
Kameru nisam skljocao.
Sledece nedelje mi stize maska sa Allija,da bacim ovo ***** od silikona..
Na poledjini strci kamera,klacka na ravnoj povrsini,ali morali su negde da smeste 200mpx.😃
Sve u svemu dobar telefon,ko se pronadje u njemu dobro ce ga sluziti.
Telefon ne kliza u rukama zbog plasticnih ledja.
Pitajte ako vas nesto posebno zanima.
P.S.odmah zatrazen unlock bootloader.. 😆

Prilozi

• IMG_20221029_032909.jpg
    IMG_20221029_032909.jpg
    327 KB · Pregleda: 48
Jos jednom kolege koji ga imaju i imaju aktivan volte jel mogu proveriti slanje obicnog sms jel kao i kod mene traje po minut,dva?
Tako sam u pocetku imao probleme i na mom bivsem poco f2 pro,pa je kasnije to popravljeno.
Ne mogu skontati jel softverski problem ili mrezni...mislim da je softver

12x isti problem, cim se uključi volte sms se salje usporeno

12x isti problem, cim se uključi volte sms se salje usporeno
Tako mi je u pocetku bilo i na Pocu,pisali smo svi o tome koji imamo Xiaomi modele u drugoj temi.
Kroz neki period se popravilo mislim nakon neke ispravke androida,ali sad opet i na ovom isto

Edit:
-Ekran dosta dobar,odlicna vidljivost na suncu.
-Ima fabricku foliju na ekranu.

Poslednja izmena:
Ljudi mozda sam utripovao,mada cini mi se da i onaj lik u yetelu rece da je bolji signal...jel moguce da esim ima bolji signal od sim kartice obicne?
Na poslu gde radim kad udjem u lift gotovo uvek ispadne iz mreze,danas u liftu,a ono dve crte i ladno saljem viber poruke i net drndam...a nisam mogao pre?

Jeste bolji signal i brzi protok saobracaja.Trebao si da uporedis pre i posle uzimanja eSima brzinu interneta.Kao info

Nema sta druze onda je sve jasno...definitivno bolji domet.
Kazem,net nisam mogao u liftu,ispadne iz mreze,danas ladno sve vreme voznje surfujem i poslao viber poruke.
Imacu jos jedan test neki drugi dan,mrzi me da idem u taj deo zgrade...imamo dug hodnik duboku unutar zgrade i tu ispadne iz mreze uvek...ako i tu prodje onda je esim dobra stvar ;)

Ne mora da znači da je do esima. Možda je jednostavno bolji prijem na tom telefonu. Ovo što ti je Pavel napisao,trebao si provjeriti prvo sve sa običnom karticom,a onda sa esimom.

Inace je bolji protok interneta i signal sa eSimom,jedna od prednosti..

Ljudi mozda sam utripovao,mada cini mi se da i onaj lik u yetelu rece da je bolji signal...jel moguce da esim ima bolji signal od sim kartice obicne?
Na poslu gde radim kad udjem u lift gotovo uvek ispadne iz mreze,danas u liftu,a ono dve crte i ladno saljem viber poruke i net drndam...a nisam mogao pre?
(e)sim nema nikakav signal, ili ti novi telefon ima bolji signal (antene, modem) ili ti je esim u nekoj prioritetnijoj grupi u odnosu na stari sim.

Nit može da bude bolji signal, nit bolji protok interneta, nema to veze sa karticom :)

Ja nemam lift, šta sad 😱 . Simpatičan mob, igram se malo sa njim ali MIUI je sam po sebi dosadan. Kupio sam ga danas od jednog našeg Benchmark lege u vakumu sa Yettel-a za 580eu. Fiskalni, ugovor, vo, no i to je cena koju bi platio da je mob iz prodavnice, da kažemo duplo jeftiniji od neke babaroge od 1200eu a mob ajd malo bolji od onih iz srednje klase. Mislim da je to ok cena. Jedno obično pitanje pre nego dodjem do neobičnih iz vašeg domena, ne mogu da mu nadjem u podešavanjima 2X dodir za isključivanje ekrana, našao i uključio 2X za uključivanje ali ono prvo jok. Zna neko gde da čačkam, u podešavanjima ekrana nema. Uključio sam esim ali to mene ništa posebno ne fascinira, eto imam ga da čisto pratim modu 😂

Poslednja izmena:
Od 22. oktobra, kada sam dobio telefon, pa sve do sinoć, SMS porukama kada je aktivan volte, trebalo je preko pola minuta da se pošalju. Danas se šalju u trenutku. A i konverter - grejalica je dostavljena.

Yettel...ali telefon nije kupljen preko njih

Poslednja izmena:
@Pavell - Citam da vec 3-4 puta pises jedno isto i dovodis ljude u zabludu. Nije lose da procitate malo pre nego sto kupite nesto. I ono sto je losije - nije mi jasno kako ne umete da raspoznajete sto je staklo, sto je plastika. Evo ovo pisem sa plavog 12T Pro i ovo na ledjima uopste nije ni slicno plastici.

Telefon NEMA plasticna ledja, nego staklena i ima dual-glass dizajn.
Ramka jeste plasticna i to je tacno.

geoM5pH.jpg

Poslednja izmena:
Inače kada sam ga stavio u ruku ne mogu da kažem da to nije to, kao da je osećaj isti alu + staklo a ne plastika tako da postajem pomalo sumnjičav da je ovo čista plastika, ledja i lajsna. Kada sam ga vrteo u ruci bio je 'ladan kao da je staklo + alu...nisam pametan ali nije mi ni važno za te pare.

Imas na netu pisano o tome u nekim clancima,plus postoje snimci na YT gde su bili uporedni snimci za brzinu eSima i kartice,dosta veca brzina interneta izmerena na eSimu..
To ti je fejk sve u principu ;)
Jedino ako nije isti prioritet/provisioning na kartici, ali to nema veze sa SIM vs eSIM

Inače kada sam ga stavio u ruku ne mogu da kažem da to nije to, kao da je osećaj isti alu + staklo a ne plastika tako da postajem pomalo sumnjičav da je ovo čista plastika, ledja i lajsna. Kada sam ga vrteo u ruci bio je 'ladan kao da je staklo + alu...nisam pametan ali nije mi ni važno za te pare.

Opet - ledja je staklena, ramka je polikarbonat (ispod nje je aluminum).

@Pavell - Citam da vec 3-4 puta pises jedno isto i dovodis ljude u zabludu. Nije lose da procitate malo pre nego sto kupite nesto. I ono sto je losije - nije mi jasno kako ne umete da raspoznajete sto je staklo, sto je plastika. Evo ovo pisem sa plavog 12T Pro i ovo na ledjima uopste nije ni slicno plastici.

Telefon NEMA plasticna ledja, nego staklena i ima dual-glass dizajn.
Ramka jeste plasticna i to je tacno.

geoM5pH.jpg
Nije lose da ti proucis nesto i ne trcis pred rudu,zar ne?
Na tvoju zalost srusice ti se snesko kojeg si idealizovao..😃
Telefon je sa plasticnim ledjima i ramom,odnosno polikarbonat.Zovi ga kako hoces ali sigurno ne mozes STAKLO!
Oseca se to pod rukom,jasno je osetno..Uzmi telefon ako imas sa staklenim ledjima i ovaj,lako ces uvideti osecaj plastike..
Evo ovde cak i Peca govori da telefon u odnosu na predhodnika iz marta meseca ovaj nema aluminijumsku lajsnu i staklena ledja,vec su od polikarbonata.. 😉
Sledeci put budi pazljiviji na casu..😁
Na 4:00 govori o tome.😉

To ti je fejk sve u principu ;)
Jedino ako nije isti prioritet/provisioning na kartici, ali to nema veze sa SIM vs eSIM
Videcu da li je fejk u ponedeljak kad prebacim na eSim.
Izmericu brzinu prvo sa karticom pa posle sa eSimom,i screenshotovacu,postavicu ovde da se vidi crno na belo..

Opet - ledja je staklena, ramka je polikarbonat (ispod nje je aluminum).
Opušteno, nije mi važno šta je, onako sam prokomentarisao. Nego vi se bezveze inatite medjusobno a ono što je važno ispuštate. Ne zameram tebi nego nekima ko sebe vide kao gurua mobilne telefonije.

Izmericu brzinu prvo sa karticom pa posle sa eSimom,i screenshotovacu,postavicu ovde da se vidi crno na belo..
I neces dokazati nista posto 2 sim ili sim i esim ili 2 esim mogu biti u razlicitim grupama gde su jedni brzi od drugih... A Peca ocigledno nije dobro video posto Bugari s malo vise iskustva kazu da je staklo https://www.gsmarena.com/xiaomi_12t_pro-review-2484.php kao i ovi https://www.androidauthority.com/xiaomi-12t-pro-review-3216045/

Nije lose da ti proucis nesto i ne trcis pred rudu,zar ne?
Na tvoju zalost srusice ti se snesko kojeg si idealizovao..😃
Telefon je sa plasticnim ledjima i ramom,odnosno polikarbonat.Zovi ga kako hoces ali sigurno ne mozes STAKLO!
Oseca se to pod rukom,jasno je osetno..Uzmi telefon ako imas sa staklenim ledjima i ovaj,lako ces uvideti osecaj plastike..
Evo ovde cak i Peca govori da telefon u odnosu na predhodnika iz marta meseca ovaj nema aluminijumsku lajsnu i staklena ledja,vec su od polikarbonata.. 😉
Sledeci put budi pazljiviji na casu..😁
Na 4:00 govori o tome.😉

Peca je GRESKA u samom video. To sto je on rekao ne znaci da je on u pravu, nego je neinformisan o tom delu.
Ledja nije polikarbonat, nego staklo. Imas puno stranske review-e (GSMArena i ostali). Ti svoj stav potkrepujes ono sto je Peca rekao, a Peca je i sam greska o tome.

Ne znam koja ti je fora sto teras inat.

Bugari kažu napred i pozadi staklo, frejm plastični. Što mi je skroz logično za T modele.

Nazad
Vrh Dno