Šta je novo?

remote desktop connection

alexandar11

Poznat
Učlanjen(a)
07.07.2021
Poena
45
Supruga pokusava da se konektuje od kuce na njihov racunar u firmi i dobija ovu poruku. Da li trebam da uradim neka setovanja na nasoj kucnoj mrezi ili je to do njih?

Prilozi

• IMG-7bcf4409a5ee18862c890344f2caa794-V.jpg
    IMG-7bcf4409a5ee18862c890344f2caa794-V.jpg
    27.4 KB · Pregleda: 76
jel draga dobila neke instrukcije na tu temu ili samo pretpostavljate da to treba da radi? ne sumnjam u njezinu stručnost, nego da bi RDP radio tako kako opisuješ je potrebno baš dosta truda od strane firme da bi to radilo i bilo razmerno bezbedno. potrudi se malko oko opisa postavke kako bi dobio smislenu pomoć.

pretpostavljam da je ovde problem to što nije prvo uspostavljena VPN veza

Ukucaj na guglu ako te nesto zbuni, ali time proveravas da li je server na mrezi i da li mozes da vidis taj server sa svog racunara.
Posto niste tehnicki potkovani, moj savet je da supruga kontaktira Desktop Support u firmi da joj pomognu. Nije to nista cudno i nece joj niko uzeti za zlo. Sem ako ona nije desktop support 😆

da li je taj računar (kojem se pristupa) uopšte uključen?
imali smo na poslu zanimljivu situaciju, zato pitam

Ako ping prolazi onda najverovatnije na tom racunaru nije startovan RDP servis

Pa to je jedna od tih milion stvari, tipa ako mu u firmi koriste jako cest opseg adresa 192.168.x.x a kucna mreza koristi isti opseg i potrefi se da je ta ista adresa neki uredjaj u kuci, ali bih rekao da je to bas bas retko i sanse su jako male (mada mi se desilo nesto slicno) 😀
Ovo sa RDP servisom je zapravo jako cest problem i najlakse se resava 😀

Pa to je jedna od tih milion stvari, tipa ako mu u firmi koriste jako cest opseg adresa 192.168.x.x a kucna mreza koristi isti opseg i potrefi se da je ta ista adresa neki uredjaj u kuci, ali bih rekao da je to bas bas retko i sanse su jako male (mada mi se desilo nesto slicno) 😀
Ovo sa RDP servisom je zapravo jako cest problem i najlakse se resava 😀
Nije to jako cest opseg, nego su to privatne IP adrese, pa si nisto pomesao oko koncepta javnih i privatnih adresa. Nije racunar u firmi prikacen na njenu mrezu u kuci pa da smeta, nema to veze sa time, pa da ne bunimo coveka dodatno. Kontaktirace firmu pa ce nam javiti, tako je najbolje 😀

Ne razumem sta ovo znaci?

@shomiNBGD Moze milion stvari da bude kada su u pitanju ove stvari, zbog sigurnosti, sertifikata, svega. Mora da kontaktira support u firmi.
Konektuje se VPN-om na firmu i od VPN servera dobija IP adresu, obicno/uglavnom iz privatnog opsega, ukoliko se desi da je iz istog privatnog opsega kao i kucni opseg, dolazi do problema. Nije cesto, ali se desava, a obzirom da su ljudi pre mene dali dobre ideje na sta sve obratiti paznju, dodao sam ovo kao jos jednu stvar koja moze da napravi problem.

Ako firma ima svoj vpn server, vrlo verovatno da ima svoju mreznu opremu, a da je telekomova oprema u bridge mode. U tom slucaju treba otvoriti portove na firminom ruteru, a ne na telekomovom.
Inace, samo jedan port je potreban za VPN. Onaj koji je podesio isti je valjda znao da treba da otvori taj port. Malo je verovatno da ima veze sa telekomom

Navodno je problem sto nisu otkljucani portovi na telekomovom internetu. Znaci sledi egzibicija sa njima.

Ako si zakacen VPN-om na firmin VPN server unutar te firme, kakve veze portovi na telekomovom ruteru imaju sa bilo cime u smislu kacenja na RDP kroz taj tunel ?

Nazad
Vrh Dno